Se till att din luft Àr ren frÄn toxiner och damm med en luftrenare som fÄtt bÀst i test och som rekommenderas av andra som anvÀnder den.

Luften i vÄra hem kan vara en kÀlla till ohÀlsa eller tvÀrtom nÄgot som gör att vi mÄr mycket bÀttre. Om du vill göra nÄgot Ät damm och toxiner i inomhusluften kan du satsa pÄ en luftrenare som Àr bÀst i test och som snabbt kan göra skillnad i ditt hem. LÀs mer om luftrenare som rekommenderas av experter.

Stadler Form Viktor White: ✅ BĂ€sta val

Stadler Form Viktor White

 • 4,6 av 5 stjĂ€rnor pĂ„ Pricerunner
 • BĂ€st pĂ„ Bast-i-test.se

 

Coway AP-1008CH: ✅ BĂ€sta Premium

Coway AP-1008CH

 • 4,9 av 5 stjĂ€rnor pĂ„ Tretti.se
 • 4,5 av 5 tummar pĂ„ BĂ€st i Test

Se Pris - Buildor.se

Coway AP-1008Ch Àr en mycket populÀr luftrenare som fÄtt bÀst i test nÀr experter har sett nÀrmre pÄ funktionerna. Luftrenaren ger god tÀckning och har en automatisk funktion som innebÀr att den kommer att anpassa reningen efter luftens kvalitet.

Det finns fyra olika lĂ€gen och Coway stĂ€ller alltsĂ„ in rĂ€tt lĂ€ge i enlighet med det som hĂ€nder i din bostad just nu. Även nĂ€r luftrenaren jobbar pĂ„ som mest Ă€r den tyst. Det gĂ„r bra att sova i samma rum utan att vĂ€ckas bara för att luftrenaren gĂ„r upp pĂ„ en högre luftreningseffekt.

Coway visar dig ocksÄ hur ren luften Àr i ditt hem just nu. Det ser du med hjÀlp av lamporna som tÀnds i en fyrgradig skala beroende pÄ inomhusluftens kvalitet. Det ska ocksÄ nÀmnas att det hÀr Àr en liten apparat som ger god luftcirkulation i hemmet. Det kan bidra till att det kÀnns frÀschare. SÀrskilt under varma sommardagar.

Viktiga egenskaper

 • VĂ€ger 6,8 kg
 • LjudnivĂ„ 22–45 dB
 • Yta 74 kvm
 • HEPA-filter

Blueair Classic 405: ✅ BĂ€sta Professionella

Blueair Classic 405

 • 4 av 5 stjĂ€rnor pĂ„ Amazon.com
 • Rekommenderad av Asthma Allergy Nordic

HÀr har vi en luftrenare som kan passa vÀldigt bra för en utvald del av hemmet eller kanske för ett mindre kontor. Luftrenaren kommer med ett av tvÄ olika filter och du fÄr vÀlja vid bestÀllning vilket du vill ha. Det finns ett vanligt partikelfilter och ett som Àr mer till för dig som kanske störs av cigarettrök som tar sig in i ditt hem.

Blueair Classic 405 har vunnit bÀst i test pÄ grund av att luftreningen Àr sÄ pass effektiv. Det finns 5 olika lÀgen att vÀlja frÄn. Du kan dessutom styra luftrenaren med din mobiltelefon dÄ den Àr utrustad med wifi. AnvÀndningen Àr smidig och luftrenaren gÄr tyst vilket gör det möjligt att anvÀnda den i sovrum.

Blueair kan vara lite dyrare Àn andra luftrenare om vi ser pÄ pris för den yta som luftrenaren tÀcker. Men samtidigt Àr det hÀr ett val som fÄr tummen upp bÄde av anvÀndare och experter. Om du ska rena luft i ett sovrum eller i ett mindre vardagsrum kan det hÀr vara ett mycket bra val.

Viktiga egenskaper

 • Yta 40 kvm
 • LjudnivĂ„ 35–52 dB
 • Talar om nĂ€r filter ska bytas
 • Wifi
 • VĂ€ger 14 kg

Guide – VĂ€lj rĂ€tt luftrenare

Hur ska du vÀlja rÀtt luftrenare? Enklast Àr att se över hur mÄnga kvadratmeter du vill fÄ ren luft för och sedan vÀlja en luftrenare bÀst i test för denna yta. Men det kan ju vara sÄ att du behöver sÀrskilda finesser och dÄ Àr det viktigt att du ser lite nÀrmre pÄ specifikationer innan du köper.

HÀr Àr punkter som du kan betÀnka innan du vÀljer din luftrenare:

Hur mycket luft ska renas?

Storleken pÄ det rum, eller flera rum, som ska behandlas med luftrenare Àr mycket viktig att notera. Det gÀller ju att luftrenaren som du vÀljer har kapacitet för den yta som du vill anvÀnda den för. 

Det stÄr hur mÄnga kvadratmeter som luftrenaren Àr gjord för. Men betÀnk ocksÄ saker som effekt nÀr det blir extra smutsigt i luften. NÀr nÄgot brÀnns i stekpannan kan det vara klokt med en modell som genast kan anpassa sig och dra pÄ med mer effekt under en stund.

Multiplicera lÀngd, bredd och höjd pÄ rummet för att se vilket mÄtt det har i kubikmeter. Det gör det lÀttare att ta reda pÄ om luftrenaren har rÀtt effekt för din bostad. Ta en titt pÄ hur luftrenaren klarar cirkulationen av luft. Det Àr nÄgot som kommer att pÄverka hur du upplever luften i rummet.

