Här hittar du allt om akvariepumpar och hitta den test-vinnande akvariepump som passar bäst till ditt akvarium.

I ett akvarium måste vattnet röra på sig för att fiskarna ska må bra. Det är så det ser ut i naturen och för att få den viktiga effekten behövs det en bra akvariepump. Pumpen har flera uppgifter. Det handlar inte bara om att skapa strömmar som fiskarna simmar mot. När vattnet cirkulerar i fisktanken syresätts det.

Akvariepumpen är alltså en viktig del av akvariets design men den kommer inte alltid med som en del av paketet. Dessutom kan det vara så att du vill satsa på en bättre modell för att den typ av fisk som du har i tanken kräver lite mer.

Akvariepumpar vi rekommenderar 

Här kan du läsa mer om akvariepumpar som är rekommenderade. Se närmre på deras egenskaper och välj den som kommer att fungera bäst för ditt akvarium. Välj också med tanke på saker som hur tyst pumpen går och var på akvariet den kommer att sitta.

Alla Akvariepumpar

Hydor Koralia Nano akvariepump

#1 Hydor Koralia Nano

Till Butik - Zooplus.se

Sammanfattning: Hydor Koralia är populär för att den är tystgående och effektiv. Med möjlighet att rikta pumpen går det att anpassa placering för aktuellt akvarium på ett finfint sätt. Cirkulationspumpen har en design som är mycket innovativ. Den ger en vattencirkulation som passar lika bra i sötvattensakvarium som i saltvattenakvarium.

Med pumpen kan syrehalten i vattnet förbättras och det blir fiskarna piggare av. Det här ger en effekt som påminner en hel del om miljön i verkliga naturen. Vattenrörelsen ser ut som den som till exempel finns i ett korallrev. Rörelsen är kontinuerlig och det är något som många fiskar har ett stort behov av.

Pumpen ska fästas på akvariet med sugkoppar som är magnetiska. Monteringen är enkel och flexibel. Det går att rikta pumpen mot vattenytan för att på så vis skapa skumeffekt. Välj den effektnivå som passar bäst till ditt akvarium.

Viktiga egenskaper

 • Tystgående pump
 • Går att rikta individuellt
 • Passar saltvatten och sötvatten
 • Finns med 900 liter/timme och 1600 liter/timme
 • Passar 36–100 liter saltvattensakvarium
 • Passar 60–180 liter sötvattenakvarium
Marina Batteridriven Luftpump akvariepump

#2 Marina Batteridriven Luftpump

Till Butik - Vetzoo.se

 • Bästa mellan av GardenHome.se

Sammanfattning: En batteridriven akvariepump kan vara smart att ha då akvariet ska flyttas och inte har tillgång till strömuttag eller då det av andra anledningar inte går att koppla pumpen till ett vägguttag. Om strömmen går är du glad att du har en lösning som går på batterier. Fiskarna behöver inte lida i onödan.

Pumpen drivs med två D-batterier men dessa kommer inte med i förpackningen. Du får köpa dem separat. Många väljer Marina luftpump för akvarium som backup. Den kommer antagligen inte att användas ofta men är guld värd då den väl behövs.

En portabel akvariepump är en viktig del av den utrustning som du samlar för att sköta om fiskarna och akvariet på ett bra sätt.

Viktiga egenskaper

 • Drivs med två D-batterier
 • Perfekt för transporter
 • Täcker upp vid strömavbrott
 • Behändig design
Hagen Fluval FX6 ytterfilter akvariepump

#3 Hagen Fluval FX6 ytterfilter

 • Bästa budget av GardenHome.se

Sammanfattning: Hagen Fluval FX6 är en akvariepump men kan också kallas för ett mindre reningsverk. Den har väldigt tyst gång och är enkel att placera på akvariets utsida. Med 3 meters slang får du stor flexibilitet. Filterprestandan är imponerande. Den här pumpen är mångsidig och den ger dig möjlighet till viktiga finjusteringar. Det gör det riktigt kul att pyssla med akvariet.

Fluval FX6 är uppföljaren till Fluval FX5. Den nya modellen har flera viktiga egenskaper som ger otrolig flexibilitet. Du kan till exempel stapla filtermedier i en kombination som passar just ditt akvarium. Det gör det möjligt att få den vattenmiljö som lämpar sig bäst för dina fiskar.

Motorn är mycket kraftfull. Den klarar av att cirkulera 2300 liter per timme. Trots de fina finesserna är pumpen kompakt och den tar inte upp mycket plats. Den kan med lätthet placeras i ett akvarieskåp. Monteringen är enkel och du ska bara ansluta pumpen till ström för att få igång den.

Viktiga egenskaper

 • Tystgående
 • Kommer med 3 meter slang
 • Med filterfunktion
 • Stark motor
 • Enkel montering

Guide – Välj rätt akvariepump

När du ska välja akvariepump finns det flera saker att tänka på. Pumpens främsta syfte är att bidra med en vattenmiljö som fiskarna mår bra av. Det handlar huvudsakligen om två saker:

 • Med rörelse i vattnet får fiskarna en miljö som påminner om deras naturliga. Det bidrar till deras fortsatta hälsa.
 • Pumpen driver runt vatten på ett sätt som bidrar till att det blir lättare att hålla rent. Filtreringen fungerar mycket bättre och problem med alger och kalk kan minskas om du väljer en riktigt bra akvariepump.

