Här hittar du en kattlucka som har god funktion och som gör det enklare för katten att ta sig in och ut ur huset på egen hand.

Kattluckan är en klassisk lösning som passar många olika typer av bostäder. Katten som behöver komma ut och in på balkongen eller direkt ut i skogen för att ta hand om sina behov tackar dig för luckan! För att välja rätt kattlucka är det viktigt att du ser på de behov som finns.

Idag kan du hitta innovativ design som innebär att kattluckan är säker för djuret såväl som för din bostad. Dessutom kan du välja en modell som passar perfekt ihop med dörr och resten av huset. Det går att låsa kattluckor då du reser bort och moderna varianter ska inte bidra nämnvärt till drag i huset.

Kattluckor vi rekommenderar 

Här är populära kattluckor som har fått mycket goda recensioner av användare. De har egenskaperna som krävs för att ge katten en bättre tillvaro. Med rätt kattlucka slipper du släppa in och ut, det grejar missen själv!

Alla Kattluckor

Sureflap kattlucka

#1 SureFlap

Till Butik - Zooplus.se

Sammanfattning: Med SureFlap kattlucka med microchip ID kan inte vilken katt som helst kliva på. Det här är en riktigt spännande lösning som gör det möjligt att identifiera katten som vill in. Dörren har utrustats med en chipläsare som kommer att scanna din katts ID-chip.

Det här fungerar både då katten har märkts med chip och då du hänger på identifieringen på kattens halsband. När rätt katt kommer till kattluckan glider den upp. Fel katt har inte en chans att komma in och göra sig hemmastadd.

Nu kanske du vill ge fler än en katt möjligheten att komma in i ert hem. Det är inga svårigheter med den här dörren. Du kan nämligen programmera in flera ID. Perfekt om det till exempel är så att grannens katt också kommer till er och ni bara tycker att det är trevligt.

Den här dörren passar alla dörrar men kräver en adapter om det finns metall i dörren. Med adapter ska hålet i dörren inte göras lika stort. Ta alltså reda på vad som finns i er dörr innan montering av kattlucka påbörjas.

Viktiga egenskaper

 • Bara behöriga katter kommer in
 • Enkel montering
 • Drivs med batteri
 • Finns i small och medium
 • Fyrvägslås
 • Fungerar för upp till 32 katter
Ferplast swing 5 kattlucka

#2 Ferplast Swing 5

Till Butik - Kattkompaniet.nu

 • Bästa mellan av GardenHome.se

Sammanfattning: Med den här kattluckan smäller det inte då katten går in och ut. Ferplast Swing 5 är utrustad med ett magnetlås som säkrar tyst gång då luckan är i swing. Det här är ett bra val när du oroar dig för drag på grund av kattluckan.

Ferplast Swing 5 har Vindstop som är ett system som minimerar drag då luckan öppnas och stängs. Det här fungerar bra och kan vara särskilt viktigt då dörren som luckan ska sitta i är i ett vindpinat läge.

Det går att måla om Swing 5 för att få den att passa dörr och fasad bättre. Installationen ska inte vara komplicerad. Men liksom med alla kattluckor är det viktigt att sätta sig in i instruktioner för installation innan monteringen påbörjas.

Viktiga egenskaper

 • Tyst kattlucka
 • Fyrvägslås
 • Magnetlås
 • Vindstop-system
trixie-kattdorr

#3 Trixie 4-vägs

Till Butik - Vetzoo.se

 • Bästa budget av GardenHome.se

Sammanfattning: Liksom namnet avslöjar är Trixie 4-vägs kattlucka för dig som vill ta kontrollen över kattens väg in och ut ur huset. Det här är också det som kallas för fyravägslås. Det innebär att dörren kan stå helt öppen från båda sidorna. Den kan också låsas från båda sidor. Eller så väljer du att låta kattluckan vara öppen från en sida men låst från den andra.

