Läs mer om köksknivar bäst i test här för att välja kökskniven som kommer att fungera riktigt bra när du ska förbereda mat.

Med bra köksknivar blir det roligt att hacka sallad och förbereda mat. För att hitta rätt knivar kan du läsa mer här om köksknivar bäst i test. De har testats av experter, gått igenom laboratorietest, och även använts av helt vanliga människor som säger sitt. Läs vidare och hitta bästa kökskniven!

Vi rekommenderar

Alla köksknivar i testet har testats av en mix av testpersoner från nybörjare inom matlagning och vana matlagningsentusiaster till experter. Alla modeller har testats för att hacka grönsaker, skära frukt, bröd och kött för att kunna utse en bra allroundkniv.

Testerna för att hitta bästa kökskniven genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att modellen är enkel att använda med god balans i handen
 • Bra skärpa
 • God ergonomi och komfort
 • Kvalitet
 • Vikt
 • Enkel att rengöra

Global G-2: ✅ Bästa val

Global G-2

 • Tvåa i test av Aftonbladet Plus 2019
 • 4,8 av 5 stjärnor på Amazon

Du känner igen kniven på det karaktäristiska handtaget som är utformat för att ge dig bekväm hantering av kniven. Global G-2 är en kökskniv bäst i test år ut och år in. Den gillas av experter som har synat kniven från alla vinklar. Dessutom får Global G-2 kökskniv beröm av helt vanliga användare.

En viktig egenskap är skärpan som är långlivad. Det dröjer innan du behöver vässa den här kniven. Handtaget är ergonomiskt och även hygieniskt. Det är lätt att hålla rent eftersom det inte fastnar mat i det.

Global G-2 köksknivar har en ihålig insida men har fyllts med sand för att det ska bli viss vikt. Det är också något som gör det enklare att jobba med kniven. Det här är ett bra val för dig som vill ha högsta kvalitet på din kökskniv.

Viktiga egenskaper

 • Rostfritt stål
 • God balans
 • Flera användningsområden
 • God skärpa
 • God ergonomi

Kai Shun: ✅ Bästa Premium

Kai Shun

 • Bäst i test Aftonbladet Plus 2019
 • 4,7 av 5 stjärnor på Amazon

I tester av Kai Shun kökskniv framkommer det att det här är en kniv som är ovanligt vass. Det betyder att det blir mycket enkelt att skära med den. Dessutom är bladet format för att göra det lätt att skära och hacka olika typer av mat. Du kan plocka fram den här kniven för frukt, sallad såväl som hårda ingredienser som ska ner i grytan.

Handtaget är framtaget med klassisk japansk kastanjeform. Det får stor betydelse för användningen. Du får komfort och kan använda kniven under en längre stund utan att bli trött i handen. Det är en god anledning till att experter också ger denna kökskniv höga betyg.

Om du är van vid att använda bra knivar och behöver en vass kniv till kött och grönsaker är det här ett bra val. Var bara medveten om att det är viktigt att du skär med en hackande rörelse för att det ska bli bra resultat. Inte på ett rullande sätt som ofta är fallet med de bästa köksknivarna för proffs.

Viktiga egenskaper

 • Rostfritt stål
 • Mycket vass
 • Bekvämt handtag
 • Många användningsområden

Fiskars Functional Form Plus Stor Kockkniv 20: ✅ Bästa Professionella

Fiskars Functional Form

 • Rekommenderas av Mitt Kök 2018
 • 5 av 5 stjärnor på Pricerunner.se

Namnet på kniven avslöjar att formen är bekväm. Det är lätt att hålla i handtaget och det enda minus som experterna som har testat pekar på är att kniven är aningen lätt. Kniven är gjord av rostfritt stål och är enkel att hålla ren i en vanlig diskmaskin.

Om ditt huvudsyfte med en kökskniv av denna sort är att skära upp bröd har du hittat rätt. Det är enkelt att få till jämna fina skivor med Fiskars kökskniven. Det går också bra att skära upp andra typer av råvaror med kniven som till exempel frukt och grönsaker.

Viktiga egenskaper

 • Vass kniv
 • Rostfritt stål
 • God balans
 • Tål maskindisk
 • Bekvämt grepp

Guide – Välj rätt kökskniv

Ett kök är inte komplett utan åtminstone en bra kökskniv. Kanske behöver du flera för olika ändamål. Om du köper en kökskniv som är bra för olika uppgifter kan det vara smart. Det kan dock vara så att du liksom många andra upptäcker att du faktiskt vill ha några olika knivar för olika uppgifter.

Hur ska du tänka när du behöver en riktigt bra kökskniv? Det är klart att det hjälper att se på köksknivar bäst i test. De har ju uppenbarligen egenskaper som experterna anser är viktiga och bra. 

Innan du väljer en ny kökskniv bör du dock fundera lite på hur du vill att den ska vara dig till hjälp i köket. När du är på det klara med varför du behöver en bra kniv är det lättare att välja rätt.

