En friggebod är en byggnad på upp till 15 kvm som du kan uppföra utan att behöva ansöka om bygglov. En perfekt lösning för dig som vill bygga en gäststuga, bastu, redskapsbod, växthus eller någon annan form av byggnad i din trädgård. Det finns en rad olika användningsområden där en friggebod kan komma till användning.

Det finns en mängd olika nyckelfärdiga friggebodar att köpa på marknaden. För att underlätta för dig när du ska välja har vi gjort en utförlig undersökning och tagit redan vilka som är de bästa friggebodarna på marknaden just nu.

Vi rekommendera

Av naturliga skäl har vi i våra tester inte kunnat testbygga alla friggebodar. Vi har i stället gjort ett urval av testpersoner som har besökt olika återförsäljare och leverantörer för att undersöka modellerna och byggsatser. Urvalet av testpersoner har bestått av både ovana och vana hemmafixare som har fått läsa igenom befintliga instruktioner för att kunna bedöma själva byggprocessen. Som komplement har vi även läst mängder med andra tester, recensioner och omdömen för att få ett bra underlag.

Testerna för att hitta bästa friggeboden bygger på research kring följande kriterier:

 • Storlek
 • Material
 • Kvalitet
 • Pris
 • Uppskattad byggtid
 • Byggprocessen – Hur enkelt det verkar vara att med hjälp av instruktioner samt en inspektion av byggsatserna bygga modellen

ERNA 15: ✅ Bästa val

ERNA 15

 • Bästa val av GardenHome.se 

Nord Cabin Marina B – 14,2 m²: ✅ Bästa Premium

Nord Cabin Marina B - 14,2 m²

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Det här är en liten fin stuga som lämpar sig för såväl gäststuga som bastu eller varför inte som en liten sommarstuga. Nord Cabins friggebod är en allroundstuga som kan användas för många olika ändamål. Modellen är väldigt trevligt utformad med en farstukvist med tak som känns välkomnande. Stugan känns mycket ombonad och kan med fördel även kompletteras med en altan

Stugan levereras som en komplett byggsats där även fönster och dörrar ingår. Stugan är knuttimrad vilket gör den både stabil och lätt att montera. Dörren är tillverkad av massiv gran och du får även med låskolv, handtag och en tröskel i aluminium. Materialet för taket består av takpapp så om du vill ha ett mer avancerat material såsom stål eller tegel får du komplettera med detta.

Stugan levereras helt obehandlad och därför bör du måla eller olja in den så snart som möjligt efter leverans.

Med på köpet får du allt du behöver såsom skruv, spik och beslag så det är bara att sätta igång och bygga så fort du fått den levererad.

Priset ligger på 92 000 kr vilket vi tycker känns helt överkomligt för en så pass fin stuga. Vi rekommenderar den varmt oavsett om du vill bygga en gäststuga, sommarstuga eller en bastu.

STUGA EMMY 15: ✅ Bästa Professionella

STUGA EMMY 15

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Vad är en friggebod?

En friggebod är en byggnad på upp till 15 kvm som man får uppföra utan att ansöka om bygglov. Det finns många användningsområden för en friggebod, den kan exempelvis användas som sommarstuga, gästhus, förråd, kontor eller bastu. En friggebod är perfekt att bygga om du behöver lite extra utrymme eftersom det är både prisvärt och enkelt. Förutom att det inte krävs bygglov så är den vanligtvis också väldigt enkel att bygga. Friggeboden får ha en höjd på max tre meter upp till taknock och får inte stå närmare än 4,5 meter från tomtgräns till granne utan grannens medgivande. Du kan installera vatten- och avlopp men det krävs då att du först gör en bygganmälan till kommunen. Friggeboden får dock inte användas som permanentbostad eftersom ytan är för liten. Om du vill kunna använda byggnaden året runt bör du då istället satsa på ett attefallshus som kan vara upp till 25 kvm och inte heller kräver något bygglov men som däremot kan inredas som åretruntboende.

Det är viktigt att hålla sig till dessa regler eftersom det i annat fall kan innebära stora avgifter om man använder friggeboden på ett felaktigt sätt. Dessutom finns det inga försäkringar som gäller om det skulle visa sig att friggeboden har använts som permanentbostad och det uppstått en brand- eller vattenskada.

Namnet friggebod kommer från Birgit Friggebo som var den sittande bostadsministern år 1979 som var det år då man beslöt att avskaffa bygglovsplikt för en byggnad på högst 10 kvm som senare alltså höjdes till 15 kvm.

