Det finns en perfekt yogamatta för dig! Här kan du läsa om yogamattor bäst i test och deras unika egenskaper så att du kan välja rätt.

När du har bestämt dig för att börja yoga på yogamatta är det viktigt att du väljer rätt sort för den typ av yoga som du sysslar med. Här kan du läsa mer om de bästa yogamattorna och vi har tagit fram yogamattor bäst i test för att hjälpa dig med ditt val.

Casall Yoga Mat Natural Cork: ✅ Bästa val

Casall Yoga Mat Natural Cork

 • Sportamores favorit i test
 • 4,4 av 5 stjärnor på Casall.com

En yogamatta som är gjord till hundra procent av naturmaterial har fått mycket höga betyg i experttester. Det handlar om Casalls Yoga Mat som är 5 mm tjock. Den väger 3 kg vilket är en hel del i sammanhanget. Det här ger en stabilitet som kan vara ett stort plus för mer dynamiska yogaövningar.

En god anledning till att den här modellen anses som den bästa yogamatta du kan finna är det goda greppet mot golvet. Det här greppet är viktigt för all typ av yoga. Dessutom får du en tryckt mittlinje på mattan för att positionera dig på rätt sätt.

Dämpningen är mycket god och du kan enkelt göra mattan ren efter användning. Det är bara att rengöra med vatten för att sedan lufttorka. Därmed är det helt okej att svettas på den. Det ska dock sägas att den här mattan inte kommer att klara av konstant slitage med skor. Det gäller att använda den barfota och på ett varligt sätt för att den ska hålla längre.

Viktiga egenskaper

 • 100 % naturmaterial, kork
 • 5 mm tjock
 • Väger 3 kg
 • Hållbar produktion
 • Tryckt mittlinje

Mystic Sky Reversible: ✅ Bästa Premium

Mystic Sky Reversible

 • 4,6 av 5 stjärnor på Amazon

Här har vi en yogamatta bäst i test av många användare. Mystic Sky Reversible är ett bra val för dig som vill få ett extra bra grepp. Ytan är texturerad just för att ge det goda greppet. Dessutom har du två olika sidor. Det ger dig lite variation vad gäller färg och mönster. Välj sida efter humör!

Materialet är slitstarkt och fritt från farliga gifter. Det är enkelt att hålla rent. Du kan torka av med vatten och milt rengöringsmedel. Därmed är det här en bra yogamatta om du planerar svettiga övningar på den.

Mystic Sky Reversible yogamatta ger en mycket god stötdämpning som är bra för leder och ligament. Den är lätt att ta med sig och kan användas hemma såväl som professionell i träningsstudion.

Tänk på att mattan ska torkas utrullad efter rengöring för att behålla formen och fortsatt ligga plant på golvet. Det ska också sägas att den som ny har en ganska stark lukt som snabbt försvinner då du börjar yoga på mattan.

Viktiga egenskaper

 • Latexfri PVC
 • Två olikfärgade sidor
 • Texturerad yta
 • Livstidsgaranti
 • God stötdämpning

Abilica YogaMat ECO: ✅ Bästa Professionella

Abilica YogaMat ECO

 • 4,8 av 5 stjärnor från Outdoorgearlab.com

Guide – Välj den bästa yogamattan

Det tar inte lång tid att inse att det kan vara smart med en egen yogamatta. Även om du inte tränar så mycket hemma kan det vara trevligt att ta med en egen matta till lektionerna. Då vet du att det bara är du som svettas på mattan och när den är rengjord.

För att välja den bästa yogamatta som du kan hitta bör du betänka din träning. Det finns som bekant lite olika typer av yoga och det innebär att olika mattor kan vara mer eller mindre lämpliga. 

Vilken yogamatta passar din yogaträning?

Huvudregeln är att du med mer dynamisk och intensiv yoga kan dra nytta av en tunnare matta som har ett gott grepp. Om du gör lugnare övningar kan det däremot vara skönt med mer tjocklek som ger ett gott stöd och skyddar leder och ligament.

Det finns förstås också kombinationer. Ibland svettas du mer och ibland mindre. Då kan du välja en yogamatta som har en bra tjocklek men som också ligger med ett gott grepp mot golvet. Halksäkerhet är oerhört viktigt oavsett vilken typ av yoga du sysslar med.

Med tanke på renlighet

Det är aldrig trevligt att yoga på en matta som luktar. Särskilt om lukten kommer från andra människors svett. Oavsett om du vill ha en egen yogamatta för hemmabruk eller om du behöver flera för en kurs som du erbjuder är renligheten något att beakta.

Idag är de bästa yogamattorna gjorda för att klara av rengöring. För det mesta går det bra att tvätta av med vatten och lite rengöringsmedel. Sedan är det viktigt att följa instruktioner för hur mattan ska torkas för att inte tappa sin form.

Att kunna göra rent regelbundet är en viktig egenskap. Den bör du hålla utkik efter när du väljer matta. Ta också reda på om det är så att rengöringen på något vis kommer att slita på materialet.

Särskilda egenskaper att dra nytta av

En matta kan ses som en ganska enkel sak och du kanske tänker att det går bra med vilken gymmatta som helst. Var dock medveten om att yogamattor kan ha särskilt egenskaper som:

 • Markeringar och märken som hjälper dig att hålla rätt positionering på mattan
 • Yta som är gjord för att ge ett bättre grepp
 • Korrekt storlek med tanke på de övningar som du utför på mattan
 • Tjocklek som ger rätt stöd för särskilda yogaövningar
 • Tyngd som förbättrar greppet mot golvet

Hur mycket ska en yogamatta kosta?

Det finns dyrare yogamattor som är bra men inte nödvändigtvis bättre än billiga yogamattor. Med detta sagt kan det vara klokt att investera lite mer i en matta som hållet måttet. Du kommer att märka att billiga yogamattor ofta är utan de egenskaper som till exempel ger ett bättre grepp.

När du lägger lite mer på din yogamatta är den också gjord för att klara av slitage utan att förstöras. Det betyder att du kan använda den mycket längre och därmed inte behöver lägga pengar på en ny yogamatta i första taget.

Det är helt normalt att lägga omkring tusenlappen på en riktigt bra yogamatta. Det finns också mattor som är lite billigare än så trots att de erbjuder hög kvalitet och fina finesser.

Designen får också betydelse

Vi ska inte glömma bort det estetiska. Yogaträningen har med alla sinnen att göra. Om du stör dig på en ful yogamatta är det inte kul. Välj en stil och design som du tycker om. Kanske en matta med två olika mönster för god variation.

Frågor och svar Yogamatta

Vad är skillnaden på en träningsmatta och en yogamatta?

Den största skillnaden på en matta för träning och för yoga är att yogamattor brukar vara tunnare. Det är på grund av att man lättare behöver hålla balansen vid yoga och då behövs en tunn matta. Vid träning görs ofta liggande övningar och då behöver ryggen mer stöd vilket lättare uppnås med en tjockare matta.

Vilken tjocklek är bäst för en yogamatta?

En vanlig yogamatta brukar vara 4 mm tjock men beroende på vilken typ av yoga man ska utföra kan andra tjocklekar vara mer fördelaktigt. För lugnare former av yoga kan en tjockare matta på 6 mm vara att föredra och passar även personer som har problem med knän. För resor kan en reseyogamatta på mellan 1,5 – 3 mm vara en bra kompromiss för att underlätta packningen.

Är det risk att halka när man använder en yogamatta?

De flesta yogamattor ger ett bra grepp, även om man svettas mycket. Ju mer använd yogamattan är desto bättre grepp brukar det bli med tiden. Är man rädd för att halka finns speciella yogamattor med kork som ger extra bra fäste i mattan. Det går även att kombinera yogamattan med en matthandduk vilket är särskilt bra om man svettas rikligt.

Vilka material är bra att ha i yogamattor?

Två vanliga material som brukar finnas i yogamattor är naturgummi och PVC-plast. Naturgummi ger en något tyngre matta men som ger ett bra grepp. Ytan på en yogamatta av naturgummi är lätt porös vilket lättare leder bort fukt och svett för en mer halksäker matta. PVC är ett slitstarkt material som är lättare än naturgummi. Det finns även yogamattor i det naturliga materialet kork som också är ett hållbart material.

Vilken storlek på yogamatta ska man välja?

Välj yogamatta utifrån din längd och ditt omfång. Satsa på en matta som är cirka 10 - 20 cm längre än din längd för att kunna få maximal rörelsefrihet i yogarörelserna. Det finns även extra breda yogamattor.

Hur länge håller en yogamatta?

Hållbarheten för yogamattor påverkas av många faktorer. Det beror på i vilket material det är tillverkat av men även hur ofta yogamattan används och utsätts för påfrestningar. Med regelbunden skötsel ger man bäst förutsättningar för lång hållbarhet.

Hur tar man bäst hand om sin yogamatta?

Regelbunden rengöring är viktigt för lång hållbarhet. Även om yogamattan inte ser smutsig ut kommer det svett, hudrester, smuts och damm på mattan. En lätt avtorkning efter varje pass med en lätt fuktad trasa och eventuellt lite diskmedel är en bra grund. En mer noggrann rengöring kan behövas någon gång i månaden eller mer om mattan används mycket. Det är viktigt att yogamattan är helt torr innan den rullas ihop för att det inte ska bildas mögel.

Yogamattor som utgått:

Zabuton Yogamatta

 

Zabuton Yogamatta

 • 4,8 av 5 stjärnor från Outdoorgearlab.com

Abilicas yogamatta är särskilt intressant för dig som vill ha en matta som främjar arbetet med balans. Tjockleken är god och mattan ligger stadigt mot golvet. Det här är en träningsmatta som passar bra både för yoga och pilates.

Det går att tvätta mattan i upp till 50 grader men inte i maskin! Varsamt hantering är viktig för att yogamattan ska hålla formen. Handtvätt med ljummet vatten med milt medel är att rekommendera. 

Abilicas matta har ett fint mönster och en färg som tilltalar många. Mattan kommer med en träningsplansch och en smart nylonväska. Med väskan blir det enkelt att ta med sig mattan till och från träning.

Abilicas yogamatta är gjord både för hemmabruk och för träning i studio. Den erbjuder en fräschhet som är mycket viktig då den kanske ska delas av fler. Det är viktigt att inte använda skor på mattan men annars är den mycket tålig och bör hålla länge med rätt typ av användning.

Viktiga egenskaper

 • 3 mm tjock
 • Av PVC
 • 183×61 cm
 • Yoga och pilates
 • Kan tvättas för hand
 • Kommer med smart nylonväska

Betyg på guiden:

4.7/5 - (4 votes)