Att odla egna grönsaker är något som bara blir mer och mer populärt och det är ju inte så konstigt med tanke på hur fantastiskt det är att kunna gå ut i trädgården eller på balkongen och skörda sina alldeles egenodlade solmogna grönsaker. 

Du behöver varken ha en stor trädgård eller ett gigantiskt trädgårdsland, har du bara tillgång till en balkong eller terrass finns det ändå en hel del grönsaker som du kan odla. Du behöver inte heller ha några avancerade redskap och många grönsaker kan även du som inte har de allra grönaste fingrar klara av att odla.

Det finns mängder med olika fröer att köpa både i butik på nätet och vi kommer här därför guida dig genom några olika sorters fröer som vi har valt ut som våra favoriter. Vi ger dig också en hel del tips och råd kring hur du lyckas med din grönsaksodling.

Vi rekommendera

Först ut bland de favoriter som vi har valt ut är de ekologiska grönsaksfröerna för dig som vill värna om vår miljö och inte vill få i dig några rester av bekämpningsmedel eller konstgödsel. För dig som är nybörjare eller för dig som helt enkelt inte vill lägga allt för mycket tid och energi på dina odlingar så har vi också valt ut de mest lättodlade grönsaksfröerna. Vi tipsar också om olika bladgrönsaker och slutligen även favoriterna paprika och chili, som är fantastiskt roliga att odla!

Alla grönsaksfröer har testats att odlas både i trädgårdsland och pallkrage i trädgård samt i större, bred kruka på balkong. I våra tester har vi valt ut testpersoner som både är vana och ovana vid att odla med fröer för att kunna bedöma svårighetsgraden och om instruktionerna på paketen är lätta att följa. 

Testerna för att hitta bästa grönsaksfröerna genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – lätt att följa instruktioner för hur de aktuella fröerna bäst ska odlas
  • Lättodlade – enkelt att så och odla fram till skördklara grönsaker

Ekologiska Grönsaksfröer: ✅ Bästa val

Ekologiska grönsaksfröer

  • Bästa val av GardenHome.se 

För dig som vill göra en insats för miljön så bör du satsa på ekologiska grönsaksfröer. Ekologiska fröer ger grönsaker som både innehåller mer näring och smakar mer. Dessutom slipper du ju få i dig gifter när du äter dina grönsaker och du bidrar till ett grönare och friskare ekosystem. Det finns alltså många anledningar till att välja ekologiska fröer när du ska odla dina egna grönsaker.

Att odla ekologiskt innebär att du odlar med ekologiska fröer, helt naturligt och utan bekämpningsmedel och konstgödsel. Det finns idag en stor efterfrågan på ekologiska fröer så de flesta butiker som säljer fröer har en hel del ekologiska fröer att välja på.

Lättodlade Grönsaksfröer: ✅ Bästa Premium

Lättodlade grönsaksfröer

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Att tillaga en middag utifrån grönsaker som man har odlat själv är ju något alldeles speciellt. Att bara gå ut i grönsakslandet och plocka ihop till en god sallad är faktiskt något som de flesta kan lyckas med. Ja det krävs inte ens ett grönsaksland utan det fungerar alldeles utmärkt att odla även i krukor på balkongen eller i en pallkrage på den lilla terrassen.

Det behöver faktiskt inte vara varken svårt eller speciellt tidskrävande om du bara ser till att satsa på rätt sorters grönsaker som är lättodlade och inte ställer så höga krav på att bli ompysslade. Visst behöver de både vatten och lite pyssel men det är så värt det när du sen får skörda dina egenodlade grönsaker!

Exempel på lättodlade grönsaker som de flesta kan odla är sallad, morot, spenat, ruccola, rädisor, squash och lök.

Bladgrönsaker: ✅ Bästa Professionella

Bladgrönsaker

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Att odla bladgrönsaker är både enkelt och roligt. Det fungerar lika bra i ett stort trädgårdsland som i den lilla krukan på balkongen och du kan så bladgrönsaker i flera omgångar under vår och sommar för att på så sätt hela tiden ha tillgång till färska bladgrönsaker. 

Dessutom är ju bladgrönsaker så användbara i sallader, på smörgåsen och som goda tillbehör. 

Det finns en uppsjö av olika bladgrönsaker att odla så du behöver inte bara hålla dig till isbergssallad och spenat. Vad sägs om sibirisk bladraps, pak choi eller varför inte mangold? Valmöjligheterna är många och de är alla relativt lättodlade. 

Chili & paprika: ✅ Bästa Extra

Chili & paprika

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

För dig som har lite tålamod så är både chili och paprika fantastiskt roligt att odla! Men för att plantorna ska hinna växa till sig och frukterna ska hinna mogna behöver du helst börja med dina sådder redan i januari.

Det finns mängder med olika sorter att odla vilket är en av anledningarna till att det är så mycket roligare att odla sina egna paprikor och chili. På så sätt får du möjlighet att testa olika sorter som inte går att köpa i butikerna. Både chili och paprika finns i alla möjliga former och storlekar och när det gäller chili finns allt ifrån milda sorter till de som nästan får det att brinna i munnen.

Vad behöver jag för att odla mina egna grönsaker?

Förr odlade man ju grönsaker enbart i grönsaksland eller växthus men det har hänt mycket sedan dess och nuförtiden odlar vi mycket i krukor, pallkragar och hinkar istället. På så sätt har fler och fler kunnat få upp ögonen för det här med odling, även de som inte har tillgång till någon trädgård. 

Du behöver alltså någonting att odla i och det behöver vara hål i botten för att överflödigt vatten ska kunna rinna ut. Utöver detta behöver dina grönsaker bra jord, näring och givetvis vatten. När man odlar i krukor eller andra mindre kärl är det viktigt att jorden innehåller ordentligt med näring. 

