Vertikalskärare » Bäst i Test (2023)

1. Bästa: Wolf-Garten VA 378 E

 • Rekommenderas av GardenHome.se

Wolf-Garten VA 378 E

Med Wolf-Garten VA 378 E får du en vals för att skära och lufta gräsmattan och en för att riva mossa. Det här är en elektrisk vertikalskärare med god kraft. Maskinen har en uppsamlare med gott om rum. Den fungerar både för rötter och annat som kommer upp vid beskärning och för mossan som rivs upp med mossrivningsvalsen.

Ergonomin är god med ett handtag som är mjukt och bekvämt att hålla i. Det är utformat för att motverka vibrationer och stötar. Det är verkligen något som kan behövas om du ska jobba på en större tomt. Hjulen är kullagrade och rullar bra på det ojämna gräset.

Mindre viktigt men också något att nämna är de fina färgerna. Det här är ett trädgårdsredskap med personlighet. Designen ger motivation och kan ge dig lite extra energi när du egentligen inte är väldigt sugen på att gå ut och ta hand om gräset.

2. Mellan: Bosch AVR 1100

Bosch AVR 1100

Bosch är ett tyskt märke och därför är det inte konstigt att Bosch ART 1100 har glada användare i Tyskland såväl som i Sverige. Testportalen Sonntagmorgen genomförde ett test där den här modellen var med. Ingenjören Hans-Jürgen som testade konstaterade att AVR 1100 bevisar att det går att få en väl genomtänkt produkt till ett vettigt pris.

Bosch AVR 1100 har ett smart system med en skärteknik som fångar både mossa och rötter. Knivarna går ner i mattan och ser till att den förbereds för bättre luftning och andra former av renoveringsarbete. Bosch kallar sitt system för Jet Collect.

Knivvalsen har 14 knivar. Det går att byta ut varje kniv individuellt och det kan vara bra med tanke på att den här vertikalskäraren kan följa med under många års tid. Du kan också ställa in önskad höjd för klippningen.

Modellen har en design som gör det lätt att jobba med den. Du kan ställa in handtaget i den höjd som passar dig bäst. Handtag och uppsamlare går även att fälla ihop. Det är bra när du ska plocka undan maskinen och förvara den till nästa mossrivningstillfälle.

3. Premium: MTD Optima 38VO

MTD Optima 38VO

Om du vill ta hand om en mycket stor gräsmatta finns det anledning till att se på bensindrivna vertikalskärare. MTD Optima 38VO är en modell som passar riktigt bra när du ska riva mossa på en mycket stor gräsyta. Modellen har 16 knivar och är en av få inom denna kategori som kombinerar vertikalskärning med mossrivning.

Det går att justera arbetsdjupet ner till 15 mm. Hjulen är kullagrade vilket är viktigt när du ska röra dig över en större gräsmatta. Det går att fälla ihop MTD Optima då du är klar med den. Det gör det lättare att förvara maskinen.

Vertikalskärare

Vägen till den gröna och välmående gräsmattan innebär spännande moment som att vertikalskära. Med en vertikalskärare ger du gräset en renovering som det behöver. Metoden är känd för att ge nytt liv åt gräset samtidigt som den får bort mossa och ogräs.

Du kan absolut kräva att en bra vertikalskärare kan luftar gräset och få bort mossan. Men beroende på dina behov kan du vara mer eller mindre intresserad av en specifik modell. Du kan tänka på saker som om du vill ha en skärare med sladd eller en batteridriven variant.

Här är några av de bästa vertikalskärare som finns på marknaden just nu. De hjälper dig både med att ge gräset en nystart och med att vinna kampen mot mossa och ogräs.

Sebastian Andersson
Testredaktör*

*Testredaktören har gått igenom produkterna och intygar att listans innehåll är aktuellt.

Köpguide – Välj rätt vertikalskärare

Det finns en rad olika modeller och märken. Och det är klart att det kan kännas lite villrådigt när du ska bestämma dig för en vertikalskärare. Men var säker på en sak, du behöver inte nöja dig med enbart vertikalbeskärning! Du kan absolut kräva båda funktionerna och få en maskin som är stark och hållbar.

Här är några viktiga punkter att beakta när du ska välja:

Bensindriven eller elektisk

Både bensindriven och elektrisk vertikalskärare kan göra ett bra jobb. Men det är fortfarande så att de bensindrivna varianterna har mer kraft. Det betyder att du som har större gräsmatta kan tjäna på en bensindriven modell. Du får mer gjort snabbare helt enkelt.

Men elektriska vertikalskärare kan också vara kraftfulla. Här måste du betänka om du vill ha en modell med sladd eller med batterier. Sladdmodellerna kan rekommenderas i många fall för att de kan ge mer styrka än de som har batterier.

Men samtidigt kan det upplevas som lite knepigt att gå omkring med en sladd. Ett tips är att inse att en trädgård som är så pass stor att det blir svårt att få sladden att räcka antagligen lämpar sig bäst för den bensindrivna varianten.

Uppsamling av rötter och mossa

En del menar att det där med uppsamling är överflödigt. Att du lika gärna kan låta rester av rötter och mossa landa på gräset för att sedan kratta. Det är klart. Om du har en stor trädgård och jobbar på snabbt kan det bli tömning av uppsamlingsbehållaren var tionde minut. Det kan bli tröttsamt.

