Träna på ett skonsamt sätt med en motionscykel bäst i test som ger effektiv hemmaträning. Läs mer om bästa motionscykeln här!

När du vill ha konditionsträning och bränna fett på ett skonsamt sätt är den klassiska motionscykeln ett fint val. Här ska vi se närmre på motionscyklar bäst i test och deras egenskaper. Cyklar som har fått höga betyg i olika tester. Läs vidare för att hitta bästa motionscykeln för dig!

Bästa Motionscykel

Alla motionscyklar i vårt test har testats av både nybörjare och vana motionärer samt vanliga användare och experter. För att bättre kunna bedöma användarvänlighet och möjligheter att individuellt anpassa motstånd utifrån träningsnivå har vi haft en variation av träningsnivåer bland testpersonerna.

Testerna för att hitta bästa motionscykeln genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att modellen är enkel att använda och har en tydlig display samt att det är enkelt att göra inställningar
 • Justering av motstånd för att passa olika träningsnivåer
 • Vilka mätvärden som erbjuds som tid, distans, hastighet, kalorier, pulsmätning
 • Ergonomi och anpassningar för både korta och långa personer
 • Antal program
 • Max användarvikt

Spirit Fitness CU800: ✅ Bästa val

Spirit Fitness CU800

 • Bästa proffsval, Bäst i Test 2016

För dig som vill ha en gymcykel hemma är Spirit Fitness CU800 av intresse. Det här är en motionscykel som blev bäst i test redan 2016 och som har hängt med. Den erbjuder en mycket solid konstruktion vilket är viktigt för dig som inte vill sitta och vingla på träningscykeln.

CU800 är självgenererande. Det betyder att du inte behöver tänka på hur du ska dra sladdar. Strömmen genereras av ditt cyklande och på så vis kommer du att kunna använda kontrollpanelen och till exempel välja ett förinställt program.

Med en god form på sadeln sitter du bra. Du kan justera sadeln både lodrätt och vågrätt för att hitta det perfekta läget för dig. Styret ger dig flera olika typer av grepp och det bidrar också till komforten du får då du tränar med denna motionscykel.

Viktiga egenskaper

 • Självgenererande, sladdlös
 • Pulsmätning
 • 10 program
 • Stabil konstruktion
 • För gym och hemmabruk

Casall Exercise bike EB100: ✅ Bästa Premium

Casall Exercise bike EB100

 • 5 av 5 stjärnor på Training365.no

En mycket prisvärd motionscykel är Casall Exercise bike EB100 som är bästa premium. Den är stabil och klarar en användarvikt på 150 kg och passar användare upp till 190 cm i längd. Motionscykeln har lågt insteg som gör det enkelt att både kliva på och av.

Produkten har handpulssensorer för att mäta puls och cykelns motstånd kan regleras i 8 nivåer. Displayen går på batteri och visar både hastighet, distans, tid och kaloriförbrukning.

Den här cykeln behöver inte anslutas till något eluttag utan är självgenererande vid användning. Motionscykel är utrustad med praktiska transporthjul som gör det enkelt att flytta på den.

Viktiga egenskaper

 • Självgenererande, sladdlös
 • Pulsmätning, tid, distans, hastighet, kalorier
 • 8 motståndsnivåer
 • Max användarvikt 150 kg
 • Mått 107 x 58 x 148 cm
 • Vikt 34 kg

Schwinn Fitness Airdyne AD8: ✅ Bästa Professionella

Schwinn Fitness Airdyne AD8

 • Bästa proffsval av Bäst-i-Test.se 2016

Här har vi en riktigt spännande motionscykel som erbjuder en helt fantastisk teknik. Med vindturbin kan du få hur stort motstånd som helst. Det är upp till dig hur mycket du ger. Mer insats från din sida ger ett ökat motstånd.

För den som vill ha en riktigt proffsig motionscykel är Schwinn Fitness Airdyne AD8 ett intressant val. Det här är en cykel som fungerar lika bra hemma som den gör på ett gym. Konstruktionen är stabil och ger både bekvämlighet och utmaning.