De här punkterna rör vattnets kvalitet. Men det finns förstås mer att tänka på när du väljer en akvariepump. Du vill ha:

 • Tyst gång – En pump som brummar kan bli riktigt störande på nattetid. Bara för att motorn är stark behöver det inte betyda att pumpen låter på ett störande sätt.
 • Flexibilitet – Det är inte så dumt med en akvariepump som ger flexibel användning. Det kan handla om att du kan göra justeringar för att få rätt pumpeffekt i ditt akvarium. Det kan också vara en så enkel sak som att det går att driva pumpen med batterier för backup vid strömavbrott.
 • God kompabilitet – En pump måste passa ihop med övrig utrustning. Välj en bra akvariepump som kan kopplas ihop med de slangar du redan har.
 • Kompakt design – En bra pump för akvariet måste inte ta en massa plats. Den kan vara liten men ändå otroligt effektivt. Detta blir särskilt viktigt om pumpen ska läggas i vattnet men även då den sitter på utsidan.

Olika typer av akvariepumpar

Det finns lite olika typer av akvariepumpar och de kallas för lite olika saker. Det kan vara bra att känna till att det finns:

Luftpump för akvariet – Det här är en pump som pumpar ut luft. Den används bland annat till syrestenar och dekorationer. Luftpumpen finns också som en del av vissa typer av filterpumpar.

Cirkulationspump – Den här pumpen har som syfte att pumpa runt vattnet. Det bidrar till rörelse och kan också se till att vattnet går genom ett filter och renas. Pumpen kopplas samman med slangar. En del väljer att bygga sin egen filterpump med en cirkulationspump, slangar och ett eget byggt filter i någon form av hink.

Filterpump – När pumpen kallas för filterpump vet du med säkerhet att det rör sig om en pump med filter som renar vattnet. Här kommer pumpen också att se till att vattnet cirkulerar. Den här typen av pumpar kan man ha inuti akvariet såväl som på utsidan.

Frågor och svar om akvariepumpar

Innan du köper en akvariepump vill du vara säker på att du har valt rätt. Läs följande frågor och svar om akvariepumpar för att komma fram till vad som kommer att passa bäst i din fisktank.

Hur ska akvariepumpen sitta?

Det beror på konstruktionen. Det finns pumpar som ska sitta inuti akvariet. Det finns också modeller som ska fästas på utsidan. Andra varianter kan ställas en bra bit från fisktanken till exempel i ett akvarieskåp alldeles under fiskarna. Följ alltid instruktionerna för den pump som du köper. Men tänk redan innan beställning på att pumpen ska få plats och i sådant fall var.

Hur fungerar en akvariepump?

En pump fungerar på lite olika sätt beroende på vilken typ det rör sig om. Men det är i stort sett alltid så att den pumpar vatten så att det rör på sig. Den kan sedan ha viktiga inslag som filter som renar vattnet som går runt. Pumpen drivs med elektricitet som kan hämtas från väggen eller ett batteri. Olika pumpar fungerar på olika sätt och det är viktigt att sätta sig in i hur många liter vatten den kan driva runt per timme och vilken nivå på rengöring den ger då du ska välja modell.

Vilken akvariepump är bäst?

Det här kommer att bero på ditt akvarium och vad du vill få ut av pumpen. Om du är intresserad av en pump som gör allt får du satsa på en mer komplicerad modell. Om det är så att du har specifika behov som att pumpen ska vara portabel bör du se på en modell som drivs med batterier. När du väl har funnit en modell som du tycker verkar bra kan du alltid ställa frågor om den på forum online. När andra intygar att akvariepumpen fungerar bra är det en hjälp. Du kan också se på recensioner från de som köpt samma pump när dessa finns i webbutiken du köper från. Det kan också leda dig till bästa akvariepumpen.

Fungerar varje pump i saltvattenakvariet?

Du bör välja en akvariepump till saltvatten som är gjord specifikt för detta. Ett tips är att använda en sump till saltvattensakvariet. Den fungerar bra för rening. I saltvatten är det också bra att lägga till saker som utvalda alger och levande sten för att vattnet ska förbli rent. En pump som skummar ytans vatten kan också vara viktig för den typ av fisk som du har i ett saltvattensakvarium. Kraftig cirkulation är viktigt i den här typen av akvarium så en pump med mer kraft kan vara ett bra val.

Förstörs akvariepumpen i vattnet?

Om den är gjord för att ligga i vatten kommer den inte att förstöras. Du måste givetvis ta reda på hur du ska ta hand om pumpen för att den ska hålla. Men var noga med att inte blöta ner en akvariepump som inte är gjord för placering i vatten!

Finns det stark batteridriven akvariepump?

Ja, idag kan du hitta riktigt bra pumpar som drivs med batterier. Dessa används för det mesta som backup men kan också fungera för mindre akvarium som står på ett sätt där det är svårt att nå ett vägguttag för pumpen.

Är akvariepump och syrepump samma sak?

Det kan det vara för en av meningarna med akvariepumpen är att tillsätta syre till vattnet för att det ska bli attraktivt och hälsosamt för fiskarna. Men det är inte själva pumpen som tillför syre utan rörelsen som den bidrar med. Vatten som rör på sig plockar på ett naturligt sätt upp syre från luften.