Här kan du läsa mer om pastamaskiner bäst i test som gör det till ett rent nöje att göra egen pasta hemma.

Det är inte svårt att göra egen pasta. I varje fall inte med en pastamaskin bäst i test som har de egenskaper som du behöver för att lyckas med uppdraget. Läs vidare om de bästa pastamaskiner som finns just nu och hur du kan använda dessa för att komma igång eller bli ännu bättre på hemmagjord pasta!

Bästa Pastamaskin

Alla modeller har testats av både nybörjare och vana personer i användning av pastamaskiner. För att kunna testa hur väl modellerna räcker till för olika familjestorlekar har testpersonerna bestått av både enhushåll och barnfamiljer.

Testerna för att hitta bästa pastamaskinen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att modellen är enkel att använda utan att behöva ta i, lätt att förvara, ta fram och ställa undan
 • Hur lång tid det tar att få fram en bra pasta
 • Hur många valsar för olika pastatyper
 • Storlek
 • Vikt
 • Tillbehör
 • Motordriven eller manuell
 • Enkel att rengöra
 • Pris

Marcato
Pastamaskin Atlasmotor: ✅ Bästa val

Marcato Pastamaskin Atlasmotor

 • 4,4 av 5 stjärnor på Amazon

Det är ingen tillfällighet att en av de bästa pastamaskinerna är gjord i Italien. Italien är ju trots allt nation nummer ett när det kommer till pasta. Men Sverige ligger inte långt efter och med denna pastamaskin kan du göra pasta precis så som du vill ha den.

Gör lasagneplattor som har den tjocklek du föredrar eller använda särskilda valsar för att göra din egen fetuccini. Det här är en smart apparat med flera viktiga tillbehör som kommer att ge dig ett gott stöd som pastabagare. Dessutom kan du välja själv om du vill ta hjälp av motorn eller om du hellre vevar på för hand.

Användarrecensionerna är mycket positiva. Motordriften hyllas för att den ger fria händer. Det är något som kan bidra med en roligare upplevelse av att göra egen pasta med maskinen.

Viktiga egenskaper

 • Tillverkad i Italien
 • Motordriven pastamaskin
 • Kan fästas på köksbänken
 • Valsar för fetuccini
 • Ställbar lasagnetjocklek
 • Går att använda manuellt

Anders Petter Backaryd Pastamaskin: ✅ Bästa Premium

Anders Petter Backaryd Pastamaskin

 • 4,7 av 5 stjärnor på Cervera.se

För dig som är nybörjare på att göra egen pasta är det viktigt med en maskin som är enkel och intuitiv att använda. Backaryd pastamaskin kan ses som ett mycket bra val för nybörjare såväl som för dig som är väl insatt i hur man gör egen pasta.

Maskinen är mångsidig och kan användas för allt från tunn spagetti till fina lasagneplattor. Den nätta formen gör att du enkelt kan använda maskinen på diskbänken. Det här är en manuell pastamaskin så du måste veva på med en hand medan du gör resten med den andra. Det kan ta lite tid att sätta sig in i hur maskinen ska användas, ge pastabaket gott om tid!

Det är viktigt att notera att du inte kan diska den här pastamaskinen med vatten. Detta trots att den är gjord av rostfritt stål. Istället ska du torka av rester med en torr trasa efter varje användning. Om du utsätter den för vatten kan du ganska snart förstöra maskinen och det är ju synd.

Viktiga egenskaper

 • Rostfritt stål
 • Får inte diskas med vatten
 • 20 cm lång
 • 20.5 cm bred

Marcato Atlas Pastaset multi: ✅ Bästa Professionella

Marcato Atlas Pastaset multi

 • 4 av 5 stjärnor på Amazon
 • Högt betyg på Bagaren & Kocken

En pastamaskin som snabbt ger färsk pasta bara genom att tillsätta alla ingredienser. Denna bästa professionella maskin både blandar, knådar och matar ut pastan utan något extra manuellt jobb.

