Vi har sammanställt flertalet test och recensioner från olika konsumentorganisationer och medier för att ge dig en snabb överblick av utbudet och självklart vilket våffeljärn som är bäst i test!
Testen vi har granskat har tittat på flera olika aspekter hos varje våffeljärn, alltifrån hur lång sladd det har till hur frasig våfflan blir. Våffeljärnet står i de flesta hushåll undangömt större delen av året, därför tycker vi det är viktigt att testen har bedömt hur våffeljärnet kan förvaras.
Utöver resultatet på våfflan är även användningen en viktig aspekt, ett bra järn bör stå stabilt under användningen och inte välta varje gång locket lyfts upp. Det ska vara användarvänligt och ha en tydlig ljusindikator för att veta när våfflan är perfekt, den bör vara jämt gräddad, vara rejält frasig och se aptitlig ut.
Handtaget får inte bli för varmt för att ta i och man ska kunna justera värmen utan att själv bränna sig på vredet. Det är även viktigt att det är lätt att rengöra samt är prisvärt.
Innehåll
dölj
Testpanelerna säger: Wilfa – WAS-623 är ett smidigt enkeljärn men något tungt, 3.1 kg. Med sin ställbara värme samt ljus och ljudindikator är det ett våffeljärn som prioriterat användarvänlighet. Kort gräddningstid på ca 2.5 minut som ger stora frasiga våfflor, som är jämt gräddade och har en gyllenbrun färg.
Materialet har hög kvalité och ger en känsla av att järnet är dyrare än det faktiskt är. Våffeljärnet står även på gummifötter som gör att det inte glider runt på diskbänken. För den som gärna spar på platsen i köksskåpen har Wilfa designat sitt våffeljärn för att kunna förvaras stabilt på högkant.
Testpanelerna säger: Åviken Elegance 910 är ett smidigt dubbeljärn som tillagar två våfflor samtidigt detta gör våffeljärnet till en favorit bland barnfamiljer och våffelälskare. Vikt 3.4 kg. Ställbar värme och ljusindikator för att veta när järnet är varmt. Gräddningstiden är ca 2 minuter och resultatet är två stora frasiga våfflor som är jämt gräddade.
Materialvalen gör järnet lätt att rengöra, det finns även få skåror som smeten eller smuts kan fastna i. Handtaget är utformat för att kunna hållas svalt och greppvänligt även under gräddningen av våfflan. Järnet är även relativt platt, vilket underlättar vid förvaring, även detta våffeljärn kan förvaras på högkant för att spara plats.
Testpanelerna säger: Steba WE 20 ger tjocka belgiska våfflor via sin innovativa design, som är frasiga utanpå och mjuka inuti. Vikt 1.9 kg. Smeten hälls nämligen ner genom en tratt i locket. På ovansidan finns nämligen en öppning där den medföljande tratten ska kopplas på. Järnet har ljusindikator som visar när det är tid att börja grädda samt när våfflan är färdig, det finns däremot ingen värmereglering. Detta saknas inte, järnet sköter gräddningen perfekt på egen hand!
Även detta järn kan försvaras enkelt på högkant. Extra plus för att elsladden kan snurras runt på undersidan efter användning. På våffeljärnet undersida finns även hållare till tratten så den inte tappas bort. Under gräddningen blir järnet väldigt varmt men även detta handtag har design som håller det svalt för att kunna öppna och stänga utan att bränna sig.
Frågor och svar Våffeljärn
Funktionsmässigt är det ingen skillnad på singeljärn eller ett dubbelt våffeljärn. Om stora portioner ska göras per gång eller om man ofta har ont om tid kan det vara smidigt att välja ett dubbeljärn. Enda nackdelen är att det tar större plats att förvara och det blir lite mer yta att rengöra.
De flesta våffeljärn går att använda till mer än bara våfflor. Våffeljärn kan i stort sett användas som en smörgåsgrill för att göra varma mackor, tillaga stekt ägg, omelett, göra en god tortilla, quesadillas, baka brownies, värma pizza eller fräscha upp en torr kanelbulle.
Om man vill ha ett våffeljärn som är eldriven så finns det i stort sett bara nonstick-beläggning att välja idag. Anledningen är att gjutjärn kan vara lite svårare att rengöra och kombinationen elektronik och vatten ska undvikas. Det finns andra modeller med gjutjärn som kan värmas på spisen eller över öppen eld.
Det första avgörande valet är om man ska ha ett enkeljärn eller dubbeljärn beroende på volymer som ska gräddas och hur förvaringsmöjligheterna ser ut. Har man bara plats för ett enkeljärn behöver man även titta på storleken för dessa då det kan variera en del. Därefter kan det vara bra att jämföra hur lång tid järnet tar att värma upp och hur lång gräddningstid som beräknas. Vissa järn har temperaturinställningar och andra har bara en temperatur. Utöver det kan det vara intressant att välja mellan de olika våffelformer som våfflorna kommer att få. En del våffeljärn kan även ha en indikator som indikerar när våfflan är färdig och andra modeller får man kontrollera själv.
De flesta av dagens våffeljärn har en nonstick-beläggning som ska förhindra att våfflorna fastnar. Saknar ditt våffeljärn nonstick-beläggning är det viktigt att olja in eller tillsätta smör i laggen innan du börjar grädda våfflorna.
Innan rengöring ska man se till att kontakten är utdragen och att våffeljärnet har svalnat helt. Därefter torkar man av järnet med hushållspapper på insidan. Utsidan kan torkas av med en lätt fuktad trasa.
Det är tjockare våfflor som ofta har ett kvadratiskt rutmönster. Själva formen på våfflorna kan vara både runda och rektangulära men det är just den tjockare våfflan med kvadratiska rutor som är karakteristiskt. Bör man välja singeljärn eller dubbelt våffeljärn?
Kan man använda våffeljärn till fler saker?
Ska man välja våffeljärn med gjutjärn eller nonstick-beläggning?
Vad ska man tänka på inför köp av våffeljärn?
Hur minskar man risken för att våfflorna fastnar i våffeljärnet?
Hur rengör man ett våffeljärn?
Vad är belgiska våfflor för något?
Vi rekommenderar också:
Bästa Lövblåsen
Trött på att kratta löv och annat växtavfall? Spana in vårt test av lövblåsare och spara mängder med tid!
Bästa Kompostkvarnen
Slipp alla turer till återvinningsstationen, gör en insats för miljön och skapa den bästa kompostjorden till din trädgård. Spana in vårt test av de bästa kompostkvarnarna!
Betyg på guiden: