Läs detta innan du köper marsvinsbur och se till att skaffa en marsvinsbur som hållet måttet och ger ditt husdjur en säker plats att bo på.

En bra marsvinsbur ska ha plats för minst två marsvin. Även om ditt ensamma marsvin inte visar tecken om att känna sig ensamt kan du vara säker på att så är fallet. Marsvinet är ett flockdjur och ska inte bo ensamt. Gott om plats är ett krav du måste ställa på buren men det är inte allt.

Buren ska vara en plats som skyddar marsvinen från väder och vind, vilda djur och skador som de kan åsamka sig själva om buren har vassa kanter och annat farligt. Flera våningar är bra men inte ett måste för att ge marsvinet utsiktsplatser.

Marsvinsburar vi rekommenderar 

Här kan du läsa mer om riktigt bra marsvinsburar som ger dina marsvin allt de behöver för att må bra i sin bostad. Ta en titt på några av de bästa burar för marsvin som finns just nu och välj den som passar dig och ditt husdjur allra bäst!

Alla Marsvinsburar

Ferplast Casita 120

#1 Ferplast Casita 120

Till Butik - Zooplus.se

Sammanfattning: En praktisk marsvinsbur med tvådelat galleröverdrag och hög golvbalja av lättvårdad plast. Taket som är tvådelat kan enkelt öppnas och stängas för att lätt komma åt marsvinet. Ferplast Casita 120 är mycket rymlig tack vare att taket har en välvd form och den moderna dekorlisten på kortsidorna ger en känsla av ett elegant kupoltak.

Bottenbaljan som har extra höga kanter är praktisk för smådjur som sprätter mycket så att området kring buren kan hållas rent och snyggt. Baljans högkvalitativa plast gör det även enkelt att rengöra buren. Grundutrustningen av plast som syns på bilden ingår.

Viktiga egenskaper

 • Metallgaller
 • Bottenbalja av plast
 • Tillbehör skål, hus, höställ och dricksflaska
 • Rymlig smådjursbur
 • Enkel montering
 • Kan användas utomhus utan bottenbalja
 • Mått 119 x 58 x 61 cm
Ferplast Rabbit 100 smådjursbur

#2 Ferplast Rabbit 100 smådjursbur

Till Butik - Zooplus.se

 • Bästa mellan av GardenHome.se

Sammanfattning: Ferplast-buren har en form som påminner om en lada, barn på engelska därav namnet. Den är gjord för upp till två marsvin och ger fina utsiktsplatser för marsvinen. Här får du mycket bur för pengarna! Den är lättskött med smarta funktioner som en bottenbalja av plast.

Metallgallret ger god insikt i buren och det är lätt att komma åt via taket som går att plocka av. Buren fungerar för olika typer av smådjur och den kommer med viktiga tillbehör som ett litet hus att dra sig tillbaka i. Andra fina tillbehör du får med buren är dricksflaska, matskål och stege.

Två våningsplan ger gott om plats för marsvinen att röra på sig upp och ned. De kommer att trivas i buren som du enkelt kan hålla ren. Det är bara att öppna taket för att komma åt djur och det spill som ska städas upp.

Viktiga egenskaper

 • För upp till 2 marsvin
 • Metallgaller
 • Bottenbalja av plast
 • Hus
 • Dricksflaska och matskål
 • Stege
 • Höställ
Ferplast Piggy Basic hamsterbur

#3 Ferplast Piggy Basic

 • Bästa budget av GardenHome.se

Sammanfattning: Den här Ferplast buren har bara ett plan men den är mycket rymlig och det får betydelse. Det finns gott om plats att ställa in de tillbehör som marsvinen behöver för att trivas. Buren kommer med grundutrustningen som du behöver för att sköta om marsvin.

Buren är lätt att sätta ihop och den har en stor dörr på framsidan. Det gör det smidigt att komma åt marsvinen i buren och att städa den. Höstället som fästs från utsidan kommer med buren. Det är smart att det sitter just på utsidan för det lämnar mer plats i själva buren.

Piggy Basic är ett mycket bra val för dig som just har kommit igång med smådjur som husdjur. Den ger god sikt och erbjuder de grundegenskaper som du vill se i en marsvinsbur.