Vilka grönsaker kan jag odla i kruka?

Faktum är att du kan odla väldigt mycket även i krukor på balkongen. Exempel på grönsaker som fungerar alldeles utmärkt att odla på det sättet är tomat, morot, gurka, sallad, sockerärtor, chili, paprika, mangold, potatis, lök och många fler. Utöver detta så finns det också en hel del kryddor som trivs utmärk i kruka på en solig balkong, exempelvis timjan, oregano, persilja, gräslök, basilika och mynta.

Sådd

När det väl är dags att börja så behöver du ett antal små krukor att så dina fröer i. Krukor i storleken 6×6 cm brukar vara lagom. Dessutom behöver du jord, det finns särskild såjord men det fungerar även utmärkt med planteringsjord. Det är också bra att ha några slags etiketter så att du kan märka upp vad du har sått i de olika krukorna. 

Fyll krukorna med jord och platta till försiktigt, placera därefter ut några frön i varje kruka och strö över ett tunt lager med jord så att fröerna täcks. Det finns även frön som är ljusgroende vilket innebär att du inte ska täcka med jord. Läs på påsen vad som gäller för just de fröer som du ska så. Avsluta med att vattna eller spraya över lite vatten och se därefter till att hålla jorden fuktig. Täck gärna med plastfolie som du har gjort några lufthål i alternativt använd dig av så kallade miniväxthus som du kan köpa.

Hur tar jag bäst hand om mina frösådder?

För att det så småningom ska bli grönsaksplantor av dina fröer så krävs det att du tar hand dina plantor regelbundet för att ge dem förutsättningar för att kunna utvecklas. 

Under själva groningsprocessen ställer inte sådderna några direkta krav på ljusförhållanden eftersom de flesta fröer gror i mörker. Vilken temperatur som sådderna vill ha varierar mellan olika sorters fröer och det brukar framgå på fröpåsen. Någonstans mellan 15-22 grader brukar de flesta fröer behöva för att gro. Se till att hålla jorden lätt fuktig, gärna med hjälp av en sprayflaska.

När sedan groddarna börjar titta fram ur jorden behöver du se till att de får ordentligt med ljus. Om du inte har ett mycket ljus fönster finns det speciell växtbelysning som du kan använda. Även lysrörslampor fungerar bra. Nu behöver sådderna en temperatur på mellan 15-18 grader för att utvecklas optimalt. Genom att ge sådderna mycket ljus och lite lägre temperatur får du stabila och kraftiga plantor som inte sticker iväg och växer på höjden för snabbt. Se till att vattna dina sådder men låt nu jorden nästan torka upp mellan vattningarna. När plantorna börjar växa upp kan du ta bort plasten eller växthuslocket.

Varför blir mina plantor långa och rangliga?

Ett vanligt problem vid odling är att plantorna snabbt börjar växa på höjden och blir långa och rangliga. Detta orsakas av en kombination av för varm inomhusluft och för lite ljus. Det bästa är om du kan placera dina sådder i ett rum som håller ca 15 grader. Då kommer plantorna att växa långsammare och bli mer stabila och kompakta. Men det är ju inte alla som har ett så svalt rum i hemmet och då får man istället försöka kompensera den höga temperaturen med mer ljus i form av växtbelysning, lysrörslampor eller lågenergilampor. Placera belysningen ungefär 30 centimeter ovanför plantorna. Håll belysningen tänd 12-14 timmar varje dygn. Däremellan behöver växterna vila.

Omskolning

Omskolning innebär att du planterar om dina plantor till större krukor där de får bättre förutsättningar för att kunna utvecklas vidare. När plantorna har fått sina första riktiga bladpar är det dags att skola om dem till större krukor. Efter en tid kommer du märka att de nya krukorna börjar bli fulla med rötter och då är det dags att skola om dom ytterligare en gång till en större kruka innan det är dags att plantera ut dem. 

Avhärdning

I maj till juni när risken för frost är över är det dags att plantera ut dina plantor utomhus. Olika grönsaker tål kyla mer eller mindre bra så läs noga på fröpåsen för att se vid vilken temperatur du kan sätta ut de olika plantorna. Men först är det viktigt att vänja plantorna vid utomhusklimatet. Det gör du genom att en vecka innan det är dags att plantera ut dem börjar ställa ut dem utomhus en liten stund varje dag. Se till att de står i halvskugga och att de är skyddade mot vind. De första dagarna bör de bara få ca 2-3 timmar sol. De sista dygnen kan de få stå ute även på nätterna. Efter avhärdningen kan du sedan plantera ut plantorna på sin slutliga växtplats.

Frågor och svar Grönsaksfröer

När på året kan man börja odla grönsaksfröer?

En del grönsaksfrön går att så redan i januari som paprika, purjolök, chili och aubergine. När det är lämpligt att börja så står på fröpåsarna. Det går att odla ännu tidigare än vad som står på påsen om du odlar i kruka eller pallkrage.

Vilka grönsaksfröer kan man odla?

Det går bra att odla allt som trivs i det klimatet du bor i. Vanliga grönsaker som kan odlas hemma är exempelvis gurka, tomater, morötter, paprika och sallad.

Hur länge håller grönsaksfröer?

På förpackningen brukar det stå hur lång grobarhet som garanteras men det är alltid värt att testa på äldre frön.

Hur ska grönsaksfröerna förvaras?

Grönsaksfröer bör förvaras torrt och svalt i väntan på att planteras.

Hur odlar man med grönsaksfröer?

Grönsaker går att odla lika bra i trädgårdslandet som på balkongen. En del grönsaksfröer kan börja odlas redan i januari. På fröpåsarna brukar det stå när de passar bäst för att odlas.

Betyg på guiden:

4.4/5 - (5 votes)