När det gäller solstolar så finns det ju verkligen en uppsjö av modeller av att välja på. För dig som vill ha en solstol att ha med till stranden eller på campingsemestern så finns det ju riktigt smidiga och lätta varianter som du enkelt fäller ihop och tar med dig. Men det finns också tyngre varianter som kan vara mycket stilfulla och som lämpar sig alldeles utmärkt om du vill ha en snygg och bekväm solstol i din trädgård.

Oavsett hur du vill njuta av sommarsäsongen i sin solstol så kan du vara säker på att det finns en solstol som motsvarar dina behov. För att göra det lättare för dig att välja så har vi gjort ett utförligt test av ett antal olika solstolar och på så sätt valt ut några riktigt värdiga vinnare.

Vi rekommendera

Vi har testat solstolar inom olika prisklasser för att hitta varianter för olika behov och plånböcker och slutligen har vi valt ut ett antal vinnare inom de olika prisklasserna.

Solstol Houe Click Ljusgrön: ✅ Bästa val

Houe Solstol Click

  • Bästa val av GardenHome.se 

Houe Solstol Click är verkligen en stol för den designintresserade men den har dessutom även en riktigt smart konstruktion. Du använder enkelt din kroppstyngd för att ställa in stolens läge och bestämma om du ska sitta eller ligga. Du lutar dig helt enkelt bara bakåt och framåt, kan det bli enklare?

Inte nog med detta så är den här solstolen alltså även en fröjd för ögat med sitt otroligt stilfulla och moderna uttryck. Alla material och färger är noga utvalda för att ge en harmonisk kombination. Ramen är tillverkad av stål som är lackerad i en ljusgrå ton och plastlamellerna som utgör sittytan har en fräsch limegrön färg. Armstöden är tillverkade i bambu.

För dig som vill ha en solstol med en lyxig känsla och som ska utgöra en snygg detalj i din trädgård så ska du definitivt titta närmare på den här läckra solstolen från Houe. I samma serie kan du även hitta andra modeller av stolar för din trädgård att matcha med.

Baltic Garden Relax- & Solstol Calcutta: ✅ Bästa Premium

Baltic Garden Relax- & Solstol Calcutta

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Vill du ha en stol i naturmaterial med en enkel men snygg design så är nog Baltic Garden Relax- & Solstol Calcutta något för dig. Den här solstolen är tillverkad enbart av trä och rep genom att man har fogat samman trästavar som man sedan har knutit ihop med rep. 

Tack vare träets mjuka form är den väldigt bekväm att sitta i och du behöver därför ingen dyna. Stolen finns i några olika färger att välja på nämligen vit, svart och grå och materialet är furu.

Detta är ett utmärkt val för dig som vill ha en solstol med enkelt och naturligt utseende.

Solstol Easy Living Beach Beige: ✅ Bästa Professionella

Solstol Easy Living Beach Beige

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Vår budgetvinnare är en bekväm och smidig solstol att ta med till stranden eller att packa in i bilen inför campingturen. Den fälls enkelt ihop och tar liten plats att förvara där hemma. 

Den här solstolen är superbekväm och vi kan lova att du kan njuta av många timmars avslappning med den här med dig på stranden. Tyget är ett meshtyg som formar sig behagligt efter kroppen och som samtidigt är ett material som andas och du slipper bli blöt och svettig på ryggen. Bredden på ryggstödet är generöst tilltaget vilket bidrar till stolens komfort.

Som om detta inte var nog så är den här stolen så billig att man knappt behöver fundera. Ett solklart val för dig som behöver en solstol att packa med dig till stranden.

Ploss Solstol Fairchild: ✅ Bästa Extra

Ploss Solstol Fairchild

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Vår specialare är en solstol med unik design från det tyska inredningsföretaget Ploss. De har ett specialsortiment med solstolar i en ultramodern design.

Ploss Solstol Fairchild har en genomtänkt design men är dessutom väldigt funktionell då den har hjul som gör att den enkelt flyttas och den är även utrustad med ett smart sidobord som man lätt drar fram från undersidan. Formgivningen påminner om de klassiska solstolarna från 30-talets gamla kur- och badorter men i en betydligt mer modern tappning. 

Materialet i stolen är teak kombinerat med en väderbeständig och patenterad textil. Det här är en stol som man lätt råkar somna i för den är otroligt bekväm. Kombinera den gärna med en skön dyna och några kuddar så kommer du definitivt ha svårt att resa dig från den här fantastiska stolen.