Hjul som tar sig fram

Välj en vertikalskärare som är lätt att ta sig runt med. Den ska ha hjul med kullager som är gjorda för att klara gräsets ojämnheter. Om du måste skjuta på med all din kraft är du snart mycket trött och det kommer att göra ont i armarna efteråt.

Enkel hantering

För att det ska bli lätt att jobba med vertikalskäraren ska den ha ett bekvämt handtag som bör vara justerbart. Du bör kunna höja och sänka handtaget. Då slipper du gå omkring och huka dig i en ställning som inte är bra för din hälsa.

Det är också bra om modellen har handtag framtill eller på sidor. Det gör det lättare att lyfta och flytta på maskinen när det behövs. Många vertikalskärare väger inte mer än några kilo. Du bör kunna flytta på maskinen för egen hand utan några problem. Särskilt när den är greppvänlig med flera handtag.

Förvaring

En vertikalskärare används inte så ofta. Den större delen av tiden kommer den att stå i ett förråd. Då är det en fördel om det går att vika ihop maskinen på något vis. Handtaget bör kunna vikas och det är återigen en fördel med extra handtag på sidor och framtill för att kunna flytta omkring maskinen där den förvaras.

Det är också viktigt att vertikalskäraren står skyddad mot väder och vind. Om den utsätts för regn, snö och smuts kan den förstöras i förtid. Ett vanligt förråd, en källare eller ett garage är en bra plats för förvaring. Innan du ställer undan maskinen för säsongen kan det vara klokt att gå igenom valsar och se om det behövs byten inför nästa år.

Varför ska du använda vertikalskärare?

Om du vill ha en gräsmatta som är grön, mjuk och så fyllig som gräsmattorna är på reklambilder bör du lära dig att jobba med en vertikalskärare. Det här är ett helt fantastiskt trädgårdsredskap som kan göra enorm skillnad. När du ger gräsets rötter ny luft och hjälper dem att dela på sig och börja om påverkar det gräsets kvalitet.

Med vertikalskärning då och då kan du få:

 • Tjockare grönare gräs
 • Mindre ogräs
 • Mindre mossa
 • Mjuk och fin gräsmatta

Direkt efter att du har vertikalskärt kan gräset se ut som att det har fått sig en omgång stryk. Det är inget att vara rädd för. Du kan passa på att så fler frön som tar sig ner i fållorna som du har skurit upp.

Behandlingen med vertikalskärare ger ganska snabbt resultat men den är också långsiktig. Om du tar för vana att renovera din gräsmatta med detta trädgårdsverktyg en eller två gånger per år kan det leda till en gräsmatta som ser ut som gräsmattor gör på film och i drömmar.

Se till att du har gott om tid för vertikalbeskärningen och passa på att göra mer för gräset samtidigt. Kanske kan du engagera fler familjemedlemmar som hjälper till att kratta bort rötter och mossa när du väljer att hoppa över att använda uppsamlaren!

Produkter som utgått

AL-KO Combi Care 36 E är en vertikalskärare som är bekväm att jobba med. Den har ett handtag som du kan justera till din höjd. Maskinen har två valsar. En för att skära skåror i gräset och en för mossrivning. Det krävs inga verktyg för att byta mellan valsarna och det är smidigt.

Motoreffekten är inte lika kraftfull som tidigare nämnda vertikalskärare som har fått bäst i test. Men den är tillräcklig för att jobbet ska bli gjort. Här får du också lite mer plats i uppsamlaren som rymmer 55 liter. Dessutom kan du justera arbetsdjupet mellan 5 olika inställningar.

Egenskaper/fördelar med AL-KO Combi Care 36 E

 • 55 liters uppsamlare
 • Justerbar höjd på handtaget
 • Arbetsbredd 36 cm
 • 5 olika inställningar för arbetsdjupet
 • 1500 w motoreffekt
 • Både mossrivning och vertikalbeskärning

Här har vi en trädgårdstraktor som har fått ros från experter och användare. Viking MT 4097.1 SX är ett nöje att klippa gräset med. Du kan klippa stora ytor snabbt och du sitter bekvämt i sätet som passar de allra flesta. Det här är rätt val för dig som vill kunna klippa lätt i blött och högt gräs.

Viking MT 4097.1 SX åkgräsklippare har också utrustats med belysning. Därmed kan du klippa på ett behändigt sätt även då det börjar skymma. Traktorn har ingen mulchingfunktion, men det är inget problem. I och med att den maler ner gräset på ett mycket tillfredsställande sätt lär du inte behöva köpa tillbehör för mulching.

Klippaggregatet sitter under maskinen och inte framtill. Det gör denna åkgräsklippare till ett bra val för trädgården som har en enklare layout och inte så många partier med buskar och träd som du måste köra omkring. Den här traktorn har en dragkrok. Du kan släpa en mindre vagn efter den om du vill.

Nackdelar med Viking MT 4097 SX

Det är lite trögt att backa och klippa samtidigt. Utan klippaggregat framtill är det inte så enkelt att klippa mer avancerad terräng och partier med buskar.

Viktiga egenskaper VIKING MT4097

 • Briggs & Stratton motor
 • Motoreffekt 7,2 kW
 • Bensindriven
 • Klipphöjd 35-90 mm
 • Klippbredd 95 cm
 • Väger 197 kg
 • Hydrostatisk växellåda
 • Ljudnivå 86 dB
 • Har dragkrok
 • Belysning