Köp en förbränningstoalett bäst i test som är enkel att använda och som ger det stöd du behöver där det inte finns vanligt avlopp.

Det är ganska vanligt att behöva en toalett där det inte finns avlopp. Idag löser du detta med en förbränningstoalett bäst i test som är enkel och säker att använda. Här kan du läsa mer om de bästa förbränningstoaletter som finns just nu och hur de fungerar. Vi ger dig också en köpguide så att du kan välja rätt.

Bästa Förbränningstoalett

Av naturliga skäl har vi inte kunnat testmontera samtliga förbränningstoaletter. Vi har i stället gjort ett urval av testpersoner med ovana och vana hemmafixare som har besökt olika leverantörer och återförsäljare för att undersöka olika modeller. Testpersonerna har även läst igenom befintliga instruktioner för att bedöma själva monteringen.

Testerna för att hitta bästa förbränningstoaletten bygger på research kring följande kriterier:

 • Enkel att montera
 • Komfort – Bekväm sits och lagom sitthöjd
 • Kapacitet
 • Kvalitet
 • Storlek
 • Enkel att tömma på aska, rengöra och sköta

Cinderella Comfort: ✅ Bästa val

CINDERELLA Comfort

 • Bäst i test 2014 och 2018

Om du är ute efter en förbränningstoalett bäst i test vad gäller komfort är Cinderella Comfort en modell att se närmre på. Det hörs ju på namnet! Här sitter du bra och förbränningen fungerar på ett effektivt sätt. Det blir inte mer än en kopp aska per person per månad.

En annan bra egenskap är att luften till förbränningsenheten hämtas utifrån. Det betyder att ingen luft sugs från själva toalettutrymmet. Under kallare månader får det stor betydelse då förbränningstoaletten inte kommer att leda till kallras.

Cinderella är designad för att ge hög komfort. Sitsen är antibakteriell och toaletten är mycket enkel att sköta. Den kan passa mycket bra i fritidshus eller för toaletter där det helt enkelt blir för besvärligt och dyrt att ordna med vanligt avlopp.

Viktiga egenskaper

 • Kräver inget avlopp
 • Effektiv förbränning
 • Klarar 4 personer per timme
 • 10–12 personer per dygn
 • Antibakteriell sits

Cinderella Classic: ✅ Bästa Premium

Cinderella Classic

 • 4,5 av 5 stjärnor på Bauhaus

När du är ute efter något som bevisligen fungerar är Cinderella Classic ett bra val. Det här är en förbränningstoalett som har funnits på marknaden i över 20 års tid. Den har sålts i över 50 000 exemplar och används dagligen i fritidshus runtomkring i Sverige.

Sitsen är bekväm och förbränningstoaletten är utformad för att göra det enkelt för dig från installation till användning och rengöring. Toaletten klarar upp till 12 personer och passar därmed lika bra för familjer som för större sällskap som kan komma som gäster till din sommarstuga.

En tömningsindikator visar när du ska tömma askan som blir över efter förbränning. Systemet är säkert och lätt att följa. Det här är en klassiker som förblir en storsäljare år efter år.

Viktiga egenskaper

 • Kräver inget avlopp
 • Miljövänlig
 • Kapacitet för upp till 12 personer
 • Elektronisk styrning
 • Många sålda exemplar

Cinderella Gas: ✅ Bästa Professionella

Cinderella Gas

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

När det inte finns el att driva en förbränningstoalett med går det att få samma höga kvalitet som med Cinderella Classic med modellen Gas. Det här är en förbränningstoalett på gas som du kan plocka med dig ut i skogen. Det är bara fläkten som kräver lite kraft och det är så minimalt att du lätt kan ordna det med ett mindre batteri.

Med gasvarianten får du god ekonomi, fräsch toalett och tyst drift. Kapaciteten på upp till 10 personer innebär att den här modellen kommer att passa de allra flesta. Dessutom är den byggd för att vara mycket säker. Det är förstås en viktig poäng i och med att det ska brännas med gas.

Installationen är så pass enkel att de flesta klarar av den själva. Det är bara att beställa och ställa in toaletten där den behövs. Läs instruktionerna noga och kom ihåg att tömma askan med jämna mellanrum för att denna förbränningstoalett ska fungera som tänkt.

Viktiga egenskaper

 • Kräver inget avlopp
 • God ekonomi
 • Miljövänlig
 • Fungerar utan eluttag
 • Fläkt kräver 12 V DC
 • Tyst drift
 • Kapacitet upp till 10 personer

Guide – Välj den bästa förbränningstoaletten

Det blir allt vanligare med förbränningstoaletter. Konceptet är inte nytt och det betyder att tekniken har utvecklats en hel del. Med en modern förbränningstoalett som är bäst i test får du en luktfri miljö. Det som hamnar i toaletten hanteras på ett sätt som vem som helst kan leva med. Det blir rent och estetiskt och det är ju en dröm för de allra flesta med behov av fritidstoalett.

Men hur ska du tänka då du ska välja din förbränningstoalett? Det finns ju en hel del modeller på marknaden och flera har utsetts som bästa förbränningstoalett. Låt oss se lite närmre på några av de allra viktigaste punkterna att beakta.