En unik aspekt av denna motionscykel är att den ger träning för hela kroppen. Du kan röra på både armar och ben och cykla ståendes. Med många program och denna flexibilitet kan du få ut mycket av cykeln. Öka din kondition, bränn fett och tona muskelgrupper på ett mjukt sätt.

Viktiga egenskaper

 • Vindturbin
 • 9 program
 • Robust konstruktion
 • För hemmabruk
 • För gym
 • Oändligt motstånd

Guide – Välj den bästa motionscykeln

Att träna på en motionscykel hemma är inget nytt. Det här är en träningsform som har överlevt och som fortsatt är mångas första val. Detta beror givetvis på att motionscykeln är bra för så många olika typer av träning.

Med träningscykeln kan du värma upp för att sedan lyfta vikter, du kan bränna fett, du kan öka din kondition och du kan tona lår och stuss. Det finns så mycket att få ut av detta träningsverktyg och det är inte svårt att komma igång.

Men hur ska du välja rätt motionscykel för dig? Här är några av de viktigaste punkterna att beakta.

En motionscykel som ger den träning du är ute efter

Börja med att fundera lite på vilken typ av träning du vill ha. Med en motionscykel kan du:

 • Bränna fett
 • Träna hjärtat
 • Jobba på stussen
 • Värma upp
 • Träna armar

De allra flesta modellerna kommer att ge dig fettförbränning och konditionsträning. Sedan är det mer eller mindre vanligt med program som också hjälper dig med träning av hela kroppen och att nå specifika mål.

Om du är väl medveten om vad du vill göra med din träningscykel blir det mycket enklare att hitta rätt. En motionscykel bäst i test för proffs är kanske inte ditt bästa val om allt du vill ha är lättare uppvärmning eller lugn cykling framför tv.

Med eller utan sladd

Nuförtiden är det sällan nödvändigt med sladd till motionscykeln. De bästa motionscyklarna är gjorda för att vara självförsörjande med el. Det här är ett stort plus. Du kan ställa din cykel på bryggan och cykla bland båtar och måsar om du vill det!

Motionscykel eller spinningcykel

Det finns en typ av träningscykel som används för spinning. Den liknar motionscykeln men har ingen kontrollbräda med räkning av kalorier och liknande. Spinningcykeln ställs in manuellt och är gjord för att efterlikna verklig cykling uppför och nedför.

Om du är ute efter intensiv träning där du kommer att köra i takt med musik kan spinningcykeln vara ett bra val. Det ska dock sägas att du kan få liknande träning på den bästa motionscykeln som är stabil och klarar av att du står upp och cyklar på den.

För dig som vill ha lugn och mjuk träning framför tv eller kanske utomhus är det antagligen bäst att välja en traditionell motionscykel. Med den kan du fokusera på annat samtidigt som du tränar. Den kräver inte samma fokus på takt som en spinningcykel gör.

Ta en titt på kontrollbrädan

Innan du väljer en motionscykel ska du ta en titt på kontrollbrädan och den information som du kan få om ditt träningspass. 

Se om det finns:

 • Program som är färdiga såväl som möjlighet att justera
 • Kaloriräkning
 • Pulsmätning
 • Hjälp med målsättning

Det bör alltid finnas information om hur snabbt och långt du cyklar. Det är viktigt att kontrollbrädan är enkel att läsa av. Om du vill ha fler funktioner ska du ta en titt på om du kanske kan välja typ av träning via knapparna. Det finns till exempel motionscyklar där man välja mellan anaerob och aerob träning.

Stabilitet och smidighet

En motionscykel måste stå stadigt på golvet när du använder den. Det finns god anledning till att se lite närmre på hur pass robust cykeln är. Om det blir vingligt när du drar upp på hastigheten kan det snabbt kännas jobbigt att använda cykeln.

Det är också viktigt med smidighet. Ta en titt på hur du sitter och hur du kan hålla i styret. För att det ska fungera på ett bra sätt är justerbar sadel verkligen att rekommendera. Helst i flera riktningar.

Hur mycket ska en motionscykel kosta?

Om du vill ha högre kvalitet kommer det att kosta mer. Så enkelt är det. Med det sagt kan du förstås göra klipp. Idag finns det billigare motionscyklar som är stabila. Professionella motionscyklar som även kan användas hemma kostar som regel omkring 15 000 kronor. Om det är mindre viktigt med en cykel som du kan köra järnet på kan du hitta billigare modeller som också ger dig god kvalitet och bekväm cykling.

Vilken är den bästa motionscykeln?

Den bästa motionscykel du kan köpa är den som lever upp till dina krav. Med tanke på detta ska du verkligen fundera en stund på hur du ska använda din träningscykel. Det kommer att göra det mycket lättare för dig att läsa tester av motionscykel och till sist få hem den som du kommer att ha störst glädje av.

Frågor och svar Motionscykel

Varför är motionscykel bra att använda?

Cykling på motionscykel ger konditionsträning för hjärta och lungor men även muskelträning för rumpa, lår och vader.

Kan man träna överkroppen med en motionscykel?

Själva motionscykeln ger ingen direkt träning för överkroppen men det går bra att komplettera med träningsrörelser för överkroppen, med eller utan vikter.

Hur många kalorier förbränner man med en motionscykel?

Beroende på hur intensiva cykelpass man kör kan antalet kalorier som förbränns variera. En person på 83 kg som kör ett medelhårt pass på 30 minuter kan bränna cirka 311 kalorier.

Vilken motionscykel är bäst?

För att hitta bästa motionscykeln behöver man först fundera över hur mycket den ska användas och till vilken slags träning. Det kan vara att cykeln bara ska användas för uppvärmning, nedvarvning eller långa pass i medeltempo, intervaller, motstånd som uppförsbacke med mera. Ska motionscykeln bara användas korta stunder är inte maximal komfort alltid viktig men behövs den till lite mer avancerade träningspass kan extra funktionalitet behövas vad gäller motstånd och träningsdatorns funktioner.

Vad är det för skillnader på billigare och dyrare motionscyklar?

Det kan vara ganska stora skillnader vad gäller kvalitet, komfort, inställningar, motstånd och framför allt stora skillnader i träningsdatorn för valmöjligheter av program, antal mätvärden och möjligheter att koppla till en träningsapp.

Behöver man köpa några tillbehör till motionscykeln?

Beroende på vart motionscykeln ska stå och hur tung den är kan det behövas en underlagsmatta som skyddar golvet. En matta kan också hjälpa till med att få cykeln att stå mer stabilt. För den som vill mäta olika värden via träningsdatorn eller en app kan exempelvis pulsband och liknande vara bra tillbehör.

Hur långa träningspass bör köra på en motionscykel?

All träning handlar om att lyssna till sin egen kropp, för vad den mår bra av och klarar av. Otränade bör starta lugnt med kanske bara 5 – 10 minuter de första gångerna för att sakta men säkert bygga upp sin kondition och sina benmuskler. För de som redan har en ok grundkondition och för vana tränare kan det vara bra att köra minst 30 minuter för att förbättra sin kondition. Känns det för enkelt kan intervallträning och mer motstånd vara nästa steg eller längre pass.

Motionscyklar som utgått:

Casall Infinity 1.2B

 

Casall Infinity 1.2B

 • 5 av 5 stjärnor på Training365.no

För dig som behöver en motionscykel för rehabiliterande träning kan denna Casall-modell bli ett bra val. Den är formad för att göra det extra enkelt att kliva på och av. Öppningen mellan svänghjul och styrstolpe är väl tilltagen och det här kan också vara ett bra alternativ för äldre personer.

Casall Exercise Bike Easy Step har alla grundläggande funktioner. Den kommer att mäta tid, distans, hastighet och givetvis också ge dig ett värde för antal brända kalorier. Cykeln klarar upp till 120 kg personvikt och står stadigt på golvet.

Med transporthjul är det enkelt att flytta på denna motionscykel efter träning. Det gör den till ett bra val för dig som behöver en bra träningscykel hemma men som inte har ett helt rum för träning.

Viktiga egenskaper

 • Manuellt motstånd
 • Svänghjulvikt 6 kg
 • Handpuls
 • Transporthjul

Betyg på guiden:

4.7/5 - (4 votes)