Bästa Skruvdragaren » 4 produkter i test

skruvdragare elektrisk

Välj rätt skruvdragare för professionell användning och hemmaprojekt bland skruvdragare som har blivit bäst i test och som är enkla och smidiga att använda.

En bra skruvdragare kan användas som en borrmaskin, men borrmaskinen är inte samma sak som skruvdragaren! En maskin som hjälper till med att dra i skruv behövs av professionella hantverkare såväl som hemma-fixare. Skruvdragaren gör det mycket enklare att sätta ihop möbler, renovera verandan och ta hand om mindre byggprojekt. Men det är viktigt att du väljer rätt modell.

Om du ändå ska investera i detta verktyg kommer det inte att kosta mycket mer att välja skruvdragaren som erbjuder viktiga funktioner som justerbar hastighet, lämpliga bits, ergonomi och god drivkraft. Här är skruvdragare som utsetts som bäst i test och som har fått goda recensioner av användare.

1. Makita DDF484RTJ

Makita är ett märke som är känt för sina sladdlösa skruvdragare. De lyckas kombinera ett vettigt pris med bra maskinkraft och finesser som gör det enklare att skruva och borra. Makita DDF484RTJ erbjuder mer kraft då det behövs. Skruvdragaren går att köra åt båda hållen. Den har en elektrisk broms, 2 mekaniska växlar och reglerbar hastighet.

Konstruktionen av lättviktig metall och aluminium gör att det är lätt att hantera skruvdragaren. Du kan välja mellan hög och låg hastighet. Maskinen har också ett borr-läge och en konstruktion som gör det lätt att byta mellan olika lägen med en hand. Den elektriska bromsen bidrar till säkerheten och LED-lampan är också bra då du behöver mer ljus över ytan där du ska skruva eller borra.

2 växlar
Laddningstid cirka 50 min
Makita DDF484RTJ

2. Dewalt DCD 777S2T

Användare på Amazon Tyskland beskriver Dewalt DCD 777S2T som en kraftfull skruvdragare som ligger bra i handen. Motorn fungerar på ett smidigt sätt och ger kraften som krävs även för att skruva i hårdare material. Dessutom så anses Dewalt DCD vara väldigt prisvärd. Den har ett lägre pris än många likvärdiga maskiner från andra kända märken.

Expressens test gav skruvdragaren ett högt betyg men påpekade att den är som bäst i sin kapacitet som borr. Det här är en skruvdragare som är lätt att använda utan någon sladd. Maskinen kommer med två batterier och laddare. Batterierna laddas snabbt. Skruvdragaren erbjuder möjlighet till justeringar vilket ger god användning för olika uppdrag. För dig som behöver en skruvdragare att lita på för uppdrag i hemmet då och då är det här ett mycket bra val.

Kommer med 2 litiumbatterier och laddare
30 minuters laddningstid
Dewalt DCD 777S2T

3. Black&Decker BL186KB-QW

Black & Deckers skruvdragare är en stark maskin. Den klarar tuffare uppgifter vilket kan ses som en överraskning om du kikar på priset. Om du behöver en skruvdragare som kommer att klara av tjockare lister av ek är det här ett bra val. Batteriet är starkt och orkar länge. Men det tar också lite längre tid att ladda upp.

Modellen har LED-belysning vilket gör det lättare att se när du jobbar med verktyget. Belysningen är automatiskt på om du använder maskinen. Det är också en fördel att Black&Decker BL186KB har en hållare för bits. Med tydliga knappar och reglage är det enkelt att skruva med den här modellen. Du får stor kraft för en mindre budget. Om du kan leva med mindre minus som att ljudet är lite irriterande i längden kan det här bli en god investering.

LED-belysning
Ljudnivå 80,1 dB
Black&Decker BL186KB-QW

4. Bosch UniversalDrill 18

BOSCH DIY Universal Drill 18

Så är Skruvdragaren utvald

Alla skruvdragare har testats på samma sorts skruvar och material för att kunna göra en bra jämförelse för hur bra produkten är. För de modeller som också har en borrfunktion har testpersonerna även testat att borra i olika material. Testpersonerna har bestått av både ovana, vana och proffs inom bygg och renovering.

Testerna för att hitta bästa skruvdragaren genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att verktyget är enkelt att använda och att det är smidigt att byta bits
 • Prestanda
 • Vibrationer
 • Ljudnivå
 • Vikt
 • God ergonomi
 • Om modellen även fungerar bra som borrmaskin
 • Kvalitet
 • Drifttid
 • Laddningstid
 • Antal batterier som medföljer
 • Pris

Skruvdragare – Guide

Precis vilken skruvdragare som blir bäst för dig beror givetvis på hur du ska använda den. Här är några punkter som du bör beakta då du väljer.

Funktion och prestation

Beroende på den typ av material som du ska skruva i kan du behöva mer eller mindre kraft. Idag är de flesta skruvdragarna batteridrivna men det betyder inte att de inte kan ge styrkan som krävs för hårdare material.

Om du kommer att skruva i hårt trä och metall ska du välja en maskin som kan klara detta. Det är också viktigt att se på maskinens förmåga att hantera olika typer av skruv. Det gäller att få funktioner som möter de krav du faktiskt har. Betala inte mer för sådant som du inte behöver!

Vad är skillnaden mellan skruvdragare och borrmaskin?