Med Trixie kan du alltså låta katten ta sig in i huset fritt men du kanske väljer att låta utvägen vara låst. Det kan bli aktuellt om du till exempel inte vill att katten ska gå ut på natten men att den ska komma in om den har stannat utomhus sent. Om katten får ta sig ut fritt på natten är det en fördel att kattluckan är tyst. Ingen behöver vakna av gnissel!

Trixie är också gjord för att kunna anpassas till en tjockare dörr. Det går att förlänga luckan så att den passar varje dörr. Sedan är det inte dumt att priset för luckan är attraktivt. Den här kattluckan kan ses som ett mycket bra budgetalternativ.

Viktiga egenskaper

 • Fyravägslås
 • Tyst kattlucka
 • Fungerar med tjockare dörr
 • Bra prisläge

Guide – Välj rätt kattlucka

Idag finns det så bra kattluckor att det egentligen är mycket svårt att välja fel. Men om du vill få ut mesta möjliga av kattens dörr bör du vara medveten om dina behov och vad som finns på marknaden.

Viktiga saker att beakta är:

 • Är det viktigt för dig att enbart dina katter kan ta sig in och ut i huset? Beakta kattlucka som kan läsa av mikrochips för att styra detta.
 • Ska kattluckan ha en design som stämmer överens med dörren? Ta reda på om det går att måla om ifall detta krävs för att matcha lucka med dörr.
 • Störs du av oljud även då de inte är så skarpa? En lucka som gnisslar eller slår i tid och otid kan bli riktigt irriterande.
 • Har du en särskild dörr som är tjock eller som inkluderar metall? Då kan du behöva en lucka med adapter för korrekt installation.

Frågor och svar om kattluckor

Här är några mycket vanligt förekommande frågor om kattluckor som kan vara bra att se på innan du beställer en.

Varför ska man ha en kattlucka?

Kattluckan är en investering i kattens liv såväl som i er tillvaro. Många blir irriterade av att hela tiden behöva öppna dörren för katten. Vissa katter står och rispar med klorna på dörren eller närliggande fönster för att få komma in. Med kattluckan behöver katten inte be om hjälp, eller repa rutor, då den lätt tar sig in och ut ur huset på egen hand.

Går det att installera kattlucka i glasdörr?

Ja, det ska gå bra med många märken som till exempel Ferplast. Men du kan behöva extra fästen för den här typen av kattluckainstallation.

Hur högt upp ska en kattlucka sitta?

Det rekommenderas att botten av kattluckan har samma höjd som kattens mage.

Hur monterar man en kattlucka?

Monteringen beror på den kattlucka som du köper. Men rent generellt så är det så att du borrar hål i dörren där luckans hörn kommer att sitta. Från hålen kan du såga ut en öppning. Du kan enklast såga med en elektrisk sticksåg. Det är viktigt att såga rakt för att det ska bli snyggt. När hålet finns är det bara att montera kattluckan med de skruvar som kommer med och in enlighet med instruktionerna.

Hur får jag katten att använda luckan?

Det är inte säkert att katten förstår på en gång hur kattluckan ska användas. Ett tips är att låta den stå öppen någon dag eller två. Locka katten att ta sig genom hålet med lite godis. Fortsätt sedan med stängd lucka och mer godis för att visa katten den smidiga funktionen. Därefter bör kissen ha förstått hur den nya dörren ska användas.

Vad kostar en kattlucka?

Det finns som sagt olika modeller. De enklaste som är en vipplucka utan finesser kan kosta några hundralappar. Med avancerade kattluckor med mikrochips-funktion och mer kan kosta mer. Det kan vara klokt att investera lite mer i luckan för att den ska ge ett fullgott stöd.

Vad innebär fyrvägslås på kattluckan?

Det betyder att du kan låsa luckan helt, låta dörren vara låst en väg, in eller ut, eller låta den stå öppen i varje riktning. Du kan alltså låta katten gå ut men inte själv kunna komma in igen eller tvärtom.

