Långt ifrån alla av oss vaknar utvilade på morgnarna. Många lider av stress och oro vilket gör det svårt att komma till ro och sova. Men det finns ett hjälpmedel som börjar bli mer och mer uppmärksammat, nämligen tyngdtäcken. Tack vare täckets tyngd ger det en skön känsla som stimulerar kroppens må-bra-hormoner som gör att man känner sig mer lugn och avslappnad vilket bidrar till en bättre sömnkvalitet.

CURA Pearl 3 kg: ✅ Bästa val

CURA Pearl

 • Bästa val av GardenHome.se 

Cura of Sweden är ett svenskt företag som erbjuder tyngtäcken med olika vikter för att alla ska hitta ett täcke som passar just ens egna kropp och behov. Täckets tyngd ger en massageliknande känsla vilket bidrar till att förbättra din sömnkvalitet. Du får en rofylld känsla i kroppen vilket gör att du sover bättre. Tester har visat att Curas tyngdtäcken visat flera positiva effekter vid regelbunden användning såsom förbättrad sömn och färre uppvaknanden under natten men också minskad muskelvärk och snarkning.

Tyngdtäckena från Cura of Sweden har hjälp många människor med sömnproblem att få möjlighet att sova gott och vakna upp utvilade. Dessa täcken är faktiskt även registrerade som medicintekniska hjälpmedel av Läkemedelsverket.

Cura Pearl Tyngdtäcke är avancerat uppbyggt med sju olika lager. Det yttre lagret består av 100% bomull vilket ger en skön och luftig känsla. Det andra lagret är tillverkad av polyestertyg som transporterar fukt och som gör täcket slitstarkt och tåligt för maskintvätt. Täckets mittendel består av kiselpärlor och polyestervadd, det är denna del av täcket som ger dess tyngd och behagliga känsla. Kiselpärlorna är det som skiljer Curas täcken från många andra täcken på marknaden som ofta istället innehåller kedjor eller andra tyngder. Tack vare pärlorna och polyestervadden som är uppdelade i ett rutnät liksom vanliga täcken får man en riktigt härlig känsla i täcket och ett jämnt tryck.

Det här täcket är ett lättare tyngtäcke på 3 kg vilket gör att det lämpar sig bra för små barn på 2-3 år. Det kan även passa bra för dig som är vuxen men vill ha ett relativt lätt tyngdtäcke. Observera att tyngtäcken inte rekommenderas till barn under 2 år eftersom det är viktigt att barnet ska kunna ta av sig täcket själv.

Egenskaper:

 • Vikt: 3 kg
 • Passar barn 2-3 år
 • Tål maskintvätt 60 grader
 • Längd: 200 cm
 • Bredd: 150 cm
 • Färg: ljusgrå
 • Material: 100 % Bomull, Fyllning: Polyester, kiselpärlor
 • Oeko-Tex, trygg textil, testad för hälsofarliga ämnen

CURA of Sweden Cura Pearl 5kg: ✅ Bästa Premium

CURA of Sweden Cura Pearl

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Med Cura Pearl tyngdtäcke blir det lättare att somna på kvällen. Till och med du som lider av sömnproblem kan uppleva att du plötsligt blir av med dessa problem och istället somnar gott och vaknar ordentligt utvilad på morgonen. Curas tyngtäcken har hjälp många människor med stora sömnproblem att få ett helt nytt liv genom att åter få känna sig utvilade, pigga och må bra.

Tack vare täckets tyngd och känslan som det ger av att vara omsluten så kan det bidra till en mycket djupare och bättre sömn.

Täcket är tillverkat i Oeko-Tex, trygg textil, vilket innebär att det har testats för hälsoskadliga ämnen. Detta gör att du kan känn dig trygg med att Cura Pearl tyngdtäcke inte avger några skadliga kemikalier. 

Täcker är både svalt och smidigt och du kan använda det både som ett täcke i sängen men också som en filt när du vill slappna av i soffan eller mysfåtöljen och få den där riktigt sköna och omslutande effekten för att kunna slappna av ordentligt.

Täcker ger en massageliknande känsla som ökar ditt välbefinnande genom att må-bra-hormoner frigörs i din kropp.

Med hjälp av Cura Pearl tyngdtäcke kan du vakna utvilad, pigg och full med energi efter en natts behaglig djupsömn.