Hur gjorde vi det här testet?

Vi har givetvis inte haft möjlighet att testa friggebodarna rent praktiskt genom att bygga och använda dem men vi har lagt ett stort arbete på att undersöka marknaden och besökt olika leverantörer. Vi har tagit reda på så mycket information vi kunnat hitta genom att läsa igenom mängder med recensioner, tester och olika omdömen. På så sätt har vi fått fram ett bra underlag och har genom det kunnat göra en sammanställning där vi kommit fram till vilka friggebodar på marknaden som är bäst och mest populära just nu. Vi hoppas därför att det här testet ska vara en stor hjälp för dig som ska köpa din första friggebod.

Ska friggeboden vara isolerad?

Om du ska använda friggeboden som sommarstuga eller gäststuga kan det vara en bra idé att isolera den för att förlänga säsongen. Ett enkelt sätt att göra detta är att använda sig av mineralull som man fyller väggarna med. Därefter sätter man upp gipsskivor eller plywoodskivor. Förutom att friggeboden blir isolerad så gör detta även att väggarna blir mer stabila.

Ska du använda friggeboden som förråd behöver du inte isolera den så länge du inte har tänkt att förvara något som är känsligt för kyla.

Frågor och svar Friggebod

Är friggebodar bygglovsfria?

Ja, friggebodar är bygglovsfria och det krävs heller ingen anmälan till kommunen om byggstart om friggeboden kan räknas som en komplementbyggnad som tillhör en- eller tvåbostadshus.

Hur stor får en friggebod vara?

Den totala arean får inte vara större än 15 kvm och den högsta höjden från mark till tak får inte överstiga 3 meter.

Hur nära tomtgränsen får man bygga en friggebod?

Friggebodar får byggas minst 4,5 meter från tomtgränsen. För att bygga närmare behövs grannens medgivande.

Hur nära huset kan man bygga friggeboden?

En friggebod måste vara fristående och får inte byggas ihop med annan byggnad. Om boden är större än 10 kvm och byggs närmare än 4 meter från en annan byggnad finns särskilda brandskyddsregler.

Hur många friggebodar får man ha på tomten?

Det går bra att ha så många friggebodar på tomten så att den sammanlagda byggnadsytan inte överstiger 15 kvm.

Vad får en friggebod användas till?

Byggnaden ska räknas som ett komplement till en- eller tvåbostadshus och kan därmed användas som gäststuga, förråd, bastu, garage med mera.

Vad är skillnaden på en friggebod och ett Attefallshus?

Ett Attefallshus får användas som permanentbostad men det får man inte med en friggebod.

Friggebidar som utgått:

15 kvm Sorselestugan

15 kvm Sorselestugan

En mysig loftstuga med veranda på 5 kvm och hela stugan ger bra plats trots liten yta på 15 kvm. Bästa valet för personer som vill ha något som känns lite mer ombonat att vistas i.

Sorselestugan är tillverkad av svensk senvuxen fura och är i grunden helt oisolerad men det går att välja till ett tillvalspaket för isolering. Det ingår 3 stycken öppningsbara fönster med isolerglas och beslag men utan spröjs. Som standard finns en fönsterplacering bredvid dörr och övriga två fönster kan placeras på valfri plats genom att själv skapa fönsterhål. Dörren är isolerad, har måtten 90 x 190 cm och har även ett isolerglas med spröjs. Panelen på dörrens utsida har en svart sparkplåt och insidan av dörren är beklädd med plywood.

Stugan går att användas både som friggebod och attefallshus då den kvalar in för attefall med en takhöjd över 4 meter.

Blidö 14,8 kvm Polhus

Blidö 14,8 kvm Polhus

Blidö Polhus är en friggebod på 14,8 kvm som känns mycket större tack vare stora ljusinsläpp med tre stora panoramafönster. Väggpanelen är oisolerad men går utmärkt att isolera för större användningsmöjligheter. Stugan utses till bästa professionella för både bra möjligheter samt att den är enkel att sätta ihop genom att följa monteringsanvisningarna.

Till stugan ingår tre stora ej öppningsbara fönster samt ett tvådelat fönster där översta delen är öppningsbart. Dörren är i måtten 905 x 1930 mm och golv samt tak är av hyvlad råspont. Väggarna består av färdiga oisolerade väggsektioner med vindpapp och stående panelbrädor redo för isolering.

Jabo Flex Funkis – 15 m²

 

Jabo Flex Funkis - 15 m²

 • Bästa val av GardenHome.se 

Premium vinnaren är en riktigt fin friggebod från Jabo i funkisstil. Paketet består av en komplett grundsats där även alla beslag och skruvar ingår i köpet. Grundsatsen består av tak, golv, gavelspetsar och väggmoduler. Även ventilgaller ingår. Utöver detta finns olika tillval som gör stugan komplett. 

Stugan som vi föreslår har kompletterats med dörrar och fönster där ena långsidan har en stilfull skjutdörr som består av ett tredelat glasparti som är perfekt att kombinera med en altan som kan nås via skjutdörrarna. Huset har även en vanlig entrédörr på ena kortsidan. 

Huset är enkelt att montera och eftersom du får med allt du behöver i köpet så kan du sätta igång att bygga så fort du fått den levererad. Huset levereras omålat så du kan måla eller olja in den på ett sätt som matchar ditt hus eller övriga byggnader på tomten.

Taket som ingår i grundpaketet består av takfotsbrädor och råspont. Vill du ha plåttak på din stuga kan detta köpas separat.

Måtten på byggnaden är ca 4,5 x 3,2 meter. Den inre takhöjden är 2,42 meter till den högsta punkten.

För dig som vill ha en fin liten stuga som du kan kombinera med en altan för sköna sommarkvällar så är den här friggeboden ett mycket bra val.

Priset för en komplett stuga landar på ca 100 000 kr men varierar givetvis beroende på om man väljer andra tillval.

Polhus Sylvia – 13,8 m²

 

Polhus Sylvia - 13,8 m²

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Här har du en friggebod till ett fantastiskt bra pris som ger din mycket för pengarna. Det är en friggebod med funkisstil som har ett modern och stilrent utförande vilket gör att den passar mycket bra ihop med de flesta nybyggda villor idag.

Den här friggeboden lämpar sig utmärkt som gäststuga, sommarstuga eller varför inte som ett kontor. Den har mycket väggyta vilket gör den lättmöblerad och att den kan användas för många olika användningsområden. Det finns verkligen möjlighet att utnyttja ytorna maximalt.

Byggnaden har tre fönster, ett parti med höga fönster från golv till tak som ger ett ordentligt ljusinsläpp, ett öppningsbart fönster på framsidan och ett runt fönster i dörren som även det bidrar till ljusinsläppet.

Friggeboden är designad på ett sätt som gör den väldigt enkel att montera ihop. Två personer kan utan problem montera ihop byggnaden på endast en dag. Allt du behöver ingår i leveransen, även fönster och dörrar så det är bara att börja bygga direkt. Däremot behöver du komplettera med exempelvis plåt, papp eller shingel till taket eftersom det medföljande taket enbart består av råspont. Alla delar är obehandlade så du kan lätt få den att passa in i omgivningen genom att måla den i samma färg som ditt hus eller övriga byggnader på tomten. 

Du får inte med någon isolering i köpet med du kan enkelt isolera byggnaden med mineralull och därefter montera plywood eller gips på insidan. Detta gör även väggarna mer stabila.

För dig som vill ha en prisvärd friggebod i den lägre prisklassen så kan detta definitivt vara något för dig. Priset är cirka 28 000 kr och därmed mycket överkomligt för en friggebod.

Baseco Stuga Tjakke – 15 m²

 

 • Bästa professionella av GardenHome.se 
 •  

Det här är en originell och riktigt mysig friggebod som påminner om en fjällstuga eller kåta. Det passande namnet Tjakke betyder just fjälltopp på samiska. Stugan har en vacker form inspirerad av den svenska fjällen. Den här stugan lämpar sig utmärkt som fiske- eller jaktstuga, bastu eller som en liten sommarstuga eller gäststuga. Om du vill använda den som bastu kan du enkelt dela av den med en extra mellanvägg i mitten så får du en främre relaxavdelning innanför entrén och bastudel längre bak.

Stugan är A-formad och har även ett sovloft vilket gör att ytan verkligen kan utnyttjas maximalt. Om du vill bygga flera friggebodar bredvid varandra gör sig denna friggebod väldigt bra, det ser väldigt häftigt ut med flera på rad nämligen.

Med på köpet får du även dörrar och fönster samt takkonstruktion bestående av slätspont och takstolar. Skruv och spik ingår inte utan det måste du köpa till separat.

För dig som vill ha en annorlunda friggebod som verkligen sticker ut så ska du definitivt titta närmare på den här modellen. Priset för den här friggeboden ligger på 45 000 kr vilket känns riktigt överkomligt.

Betyg på guiden:

4.8/5 - (6 votes)