palsangrar

Har du upptäckt hål i dina yllekläder eller kanske kala fläckar i pälsen? Då finns det risk för att du har drabbats av pälsängrar. Pälsänger är ett skadedjur som gärna ger sig på både mattor och kläder och ibland även möbler. 

Det positiva är att pälsängrar är relativt lätta att göra sig av med om man vet hur man gör, ett effektivt sätt är att använda sig av en pälsängerfälla.

Vi har testat ett flertal pälsängerfällor under några veckor i bostäder där man upplever problem med pälsängrar. Främst har fällorna använts i utrymmen där man har upptäckt pälsängrar eller sett spår som tyder på dessa skadedjur. Förutom att använda fällor har textilier tvättats igenom samt att utrymmet städats ordentligt innan fällor placerats ut.

Testerna för att hitta bästa pälsängerfällan genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – att det är enkelt att ställa i ordning fällan samt att kassera när den är använd
  • Hur lång tid medlet kan verka
  • Effektivitet – om problemet med skadedjuren försvinner
  • Lockbetet – hur pass lockbetet verkar vara effektivt att locka djuren
  • Om medlet är giftfritt

Pestis™ Pälsängerfälla 5-pack: ✅ Bäst i Test

 

  • Rekommenderas av GardenHome.se (-20)
  • Mycket bra av Ökotest.de

  • Fångar pälsänger och andra krypande insekter
  • Lockar till sig insekter via feromoner
  • Lång hållbarhet

Köpguide

Vem behöver en pälsängerfälla?

En pälsängerfälla kan användas i förebyggande syfte eller för att bli av med pälsängrar när du väl har råkat ut för dem. Därmed kan de flesta ha användning av en pälsängerfälla i garderoben för att inte riskera att råka ut för ovälkomna gäster.

Att använda sig av pälsängerfällor är ett väldigt smart och effektivt sätt att göra sig av med pälsängrar utan att behöva använda sig av vare sig starka dofter eller gifter.

Hur fungerar en pälsängerfälla?

En pälsängerfälla består oftast av en klistrig yta tillsammans med någon form av lockbete. Det vanligaste är ett lockbete i form av feromoner som lockar till sig pälsängerhanarna. Det specialutvecklade feromonet är nämligen designat för att likna honans doft och på så sätt locka till sig hanarna. Detta hindrar på så sätt pälsängrarnas fortplantning eftersom hanarna är avlägsnade.

Hur använder man en pälsängerfälla?

En pälsängerfälla är så enkel att använda att alla klarar av det utan några förkunskaper. För att få ett så stort täckningsområde som möjligt bör fällan placeras på en central plats i rummet eller garderoben. Den bör placeras på en höjd som motsvarar pälsängrarnas flyghöjd vilket är en höjd på 180-200 cm. Välj en plats i närheten av de kläder eller textilier som redan har angripits alternativt riskerar att angripas. Alltså de som består av organiska material. Välj inte en placering nära ett fönster, dörr, ventil eller skorsten eftersom fällan då kan logga till sig skadedjur utifrån.

Vad är pälsänger?

Pälsänger är en sorts skalbagge vars larver gärna ger sig på olika produkter med animaliskt ursprung såsom ylle, päls och skinn. Men även andra textilier kan bli angripna. De är inte farliga för oss människor men det är ju inte så kul att få sina kläder förstörda. 

Skalbaggen är ca 5 cm lång med ett brunt eller svart glänsande skal. På ryggen har den också två vita prickar på skalet. De flesta arter bor i djur- eller fågelbon ute i naturen och deras föda består av bland annat döda möss och råttor, insekter och andra organiska material. Pälsängrar är väldigt bra på att flyga vilket gör att det gärna också tar sig en flygtur in i våra hus i jakten på föda till sina larver. Den föda de gärna ger sig på då är olika organiska textilier såsom ylle, päls, dun och fjädrar. 

De kommer också gärna in i våra hus för att lägga sina ägg. Äggen utvecklas sedan till 10 mm långa larver som har ett brun-svart skal med gula markeringar. De har också brun borst på ändan. Larvstadiet pågår i upp till 3 år så under den tiden hinner de alltså ställa till med en hel del skada på kläder och textilier, vilket ju även kan bli väldigt kostsamt.

Det positiva är att pälsängrar bara förökar sig en gång om året, på våren, vilket gör att de är relativt lätta att göra sig av med bara man vet hur man går tillväga. 

Mal eller pälsänger?

Pälsänger är inte en mal men kan lätt förväxlas med mal eftersom den också är en vanlig skadegörare på kläder och textilier. 

Formen på hålen kan avslöja om det handlar om mal eller pälsänger. Klädesmallarven biter av många fibrer i tyget vilket ger ett hål med ludd runt. Är det däremot en mer tydlig kant så är det förmodligen en pälsängerlarv som varit framme.

Både mal och pälsänger kan dock både förebyggas och bekämpas på samma sätt.

Förebygga pälsänger

Det bästa är alltid att agera förebyggande och se till att göra sitt hem maximalt ogästvänligt för pälsängrar. Att använda pälsängerfällor är ett mycket bra sätt men det finns också några andra åtgärder som kan vara bra att komplettera med för att vara säker på att inte få besök av dessa ovälkomna gäster.

  • Håll alltid rent i garderober, lådor eller andra förvaringsplatser där du har textilier. Dammsug inte enbart utan våttorka även utrymmet.
  • Har du t.ex. en tjock tröja eller filt i ylle, eller en päls som du inte använder så ofta bör du se till att dessa förvaras i en tätt försluten plastpåse eller plastlåda. Det försvårar oerhört för pälsängern att få möjlighet att angripa yllet.
  • Använd gärna insektsspray när du har städat ur garderoben i förebyggande syfte.
  • Eterisk olja av rödceder är också ett bra och miljövänligt sätt för att skrämma bort pälsänger.
  • Låt inte saker ligga för länge i en garderob. Ta ut sakerna då och då, se över att allt ser ok ut, skaka ur plaggen och lufta dem. Detta görs smidigast samtidigt som du ändå ska städa i garderoben.

Vår testvinnare

Vi har gjort en utförlig undersökning av olika pälsängerfällor som finns på marknaden just nu och utsett denna riktigt värdiga vinnare. Den pälsängerfälla som vi har valt ut är både effektiv, prisvärd och av hög kvalitet samt har fått många bra utmärkelser och recensioner av andra som har använt dem.

Betyg på guiden:

3.8/5 - (42 votes)