Cura Pearl tyngdtäcke 5 kg passar dig som väger mellan 40-50 kg. Även för dig som väger mer än 50 kg men som vill ha ett lite lättare tyngdtäcke så kan detta passa bra. 

Täcket passar även utmärkt för barn mellan 3-6 år. När det gäller barn så fördelas ju täcket vikt på en mindre kroppsyta vilket gör att man inte kan utgå ifrån kroppsvikten på samma sätt som hos vuxna och därför rekommenderas att man istället utgår från barnets ålder för att välja rätt vikt på tyngtäcke.

Egenskaper:

 • Vikt: 5 kg
 • Passar vuxna 40-50 kg och barn 3-6 år
 • Tål maskintvätt 60 grader
 • Längd: 200 cm
 • Bredd: 150 cm
 • Material: 100 % Bomull, Fyllning: Polyester, kiselpärlor
 • Oeko-Tex, trygg textil, testad för hälsofarliga ämnen

Cura Of Sweden Cura Pearl 7 kg: ✅ Bästa Professionella

Cura Of Sweden Cura Pearl 7 kg

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Varje natt får fler och fler människor hjälp till en riktigt bra sömn tack vare dessa tyngdtäcken från Cura of Sweden. Med hjälp av Cura Pearl 7 kg Tyngdtäcke kan även du som lider av stora sömnproblem få hjälp att åter få sova gott och vakna utvilad varje morgon. Även du som anser dig sova bra kan uppleva en stor förbättring av din sömn med hjälp av tyngdtäcket.

Täcket som är uppbyggt av sju olika lager med en unik fyllning av kiselpärlor ger en behaglig känsla och tryck mot din kropp. Känslan upplevs både som omslutande och massageliknande vilket kan hjälpa dig att slappna av och falla in i djupsömn.

Täckets vikt bör ligga på 10-15 % av din kroppsvikt för att känslan ska bli optimal vilket innebär att det här täcket som väger 7 kg alltså passar för dig med en kroppsvikt på 50-65 kg. Även barn kan dra nytta av Cura Pearl 7 kg tyngtäcke och det passar då till barn mellan 6-14 år, här utgår man istället från barnets ålder istället för kroppsvikten.

Förutom att använda täcket på natten när du ska sova fungerar det utmärkt även som filt under dagtid om du känner att du behöver lindra stress, ångest eller oro.

Täcket går att maskintvätta i 60 grader men handtvätt rekommenderas för att vara mer skonsam mot tvättmaskinen. Kontrollera innan tvätt vilken vikt din tvättmaskin tål. Ett annat alternativ för att hålla täcket fräscht är att istället frysa det. 

Egenskaper:

 • Vikt: 7 kg
 • Passar vuxna 50-65 kg och barn 6-14 år
 • Tål maskintvätt 60 grader
 • Längd: 200 cm
 • Bredd: 150 cm
 • Material: 100 % Bomull, Fyllning: Polyester, kiselpärlor
 • Oeko-Tex, trygg textil, testad för hälsofarliga ämnen

Vad är ett tyngdtäcke?

Ett tyngtäcke är precis som namnet skvallrar om ett täcke med insydda tyngder. Tack vare täckets tyngd ger det ett behagligt lätt tryck mot kroppen vilket ger en massageliknande känsla. Känslan kan också liknas vid en behaglig omfamning av hela kroppen. Detta leder till att hjärnan börjar utsöndra må-bra-hormoner såsom oxytocin och serotonin. Samtidigt sänks även nivåerna av stresshormonet kortisol. Andningen blir därmed lugnare, blodtrycket sjunker och du känner dig mer trygg och avslappnad. Även sömnhormonet melatonin ökar vilket gör dig mer sömnig. 

Fler och fler får upp ögonen för tyngtäcken och dess positiva effekter och byter därför ut sitt vanliga täcke mot ett tyngtäcke för att få hjälp med att somna lättare, sova djupare och vakna mer pigg och utvilad. Detta naturliga behandlingsalternativ är ju ett fantastiskt alternativ till medicinering för dig som lider av sömnbesvär. 

Olika varianter av tyngtäcken kan var tillverkade med olika slags fyllning som skapar själva tyngden såsom kedjor, bollar, pärlor eller specialbehandlad textil. 

Vilken tyngd på täcke bör jag välja?