Så för dig som vill ha en riktigt unik solstol med en design som slår det mesta så är det här definitivt en solstol för dig.

Vem behöver en solstol?

Oavsett om du har en stor trädgård eller bara en liten uteplats så rekommenderar vi verkligen en skön solstol som gör att du kan sitta och njuta av härliga sommardagar. Det är så mycket mer bekvämt än att sitta i en vanlig stol eller ligga på en filt på marken.

Även för dig som gillar att lapa sol på stranden eller åka runt och campa så är ju en smidig och hopfällbar solstol en enkel detalj som verkligen förhöjer komforten. Dessa stolar är dessutom väldigt billiga så de flesta har råd med dem.

Olika typer av solstolar

De finns så många olika varianter av solstolar både när det kommer till design, funktion och material. Därför kan det vara värt att kolla runt ordentligt innan du bestämmer dig för vilken solstol du ska köpa. Läs gärna igenom recensioner liknande denna för att få tips och råd och kolla upp utbudet både på nätet och i butikerna.

Vissa solstolar kompletteras med dynor och andra är tillräckligt bekväma även utan dynor. Fundera på vad som passar dig bäst, om du är noga med att plocka in dynor på kvällen eller om du vill ha en solstol som klarar att stå ute även när det regnar och du vill slippa bry dig om att gå fram och tillbaka med dynor.

Man brukar dela upp solstolar i några olika varianter:

  • Baden-Baden-stolen är ju en klassisk solstol som utmärks genom att den har ett benstöd som fälls fram samtidigt som ryggstödet fälls bakåt.
  • Solsäng är en modell där du kan fälla ner ryggstödet helt så stolen blir helt platt som en säng. Detta är ju en fördel för dig som gärna vill kunna ligga på mage.
  • Positionsstol är en stol där bara själva ryggstödet fälls bakåt. För mer komfort kan dessa kombineras med fotstöd

Däckstol kallar man den stol som precis som en Baden-Baden kan vinkla både ben och ryggstöd. Men skillnaden mellan dessa stolar är att det på en däckstol är två separata funktioner. Fotstödet åker alltså inte automatiskt upp när man fäller ryggstödet.

Frågor och svar Solstol

Vilket material är bäst på solstolar?

Solstolar finns i varierande material och vad som är bäst beror på om man prioriterar lång hållbarhet, minsta underhåll eller snygg design. Rotting är populärt men då får man tänka på att inte lämna dem ute en hel säsong då de inte hanterar regn särskilt bra. Det bästa är att ta in dem efter användning för att inte missa en regnskur eller om de alltid kan stå under tak. Furu har både hög kvalitet och är vackert men kräver ett visst underhåll med inoljning. De tål regn mer än rotting men för bästa hållbarhet mår även dessa bäst att stå under tak. Teak är ett av de mest hållbara trämaterialen att ha i utemöbler med minst underhåll. Det finns flera andra trämaterial, plastmaterial, meshtyg med mera som kan vara intressanta att välja om man vill ha lite underhåll men snygg design.

Vilken typ av solstol är bäst att välja?

Solstolar har många olika användningsområden beroende på i vilken miljö och situation de ska användas. Därför kan man ha behov av flera olika typer. Det finns smidiga, lätt hopfällbara solstolar med bekväm sittposition till halvliggande position att använda på stranden, på camping eller i sommarstugan. Det finns större bekväma Baden baden stolar för att ligga och sola samt varianten med solsängar. Solstolar i fast position passar bra att ha kring ett bord för att sitta och umgås eller för att bara sitta och äta utomhus. Vilket typ av ryggstöd, hur pass det går att fälla och hur mycket är ofta det som styr var solstolen ska kunna användas.

Ska man köpa en solstol eller solsäng?

Om man bara vill köpa endast en variant på grund av liten budget eller för att utrymmet är trångt för båda typerna, är det viktigt att göra rätt val. En fast solstol för att kunna sitta vid ett bord går inte att använda för att ligga ner eller halvligga ner för att sola men då kanske man har plats att placera ut en filt eller en handduk i stället. Har man inte behov av en sittstol egentligen och i stället kan ta ut inomhusstolar tillfälligt vid behov är det ett alternativ för att välja en solsäng. En annan valmöjlighet är att bestämma sig för en solstol med ett fällbart ryggstöd och fundera över hur pass mycket ryggstödet behöver kunna fällas ner.

Betyg på guiden:

3.9/5 - (8 votes)