Guide – Välj rätt akvariepump
När du ska välja akvariepump finns det flera saker att tänka på. Pumpens främsta syfte är att bidra med en vattenmiljö som fiskarna mår bra av. Det handlar huvudsakligen om två saker:
- Med rörelse i vattnet får fiskarna en miljö som påminner om deras naturliga. Det bidrar till deras fortsatta hälsa.
- Pumpen driver runt vatten på ett sätt som bidrar till att det blir lättare att hålla rent. Filtreringen fungerar mycket bättre och problem med alger och kalk kan minskas om du väljer en riktigt bra akvariepump.
De här punkterna rör vattnets kvalitet. Men det finns förstås mer att tänka på när du väljer en akvariepump. Du vill ha:
- Tyst gång – En pump som brummar kan bli riktigt störande på nattetid. Bara för att motorn är stark behöver det inte betyda att pumpen låter på ett störande sätt.
- Flexibilitet – Det är inte så dumt med en akvariepump som ger flexibel användning. Det kan handla om att du kan göra justeringar för att få rätt pumpeffekt i ditt akvarium. Det kan också vara en så enkel sak som att det går att driva pumpen med batterier för backup vid strömavbrott.
- God kompabilitet – En pump måste passa ihop med övrig utrustning. Välj en bra akvariepump som kan kopplas ihop med de slangar du redan har.
- Kompakt design – En bra pump för akvariet måste inte ta en massa plats. Den kan vara liten men ändå otroligt effektivt. Detta blir särskilt viktigt om pumpen ska läggas i vattnet men även då den sitter på utsidan.
Olika typer av akvariepumpar
Det finns lite olika typer av akvariepumpar och de kallas för lite olika saker. Det kan vara bra att känna till att det finns:
Luftpump för akvariet – Det här är en pump som pumpar ut luft. Den används bland annat till syrestenar och dekorationer. Luftpumpen finns också som en del av vissa typer av filterpumpar.
Cirkulationspump – Den här pumpen har som syfte att pumpa runt vattnet. Det bidrar till rörelse och kan också se till att vattnet går genom ett filter och renas. Pumpen kopplas samman med slangar. En del väljer att bygga sin egen filterpump med en cirkulationspump, slangar och ett eget byggt filter i någon form av hink.
Filterpump – När pumpen kallas för filterpump vet du med säkerhet att det rör sig om en pump med filter som renar vattnet. Här kommer pumpen också att se till att vattnet cirkulerar. Den här typen av pumpar kan man ha inuti akvariet såväl som på utsidan.
Frågor och svar om akvariepumpar
Innan du köper en akvariepump vill du vara säker på att du har valt rätt. Läs följande frågor och svar om akvariepumpar för att komma fram till vad som kommer att passa bäst i din fisktank.
Hur ska akvariepumpen sitta?
Det beror på konstruktionen. Det finns pumpar som ska sitta inuti akvariet. Det finns också modeller som ska fästas på utsidan. Andra varianter kan ställas en bra bit från fisktanken till exempel i ett akvarieskåp alldeles under fiskarna. Följ alltid instruktionerna för den pump som du köper. Men tänk redan innan beställning på att pumpen ska få plats och i sådant fall var.
Hur fungerar en akvariepump?
En pump fungerar på lite olika sätt beroende på vilken typ det rör sig om. Men det är i stort sett alltid så att den pumpar vatten så att det rör på sig. Den kan sedan ha viktiga inslag som filter som renar vattnet som går runt. Pumpen drivs med elektricitet som kan hämtas från väggen eller ett batteri. Olika pumpar fungerar på olika sätt och det är viktigt att sätta sig in i hur många liter vatten den kan driva runt per timme och vilken nivå på rengöring den ger då du ska välja modell.
Vilken akvariepump är bäst?
Det här kommer att bero på ditt akvarium och vad du vill få ut av pumpen. Om du är intresserad av en pump som gör allt får du satsa på en mer komplicerad modell. Om det är så att du har specifika behov som att pumpen ska vara portabel bör du se på en modell som drivs med batterier. När du väl har funnit en modell som du tycker verkar bra kan du alltid ställa frågor om den på forum online. När andra intygar att akvariepumpen fungerar bra är det en hjälp. Du kan också se på recensioner från de som köpt samma pump när dessa finns i webbutiken du köper från. Det kan också leda dig till bästa akvariepumpen.
Fungerar varje pump i saltvattenakvariet?
Du bör välja en akvariepump till saltvatten som är gjord specifikt för detta. Ett tips är att använda en sump till saltvattensakvariet. Den fungerar bra för rening. I saltvatten är det också bra att lägga till saker som utvalda alger och levande sten för att vattnet ska förbli rent. En pump som skummar ytans vatten kan också vara viktig för den typ av fisk som du har i ett saltvattensakvarium. Kraftig cirkulation är viktigt i den här typen av akvarium så en pump med mer kraft kan vara ett bra val.
Förstörs akvariepumpen i vattnet?
Om den är gjord för att ligga i vatten kommer den inte att förstöras. Du måste givetvis ta reda på hur du ska ta hand om pumpen för att den ska hålla. Men var noga med att inte blöta ner en akvariepump som inte är gjord för placering i vatten!
Finns det stark batteridriven akvariepump?
Ja, idag kan du hitta riktigt bra pumpar som drivs med batterier. Dessa används för det mesta som backup men kan också fungera för mindre akvarium som står på ett sätt där det är svårt att nå ett vägguttag för pumpen.
Är akvariepump och syrepump samma sak?
Det kan det vara för en av meningarna med akvariepumpen är att tillsätta syre till vattnet för att det ska bli attraktivt och hälsosamt för fiskarna. Men det är inte själva pumpen som tillför syre utan rörelsen som den bidrar med. Vatten som rör på sig plockar på ett naturligt sätt upp syre från luften.