Hitta rätt hundfoder och låt hunden få maten som leder till hälsa, fin päls och en massa energi. Med bästa hundfodret mår vovven prima!

Du är vad du äter och så kan det också vara med din hund. Hundar behöver liksom vi människor få i sig många olika ämnen för att må bra. Det finns olika typer av hundfoder. En del är med spannmål, en del utan. Gemensamt för hundfodren är att de är framtagna med tanke på vad en hund behöver för att vara en hälsosam och glad vovve.

Nu är det med hundar precis som med oss människor så att det finns preferenser. Det som fungerar bra för grannens schäfer är inte nödvändigtvis det bästa valet för er schnauzer. Dessutom kan du behöva testa dig fram för att hitta den perfekta blandningen av kött, grönsaker, fisk och mer.

Hundfoder vi rekommenderar 

Här är hundfoder som håller hög kvalitet. De är populära bland hundägare och kan vara en bra start. Kom ihåg att du bör börja försiktigt med ett nytt foder. Var uppmärksam på hundens reaktion när du introducerar fodret för att säkra dig om att det är ett bra val. 

Alla Hundfoder 

Vom active hundfoder

#1 Vom Active Fullfør proteinrik

Till Butik - Vetzoo.se

Sammanfattning: Norska Vom får ofta bäst i test som hundfoder. Det är näringsrikt och enkelt att använda. Vom Active är ett vått foder men det går bra att blanda med torrfoder. Ibland innehåller blandningen grönsaker. Den har kött och viktiga mineraler och vitaminer som hunden behöver.

Vom är ett rejält foder som håller hög kvalitet. Blandningen har en högre proteinnivå men en lägre fettnivå. Om hunden ska byggas upp, men behöver ett minskat fettintag, är det här ett mycket bra val.

Fodret kan också användas till en överviktig hund som behöver gå ner i vikt. Passar också bra när hunden ska tränas upp inför en säsong eller då hunden genomgår rehabilitering efter en skada.

Viktiga egenskaper

 • Näringsrikt
 • Med kött och vitaminer
 • Högre proteinnivå

#2 Eukanuba NaturePlus+ Adult

Till Butik - Vetzoo.se
 • Bästa mellan av GardenHome.se

Sammanfattning: Det här är ett lite lyxigare hundfoder som kan vara väl värt investeringen. I varje fall då du vill ge din hund ett foder som kan få den att må riktigt bra och pälsen att glänsa. Eukanuba NaturePlus är framtaget för medelstora hundraser från 1 till 7 år gamla.

Innehållet i detta hundfoder är minst sagt intressant. Förutom färskfruset lamm för god smak har fodret viktiga ämnen som omega 3 och 6. Frukt och grönsaker bidrar med god smak och med mycket viktiga mineraler och vitaminer.

DentaDefense är ett patent som kan minska hundens tandstensbildning med upp till 80 %. Dessutom har det tillsats prebiotika för att hjälpa hundens matsmältning. Det finns inga konstgjorda ämnen i fodret. Det är hälsa på helt naturlig väg!

Viktiga egenskaper

 • Med färsfruset lamm
 • Passar medelstora hundar 1–7 år
 • Med omega 3 och 6
 • DentaDefense för hundens tänder
orijen-dog-orginal-hundfoder

#3 Orijen Dog

Till Butik - Vetzoo.se
 • Bästa budget av GardenHome.se

Sammanfattning: Det här är ett hundfoder som är till för alla hundar. Du kan alltså testa det oavsett vilken hund du har. Det rör sig om ett torrfoder som är till för vuxna hundar och som innehåller alla nödvändiga näringsämnen.

Orijen Dog Original är utan spannmål. Det innehåller naturliga ingredienser som kyckling och kalkon som har varit frigående. Fodret har också hela ägg och salt- och sötvattensfisk som har vildfångats. Med färska ingredienser får hundfodret en god smak och maximal näring kan behållas. Ingen ingrediens har varit fryst innan den blandas i fodret. Dessutom är denna hundmat helt fritt från konserveringsmedel.

Viktiga egenskaper

 • Med frigående kyckling och kalkon
 • Med söt- och saltvattensfisk
 • För vuxna hundar
 • Torrfoder

Guide – Välj rätt hundfoder

Det kan ta lite tid att hitta rätt foder till hunden. Om du håller på att lära känna din hund får du kanske prova dig fram med några olika foder innan du hittar rätt. Det finns ju vissa saker som står i centrum för dig oavsett hundras. Du vill ha ett foder som:

 • Ger hunden näring och energi
 • Bidrar med finare päls
 • Smakar gott
 • Är lätt och trevligt att hantera

Det är inte så att färskfoder alltid är bättre än torrfoder. Det går ju många gånger att kombinera och till syvende och sist är det innehållet i hundfodret som du måste se extra noga på. Det och hundens reaktion.

Hur snabbt vet du om ett hundfoder är bra?

Det tar inte så lång tid att avgöra om ett hundfoder är bra för din hund eller inte. När du börjar använda det kan du hålla lite extra koll på hundens humör, energi och päls under en vecka eller två. Det bör vara tillräckligt för att fastställa om det foder som du testar fungera bra eller inte.

Om du inser att hunden blir tröttare och att pälsen förlorar lyster har du inte valt rätt. Då är det dags att testa en annan sort. Det betyder inte att märket du först valde inte är bra. Det kan helt enkelt vara så att din hund behöver något annat.

Var noga med att:

 • Undersöka att hundfodret är till för din typ av hund, ras och ålder
 • Kolla att fodret inte har några ämnen som din hund inte tål
 • Vara säker på att du doserar rätt

Spannmål eller inte

Experter på hundfoder tycks vara överens om att det är bra med foder som är rika på kött. Men frågan om spannmål har olika svar. Det här är en fråga som du måste ställa dig och komma fram till ett eget svar på. Vete kan leda till allergiska reaktioner men det kan också bidra till bättre upptagning av protein. Det är upp till dig att bestämma om du ska ge din hund ett foder med spannmål eller inte. Det finns gott om alternativ med och utan på marknaden.

Undvik biprodukter och onödiga ämnen

Om du ser ett fantastiskt pris på hundfoder kanske du tänker att det blir ett klipp. Visst händer det att hundfoder som är bäst i test reas ut. Men ta alltid en titt på innehållet. Om du ser en massa siffor och ämnen som du inte ens kan uttala är det inte ett gott tecken.

Som regel kan det vara klokt att undvika hundfoder med biprodukter som är där för att fylla ut. Även om vissa typer av konserveringsämnen inte är farliga för hunden kan du välja bort dessa. Det blir kanske lite dyrare men ett bättre foder kan du och din hund vinna på i längden.

Ett helfoder täcker hela hundens näringsbehov

När ett hundfoder är ett helfoder betyder det att det kommer att täcka hela hundens näringsbehov. Det kommer att ha kolhydrater, protein, fett såväl som vitaminer och mineraler. Proteinet är viktigt för hunden som växer. Det är också ett måste för hundar som är aktiva och som behöver mer stöd för sin muskulatur.

Proteiner finns framför allt i hundfoder med kött men kan också finnas i tillräckliga mängder i foder baserade på fisk. Kolhydrater kan likställas med fibrer vilket givetvis också är viktigt. Men det är inte att rekommendera att överdriva med kolhydraterna. Det kan till exempel bidra med gasbildning som inte är trevligt för dig eller för din hund.

Färskfoder eller torrfoder

Det finns bra torrfoder och bra färskfoder, och tvärtom. Fördelarna med torrfodret är att det håller länge. Det är lätt att förvara och du kan enkelt ta det med dig. Färskfodret måste du förvara i frysen. Det här fodret kallas också för våtfoder och det har mer fett än torrfodret.

Färskfodret gillas ofta av hundar för att det smakar mer än torrfoder. Om din hund är svår med torrfoder får du kanske inse att den kräver lite mer. Men med mer fett behövs det inte lika mycket vid varje mattillfälle och det kan förstås ses som en fördel.

Om du väljer färskfoder ska du tänka på att det inte värms upp och därmed kan vara en grogrund för farliga bakterier som salmonella. Välja alltså mycket noga och håll dig till märken som är kända för att hålla en hög nivå på sina produkter.