Marcato Atlas Pastaset multi är lätt att använda genom att enkelt fästa önskad pastaformskiva. Det medföljer fyra olika varianter av skivor för spagetti, penne, lasagne och fettuccini och alla skivorna garanterar både jämna nudlar och jämn pasta. Till produkten kommer det även med en receptbok som är skapad av kockar.

Viktiga egenskaper

 • Skivor för fyra olika pastaformer
 • Mätbägare
 • Receptbok
 • Blandar, knådar, matar ut
 • Mått 350 x 135 x 287 mm

Guide – Välj den bästa pastamaskinen

Allt fler upptäcker glädjen i att göra sin egen pasta. I Sverige har vi vid det här laget en ganska lång tradition av att laga och äta pasta. Även om vår pastatradition skiljer sig en hel del från ursprungslandets kan vi säga att den är väl förankrad. De flesta svenska hushåll äter olika former av pasta flera gånger per vecka.

För att pastarätterna ska bli extra goda och nyttiga kan du ta kontrollen över innehållet och formen med en pastamaskin. Men hur ska du välja rätt, det finns ju många olika modeller. Här är några viktiga tips som kan hjälpa dig att hitta den bästa pastamaskinen för dig.

Börja med att se på användarvänlighet

Det här är en punkt som är särskilt viktig för dig som är nybörjare på att göra egen pasta hemma. När du ska sätta dig in i att blanda deg och sedan forma den med en maskin kan det vara skönt att till exempel inte behöva veva själv.

Saker som kan ge enklare användning är:

 • En form på maskinen som är enkel att hantera
 • Motor för att slippa veva på handtag
 • Olika tillbehör som är tydliga
 • God tyngd på maskinen så att den inte glider på bänken

Även proffs på att göra pasta inser hur viktigt det är med en pastamaskin som är lätt att hantera. Med tiden inser du att saker som att maskinen står stadigt på bänken och har ett handtag som inte glider omkring och vinglar är mycket viktiga.

För att få en uppfattning om användarvänlighet bör du alltid se på recensioner. Om du vill ha en pastamaskin bäst i test är det alltid en fördel att ta reda på vad folk som använder maskinen säger om den. Tänk också på vem som säger vad och varför.

Manuell pastamaskin eller med motor

Det här är också en fråga väl värd att fundera lite på. Det ser så klassiskt och charmigt ut med en traditionell pastamaskin med handtag och vev. Du fantiserar kanske om att få ditt kök att kännas som klippt och skuret från Medelhavet. 

För många är det dock en stor fördel att få lite motorkraft. Det fina är att det ena inte måste utesluta det andra. Du kan hitta pastamaskiner som har både motor och manuell drift. På så vis kan du testa dig fram och bestämma dig för när du vill stå och veva för hand och när du helst låter motorn sköta jobbet.

Om du ska inkludera knådningen av degen i maskinens uppgifter får du förstås välja en med motor. Det finns pastamaskiner som knådar deg lika bra som du hade gjort för hand. Det här kan spara en hel del tid och också göra det mindre stökigt att baka egen pasta.

Skötsel och hållbarhet

När du väl investerar i den bästa pastamaskin som du kan hitta är skötsel viktigt att sätta sig in i. Skötseln av maskinen är nämligen kopplad till hur länge den kommer att hålla. Idag är det mycket vanligt att maskinerna är gjorda på ett sätt som innebär att du absolut inte får utsätta pastamaskinen för vatten.

Det här betyder att du inte kan rengöra ens med en fuktad trasa. Istället ska du få bort rester med en torr trasa. Då är det verkligen viktigt att det är lätt att komma åt. Ta reda på hur du kan plocka isär delar för att komma åt.

Hållbarheten är ju något att fundera på när du ser på pris. Om du köper en dyrare pastamaskin förväntar du dig att den ska hålla länge. Det kan den också göra om du är noga med att använda och sköta den på rätt sätt.

Pris på pastamaskin

Priser på pastamaskiner kan variera. Intressant att notera är att billiga pastamaskiner många gånger tillverkas på precis samma sätt som de dyrare. Det kan till och med vara så att samma fabrik i Kina tillverkar pastamaskiner för olika märken. Ett är dock dyrare än det andra.

