Se till att din luft är ren från toxiner och damm med en luftrenare som fått bäst i test och som rekommenderas av andra som använder den.

Luften i våra hem kan vara en källa till ohälsa eller tvärtom något som gör att vi mår mycket bättre. Om du vill göra något åt damm och toxiner i inomhusluften kan du satsa på en luftrenare som är bäst i test och som snabbt kan göra skillnad i ditt hem. Läs mer om luftrenare som rekommenderas av experter.

Stadler Form Viktor White: ✅ Bästa val

Stadler Form Viktor White

 • 4,6 av 5 stjärnor på Pricerunner
 • Bäst på Bast-i-test.se

För personer som har en mindre lägenhet eller ett avgränsande rum där luften behöver renas är luftrenaren Stadler Form Viktor White det bästa valet. Luftrenaren har ett arbetsområde på upp till 50 kvadratmeter och arbetar med en effekt på 38 watt.

En stor fördel med denna produkt är att den jobbar väldigt tyst, på endast 30,5 decibel på lägsta nivån. Luftrenaren är prisvärd både för inköpspriset och även eftersom det är låga underhållskostnader med ett tvättbart filter. Produkten har ett aktivt kolfilter och sprider väldoftande aromer från sin doftbehållare.

Utseendemässigt är det en snygg produkt med en minimalistisk och modern design. Det finns ingen display men däremot indikatorlampor, timer, fem fläktlägen och nattläge med dimmerfunktion.

Viktiga egenskaper

Väger 4,9 kg

Ljudnivå 30,5 – 57 dB

Yta 50 kvm

Effekt 38 watt

Tvättbart filter

Coway AP-1008CH: ✅ Bästa Premium

Coway AP-1008CH

 • 4,9 av 5 stjärnor på Tretti.se
 • 4,5 av 5 tummar på Bäst i Test

Se Pris - Buildor.se

Coway AP-1008Ch är en mycket populär luftrenare som fått bäst i test när experter har sett närmre på funktionerna. Luftrenaren ger god täckning och har en automatisk funktion som innebär att den kommer att anpassa reningen efter luftens kvalitet.

Det finns fyra olika lägen och Coway ställer alltså in rätt läge i enlighet med det som händer i din bostad just nu. Även när luftrenaren jobbar på som mest är den tyst. Det går bra att sova i samma rum utan att väckas bara för att luftrenaren går upp på en högre luftreningseffekt.

Coway visar dig också hur ren luften är i ditt hem just nu. Det ser du med hjälp av lamporna som tänds i en fyrgradig skala beroende på inomhusluftens kvalitet. Det ska också nämnas att det här är en liten apparat som ger god luftcirkulation i hemmet. Det kan bidra till att det känns fräschare. Särskilt under varma sommardagar.

Viktiga egenskaper

 • Väger 6,8 kg
 • Ljudnivå 22–45 dB
 • Yta 74 kvm
 • HEPA-filter

Blueair Classic 405: ✅ Bästa Professionella

Blueair Classic 405

 • 4 av 5 stjärnor på Amazon.com
 • Rekommenderad av Asthma Allergy Nordic

Här har vi en luftrenare som kan passa väldigt bra för en utvald del av hemmet eller kanske för ett mindre kontor. Luftrenaren kommer med ett av två olika filter och du får välja vid beställning vilket du vill ha. Det finns ett vanligt partikelfilter och ett som är mer till för dig som kanske störs av cigarettrök som tar sig in i ditt hem.

Blueair Classic 405 har vunnit bäst i test på grund av att luftreningen är så pass effektiv. Det finns 5 olika lägen att välja från. Du kan dessutom styra luftrenaren med din mobiltelefon då den är utrustad med wifi. Användningen är smidig och luftrenaren går tyst vilket gör det möjligt att använda den i sovrum.

Blueair kan vara lite dyrare än andra luftrenare om vi ser på pris för den yta som luftrenaren täcker. Men samtidigt är det här ett val som får tummen upp både av användare och experter. Om du ska rena luft i ett sovrum eller i ett mindre vardagsrum kan det här vara ett mycket bra val.

Viktiga egenskaper

 • Yta 40 kvm
 • Ljudnivå 35–52 dB
 • Talar om när filter ska bytas
 • Wifi
 • Väger 14 kg

Guide – Välj rätt luftrenare

Hur ska du välja rätt luftrenare? Enklast är att se över hur många kvadratmeter du vill få ren luft för och sedan välja en luftrenare bäst i test för denna yta. Men det kan ju vara så att du behöver särskilda finesser och då är det viktigt att du ser lite närmre på specifikationer innan du köper.

Här är punkter som du kan betänka innan du väljer din luftrenare:

Hur mycket luft ska renas?

Storleken på det rum, eller flera rum, som ska behandlas med luftrenare är mycket viktig att notera. Det gäller ju att luftrenaren som du väljer har kapacitet för den yta som du vill använda den för. 

Det står hur många kvadratmeter som luftrenaren är gjord för. Men betänk också saker som effekt när det blir extra smutsigt i luften. När något bränns i stekpannan kan det vara klokt med en modell som genast kan anpassa sig och dra på med mer effekt under en stund.

Multiplicera längd, bredd och höjd på rummet för att se vilket mått det har i kubikmeter. Det gör det lättare att ta reda på om luftrenaren har rätt effekt för din bostad. Ta en titt på hur luftrenaren klarar cirkulationen av luft. Det är något som kommer att påverka hur du upplever luften i rummet.

Hur mycket ljud blir det?

Det är också viktigt att ta reda på vilken ljudnivå en luftrenare har. Om den är högljudd kan det bli störande. Särskilt på natten då du vill sova. Se på ljudnivå vid olika effekt. Det kan ju vara så att luftrenaren bara låter mer när det är extra mycket partiklar i luften som då något bränns på stekpannan.

Filtrens effekt

Som tumregel är större filter bättre men det är klart att en modell med mindre filter också kan fungera på ett effektivt sätt. Ta reda på hur du får reda på när det behövs nytt filter och hur enkelt det är att byta.

Modeller som har kolfilter talar om vilken mängd aktivt kol som finns i filtret. En större mängd är samma sak som ett bättre filter. Ta också reda på om filtren kommer med särskilda egenskaper. Det kan ju vara så att de kan hantera bakterier.

När du väljer filter är det också viktigt att tänka på vad luftrenarens huvudsyfte är. Om du störs av grannar som röker och vill ha luftrenare på grund av detta ska du välja kolfilter. Det är den effektivaste luftreningen just mot cigarettrök.

Hur kraftfull ska luftrenaren vara?

Om du måste sanera en bostad kanske det inte räcker med en enklare luftrenare. Det finns modeller som är till för platser som toaletter på arbetsplatser och de klarar mycket mer. Ett tips är att rådgöra med den som säljer luftrenaren för att se om den är gjord för dina specifika behov.

Du kan också ställa frågor i forum online för att se vad andra som har använt luftrenare för samma syfte har att säga om saken. Det kan vara ett sätt att undvika misstag och köpa rätt modell från start.

Källor (5st)

För att kunna presentera luftrenare som fått bäst i test har vi använt oss av följande källor:

Pricerunner.se

Det här är en sajt som både visar information om priser och som ger dig recensioner från andra som köpt en viss vara. Det här är en mycket bra källa till information från vanliga användare med ett system från 1 till 5 stjärnor som ger dig ett tydligt betyg för varje produkt som listas.

Bast-i-test.se

Bast-i-test.se är en sajt som samlar in information om tester och sammanställer den i genomgripande artiklar om olika produkter. Ett högt betyg från Bast-i-test.se är ett gott tecken om att det rör sig om en mycket bra produkt.

Tretti.se

Tretti är en butik online som gör det möjligt för kunder att lämna recensioner. Det betyder att du kan söka efter en produkt i butiken och se vad andra som använder den har att säga. Systemet ger också ett betyg på mellan 1 och 5 stjärnor.

Bäst i Test

Bäst i Test är en sajt som jobbar med att testa olika produkter och maskiner. De utför genomförliga test som kan ta lång tid. Testerna inkluderar normalt sett flera olika märken och varianter av en produkt. Experter får testa i verklig miljö för att sedan ge sina omdömen och kommentarer.

Amazon.com

Amazon är en av nätets allra största nätbutiker. De erbjuder recensioner från verifierade köpare. Du ser ett samlat betyg från 1 till 5 stjärnor och dessutom kan du läsa mer i detalj vad användare har att säga om produkterna som de har köpt på Amazon.

Luftrenare som utgått:

Philips AC3259

Philips AC3259

Philips AC3259

 • 4,6 av 5 stjärnor på Pricerunner
 • Bäst på Bast-i-test.se

Philips AC3259 är uppföljaren till luftrenaren AC3256 som också har utsetts som bäst i test under tidigare år. Varför ska du välja den nya modellen och inte den tidigare? Anledningen är enkel. Philips AC3259 har fördelarna som kom med tidigare versionen men har också nya viktiga funktioner som ger dig ännu smidigare luftrening.

Det här är en luftrenare som har fått bäst i test både från experter och från vanliga användare. Den är lätt att använda och ger resultat. Den fina täckningen är ett stort plus med modellen. För en mindre lägenhet räcker det gott och väl med en enhet för att få ren luft.

Modellen är ganska hög men har en design som gör att den inte stör när du ställer in den i ett rum. Det här är en luftrenare som kan passa bra för familjer som vill få bort smuts och damm från inomhusluften.

Viktiga egenskaper

 • Väger 9,8 kg
 • Yta 95 kvm
 • Ljudnivå 58 dB
 • Ger varning om filterbyte

Betyg på guiden: