När det gäller solstolar så finns det ju verkligen en uppsjö av modeller av att välja på. För dig som vill ha en solstol att ha med till stranden eller på campingsemestern så finns det ju riktigt smidiga och lätta varianter som du enkelt fäller ihop och tar med dig. Men det finns också tyngre varianter som kan vara mycket stilfulla och som lämpar sig alldeles utmärkt om du vill ha en snygg och bekväm solstol i din trädgård.

Oavsett hur du vill njuta av sommarsäsongen i sin solstol så kan du vara säker på att det finns en solstol som motsvarar dina behov. För att göra det lättare för dig att välja så har vi gjort ett utförligt test av ett antal olika solstolar och på så sätt valt ut några riktigt värdiga vinnare.

Vi rekommendera

Vi har testat solstolar inom olika prisklasser för att hitta varianter för olika behov och plånböcker och slutligen har vi valt ut ett antal vinnare inom de olika prisklasserna.

Solstol | Lyfco Havstenssund – Svart: ✅ Bästa val

  • Bästa val av GardenHome.se 

Solstol DT Jun Svart/Beige: ✅ Bästa Premium

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Melker Venture Home Solstol Svart: ✅ Bästa Professionella

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Vem behöver en solstol?

Oavsett om du har en stor trädgård eller bara en liten uteplats så rekommenderar vi verkligen en skön solstol som gör att du kan sitta och njuta av härliga sommardagar. Det är så mycket mer bekvämt än att sitta i en vanlig stol eller ligga på en filt på marken.

Även för dig som gillar att lapa sol på stranden eller åka runt och campa så är ju en smidig och hopfällbar solstol en enkel detalj som verkligen förhöjer komforten. Dessa stolar är dessutom väldigt billiga så de flesta har råd med dem.

Olika typer av solstolar

De finns så många olika varianter av solstolar både när det kommer till design, funktion och material. Därför kan det vara värt att kolla runt ordentligt innan du bestämmer dig för vilken solstol du ska köpa. Läs gärna igenom recensioner liknande denna för att få tips och råd och kolla upp utbudet både på nätet och i butikerna.

Vissa solstolar kompletteras med dynor och andra är tillräckligt bekväma även utan dynor. Fundera på vad som passar dig bäst, om du är noga med att plocka in dynor på kvällen eller om du vill ha en solstol som klarar att stå ute även när det regnar och du vill slippa bry dig om att gå fram och tillbaka med dynor.

Man brukar dela upp solstolar i några olika varianter:

  • Baden-Baden-stolen är ju en klassisk solstol som utmärks genom att den har ett benstöd som fälls fram samtidigt som ryggstödet fälls bakåt.
  • Solsäng är en modell där du kan fälla ner ryggstödet helt så stolen blir helt platt som en säng. Detta är ju en fördel för dig som gärna vill kunna ligga på mage.
  • Positionsstol är en stol där bara själva ryggstödet fälls bakåt. För mer komfort kan dessa kombineras med fotstöd

Däckstol kallar man den stol som precis som en Baden-Baden kan vinkla både ben och ryggstöd. Men skillnaden mellan dessa stolar är att det på en däckstol är två separata funktioner. Fotstödet åker alltså inte automatiskt upp när man fäller ryggstödet.

Frågor och svar Solstol

Vilket material är bäst på solstolar?

Solstolar finns i varierande material och vad som är bäst beror på om man prioriterar lång hållbarhet, minsta underhåll eller snygg design. Rotting är populärt men då får man tänka på att inte lämna dem ute en hel säsong då de inte hanterar regn särskilt bra. Det bästa är att ta in dem efter användning för att inte missa en regnskur eller om de alltid kan stå under tak. Furu har både hög kvalitet och är vackert men kräver ett visst underhåll med inoljning. De tål regn mer än rotting men för bästa hållbarhet mår även dessa bäst att stå under tak. Teak är ett av de mest hållbara trämaterialen att ha i utemöbler med minst underhåll. Det finns flera andra trämaterial, plastmaterial, meshtyg med mera som kan vara intressanta att välja om man vill ha lite underhåll men snygg design.

Vilken typ av solstol är bäst att välja?

Solstolar har många olika användningsområden beroende på i vilken miljö och situation de ska användas. Därför kan man ha behov av flera olika typer. Det finns smidiga, lätt hopfällbara solstolar med bekväm sittposition till halvliggande position att använda på stranden, på camping eller i sommarstugan. Det finns större bekväma Baden baden stolar för att ligga och sola samt varianten med solsängar. Solstolar i fast position passar bra att ha kring ett bord för att sitta och umgås eller för att bara sitta och äta utomhus. Vilket typ av ryggstöd, hur pass det går att fälla och hur mycket är ofta det som styr var solstolen ska kunna användas.

Ska man köpa en solstol eller solsäng?

Om man bara vill köpa endast en variant på grund av liten budget eller för att utrymmet är trångt för båda typerna, är det viktigt att göra rätt val. En fast solstol för att kunna sitta vid ett bord går inte att använda för att ligga ner eller halvligga ner för att sola men då kanske man har plats att placera ut en filt eller en handduk i stället. Har man inte behov av en sittstol egentligen och i stället kan ta ut inomhusstolar tillfälligt vid behov är det ett alternativ för att välja en solsäng. En annan valmöjlighet är att bestämma sig för en solstol med ett fällbart ryggstöd och fundera över hur pass mycket ryggstödet behöver kunna fällas ner.

Betyg på guiden:

3.9/5 - (8 votes)