Hur mycket ljud blir det?

Det Àr ocksÄ viktigt att ta reda pÄ vilken ljudnivÄ en luftrenare har. Om den Àr högljudd kan det bli störande. SÀrskilt pÄ natten dÄ du vill sova. Se pÄ ljudnivÄ vid olika effekt. Det kan ju vara sÄ att luftrenaren bara lÄter mer nÀr det Àr extra mycket partiklar i luften som dÄ nÄgot brÀnns pÄ stekpannan.

Filtrens effekt

Som tumregel Àr större filter bÀttre men det Àr klart att en modell med mindre filter ocksÄ kan fungera pÄ ett effektivt sÀtt. Ta reda pÄ hur du fÄr reda pÄ nÀr det behövs nytt filter och hur enkelt det Àr att byta.

Modeller som har kolfilter talar om vilken mÀngd aktivt kol som finns i filtret. En större mÀngd Àr samma sak som ett bÀttre filter. Ta ocksÄ reda pÄ om filtren kommer med sÀrskilda egenskaper. Det kan ju vara sÄ att de kan hantera bakterier.

NÀr du vÀljer filter Àr det ocksÄ viktigt att tÀnka pÄ vad luftrenarens huvudsyfte Àr. Om du störs av grannar som röker och vill ha luftrenare pÄ grund av detta ska du vÀlja kolfilter. Det Àr den effektivaste luftreningen just mot cigarettrök.

Hur kraftfull ska luftrenaren vara?

Om du mÄste sanera en bostad kanske det inte rÀcker med en enklare luftrenare. Det finns modeller som Àr till för platser som toaletter pÄ arbetsplatser och de klarar mycket mer. Ett tips Àr att rÄdgöra med den som sÀljer luftrenaren för att se om den Àr gjord för dina specifika behov.

Du kan ocksÄ stÀlla frÄgor i forum online för att se vad andra som har anvÀnt luftrenare för samma syfte har att sÀga om saken. Det kan vara ett sÀtt att undvika misstag och köpa rÀtt modell frÄn start.

KĂ€llor (5st)

För att kunna presentera luftrenare som fÄtt bÀst i test har vi anvÀnt oss av följande kÀllor:

Pricerunner.se

Det hÀr Àr en sajt som bÄde visar information om priser och som ger dig recensioner frÄn andra som köpt en viss vara. Det hÀr Àr en mycket bra kÀlla till information frÄn vanliga anvÀndare med ett system frÄn 1 till 5 stjÀrnor som ger dig ett tydligt betyg för varje produkt som listas.

Bast-i-test.se

Bast-i-test.se Àr en sajt som samlar in information om tester och sammanstÀller den i genomgripande artiklar om olika produkter. Ett högt betyg frÄn Bast-i-test.se Àr ett gott tecken om att det rör sig om en mycket bra produkt.

Tretti.se

Tretti Àr en butik online som gör det möjligt för kunder att lÀmna recensioner. Det betyder att du kan söka efter en produkt i butiken och se vad andra som anvÀnder den har att sÀga. Systemet ger ocksÄ ett betyg pÄ mellan 1 och 5 stjÀrnor.

BĂ€st i Test

BÀst i Test Àr en sajt som jobbar med att testa olika produkter och maskiner. De utför genomförliga test som kan ta lÄng tid. Testerna inkluderar normalt sett flera olika mÀrken och varianter av en produkt. Experter fÄr testa i verklig miljö för att sedan ge sina omdömen och kommentarer.

Amazon.com

Amazon Àr en av nÀtets allra största nÀtbutiker. De erbjuder recensioner frÄn verifierade köpare. Du ser ett samlat betyg frÄn 1 till 5 stjÀrnor och dessutom kan du lÀsa mer i detalj vad anvÀndare har att sÀga om produkterna som de har köpt pÄ Amazon.

Luftrenare som utgÄtt:

Philips AC3259

Philips AC3259

Philips AC3259

 • 4,6 av 5 stjĂ€rnor pĂ„ Pricerunner
 • BĂ€st pĂ„ Bast-i-test.se

Philips AC3259 Àr uppföljaren till luftrenaren AC3256 som ocksÄ har utsetts som bÀst i test under tidigare Är. Varför ska du vÀlja den nya modellen och inte den tidigare? Anledningen Àr enkel. Philips AC3259 har fördelarna som kom med tidigare versionen men har ocksÄ nya viktiga funktioner som ger dig Ànnu smidigare luftrening.

Det hÀr Àr en luftrenare som har fÄtt bÀst i test bÄde frÄn experter och frÄn vanliga anvÀndare. Den Àr lÀtt att anvÀnda och ger resultat. Den fina tÀckningen Àr ett stort plus med modellen. För en mindre lÀgenhet rÀcker det gott och vÀl med en enhet för att fÄ ren luft.

Modellen Àr ganska hög men har en design som gör att den inte stör nÀr du stÀller in den i ett rum. Det hÀr Àr en luftrenare som kan passa bra för familjer som vill fÄ bort smuts och damm frÄn inomhusluften.

Viktiga egenskaper

 • VĂ€ger 9,8 kg
 • Yta 95 kvm
 • LjudnivĂ„ 58 dB
 • Ger varning om filterbyte

Betyg pÄ guiden: