När du ska beskära dina fruktträd är en bra grensåg ovärderlig för att bra resultat. En grensåg är lätt att använda och är också skonsam mot dina träd. Grensågen kan användas till all slags beskäring av framförallt lite grövre grenar och är skonsam både mot trädet och dina händer. En grensåg ger en fin snittyta på grenarna vilket gör att det snabbt läker. Vi har gjort ett utförligt test för att ta reda på vilka grensågar som är bäst.

Alla grensågar har testats på grenar i olika tjocklekar från riktigt smala till tjockare på 10 – 15 cm. I våra tester har vi valt ut testpersoner som både är vana och ovana vid trädgårdsarbete och framför allt vad gäller att beskära grenar. 

Testerna för att hitta bästa grensågen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att modellen är enkel att använda med smidig sågning utan att behöva ta i för mycket och utan att grensågen fastnar eller slinter
 • Kvalitet
 • Ger rak, fin snittyta på grenarna
 • Säkerhet med olika säkerhetsspärrar
 • Ergonomiskt och säkert grepp
 • Funktion
 • Vikt
 • Prissättning

Fiskars SW73 Xtract: ✅ Bästa val

Fiskars SW73 Xtract

 • Bästa val av GardenHome.se 

Se Pris - Granngården

Fiskars olika redskap är kända för bra kvalitet och det är också inom det märket vi hittar vår vinnare som bästa val. Fiskars SW73 Xtract är en grensåg som effektivt kan såga även färska grenar upp till 12 cm i tjocklek. Sågen är utrustad med ett SoftGrip-handtag som genom ett säkrare och bättre grepp skyddar fingrarna från sågens tänder. Grenarna sågas dessutom bara när du drar sågen mot dig.

Vi är imponerade över alla säkerhetsfunktioner och för att underlätta säkerheten när du ska klättra upp för stegen kan du fästa grensågen i byxorna med ett bältesclip. Du riskerar inte att råka såga dig i benen för grensågen är utrustad med ett infällbart blad som extra skyddsåtgärd.

Ett mycket effektivt och säkert verktyg som vi kan rekommendera när du ska beskära träd och buskar.

Egenskaper:

 • Kan hänga i byxorna med en säkerhetslipp
 • Handtaget skyddar fingrarna från sågens tänder
 • Infällbart blad
 • SoftGrip-handtag för ett säkrare och bättre grepp
 • Vikt: 130 gram
 • Längd: 22,3 cm

Bahco 396-JT: ✅ Bästa Premium

Bahco 396-JT

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Bahco Laplander har länge varit en väldigt populär såg bland friluftsentusiaster och hyllad av experter. Det här är en friluftssåg av riktigt hög kvalitet som inte kommer göra dig besviken. Den används av många kräsna jägare, campare och vandrare världen över.

Bahco är från början ett svenskt företag som grundades av J P Johansson som uppfann skiftnyckeln och rörtången. Bahco producerar handsågar, bågfilar, bågfilsblad, roterande filar och skogsverktyg.

Detta är en multifunktionell såg med en otroligt hållbar konstruktion som kan användas för sågning i såväl trä som plast, ben och andra material. Sågen är framtagen och utvecklad för just friluftsentusiaster, campare och jägare. Sågbladet är tillverkat av högkvalitativt Sandvik-stål med en aggressiv tandning som kan såga i båda riktningar. Tänderna är precisionsslipade och bladet är försett med ett svart pulverlack som både ger låg friktion och ett skydd mot rost. 

Det här är sågen för dig som gillar att vara ute i skog och mark. Ett stort plus är att den är riktigt snygg.

Egenskaper:

 • För sågning i både färskt och torrt trä, plast, ben m.m.
 • En friluftssåg avsedd för friluftsentusiaster, jägare och campare
 • Tandspetshärdad XT-tandning, sju tänder per tum
 • Greppvänligt handtag i tvåkomponentsplast med läderrem
 • Bladet har en ytbeläggning som minskar friktionen och skyddar mot rost
 • Säkerhetsspärr som är låst även när sågen är hopfälld
 • Reservblad finns att köpa till

Grensåg Felco 600: ✅ Bästa Professionella

Grensåg Felco 600

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Ytterligare en variant av hopfällbar grensåg är denna såg från Felco. Det är en effektiv grensåg som enkelt ger ett rakt och precist snitt. Sågbladet är värmebehandlat och hårdförkromat vilket ger otroligt starka och hållbara tänder. Sågbladet är svagt konformat vilket förhindrar att sågen fastnar i träet.

Handtaget är ergonomisk utformat och ligger riktigt skönt och bra i handen. Det har också en beläggning som ger ett halkskydd vilket gör sågen säker och behaglig att använda.

När du inte använder sågen fäller du enkelt ihop den och den blir då väldigt kompakt och smidig att förvara på ett säkert sätt.

Egenskaper:

 • Hopfällbar grensåg
 • Hållbart, värmebehandlat och hårdförkromat sågblad
 • Ergonomiskt handtag
 • Halkskydd
 • Vikt: 160 gram
 • Längd: 35 cm
 • Fälls enkelt ihop

Hur testade vi grensågarna?

Vi har testat 12 olika grensågar inom olika prisklasser och därefter har vi valt ut ett antal vinnare. Då vi testade dem tog vi hänsyn till både funktion, kvalitet, ergonomi och prissättning.

Resultatet av testet visade att det kan vara bra att betala en slant för att få en grensåg med högre kvalitet jämfört med att köpa en billigare då de skiljer sig mycket åt i både funktion och ergonomi. Välj alltså hellre en lite dyrare såg och du kommer kunna ha användningen av den länge, kanske resten av livet. Istället för att välja en grensåg för en 50-lapp som inte alls gör jobbet lika bra och snabbt blir obrukbar. De flesta dyrare modeller har också utbytbara sågblad vilket gör att du kan ha glädje av din grensåg under väldigt många år.

Vad är en grensåg?

En grensåg är en ett handhållet redskap som kan användas vid beskärning av olika typer av träd. Det är ett vasst verktyg som är utvecklat för just trädvård. Grensågen består av ett handtag och ett sågblad som är tandat och antingen rakt eller krökt. Bra grensågar har även en hylsa för att undvika skador.

Genom att använda en grensåg när du beskär dina träd sliter du inte så mycket på dina händer och grensågen är också skonsam mot trädet. Grensågen ger fina snittytor som läker snabbt vilket ju är bra för trädet. Grensågen används framförallt för de lite grövre grenarna som grensaxen inte klarar men kan även användas till tunnare grenar. Det är dock viktigt att tänka på att inte använda grensågen där det är jordigt eftersom detta kan göra att sågen snabbt blir slö.

Vad ska jag tänka på när jag väljer en grensåg?

Det finns två olika modeller av grensåg som kan vara bra att ha. Dels en kortare variant som är lätt att komma åt med samt en längre såg med grövre skär som därmed bättre klarar av grövre grenar. Om du ska använda grensågen mycket kan det vara väl värt att investera i en av varje sort.

Det finns även elektriska grensågar men fördelen med en handriven såg är att du gynnar miljön och samtidigt får träning på köpet. 

Se till att välja en grensåg som har ett ergonomisk utformat handtag som både ligger bra i handen och har ett glidskydd längst ut som förhindrar att handen glider. Handtaget ska ha en bra konstuktion så att sågningen blir både enkel, effektiv och säker. 

En viktig sak att tänka på är att sågbladet ska sitta fast ordentligt i handtaget och inte glappa vilket vissa billigare modeller tyvärr kan göra. Om sågbladet sitter fast ordentligt får du en betydligt finare snittyta vilket alltså är mycket mer skonsamt mot trädet. Om sågbladet glappar kan också bakterier och svampar lättare få fäste vilket ju inte är bra.

Storleken på sågbladet har också stor betydelse, välj ett som varken är för långt eller för kort.

Om du vill ha en hopfällbar grensåg ska den vara lätt att fälla ut och fälla ihop. Den bör även vara liten och kompakt om tanken är att du ska få plats med den i fickan.

Byta blad på grensågen

Vissa grensågar har utbytbara blad vilket är bra om du vill kunna använda din grensåg under många år. Eftersom sågen är tandad går det inte att slipa den utan du måste byta ut hela skärbladet då den börjar bli slö. Vanligtvis brukar man behöva byta blad max en gång per år.

Frågor och svar Grensåg

Vad används en grensåg till?

En grensåg kan användas till all beskärning av framför allt lite grövre grenar även om den också fungerar bra på mindre grenar. Med en grensåg blir det bra snittytor som kan läka snabbt.

Varför är en grensåg bättre än en vanlig såg, fogsvans?

En grensåg är speciellt framtagen för att enkelt och skonsamt såga i levande trä genom att tänderna är böjda åt olika håll så att sågen inte fastnar så lätt. En vanlig såg eller fogsvans har en annan utformning på tänderna som passar bättre för torrt, dött virke.

Vad är bäst, grensax eller grensåg?

Många grensaxar fungerar väldigt bra på kraftigare grenar men är grenarna riktigt tjocka är en grensåg att föredra. Framför allt krävs det mycket extra styrkekraft att använda grensaxen på de riktigt tjocka grenarna och det finns även risk att skada trädet.

Grensågar som utgått:

ARS G-17 Hopfällbar såg PRO

ARS-GR-17

 

 • Bästa val av GardenHome.se 

Det här är en smidig hopfällbar trädsåg från japanska ARS som är en välkänd tillverkare av beskärningsverktyg sedan 1876. Här får du en såg som du smidigt fäller ihop och stoppar i fickan men som samtidigt har en riktigt bra kvalitet. Det är en lätt grensåg av högkvalitativt stål med greppvänligt handtag som ligger bra i handen och inte glider.

Sågbladet som är patenterat ger en otroligt fin sågyta och givetvis är det utbytbart så att du kan vara säker på att alltid ha ett skarpt sågblad och en såg som du förhoppningsvis kan ha glädje av resten av livet. 

Sågen är väldigt smidig att hantera, den fälls lätt ut och ihop med ett enkelt grepp. När grensågen inte används viks den in i en låst och skyddad position. 

För dig som är ute efter en hopfällbar såg kan vi varmt rekommendera denna högkvalitativa såg från ARS. Sågen finns med både böjt och rakt sågblad.

Egenskaper:

 • Hopfällbar grensåg
 • Sågar vid dragande skär
 • Utbytbart sågblad
 • Patenterat sågblad av hög kvalitet
 • Enkel att fälla ut och ihop

Betyg på guiden:

4.7/5 - (6 votes)