Här är några punkter som kan hjälpa dig att komma fram till vilken typ av kniv du är ute efter:

Ergonomi

Hur kommer kökskniven att ligga i handen? Det är viktigt med ett bekvämt handtag. Inte bara för kockar som måste använda den mycket och länge. När kniven ger dig ett gott grepp kommer du åt som tänkt och det blir till och med roligt att hacka och skära.

Saker som påverkar handtagets komfort är:

 • Form – En rund och mjuk form är populär men det finns även lite plattare köksknivar som anses vara mycket bekväma att använda.
 • Yta – Ytan bör vara len och behaglig mot handen, men det är viktigt att det inte blir för halt.
 • Vikt – Om kökskniven är för lättviktigt kan det vara svårt att skära med den. Tvärtom är heller inte att rekommendera. Du kan snabbt bli trött av att skära med en tung kniv. En god balans är det allra bästa.
 • Hur den ska användas – Ta alltid reda på hur du ska hacka och skära med en ny kökskniv. Om du gör på fel sätt kan du få ont i handen trots att du använder den bästa kökskniv som finns på marknaden just nu!

Användningsområde

Att ta en liten kniv som är till för att skära grönsaker och försöka skiva bröd med den är att hoppas på lite för mycket. Det är viktigt att komma ihåg att olika köksknivar har huvudanvändningsområden.

Det finns design som är mycket flexibel. Trots detta kan den bästa kökskniven ha sina begränsningar. Dessa begränsningar kan vara precis det som gör att kniven är så bra för en viss typ av matberedning.

Ta alltså reda på vad du ska använda kniven till. Skriv ner en lista med det som är viktigast. Gå sedan enligt den här listan när du läser om köksknivar som är bäst i test. Ju fler punkter på din lista som kniven täcker, desto bättre!

Underhåll

Det är numera vanligt med köksknivar som du kan diska i diskmaskinen. Innan du diskar din nya kökskniv i maskinen ska du kontrollera att det är okej. Det är synd att slita ut en riktigt bra kniv i förtid med felaktigt underhåll. Diska på rätt sätt för längre liv!

Skärpa

Ett vasst blad är en fördel oavsett vad du ska skära i. Hur vasst bladet kommer att förbli beror inte bara på hur du använder kniven. Vissa märken och modeller är kända för att förbli vassa länge. Det kan ha med bladets struktur att göra men också med dess material.

Ta reda på hur länge kniven kan förväntas vara vass och vad du kan göra därefter för att återfå skärpan. Det är bra om kniven inte hamnar längst in i en låda då den blir slö för att du upplever att det är för svårt att vässa den.

Pris

Priset bör inte vara det som styr ditt val i första hand när du vill ha en riktigt bra kockkniv. Samtidigt är det förstås så att du kan hitta god kvalitet till ett lägre pris. När du väl har hittat modellerna som motsvarar dina krav kan du börja jämföra pris. Kom bara ihåg att ett högre pris kan innebära en investering i en kökskniv som du kommer att vara riktigt nöjd med både på kort och på lång sikt.

Frågor och svar Köksknivar

Vad är en kökskniv?

En kökskniv är en kniv som används för att skära vid någon form av matlagning. Knivarna finns i olika varianter för att användas till olika användning som brödkniv, grönsakskniv, kockkniv och filékniv med flera.

Vilken kökskniv är bäst?

Den kökskniv som passar bäst in på ditt behov är den kniv du ska välja. För den som vill ha få knivar gäller det att hitta en allsidig kökskniv som går att använda till många områden. Kniven ska också kännas bra att hålla i med ett bra grepp och ett material som känns behagligt.

Varför ska man lägga pengar på en bra kniv?

En kniv i hög kvalitet både håller länge och ger ett bra resultat utan att behöva slipas för ofta. En bra kökskniv ska balansera bra i handen och vara bekväm att hålla.

Hur tar man hand om köksknivar?

För att köksknivar ska hålla länge gäller det att inte slarva med rengöring och att förvara dem på bästa sätt. Vid rengöring är det bäst att handdiska och därefter torka torrt med handduk. För att kniven ska behålla sin skärpa behöver den även slipas.

Hur ska man förvara köksknivar?

Det bästa är att förvara köksknivar på en magnetlist på väggen eller på en friståendes magnetlist. Ett stadigt knivblock är också ett bra val. Ska knivarna förvaras i en låda bör de förvaras i en skårad lådsats så att knivarna inte ligger och skaver mot varandra eller andra redskap i kökslådan.

Måste man slipa köksknivar?

Ja, alla köksknivar blir någon gång slitna och förlorar sin skärpa. Det gäller även de allra dyraste varianterna.

Hur slipar man köksknivar?

Man kan välja att slipa sina köksknivar antingen genom att bryna med brynstål eller att slipa med slipsten eller knivslip. Att bryna kniven med ett brynstål är ett bra sätt att underhålla kökskniven så att den bibehåller skärpan. Har kniven redan blivit slö hjälper det tyvärr inte att bryna då denna metod inte slipar bort metall som de andra slipmetoderna gör.

Betyg på guiden:

4.5/5 - (4 votes)