Läs mer om vattenkokare bäst i test för att köpa den bästa vattenkokare du kan få just nu till ditt kök!

De allra flesta behöver vattenkokaren för att snabbt få vatten till dryck och matlagning. Här kan du läsa mer om vattenkokare som är bäst i test och som kan bli ditt bästa val. Fundera lite på vilka finesser du behöver och välj snabbkokaren som ger dig ett gott stöd i köket.

Kenwood Vattenkokare ZJG801C: ✅ Bästa val

Kenwood Vattenkokare ZJG801C

 • Bäst på Bäst i Test
 • 4,5 av 5 stjärnor på Pricerunner

När det ska vara bekvämt och enkelt att koka vatten är Kenwood ZJG801C ett utmärkt val. Det här är i grund och botten en ganska enkel vattenkokare utan några speciella finesser. Trots detta har Kenwoods vattenkokare fått bäst i test vid flera tillfällen. Det har flera olika skäl.

Att koka upp en liter vatten går snabbt. Det är klart på cirka 3 minuter. Du får dock vänta några sekunder till innan knappen slår av och kannan med hett vatten är redo. Den här vattenkokaren har ett bekvämt handtag som inte blir kokhett. Du trycker på en smidig knapp för att få upp locket.

Värmehållningen är god och vattnet förblir mycket hett en bra tid efter att du har kokat upp det. Dessutom är det här ett bra val för dig som föredrar att vattnet kokas i en kanna av glas hellre än en av plast.

Viktiga egenskaper

 • 1,7 liter
 • 2200 W
 • Karaff av glas
 • Bekvämt handtag
 • Låg ljudnivå

Kitchen Aid Artisan 5KEK1522: ✅ Bästa Premium

Kitchen Aid Artisan 5KEK1522

 • Bästa premiumvalet på Bäst i Test
 • Gott betyg från Råd & Rön

En vattenkokare som också utmärker sig i tester är Kitchen Aid Artisan 5KEK1522. Det här är en kokare som kan se rätt så enkel ut men som erbjuder viktiga finesser. Ta bara en sådan sak som att kannan har dubbla väggar. Det ger flera fördelar.

När du har kokat upp vattnet kommer du inte bränna händerna för att du tar i kannan. Dessutom drar dubbla väggar på kannan ner på ljudnivån när du kokar vattnet. Kanske har den här konstruktionen också något att göra med det faktum att kokaren håller vattnet varmt länge.

Det är lätt att använda vattenkokaren och den har en tydlig digital display som är attraktiv. Det ska dock nämnas att det här är en kanna som tar lite mer plats. Om det finns gott om plats på diskbänken är det inga problem men för mycket små kök kan det finnas bättre val.

Viktiga egenskaper

 • 1,5 liter
 • 3000 W
 • Digital display
 • Metallkanna

Siemens TW86103: ✅ Bästa Professionella

Siemens TW86103

 • Bäst i Råd & Röns test 2019
 • 4 av 5 stjärnor på tyska Amazon

Att Siemens TW86103 vattenkokare har blivit bäst i test i flera sammanhang är inte svårt att förstå. Här har vi en kokare som kombinerar komfort med snabbhet. Det tar inte mer 3 minuter och 26 sekunder att koka upp vatten. Du kan välja mellan olika temperaturer vilket är en stor fördel.

Det kan ju vara så att du vill ha mindre än 100 grader för ett visst te. När du har kokat upp vattnet kan du välja en keep warm funktion. Med den kommer vattnet att hålla sig varmt en halvtimme till. Perfekt på morgonen när det är fler som vill få varmt vatten från kannan.

Du behöver inte öppna locket för att fylla på med vatten och det är smidigt. Designen på Siemens vattenkokare är bekväm och ser också till att du inte bränner dig då den inte blir för het på utsidan eller på handtaget.

Viktiga egenskaper

 • 1,5 liter
 • 2400 W
 • Keep warm funktion
 • 73 cm sladd

Dualit Domus: ✅ Bästa Extra

 • Bäst användarvänlighet BBC Good Food
 • 4,5 av 5 stjärnor på Amazon UK

Dualit Domus kokar upp en liter vatten snabbt. På 2 minuter och 26 sekunder har du det varma vattnet. Det slår flera av de bästa vattenkokarna! Den stora men välriktade tippen gör det lätt att hälla upp vatten utan att spilla. Det här är verkligen en vattenkokare som har utvecklats med tanke på användarvänlighet.