Tipset är att se närmre på konstruktionen. Ta reda på vilka material som finns i maskinen och hur funktionerna ser ut. Om du inser att en billig pastamaskin i stort sett är en kopia av en dyrare variant med annat namn kan det vara klokare att köpa den billigare varianten.

Du bör förstås vara noga med att se på recensioner och tester innan du köper en billigare maskin. Det är frustrerande att köpa en pastamaskin som snabbt faller för trycket då den används. Om du investerar i god kvalitet har du mycket att vinna på det då lusten att göra egen pasta dyker upp var och varannan helg.

Frågor och svar Pastamaskin

Varför ska man ha en pastamaskin?

Färsk pasta är något alldeles speciellt då det är mycket godare och mer smakrikt än köpt, torkad pasta. Att skapa sin egen pasta med egna råvaror ger kontroll över vad maten innehåller, det går att smaksätta på valfritt sätt, välja form och det blir något billigare matkostnader i stället för att köpa färdig färsk pasta.

Kan pastamaskinen användas till annat?

Ja, en manuell pastamaskin går att använda för att kavla ut marsipan, pepparkakor, tortilla eller kex.

Hur väljer man rätt modell?

Första valet man behöver göra är om man vill ha en automatisk pastamaskin eller en handvevad modell. Därefter får man titta på användarvänlighet, storlek och pris.

Kan man göra olika sorters pasta i en pastamaskin?

Ja, det brukar gå bra att göra flera olika sorters pasta. Det varierar mellan olika modeller vilka typer av pasta det går att göra. Innan ett köp är det därför bra att bestämma vilka sorters pasta som ska kunna göras innan man tittar över vilka pastamaskiner som erbjuder rätt tillbehör.

Är det lätt att använda en pastamaskin?

Ja, det är mycket lätt att använda både en elektrisk och manuell pastamaskin även om det kräver mer jobb med den manuella modellen. Det svåraste momentet handlar egentligen om att göra en perfekt pastadeg som enkelt går att forma, är lagom klibbig, utan att vara för torr och som inte bara faller i bitar.

Ska man välja en motordriven pastamaskin eller en manuell?

För den som vill spara mycket tid är en motordriven, elektrisk pastamaskin det bästa valet. Man slipper göra allt grovjobb med att blanda, knåda och få fram en perfekt pasta. Det enda som behövs göras är att tillsätta rätt mängder av de olika ingredienserna. Även om en manuell pastamaskin kräver mycket arbete kan själva upplevelsen med den genuina känslan med vev av att göra allt arbete vara härligt men framför allt är de manuella pastamaskinerna billigare i inköp.

Kan man lagra färsk pasta om man vill göra mycket på en gång?

Det går bra att lagra den färska pastan i kylen, frysen eller att torka pastan.

Pastamaskiner som utgått:

Marcato Elektrisk Pastamaskin Pasta Fresca

Marcato Elektrisk Pastamaskin Pasta Fresca

 • 4 av 5 stjärnor på Amazon
 • Högt betyg på Bagaren & Kocken

Det här är en pastamaskin från det klassiska italienska märket Marcato. Du får ett fint stöd från pastamaskinen Pasta Fresca som knådar din blandning av mjöl och andra ingredienser snabbt. Just knådningen är något som gör detta till en pastamaskin bäst i test väl värd att se lite närmre på.

Du lägger i ingredienser och använder dig av de enkla knapparna. Det behövs inga längre studier för att förstå hur du ska göra pasta med denna maskin. Den är också flexibel med möjlighet till många olika pastasorter. Du kan få fin spagetti såväl som tunna lasagneplattor.

Oavsett om du är nybörjare eller proffs på att göra din egen pasta kan det här vara ett mycket bra val. Maskinen är rolig att jobba med och har en enkelhet som gör att du kan baka din egen pasta oftare.

Viktiga egenskaper

 • 170 W
 • Lasagneplattor
 • Fetuccini
 • Tagliolini
 • Snabb knådning

Betyg på guiden:

4.8/5 - (5 votes)