Under sommarhalvåret är det ju många fester som ska arrangeras, alltifrån skolavslutningar till bröllopsfester. Och visst är det väl härligt att kunna ha festen utomhus i trädgården. Men dessvärre är ju den svenska sommaren inte alltid vara så förutsägbar utan kan plötsligt bjuda på oönskade regnskurar. I dessa lägen är det perfekt att vara förberedd med ett partytält som vid oönskat väder kan rädda festen. Dessutom kan ju även gassande sol ställa till det när middagen ska avnjutas och då är också ett partytält utmärkt att använda både för att maten ska hålla sig bättre och gästerna ska kunna få njuta av middagen i skuggan.

Vi har därför gjort ett utförligt test för att ta reda på vilka partytält som egentligen är bäst.

Vi rekommendera

Vi har testat partytält inom olika prisklasser för att hitta varianter för olika behov och plånböcker och slutligen har vi valt ut ett antal vinnare inom de olika prisklasserna.

Outfit Partytält 5 x 4 m var vinnaren som kammade hem första priset i premiumklassen. Det är ett partytält med klassiskt utseende och riktigt hög kvalitet. En värdig vinnare av mellanklassen blev vidaXL Partytält Hopfällbart 3 x 6 m som även det har en bra kvalitet och dessutom en mycket stilfull design. För dig som vill ha ett budgetalternativ och inte är i behov av ett mycket regntåligt tält så är vår budgetvinnare Tectake Ihopfällbart Partytält 3 x 3 m ett mycket bra val. Som vanligt valde vi även ut en specialare som blev Hemfint Partytält i PVC 4 x 12 m, ett partytält som slår det mesta och som är ett exklusivt partytält med många finesser som lämpar sig utmärkt även för vinterarrangemang.

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare och även lite tips och råd kring vad du ska tänka på när du ska köpa ett partytält.

Partytält 3x6m: ✅ Bästa val

  • Bästa val av GardenHome.se 

VidaXL Partytält hopfällbart 3 x 6 m: ✅ Bästa Premium

VidaXL Partytält hopfällbart 3 x 6 m

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Testets mellanklassvinnare kommer från vidaXL och är ett riktigt smidigt tält som du snabbt fäller upp och som dessutom är mycket snyggt. Tycker du att utseendet är viktigt så kan det här vara tältet för dig. Designen är väldigt enkel men stilfull med en gräddvit duk och generösa plastfönster.

Oavsett om du ska ha kalas eller bröllop hemma i trädgården eller om du ska anordna kommersiella tillställningar som mässor, marknader eller catering så passar det här partytältet utmärkt.

Tack vare dess smidiga konstruktion tar det bara några få minuter att fälla upp tältet. Vi märkte dock att det inte går lika snabbt att fälla ihop det.

Metallramarna är stabila och kommer därmed inte ge med sig i första taget utan du kommer kunna ha glädje av partytältet vid många tillfällen. 

Även det här partytältet har en riktigt generös takhöjd på hela 315 cm och höjden på stängerna i sidorna är 235 cm.

För dig som vill ha ett stilfullt partytält av god kvalitet så kommer det här partytältet från vidaXL inte att göra dig besviken!

Tectake Ihopfällbart Partytält 3 x 3 m: ✅ Bästa Professionella

Tectake Ihopfällbart Partytält 3 x 3 m

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Vår budgetvinnare är en enklare form av partytält som inte är ett regntåligt partytält men perfekt för att duka fram buffématen i eller för att låta gästerna svalka sig en stund i skuggan.

Tectakes portabla partytält är 3×3 meter och funkar bra både som partytält i trädgården eller för att ta med på campingturen. Tältet har en generös höjd på 280 cm och ett stilrent och snyggt utseende.

För att skydda partytältet mot väderfång medföljer tältpinnar som du använder för att förankra tältet i marken. 

Med på köpet får du en smidig förvaringsväska där du enkelt packar ner hela kitet som har en totalvikt på 10 kg.

Det här är ett mycket prisvärt alternativ för dig som vill ha ett enklare partytält för trädgårdsfesten eller att packa med i bilen till campingplatsen.

Frågor och svar

Vem behöver ett partytält?

Om du har en fest på gång som ska arrangeras utomhus där datumet är planerat i förväg och du inte har möjlighet att förutspå vädret, då är ett partytält en riktigt bra investering som kan rädda festen om vädrets makter inte skulle vara på din sida. Om vädret är lite ostadigt kan du montera upp ditt partytält utan väggar så blir det en trevlig inramning av matplatsen och du kan enkelt sätta upp väggarna under festen när det skulle behövas.

Vad ska jag tänka på när jag köper ett partytält?

Det finns olika varianter av partytält med olika funktionalitet och utseende så börja med att fundera på vad du har för förväntningar på ditt partytält och hur du vill att det ska se ut. Alla modeller är inte helt regntåliga så det är en sak du behöver ta ställning till. Det finns också tält som är mer eller mindre lätta att fälla upp och ner. En annan sak som kan vara bra att tänka på är takhöjden, vissa tält har ganska låga öppningar vilket gör dem mer osmidiga att ta sig in i. Vissa tält har myggnät vilket i några delar av vårt land kan vara helt avgörande för en lyckad fest. Så börja alltså med att fundera igenom dessa saker för att komma fram till vilka krav du vill kunna ställa på det partytält som du köper och läs därefter gärna igenom olika typer av recensioner liknande denna för att få tips och råd om vilka olika partytält som rekommenderas av andra som redan har testat dem.

Ska jag hyra eller köpa ett partytält?

Det som egentligen avgör detta är ju hur ofta du har tänkt att använda ditt partytält. Att hyra ett tält är dock ganska dyrt så du tjänar snabbt in de pengarna bara efter ett par användningar. Om du brukar anordna någon fest per sommar är det en bra investering att istället köpa ett partytält eftersom det oftast håller i många år. Känner du att du inte alls har plats att förvara ett partytält är hyra givetvis ett bra alternativ. Likaså om du inte tror dig behöva ett partytält mer än någon enstaka gång.

Hur monterar jag ett partytält?

De flesta partytält är relativt enkla att fälla upp. Oftast mycket enklare än att resa ett vanligt tält som ju de flesta har gjort någon gång. Partytälten har vanligtvis en väldigt enkel konstruktion och för det mesta medföljer en bra och enkel manual som hjälper dig att snabbt fälla upp ditt partytält.

Betyg på guiden:

4/5 - (12 votes)