Du kan se in i kannan och får också linjer på den genomskinliga delen som visar hur många koppar du har vatten till. Det är enkelt att plocka av och ställa tillbaka kannan på plattan som är rund. Det enda som kan ses som negativt med Dualit Domus vattenkokare är att den är dyr. Men här kan vi säga att du får det du betalar för med råge!

Viktiga egenskaper

 • 1,5 liter
 • 3000 W
 • Sure Pour funktion
 • 360 graders platta
 • Stor tipp

Guide – Välj rätt vattenkokare

Hur ska du välja rätt vattenkokare? Å ena sidan kan det ju verka som att det egentligen inte borde göra så stor skillnad. Men så ser du att det finns egenskaper och detaljer som skulle kunna bli viktiga i ditt kök.

Här är huvudpunkterna som du bör beakta när du väljer en vattenkokare:

Hur snabbt kokas vattnet?

En snabbkokare ska ju vara snabb. Trots detta är det inte så ovanligt med vattenkokare som tar mer än fyra minuter på sig att koka upp vattnet. När du ser på vattenkokare som är bäst i test kommer du att märka att de för det mesta ligger på under 4 minuters koktid.

Säkert för dina händer

Det är inte roligt att ta i ett handtag som är så hett att du gör dig illa. Det borde inte få ske men är inte ovanligt med billiga vattenkokare som har en sämre design. Ta alltid reda på om det finns risk för att bränna sig på handtaget.

Det får också betydelse för säkerheten hur du öppnar locket. Om du måste göra det med hela handen och kommer åt där det finns varmt vatten kan det bränna till. Många bra modeller har en knapp som du trycker på för att få upp locket.

Själva kannan blir också varm när vattnet kokar i den. Men det finns modeller som har design som motverkar en alltför varm utsida. Dessa kan vara en fördel i hushåll där det finns barn som kan komma åt kannan med händerna.

Hur mycket vatten blir det?

Vattenkokare har olika kapacitet. Standard ligger på 1,5 liter men det finns större och mindre kannor. Om du väljer en kanna med plats för 1,5 liter kan du räkna med att få ut 6 koppar te av en full kokning. 

När du ser på koktid för vattenkokaren ska du vara medveten om att den normalt sett mäts för en liter vatten. Om du fyller hela kannan och den rymmer 1,7 liter kommer det alltså att ta mer tid.

Värmen på vattnet

Det finns smarta modeller som ger dig möjlighet att välja värme på vattnet som du kokar upp. Det behöver inte alltid vara 100 grader. Det här är utmärkt när du vill använda vattnet för olika saker som te eller kanske för bullbaket.

Ta också en titt på om det går att hålla vattnet varmt lite längre. En del vattenkokare är bra på att hålla värmen utan någon extra värmefunktion. Men det finns också design som ger dig möjligheten att slå på värmen under någon halvtimmes tid extra för att se till att kannan har riktigt hett vatten lite längre.

Källor

För att kunna presentera vattenkokare som fått bäst i test har vi använt oss av följande källor:

Bäst i Test

Bäst i Test är en sajt som genomför grundliga tester av olika produkter. De ser till att rätt personer genomför testerna under en längre tid för att kunna ta fram pålitliga resultat. Deras test av vattenkokare utfördes av familjer som använder vattenkokare dagligen.

Pricerunner.se

Pricerunner är en sajt som först och främst jämför priser. Men den erbjuder också möjligheten att recensera produkter. Med ett betygsystem från 1 till 5 stjärnor kan du också snabbt se den samlade uppfattningen av användare. Det här är ett bra verktyg när du vill se vad andra hushåll har att säga om vattenkokare.

Råd & Rön

Råd & Rön är en oberoende tidning som utför produkttester. De är inte beroende av reklam vilket ger hög trovärdighet. Råd & Rön låter experter testa olika produkter och maskiner. År 2019 testade de 15 olika vattenkokare och såg bland annat på användarvänlighet och hur snabbt vattnet kokades.

Amazon

Amazon är en butik online som säljer det mesta. Utöver ett stort produktutbud har Amazon ett system med kundrecensioner som är mycket uppskattat. Det låter verifierade köpare uttrycka sina åsikter och betygsätta med ett system från 1 till 5 stjärnor.

BBC Good Food

BBC har en hus och hem sajt med fokus på mat som heter BBC Good Food. Den här sajten publicerar också tester och recensioner av olika apparater som används i köket. De låter experter testa maskiner för att sedan ge en grundlig utvärdering.

Betyg på guiden: