Dags för ny traktörpanna? Läs om traktörpannor som är bäst i test och välj den som passar dina behov allra bäst.

När du ska köpa traktörpanna ska du välja en modell som kommer att ge dig ett riktigt gott stöd i köket. Läs vidare om traktörpannor bäst i test som är gjorda för att ge optimal värmespridning och en stekyta där maten inte fastnar. Se närmre på de unika egenskaperna för att hitta rätt!

Fiskars Rotisser: ✅ Bästa val

Fiskars Rotisser

 • 4 av 5 stjärnor på Connox.com

Fiskars Rotisser traktörpanna är en stjärna på stekpannahimlen! För dig som vill ha något som är otroligt slitstarkt och enkelt att använda är det här ett av de bästa valen. Non-stick ytan ser till att maten inte bränns fast. Samtidigt får du en mycket jämn och snabb värmespridning. Har du en glaskeramikhäll kommer det att bli varmt 50 % snabbare än med andra spisar när du lagar maten i Rotisser.

Pannan är framtagen av hållbara material som gör att du kan ha glädje av den länge. Underhållet är enkelt eftersom du kan diska i maskin. Pannan kommer med ett lock och den har ett handtag som är välformat.

Den här stekpannan kan du använda för olika typer av matlagning. Dessutom kan du stoppa den i ugnen. Perfekt när du vill hålla maten varm utan att dra igång spisen!

Viktiga egenskaper

 • Aluminium botten
 • För alla spisar
 • Tål maskindisk
 • Tål metallredskap
 • Non-stick
 • Ugnssäker upp till 240 grader
 • Med lock

Scanpan CTX: ✅ Bästa Premium

Scanpan CTX

 • 5 av 5 stjärnor på Bagaren & Kocken

Danskarna vet hur man gör bra traktörpannor. Det danska märket Scanpan är känt för hög kvalitet och deras CTX traktörpanna är inget undantag. Om du tycker att det är roligt med köksredskap som du kan utveckla din matlagning med är Scanpan ett märke att lägga på minnet.

Den här traktörpannan är mycket smidig att använda. Den kommer med lock och har ett ergonomiskt handtag. Du kan diska pannan i maskin om du vill men rekommendationen är att handdiska den.

CTX står för Ceramic Titanium Extreme och beskriver den beläggning som finns i pannan. CTX beskrivs som ett teknologiskt genombrott och är en anledning till att kockar gärna använder sig av Scanpan pannorna.

Viktiga egenskaper

 • För alla spisar
 • Tål metallverktyg
 • God värmespridning
 • Klarar ugn upp till 260 grader
 • Tål diskmaskin
 • 10 års garanti

Fiskars All Steel: ✅ Bästa Professionella

Fiskars All Steel

 • 5 av 5 stjärnor på Bagaren & Kocken

Fiskars All Steel kan ses som en traktörpanna bäst i test helt enkelt för att den gillas skarpt av användare. Det är inte svårt att förstå varför. Pannan håller mycket hög kvalitet och har en form som gör det lätt att laga mat. Här får du två handtag istället för ett vilket gör det mycket lätt att flytta på pannan.

Viktigt att notera är att handtagen trots att de är gjorda av stål inte blir för varma. Du kan skaka om med händerna samtidigt som pannan står på spisen. Det är också en fördel att det går att ställa in pannan i spisen. Perfekt när du behöver hålla grytan eller fiskrätten i den varm tills det blir dags att servera.

Designen är snygg och det gillas också. Estetiken kan kännas särskilt viktig då du till exempel vill ställa fram din traktörpanna direkt på bordet. Denna panna är enkel att underhålla och du kan diska den i maskin.

Viktiga egenskaper

 • Passar alla spisar
 • Av rostfritt stål
 • Keramisk beläggning
 • 3-lagers botten
 • Tål maskindisk
 • Tål ugn upp till 240 grader
 • Reptålig
 • Två handtag
 • Lock

Jamie Oliver Everyday SS: ✅ Bästa Professionella

Jamie Oliver Everyday SS

 • 5 av 5 stjärnor på Bagaren & Kocken

Om vi tänker oss att stjärnkockar är bäst på att laga mat är det troligt att just en stjärnkock kan ta fram en traktörpanna som heter duga. Brittiske stjärnkocken Jamie Oliver har satt sitt namn på denna traktörpanna som har blivit mycket populär bland helt vanliga hemmakockar.

Non-stick ytan säkrar att maten inte bränns fast. Dessutom har pannan Tefals ThermoSpot teknologi. Den ser till att pannan värms upp ordentligt innan användning. Det ger också bättre matlagning.

Om du vill ha en panna där du kan dra ner på mängden fett då du lagar mat kan det här bli ditt bästa val. Formen är snygg och gjord med tanke på att det ska vara enkelt att greppa handtag och ta bort lock. Det här är en rejäl och stabil traktörpanna som erbjuder mycket hög kvalitet.

Viktiga egenskaper

 • Non-stick
 • Framtagen av stjärnkock
 • 3-lagers botten
 • Fungerar på induktion
 • ThermoSpot teknologi

Guide – Välj den bästa traktörpannan

När det äntligen är dags för en ny traktörpanna ska du veta att det finns mycket bra att välja från. Även en billig traktörpanna kan ge dig egenskaper som slår allt som du tidigare har testat. Det är dock ett tips att satsa på kvalitet. När du får en panna som verkligen håller måttet blir det mycket enklare och roligare att laga mat.

Tänk på traktörpannans form och egenskaper

För att det ska bli enkelt att laga mat med en traktörpanna måste den ha en användarvänlig form. Handtaget ska vara greppvänligt och storleken bör passa dina specifika behov. Se både på diameter och på hur mycket pannan rymmer för att välja rätt.

Egenskaper att hålla utkik efter:

 • Non-stick – Med non-stick beläggning blir det lättare att laga mat. Maten fastnar inte och det är ju också något som underlättar vid rengöring.
 • För alla spisar – Har du induktionshäll måste du kontrollera att traktörpannan fungerar för denna. Väljer du en modell som är för alla spisar bör det hela fungera som tänkt.
 • Värmespridning – Den bästa traktörpannan kommer att ha en jämn värmespridning. Dessutom är det en stor fördel om den kan värmas upp snabbt. Då kan du laga mat på ett effektivare vis.
 • Handtag du inte bränner dig på – Handtagen ska inte bli så heta att du inte kan ta i dem under matlagning!
 • Ugnssäker – Det är en fördel att kunna ställa in pannan som den är i ugnen för att hålla maten varm. Ta en titt på vilken temperatur pannan klarar i en ugn. 240 grader och mer är bra.
 • Reptålig – Non-stick ytan bör vara reptålig. Du ska ta en titt på om det går att använda redskap av metall då du lagar mat i pannan. Om inte får du vara noga med att bara laga mat med redskap av material som inte repar som till exempel trä.

Tänk på skötsel

Tänk på hur du lagar mat och hur du tycker om att göra rent i ditt kök. Om du föredrar att maskindiska allt är det smart att välja en stekpanna som klarar av diskmaskinen. Det är viktigt att ha köksredskap som du kan sköta på rätt sätt utan att det blir för krångligt. Då ökar chansen för att de kommer att hålla längre.

Hur vet du om en traktörpanna är bra?

När du kanske inte är van vid olika typer av beläggningar som ger non-stick och andra nyare teknologier kan det vara svårt att avgöra när det rör sig om en riktigt bra traktörpanna. Här är användarrecensioner en styrka. 

Om du kan läsa recensioner på engelska är det smart att se på utländska sajter. Många av de bästa traktörpannorna som finns i Sverige säljs nämligen internationellt. Det betyder att det finns många som uttalar sig om den panna som du är intresserad av.

Det är klart att du kan bli inspirerad av en traktörpanna bäst i test av experter. Om en stjärnkock som har vunnit tävlingar väljer ett visst märke kanske det är en ledtråd om kvalitet. Men gå inte blint på detta. För många är det recensioner från helt vanliga användare som ger den bästa informationen.

När du väljer kvalitet och ett känt märke tar du inte särskilt stor risk. De företag som ger många års garanti är uppenbarligen väl medvetna om att deras produkter klarar mycket. Det här är ett gott tecken om att traktörpannan är ett bra val som du kan ha stor glädje av länge.

Frågor och svar Traktörpanna 

Vad är en traktörpanna?

En traktörpanna är en stekpanna med lite högre kanter som är cirka 5 – 7 cm höga. Det innebär att man även kan koka mat i pannan. De flesta traktörpannor är i metall för att även kunna användas i ugn och oftast ingår också ett lock.

Vad kan man tillaga för mat i en traktörpanna?

Fördelen med en traktörpanna är att det går både att steka och koka, så allting som går att göra i en vanlig stekpanna eller kastrull går bra.

Vem har behov av en traktörpanna?

Det kan vara smart för alla som lagar mat med stekpanna eller kastrull att investera i en traktörpanna eftersom den är så mångsidig. Framför allt är det smidigt för maträtter där råvaran först ska stekas på för att få en stekyta innan den ska kokas eller ligga och dra i en sås, soppa eller gryta. Då slipper man den extra disken med både en kastrull och stekpanna.

Vilka material är vanliga för traktörpannor?

Traktörpannor i gjutjärn är stabila och har en lång livslängd om man sköter dem rätt. Nackdelen är att de kan vara ganska tunga. Aluminium är i stället det lättaste materialet. Rostfritt stål kan variera i tyngden beroende på tjockleken i botten. Dessa pannor är hållbara men kan behöva non-stick beläggning för smidig matlagning. Kolstål är precis som gjutjärn ett tåligt material som också behöver skötas om för en lång livslängd.

Vilken traktörpanna som är bäst?

Storleken på traktörpannan är framför allt beroende på hur många man är i hushållet eller om den även ska användas för så kallat storkok, med att laga mycket mat på en gång för att spara tid. Ska pannan användas mycket till vardags behöver det vara av bra kvalitet som håller länge. Vilket material det är tillverkat av är avgörande om man har svårt att lyfta tunga saker. Designen kan också vara viktig för många, så att traktörpannan passar in med övrig design och om pannan kanske ska användas vid servering till gäster.

Hur rengör man en traktörpanna?

Även om tillverkaren har skrivit i bruksanvisningen att traktörpannan tål maskindisk är det alltid bättre att diska den för hand för längre hållbarhet. Är pannan gjord i gjutjärn ska man aldrig använda diskmedel eftersom det torkar ut järnet. Gjutjärn diskas bara med hett vatten.

Betyg på guiden:

4.6/5 - (5 votes)