Egenskaper som ger trevlig toalettmiljö

Det finns goda anledningar till att du inte vill ha någon form av torrdass i ditt fritidshus eller på andra platser där du inte kan koppla toalett till avlopp. Hantering av den här typen av toaletter är inte rolig. Det luktar illa och dessutom måste du tömma ofta.

Förbränningstoaletten löser problemet med lukt och frekvent tömning, men den kan göra mycket mer än så. 

När du väljer modell ska du vara medveten om att du kan få:

 • Bekväm sits – Det går att sitta mycket bra på den här typen av toalett. Ta en titt på sitthöjd såväl som på sitsens form. Det kan vara klokt att tänka på om toaletten kommer att vara enkel att använda både för vuxna och barn samt för äldre personer.
 • Hygien – Renlighet är ett måste på toaletten. Se om sitsen är gjord av plast som kan hanteras på ett sätt som avvisar bakterier. Det ska vara lätt att hålla rent.
 • Minimalt med kallras – Eld suger åt sig luft. Med tanke på detta är det viktigt att förbränningstoaletten inte orsakar kallras. Det kan bli både otrevligt och dyrt.
 • Säkerhet – Ska det brännas ska det ske på ett säkert sätt. Ta reda på om modellen som du är intresserad av är gjord för att erbjuda hög säkerhet.
 • Display – En smart display gör det enkelt att förstå hur toaletten ska användas och om den är redo för ett nytt toalettbesök. Moderna modeller har displayer som du också ser väl i ett mörkt rum.
 • Signaler – Det är också en fördel att få signal om när det är dags att tömma askan så att du inte glömmer detta.
 • Tillbehör – Missa inte att bra märken ser till att du får viktiga tillbehör så att du kan sköta din fritidstoalett på bästa möjliga vis.

Hur mycket ska du betala för en fritidstoalett?

Det här är en viktig fråga. Det finns nämligen många olika typer av förbränningstoaletter och de har olika prislappar. När du ser på priset måste du sätta det i relation till vad du får. Du kan betala mer för högre komfort. Men samtidigt kan det vara bra att veta att även billiga förbränningstoaletter kan ge ett riktigt fint stöd.

Se på din budget och undersök sedan om det finns förbränningstoaletter som är bäst i test som håller sig inom ramen för vad du har råd med. Om inte får du försöka ta reda på om billigare varianter ändå får goda recensioner av användare.

Hur vet du om en förbränningstoalett är bra?

Utan tidigare erfarenhet av denna typ av toalett kan det vara svårt att veta. Du kan ju inte gå blint på produktbeskrivningar som till exempel säger att det inte luktar särskilt mycket. Hur mycket luktar det då?

Ett tips är att se på vad verkliga användare har att säga om toaletten. De vet bäst. Du kan också undersöka om det går att komma i kontakt med personer som har precis samma förbränningstoalett. Ibland finns det tidigare kunder som går med på att fungera som referens.

Se på instruktioner för hur förbränningstoaletten ska användas. Om de verkar för krångliga är det kanske inte en toalett som passar dig allra bäst. Det bör vara enkelt att använda en fritidstoalett och du ska uppleva att du har full koll på den i alla lägen.

Se filmer och läs instruktioner innan du börjar använda din förbränningstoalett. Det lägger en god grund för användning som ger en trevlig miljö och som dessutom ser till att toaletten håller längre.

Frågor och svar Förbränningstoalett

Hur fungerar en förbränningstoalett?

Grundtekniken för en förbränningstoalett är att den förbränner latrin vid en riktigt hög temperatur på 500-600 grader med hjälp av el eller gas. Då förvandlas avfallet till aska som sedan kan tömmas i hushållssoporna, kompost eller rabatt.

Luktar det om förbränningstoaletten?

Det luktar inte latrin om en förbränningstoalett men det som kan lukta är av själva förbränningen av avfallet. Lukten kan beskrivas som lite bränd ved och en del kan tycka att doften känns lite konstig men inte att det luktar illa.

Är det säkert med gasol för en förbränningstoalett?

Ja, det ska vara säkert att använda gasol för en förbränningstoalett. Det är ett smidigt alternativ när det inte finns tillgång till el.

Var kan man använda en förbränningstoalett?

En förbränningstoalett kan användas i stort sett var man vill och är framför allt bra att använda i ett rum där man inte vill dra in avlopp. Toaletten kopplas in i ett vägguttag och det behövs även en rökutgång för att leda ut röken vid förbränning. Platser där en förbränningstoalett kan vara ett bra alternativ är i friggebod, attefallshus, källare, sommarstuga och båt.

Förbränningstoalett eller mulltoa?

Fördelarna med en förbränningstoalett i jämförelse med en mulltoa är att det är lättare att hantera avfallet och framför allt att slippa lukten av latrin.

Hur ofta ska man tömma förbränningstoaletter?

Beroende på märke och modell kan storleken på ask-lådan variera. När ask-lådan börjar bli full är det dags att tömma. I toalettens produktbeskrivning brukar det stå angivet för hur många personer toaletten klarar.

Vad ska man göra med askan som blir över?

Askan går att kasta i soporna och även i trädgården. Askan är varken farlig eller luktar och har inga bakterier.

Betyg på guiden:

4.5/5 - (10 votes)