En friggebod är en byggnad på upp till 15 kvm som du kan uppföra utan att behöva ansöka om bygglov. En perfekt lösning för dig som vill bygga en gäststuga, bastu, redskapsbod, växthus eller någon annan form av byggnad i din trädgård. Det finns en rad olika användningsområden där en friggebod kan komma till användning.

Det finns en mängd olika nyckelfärdiga friggebodar att köpa på marknaden. För att underlätta för dig när du ska välja har vi gjort en utförlig undersökning och tagit redan vilka som är de bästa friggebodarna på marknaden just nu.

Vi rekommendera

Vi har gjort en noggrann undersökning av nyckelfärdiga friggebodar på marknaden och kommit fram till några riktiga favoriter inom olika prisklasser.

Vinnarpriset i premiumklassen kammades hem av Jabo Flex Funkis – 15 m², en mycket fin friggebod i funkisstil. I mellanklassen blev Nord Cabin Marina B – 14,2 m² en välförtjänt vinnare. Polhus Sylvia – 13,8 m² kammade hem priset i budgetklassen, ett väldigt prisvärt alternativ för dig som vill komma undan billigt. Vi valde också ut en specialare, nämligen Baseco Stuga Tjakke – 15 m² som är en väldigt unik friggebod som påminner om en fjällstuga.

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare.

Jabo Flex Funkis – 15 m²: ✅ Bästa val

Jabo Flex Funkis - 15 m²

  • Bästa val av GardenHome.se 

Premium vinnaren är en riktigt fin friggebod från Jabo i funkisstil. Paketet består av en komplett grundsats där även alla beslag och skruvar ingår i köpet. Grundsatsen består av tak, golv, gavelspetsar och väggmoduler. Även ventilgaller ingår. Utöver detta finns olika tillval som gör stugan komplett. 

Stugan som vi föreslår har kompletterats med dörrar och fönster där ena långsidan har en stilfull skjutdörr som består av ett tredelat glasparti som är perfekt att kombinera med en altan som kan nås via skjutdörrarna. Huset har även en vanlig entrédörr på ena kortsidan. 

Huset är enkelt att montera och eftersom du får med allt du behöver i köpet så kan du sätta igång att bygga så fort du fått den levererad. Huset levereras omålat så du kan måla eller olja in den på ett sätt som matchar ditt hus eller övriga byggnader på tomten.

Taket som ingår i grundpaketet består av takfotsbrädor och råspont. Vill du ha plåttak på din stuga kan detta köpas separat.

Måtten på byggnaden är ca 4,5 x 3,2 meter. Den inre takhöjden är 2,42 meter till den högsta punkten.

För dig som vill ha en fin liten stuga som du kan kombinera med en altan för sköna sommarkvällar så är den här friggeboden ett mycket bra val.

Priset för en komplett stuga landar på ca 100 000 kr men varierar givetvis beroende på om man väljer andra tillval.

Nord Cabin Marina B – 14,2 m²: ✅ Bästa Premium

Nord Cabin Marina B - 14,2 m²

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Det här är en liten fin stuga som lämpar sig för såväl gäststuga som bastu eller varför inte som en liten sommarstuga. Nord Cabins friggebod är en allroundstuga som kan användas för många olika ändamål. Modellen är väldigt trevligt utformad med en farstukvist med tak som känns välkomnande. Stugan känns mycket ombonad och kan med fördel även kompletteras med en altan

Stugan levereras som en komplett byggsats där även fönster och dörrar ingår. Stugan är knuttimrad vilket gör den både stabil och lätt att montera. Dörren är tillverkad av massiv gran och du får även med låskolv, handtag och en tröskel i aluminium. Materialet för taket består av takpapp så om du vill ha ett mer avancerat material såsom stål eller tegel får du komplettera med detta.

Stugan levereras helt obehandlad och därför bör du måla eller olja in den så snart som möjligt efter leverans.

Med på köpet får du allt du behöver såsom skruv, spik och beslag så det är bara att sätta igång och bygga så fort du fått den levererad.

Priset ligger på 92 000 kr vilket vi tycker känns helt överkomligt för en så pass fin stuga. Vi rekommenderar den varmt oavsett om du vill bygga en gäststuga, sommarstuga eller en bastu.

Polhus Sylvia – 13,8 m²: ✅ Bästa Professionella

Polhus Sylvia - 13,8 m²

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Här har du en friggebod till ett fantastiskt bra pris som ger din mycket för pengarna. Det är en friggebod med funkisstil som har ett modern och stilrent utförande vilket gör att den passar mycket bra ihop med de flesta nybyggda villor idag.

Den här friggeboden lämpar sig utmärkt som gäststuga, sommarstuga eller varför inte som ett kontor. Den har mycket väggyta vilket gör den lättmöblerad och att den kan användas för många olika användningsområden. Det finns verkligen möjlighet att utnyttja ytorna maximalt.

Byggnaden har tre fönster, ett parti med höga fönster från golv till tak som ger ett ordentligt ljusinsläpp, ett öppningsbart fönster på framsidan och ett runt fönster i dörren som även det bidrar till ljusinsläppet.

Friggeboden är designad på ett sätt som gör den väldigt enkel att montera ihop. Två personer kan utan problem montera ihop byggnaden på endast en dag. Allt du behöver ingår i leveransen, även fönster och dörrar så det är bara att börja bygga direkt. Däremot behöver du komplettera med exempelvis plåt, papp eller shingel till taket eftersom det medföljande taket enbart består av råspont. Alla delar är obehandlade så du kan lätt få den att passa in i omgivningen genom att måla den i samma färg som ditt hus eller övriga byggnader på tomten. 

Du får inte med någon isolering i köpet med du kan enkelt isolera byggnaden med mineralull och därefter montera plywood eller gips på insidan. Detta gör även väggarna mer stabila.

För dig som vill ha en prisvärd friggebod i den lägre prisklassen så kan detta definitivt vara något för dig. Priset är cirka 28 000 kr och därmed mycket överkomligt för en friggebod.

Baseco Stuga Tjakke – 15 m²: ✅ Bästa Extra

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Det här är en originell och riktigt mysig friggebod som påminner om en fjällstuga eller kåta. Det passande namnet Tjakke betyder just fjälltopp på samiska. Stugan har en vacker form inspirerad av den svenska fjällen. Den här stugan lämpar sig utmärkt som fiske- eller jaktstuga, bastu eller som en liten sommarstuga eller gäststuga. Om du vill använda den som bastu kan du enkelt dela av den med en extra mellanvägg i mitten så får du en främre relaxavdelning innanför entrén och bastudel längre bak.

Stugan är A-formad och har även ett sovloft vilket gör att ytan verkligen kan utnyttjas maximalt. Om du vill bygga flera friggebodar bredvid varandra gör sig denna friggebod väldigt bra, det ser väldigt häftigt ut med flera på rad nämligen.

Med på köpet får du även dörrar och fönster samt takkonstruktion bestående av slätspont och takstolar. Skruv och spik ingår inte utan det måste du köpa till separat.

För dig som vill ha en annorlunda friggebod som verkligen sticker ut så ska du definitivt titta närmare på den här modellen. Priset för den här friggeboden ligger på 45 000 kr vilket känns riktigt överkomligt.

x

Betyg på guiden: