Oavsett om du ska anlägga ett trädgårdsland, förberedda för att så en gräsmatta eller vända jord så är en jordfräs ett väldigt bra och effektivt redskap för att luckra upp jorden.

Men du som går i tankarna på att köpa en jordfräs kanske undrar hur du ska välja rätt och vad du ska tänka på då du väljer en åkgräsklippare? Läs vår guide för att ta reda på mer!

Bästa Jordfräs

Alla modeller har testats i trädgårdar där de boende har förberett inför ett trädgårdsland eller anlagt gräsmatta och där de först behövde luckra upp jorden. De testpersoner som har valts ut har haft en varierande storlek på tomten och är både nybörjare och vana användare av att använda en jordfräs.

Testerna för att hitta bästa jordfräsen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att den är enkel att använda och manövrera för att luckra upp jord
 • Antal varv per minut
 • Antal växlar
 • Effekt
 • Antal knivar
 • Arbetsbredd
 • Arbetsdjup
 • Vikt
 • Tillbehör
 • Resultatet

AL-KO MH 360-4: ✅ Bästa val

 • Bästa val av GardenHome.se 

Det här är en bra och lättmanövrerad jordfräs till ett helt överkomligt pris. Jordfräs AL-KO MH 360-4 använder du för att luckra upp jord eller för att vända ner kompostmaterial, gödsel eller torv i jorden. Perfekt om du ska anlägga en gräsmatta eller förbereda för ett trädgårdsland. Jordfräsen är utrustad med hackknivar som arbetar aktivt och kraftfullt och gör att arbetet blir riktigt bra utfört. Oavsett om det handlar om riktigt hård lerjord så löser du jobbet med hjälp av den här jordfräsen. 

Viktiga egenskaper:

 • 4 knivar, 25 cm diameter
 • 1 framåtväxel
 • 3000 v/minut
 • Arbetsbredd: 36 cm
 • Cylindervolym:  139 cc
 • Effekt: 1900 W
 • Motor: B&S Series 450
 • Energikälla: Bensin
 • Vikt: 34 kg

Jordfräs Stiga SRC 36V: ✅ Bästa Premium

 • Bästa premium av GardenHome.se 

MH 1150 AL-KO Jordfräs: ✅ Bästa Professionella

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

När behöver man en jordfräs?

En jordfräs använder du när du exempelvis ska anlägga en gräsmatta eller en rabatt och därför behöver luckra upp jorden eller vända ner gödsel. Den gör att arbetet blir så mycket enklare och mer effektivt gjort och du minskar risken för ryggskott och andra skador. Har du en stor trädgård med många rabatter eller odlingar så kan en jordfräs vara en stor hjälp för dig. 

Många mindre jordfräsar fungerar också som allroundmaskiner genom att man kan montera fast olika typer av tillbehör vilket gör att du även kan använda dem till exempelvis kantskärning, ogräsrensning, mossrivning och plogning. Dessa jordfräsar kan du därför använda till väldigt mycket och de är en riktigt bra investering för ditt trädgårdsarbete.

Hur fungerar en jordfräs?

En jordfräs är utrustad med ett antal skärknivar, oftast 4 eller 5 st. Genom att dessa knivar roterar så gräver de sig framåt vilket resulterar i att jorden vänds och luckras upp. 

Det börjar dyka upp en och annan eldriven jordfräs på marknaden med annars drivs de flesta på bensin. 

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en jordfräs?

Jordfräsen är ju en lite mer avancerad trädgårdsmaskin och därför är det bra att fundera igenom en del saker innan du köper din jordfräs så att du köper rätt. 

En av de saker du behöver fundera över är vilken storlek på jordfräs som du behöver. En stor jordfräs med en kraftfull motor gör givetvis att jobbet blir snabbt och enkelt utfört men nackdelen är ju att den tar stor plats att förvara och är tyngre att hantera. Ska du bearbeta väldigt stora områden är en större jordfräs att föredra som har en större arbetsbredd och rejäla hjul. Har du en mindre trädgård fungerar oftast en liten jordfräs alldeles utmärkt. 

En annan funktion som kan vara bra att ta hänsyn till då man väljer sin jordfräs är om den är både framåt- och bakåtväxlad eller enbart framåtväxlad. Detta påverkar nämligen hur lätt den är att manövrera. 

Se till att välja en jordfräs med ett bekvämt och ergonomiskt handtag så du får en bra arbetsställning och slipper ryggproblem.

Slutligen är det även bra att titta på om den jordfräs som du är intresserad av har frontmonterat eller bakmonterat aggregat. Frontmonterade aggregat är lämpliga för den lilla trädgården. Arbetsbredden på dessa brukar vara mellan 24-85 cm. Om du däremot ska utföra stora och tunga arbeten kan det istället vara värt att satsa på en jordfräs som även har bakmonterat aggregat. Dessa jordfräsar arbetar mycket effektivt, även med den allra hårdaste jorden.

Säkerhet

En jordfräs är en stark maskin och det är därför viktigt att den hanteras på rätt sätt och att den enbart körs av vuxen. Se till att läsa igenom manualen noggrant innan du använder din jordfräs och följ anvisningarna för hur den ska användas. 

En jordfräs som har en tvåhandsbrytare är ett bra val eftersom det ger en ökad säkerhet då den snabbt slår ifrån om du skulle tappa greppet om den.

Frågor och svar Jordfräs

När ska man använda en jordfräs?

En jordfräs kan vara bra om du exempelvis ska fixa ett trädgårdsland, rabatterna eller anlägga en gräsmatta. Det gör arbetet mycket enklare med minimal ansträngning än att använda andra redskap för att luckra upp jorden.

Hur fungerar en jordfräs?

Jordfräsen luckrar upp och syresätter jorden med hjälp av roterande knivar eller blad. Det förbereder jorden inför plantering.

När på året ska man köra med jordfräs?

Det går att använda en jordfräs under hela säsongen men enklast är att använda den tidigt på våren innan växtlighet har tagit över.

Vilken jordfräs ska man välja?

Den mest prisvärda och bästa jordfräsen är den som täcker de behov och användningsområden den ska användas till. För småskalig odling kan en elektrisk modell fungera bra medan den som ofta ska bearbeta jord eller över stora områden kan behöva en bensindriven.

Betyg på guiden:

4.6/5 - (8 votes)