Viktiga egenskaper

 • Rymlig smådjursbur
 • Stor framdörr
 • Höställ
 • Enkel montering

#4 Ferplast Vital 120 kaninbur, 2 våningar

Till Butik - Zooplus.se

 • Bästa special av GardenHome.se

Sammanfattning: Ferplast är duktiga på burar. Den här buren är vacker att se på och den har två plan som ger gott om plats för flera marsvin. Buren är till för inomhusbruk och är enkel att sköta. Det går till exempel att fälla upp taket för att komma åt och städa. Det finns också en gallerdörr som du skjuter upp på undervåningen.

I buren finns det en inbyggd box där marsvinen kan dra sig tillbaka och sova. På botten har brickan en högre kant. Det är något som bidrar till mindre stök. När marsvinen springer omkring och gräver i buren skvätter det men inget åker ut på golvet på grund av den smarta designen.

Bottenbrickorna kan dras ut och det är bra när du vill städa ordentligt. De är gjorda av plast och tål därmed hantering med vatten och diskmedel. Den här buren är en fröjd både för de som bor i den och för de som ser på den. Den vackra designen är klassisk och passar bra in i vilket rum som helst.

Viktiga egenskaper

 • För flera marsvin
 • Vacker design
 • Två våningar
 • Laserad furu
 • 2 extra djupa bottenbrickor
 • Integrerad sovplats
 • För inomhusbruk

Guide – Välj rätt marsvinsbur

En bur för marsvinet måste vara trygg och säker. Men det finns mer än så att tänka på. När du ska välja en marsvinsbur ska du kontrollera att:

 • Den har gott om plats för det antal marsvin som ska bo i buren.
 • Den ger möjlighet för marsvinet att få sina behov uppfyllda.
 • Den har en design som gör det lätt att komma åt djuren.
 • Den är utformad för att vara lätt att städa.
 • Den står stadigt och säkert inomhus eller utomhus.

Det kan vara klokt att lära sig mer om marsvinsburar innan köp. En så pass liten detalj som att materialet klarar utomhusklimatet kan vara otroligt viktigt för placering. Om du har tänkt till innan köp är chansen god att du får en bur som du har nytta av länge.

Frågor och svar om marsvinsburar

För att hitta rätt marsvinsbur bör du sätta dig in i vilka egenskaper burarna har och vad de är bra för. Ett sätt kan vara att se på vanliga frågor. Här är de frågor som ofta ställs om marsvinsburar. Läs vidare och se om du har insett vad dina marsvin behöver.

Hur stor ska en marsvinsbur vara?

Den ska ha tillräckligt med plats för det antal marsvin du ska ha i den. 40 x 75 cm är storleken som gäller enligt lag men burarna som du kan köpa online är för det mesta mycket större. Tänk på att det inte bara handlar om golvyta. Marsvin behöver utkikspunkter och mår bra av att få klättra lite.

Hur ofta ska man städa marsvinsburen?

Du bör städa buren två gånger per vecka. Plocka ut strö och byt. Se till att alla leksaker och tillbehör som finns i och omkring buren är i gott skick. Undersök om marsvinen har bitit på platser och om det påverkar miljön i buren. Småstädning pågår dagligen. Den är en del av det umgänge du kommer att ha med dina husdjur.

Vilket material ska en marsvinsbur vara gjord av?

Det finns marsvinsburar som har delar av trä, metall och plast. Vilket material buren ska vara gjord av beror på flera saker. Först och främst är det viktigt att buren har god hållbarhet. Om den ska stå utomhus måste den klara mer. Då måste metalldelar klara av regn utan att rosta. Det kan också vara viktigt att buren är fin att se på. Detaljer av trä kan kännas klassiska men det hindrar inte att andra delar av buren är av plast. Utdragslådor med plastbottnar är smarta då de ger enkel städning. De kan täckas av andra material som ser finare ut.

Är buren bra för marsvinen?

Du kan inte ha marsvin springandes fritt i ditt hem. De kommer snabbt att försvinna och riskerar att skadas. Men i buren är de säkra. En bra bur är bra för marsvinet. Särskilt om du tar hand om städning och matning som du ska. Se också till att marsvinet får en utsiktsplats där det kan sitta och se på vad du sysslar med därutanför.

Kan marsvin leva ensamma i bur?

Ett marsvin kan leva ensamt men det är inte att rekommendera eftersom marsvinet är ett flockdjur. Du bör alltså ha minst två stycken. Det går att ha honor och hanar tillsammans om hanarna kastreras. Om du skulle få en hane som inte har kastrerats i buren tillsammans med en hona är det smart att hålla de separerade. Åtminstone om du inte har tänkt dig en ny generation marsvin inom kort i din bur.

Vad kostar en marsvinsbur?

En bra marsvinsbur kan kosta allt mellan några hundralappar till några tusenlappar. Du kan köpa en större bur med fler finesser eller nöja dig med en billigare marsvinsbur med ett plan. En dyrare bur är inte nödvändigtvis detsamma som en bättre bur. Men det kostar som regel mer med fler finesser.

Kan en marsvinsbur stå utomhus?

Ja, det går att ställa en marsvinsbur utomhus. Tänk dock på att den bör stå i lä och att det kan vara klokt att ha någon form av tak eller annat väderskydd ovanför buren. En bur som ska stå utomhus måste också ge marsvinen bättre skydd mot vilda djur som inte ska kunna ta sig in i buren.

Fungerar kaninburen för marsvin?

Det är ofta så att burar som är till för kaniner även kan fungera för marsvin. Smådjursburar är gjorda för olika typer av smådjur. Men kontrollera att buren verkligen kan fungera för marsvinen som är mindre så att galleravståndet är tillräckligt tätt.

Varför luktar det illa från marsvinsburen?

Den är inte städad! Lukt kommer från det spill som marsvinet står för. Det är viktigt med en god rutin för städning även för den goda luktens skull.

Är marsvin rumsrena?

Det går att träna marsvin och ge de en låda som kan användas som toalett. Det blir ofta så att marsvinet väljer en viss plats för sina behov. Men det här är inte satt i sten och marsvin lär sig aldrig helt och hållet att bli rumsrena. Räkna med spill då du leker med marsvinet på golvet och med spill över hela buren trots att det finns en toalettlåda i den.

Varför ska det finnas strö eller hö i botten?

Marsvin tycker om att gräva och då behöver de någon form av grävbart material i botten på marsvinsburen. Dessutom är det viktigt med material som kan suga upp urin och fånga upp spillet på ett bra sätt. Marsvinet behöver strö och hö för att trivas och uppleva buren som en mysig plats att bo på.

Måste man ha tidning i botten av marsvinburen?

Tidningarna är inget tvång men de kan ses som en hjälp vid städning. Det är viktigt att komma ihåg att marsvinen kan börja tugga på tidningen som finns på botten av buren. Då får de i sig trycksvärta vilket kanske inte är bra för deras hälsa i det långa loppet.

Marsvinsburar som utgått:

Smådjursbur Lounge

 

Smådjursbur Lounge hamsterbur

 • Bästa val av Gardenhome.se

Du får lust att skaffa marsvin bara av att se den här marsvinsburen! Med två våningar har marsvinen gott om plats att röra på sig. Du får också god insyn och kan följa med i marsvinens liv och utveckling.

Rengöringen blir buslätt då det går att fälla upp gallertaket. Dessutom kan man dra ut golvkaren som sitter längst ner. Du kan punktstäda dagligen och det är lätt att göra en grundligare städning med jämna mellanrum.

Den här buren passar lika bra för marsvin som för kaniner. Den har ett extra sovrum för marsvinen att dra sig tillbaka i. Med en trädörr kan du öppna upp och komma åt djuren då de finns i sovrummen. Om du vill få två burar kan du ta bort rampen. Då kan du dela upp djur som av olika anledningar inte ska vara tillsammans.

Viktiga egenskaper

 • Vacker design
 • Två plan
 • För marsvin och kanin
 • Av gran och mandaringran
 • Extra sovrum
 • Uppfällbart gallertak
 • Utdragbart golv-kar