Kan råttor komma in via kattluckan?

I teorin kan möss och råttor ta sig in men de som har kattlucka rapporterar att det aldrig händer. Det kan ha flera skäl. Med kattlucka som läser av djurets chip blir det inte aktuellt med andra djur som tar sig in.

Vilken kattlucka är bäst?

Det här beror givetvis på dina preferenser. Men för många är kattluckor med chip-avläsning, tyst gång och enkel installation det bästa valet. Den bästa kattluckan har också smarta lås-alternativ för smidigare användning.

Hur stor ska kattluckan vara?

Den behöver inte vara så stor. Katter tar sig lätt genom mindre hål. Om du tar en titt på standardkattluckor ser du att de har en storlek som ligger på 20 x 15 cm. Mer än så behövs det inte för att katten ska kunna använda dörren.

Finns det kattluckor för inomhusdörrar?

Ja, det finns lite enklare varianter av kattluckor som är särskilt till för inomhusbruk. Dessa är i regel vanliga vippdörrar utan lås. Men det kan ju vara klokt att ha ett lås även inomhus då du vill begränsa kattens rörelse i huset.

Varför ska kattluckan ha natt-lås?

På natten kanske du inte vill att din katt ska gå ut. Då kan du hindra detta med nattlåset. Det kan också vara så att det finns andra katter som du låter komma in under dagen. Med nattlåset håller de sig ute då du och resten av familjemedlemmarna sover.

Innebär kattluckan en säkerhetsrisk?

Nej, det kan man inte säga. Det här är inte en väg in i huset för tjuven. Kattluckan är för liten för det. Dessutom kan du ju låsa luckan helt och hållet då du reser bort. För kattens del bör luckan inte utgöra någon säkerhetsrisk då den fungerar som den ska. Du vill eventuellt satsa på en modell som går på både batterier och med el för att minska risken för att kattluckan plötsligt inte fungerar.

Spelar det någon roll vilket märke det är på kattluckan?

Märket kanske spelar roll på så vis att du får reda på att en viss modell från en viss firma fungerar bra. Men det finns flera företag som tillverkar riktigt bra kattluckor. Du behöver alltså inte oroa dig för att ett märke som du inte har hört talats om inte kommer att leverera en väl fungerande lösning.

Är kattluckor ett problem med små barn i huset?

Små barn kan bli intresserade av kattluckor och det är viktigt att förklara att dessa inte är till för lek. Men det är sällan som det sker olyckor med små barn och kattluckor. Särskilt inte då luckan går att låsa och har mikrochips-funktion som gör det mycket svårt för barnet att öppna luckan på egen hand. Det gäller förstås att se till att barnet inte stänger luckan när katten behöver gå ut eller komma in!

Kattluckor som utgått:

Pet Porte Chip

 

pet porte smart kattlucka

 • Bästa special av GardenHome.se

Vilken smart kattlåda! Här får du ett genomtänkt avfallssystem som gör att du kan få ut mycket mer av din kattsand. När du vill göra rent kan du helt enkelt skaka ner den rena sanden i det undre lagret och sedan slänga avfallet. Det spar på kattsanden och gör det lättare att hålla kattens toalett ren.

Trixie Berto har en hygienisk design med två lådor och en sil. Det hela kläms ihop med två Easy Click klämmor. Lådan har höga kanter för att minimera spillet av sand på golvet. Det kan vara bra att tänka på vilken kattsand du använder med lådan. Det är till exempel rekommenderat att använda klumpbildande sand för lättare rengöring vid silning.

Den här lådan kan vara ett bra val till lite större katter som drar nytta av att den bakre kanten är lite högre. Lådan passar dock alla katter då den är enkel att hålla fräsch och därmed ger katten den rena toalettmiljö som den har behov av.

Viktiga egenskaper

 • Storlek 39 x 22 x 59 cm
 • Höga kanter
 • Med sil
 • Lätt att göra ren
 • Plats för stor katt