Frågan är viktig och det är ganska vanligt att blanda ihop namnen. Men en borrmaskin är inte samma sak som skruvdragare. Skruvdragaren ger dig möjlighet att använda det som kallas för bits.

Bitsen fungera som små skruvmejslar. Du kan alltså använda din skruvdragare för många olika typer av skruvar med rätt bits. Det finns skruvdragare som kan jobba på riktigt snabbt. Men om du jämför med borrmaskiner blir det inte samma höga varvtal.

En bra skruvdragare ska ha inställningar som gör att du till exempel kan bestämma när den ska sluta skruva. Detta så att du kan kontrollera hur hårt en skruv ska skruvas i.

Användarvänlighet och ergonomi

Även om du bara ska skruva en liten stund kan det bli jobbigt om skruvmaskinen har en design som är otymplig. Det är flera saker som får betydelse för ergonomi och användarvänlighet:

 • Hur knappar och reglage sitter – Helst ska du kunna styra enbart med hjälp av tummen.
 • Vikten på maskinen
 • Handtagets form och vaddering
 • Batteriets position

Det kan vara svårt att avgöra från bilder hur bekväm en skruvdragare är att jobba med. Läs alltså mer om ergonomi och hur verkliga användare uppfattar maskinen. Du kan också se instruktionsfilmer där du får en bättre uppfattning om hur skruvdragaren ska hållas och hur det går att röra sig med den.

Tillbehör

När du jobbar med en batteridriven skruvdragare är det en fördel om du får två batterier. Då kan du ladda ett medan du jobbar med det andra. Om du bara får ett batteri är det en fördel om detta kan laddas snabbt. Då behöver du inte ta en lång paus när batteriet väl laddas ur. Moderna skruvdragare har vanligtvis bra batterier. De kommer också med laddare som är enkla att använda.

När du ska jobba med bits är det också bra att ha en smidig bitshållare. Det gör det mycket enklare att hålla ordning på verktyget och du slipper problem med bits som kommer bort och aldrig hittas igen.

Belysning

Många skruvdragare har LED-belysning som sitter längst upp på handtagets insida. Den gör det lättare att se när du ska skruva eller borra på platser där det kan vara mörkt. Det här kan också vara en fördel då du skruvar eller borrar på kvällstid.

Om det inte finns belysning får du ordna det på annan väg. Det behöver inte vara en stor nackdel men är inte lika smidigt som med inbyggd LED-belysning.

Lär dig din maskin!

Innan du börjar skruva och borra med en ny skruvdragare ska du läsa igenom instruktioner för den noggrant. Du bör också testa lite på material som du kan skada. Det kan ta några användningar innan du lär dig din maskin och då är det en fördel om du börjar med att öva på test-bitar så att du inte skadar möbler eller annat som du ska montera ihop eller plocka isär.

Vanliga frågor om Skruvdragaren

När behöver man en skruvdragare?

En skruvdragare är ett smidigt verktyg när man har behov av en skruvmejsel. Är det mycket som ska skruvas i och ur kan det vara värt att investera i en skruvdragare för att slippa krångla med skruvmejsel.

Vad finns det för olika typer av skruvdragare?

Det finns många olika typer som exempelvis borrskruvdragare, gipsskruvdragare och slagskruvdragare. En del är specialiserade på olika arbetsmoment medan andra är med multifunktionella.

Vilken skruvdragare är bäst, skruvdragare, borrskruvdragare eller slagskruvdragare?

Beroende på hur ofta skruvdragaren ska användas och om man behöver ett mer allroundverktyg kan olika modeller passa bäst. För den som vill ha ett mer multiverktyg passar en borrskruvdragare bäst då den både kan borra och skruva. Slagskruvdragare kan ha borrfunktion, men kostar ofta mer och ger i princip mest bara extra komfort och gör skruvandet enklare utan att behöva lägga tryck på skruven. En enkel skruvdragare utan borrmöjligheter kan vara praktiskt för att snabbt kunna skifta mellan olika verktyg och för att slippa arbetsmomentet med att montera borr eller bits.

Går det att borra med skruvdragare?

Ja, vissa modeller klarar av att borra och har en borrfunktion men inte alla modeller.

Vad för material klarar en skruvdragare att borra i?

De enklare skruvdragarna med borrfunktion klarar av att borra genom lättare trä. Skruvdragare med mer anpassade tillägg kan borra igenom de flesta material som en vanlig borrmaskin klarar av.

Vad skiljer en nätdriven och batteridriven skruvdragare?

Idag är det väldigt lite skillnad i styrka mellan en nätdriven och batteridriven skruvdragare. Tidigare var de nätdrivna mer kraftfulla men tekniken har nu kommit längre. En nätdriven kan vara bra vid längre arbeten där ett batteri riskerar att laddas ur och för att slippa hålla på med batteriladdning. En batteridriven kan dock vara praktisk vid byggen och renoveringar där elnät saknas eller tillfälligt behöver vara avstängt på grund av renoveringen i sig.

Hur många batterier kan vara bra till en skruvdragare?

Minst två batterier kan vara praktiskt så att det går att byta till en fulladdad medan den andra laddas. Särskilt effektivt blir det vid ett större projekt där det inte passar med några pauser för batteriladdning.

Betyg på testguiden:

4.5/5 - (2 votes)