Frågor och svar om hundfoder

Här är några viktiga frågor och svar om hundfoder som kan hjälpa dig att hitta rätt för din hund.

Hur länge ger man valpfoder?

Valpfoder fungerar bra för hundar som fortfarande räknas som valpar och som inte har nått mer än 80 % av sin vuxna vikt. När valpen väger närmre sin vuxenvikt kan du övergå till det som kallas för vuxenfoder. Ibland omnämns det som foder från 1 år och upp. Men övergången sker tidigare än så för många hundar.

Hur vet jag om hundfodret är bra för hunden?

När du byter foder ska du hålla koll på hundens humör och energi. Du kan också se på avföringen om den ser normal ut. Om hunden till exempel blir lös i magen kan det betyda att det nya hundfodret inte var rätt val.

Hur ska man dosera hundfoder?

På förpackningen får du rekommendationer i enlighet med hundens vikt. Hur mycket du ger kommer till exempel att bero på om det är våtfoder eller torrfoder. Tänk också på att små hundar kan behöva fler mål mat om dagen än större hundar.

Är billig hundmat dåligt för min hund?

Om billigt hundfoder innebär att det har mindre näring och mer utfyllnad kan det betyda att din hund till sist blir sjuk. Då är det inte bra och frågan är hur mycket du har sparat på maten. När du ser på pris för hundfoder ska du alltid räkna med hur mycket näring du får för pengarna. Det är nämligen det som kommer att vara viktigast för din hunds hälsa.

Vilket hundfoder är bäst?

Det hundfoder som din hund mår bra av är bäst! Det finns inte ett hundfoder som är bäst för alla. Du får som sagt testa dig fram för att hitta rätt. Rekommendationer från andra med samma typ av hund kan vara bra att lägga märke till. Hör dig för i forum online.

Hur länge håller hundfoder?

Det står på påsen vad bäst före datumet är. Håll koll på det och ge inte gammal hundmat till din hund. Det kan den bli dålig i magen av. Torrfoder håller som regel längre men en öppnad säck håller inte för evigt så missa inte att kolla att maten fortfarande är i gott skick då du ger den till hunden.

Vad ska ett premium hundfoder innehålla?

Det ska ha gott om protein, fett, mineraler, vitaminer och så bör det ha en riktigt god smak som hunden gillar.

Var kan man köpa hundfoder?

Det finns flera ställen att köpa hundfoder på. Om du köper hundfoder online kan du hitta bättre priser samtidigt som du får tillgång till ett större utbud än vad din lokala butik har att erbjuda.

Ekologiskt eller naturligt hundfoder, är det någon skillnad?

Ekologiskt betyder att ingredienserna kommer från ekologiska källor. Naturligt betyder att det rör sig om naturliga ingredienser och inte kemiska ämnen. Det ena behöver inte vara bättre än det andra. Men om du till exempel vill verka för ekologiska odlingar och produktion kan du välja ekologiskt hundfoder för sakens skull.

Hundfoder som utgått:

Fish4Dogs Finest Ocean White Fish

 

fish4dogs-finest-ocean-white-fish-6-kg-hundfoder

 • Bästa special av GardenHome.se

Här har vi ett hundfoder med fisk. Det rör sig om vildfångad vit fisk som är full med näringsämnen och utan den antibiotika som odlad fisk kan innehålla. Utöver den vita fisken finns det lax i fodret. Det har också potatis, ärtor och lax-olja.

Fish4Dogs Finest Ocean White Fish är ett hundfoder som har satts samman med tanke på hundens hud, päls och klor. Det ger gott om de essentiella fettsyror som finns naturligt i fisk. Det är just detta som bidrar till frisk hud och päls.

För hunden som tycker om smaken av fisk kan detta foder vara ett riktigt bra val. Det är mycket näringsrikt och ger gott om animaliskt protein.

Viktiga egenskaper

 • Med vit fisk
 • Helfoder för vuxna hundar
 • Särskilt för hälsosam hud och päls
 • Mycket näringsrikt
 • Plats för stor katt