För att uppnå det bästa resultatet är det viktigt att du väljer ett täcke med rätt tyngd. Täckets vikt bör vara omkring 10-15% av din kroppsvikt. Om du har stora sömnproblem eller lider av ångest bör du välja ett lite tyngre täcke, mellan 12-15% av din kroppsvikt. Vilken tyngd man vill ha på sitt täcke kan vara mycket individuellt och man kan behöva prova sig fram. Det finns vissa som känner sig stressade och instängda av ett alltför tungt täcke medan andra upplever en bättre effekt med ett lite tyngre täcke. När det gäller barn så kommer ju täckets tyngd att fördelas på en mindre kroppsyta vilket gör att man inte utgår från kroppsvikten då man ska välja tyngtäcke till ett barn. Istället utgår man från barnets ålder.

Tyngdtäcken i sjukvården

Sömnproblem är ju dessvärre en av våra största folkhälsoproblem. För patienter med sömnstörningar kan vården föreskriva tyngtäcken som en behandlingsmetod. Framförallt när det gäller barn är detta att föredra som ett första steg i behandlingen innan man ger medicinering. 

De flesta landsting kan föreskriva tyngdtäcken och användningen har ökat avsevärt de senaste åren. 

Tyngdtäcken har faktiskt använts framgångsrikt inom vården i över 12 år. Framförallt har man behandlat människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, svår smärta, ångest eller oro med hjälp av tyngdtäcken. 

I slutet av 2016 började tyngtäcken även att säljas till privatpersoner i USA. Succén blev stor och det började snabbt att sprida sig världen över.

Våra testvinnare

Vi har gjort en utförlig undersökning av olika tyngdtäcken som finns på marknaden just nu och utsett dessa riktigt bra vinnare. De tyngdtäcken som vi har valt ut är både prisvärda och av hög kvalitet samt har fått många bra utmärkelser och recensioner av andra som använt dem.

Frågor och svar Tyngdtäcke 

Är tyngdtäcke bra och hur fungerar dem?

Tyngdtäcken formar sig runt kroppen med hjälp av vikten vilket ger ett lätt och behagligt tryck, nästan som en massageliknande känsla. Detta tryck som uppstår gör att hjärnan frigör våra må-bra hormoner oxytocin och serotonin samt sänker stresshormonet kortisol. Detta medför att blodtrycket sjunker, det blir en lugnare andning, skapar en trygghet och underlättar för kroppen att varva ner. Allt som sker i kroppen kan göra det lättare att kunna somna och för att minska risken att vakna under natten.

För vem passar tyngdtäcken?

Täckena är speciellt framtagna för att hjälpa personer som kan ha svårt att somna och sova hela natten på grund av oro, ångest, stress eller smärta. Oavsett anledning till varför det är svårt med sömnen kan ett tyngdtäcken ge många bra effekter som kan hjälpa vid sömnproblem.

Hur tungt tyngdtäcke ska man ha?

Det finns många olika vikter att välja på tyngdtäcken men vanligast för vuxna är 7 - 11 kg. För att få en lagom vikt räknar man sin kroppsvikt delat med 10.

När ska man undvika att använda tyngdtäcke?

Tyngdtäcke rekommenderas inte till personer som har svår hjärtsvikt, kronisk rörelsenedsättning, epilepsi eller nedsatt andningskapacitet.

Är det varmt eller svalt att sova med ett tyngdtäcke?

Att ha ett tyngdtäcke på sig när man sover kan för en del upplevas som varmare än ett vanligt täcke. Ett kedjetäcke har mindre fyllning och transporterar lättare värme än exempelvis ett täcke med glaspärlor. Blir man ofta varm kan därför ett kedjetäcke vara ett svalare alternativ.

Är det bäst att köpa ett tyngdtäcke med kedjor eller glaskulor?

Ett tyngdtäcke med glaspärlor är billigare och kan räcka för många för att få en godare sömn. Ett kedjetäcke ger en lite mer tryckande känsla som kan krävas för en del för att få tillräckligt bra effekt men det är lite dyrare att investera i ett sådant täcke.

Hur tvättar man ett tyngdtäcke?

En del tyngdtäcken ska tvättas i 60 grader och andra i 40. Eftersom täcket är tungt ska man välja ett skonsamt program och en centrifugering med ett lågt varvtal. Undvik också att använda sköljmedel. Ibland kan tyngdtäcken vara för tunga för den tvättmaskin man har. Då kan det i vissa fall finnas en dragkedja så att man kan plocka ut det som är tungt och i andra fall får man lämna in täcket för professionell tvätt.

Betyg på guiden:

4.4/5 - (5 votes)