Köp en microvågsugn som är bäst i test av experter såväl som lekmän. Här kan du läsa mer om microvågsugnar som toppar ligan!

Köp en microvågsugn som har utsetts som bäst av experter såväl som av vanliga användare. Här kan du läsa mer om microvågsugnar som är bäst i test. Ta en titt på deras främsta egenskaper och fundera på vilken modell som skulle kunna bli bäst val för ditt kök. Läs också vår guide för att välja rätt microvågsugn!

Samsung GE87MC: ✅ Bästa val

Samsung GE87MC

 • Bäst på Bäst i Test
 • Tvåa i Råd & Röns test 2015

Värm upp, tina eller laga din mat med en Samsung GE87MC. Det här är en microvågsugn som får bäst i test i flera olika tester. Den har egenskaperna som du behöver för lätt användning och erbjuder också en design som passar i de flesta kök.

Användarvänligheten är mycket hög. Det runda fatet som snurrar i ugnen är stort och bekvämt att placera tallrikar på. Beläggningen i ugnen är lätt att torka av och gör det därmed mycket enklare att hålla det rent.

Samsung har en ECO-inställning som du kan använda dig av för att spara energi. Det gör att den är bra för din plånbok såväl som för miljön. Grillfunktionen är en finess som kan komma väl tillhands för dig som vill använda din micro för lite mer än att värma upp rester.

Viktiga egenskaper

 • 6 effektlägen
 • 800 W
 • 23 liter
 • Snabb defrost
 • Barnlås
 • Auto Cook
 • ECO-inställning

Whirlpool MWF 420: ✅ Bästa Premium

Whirlpool MWF 420

 • Bäst i test av Råd & Rön
 • 4,5 av 5 stjärnor på Pricerunner

Whirlpool MWF 420 har vunnit bäst i test av experter från Råd & Rön och får också fina kommentarer i användarrecensioner online. Det kan bero på att det här är en mikrovågsugn som är mycket enkel att använda. Den har tydlig design och fungerar mycket bra både för att tina och värma mat.

Intressant att notera är att det här är en mikrovågsugn som har blivit mycket populär trots att den inte har en massa avancerade finesser. Du får till exempel ingen grillfunktion. Därmed kan den vara det allra bästa valet för dig som är ute efter något som är standard men väldigt bra.

Användarvänligheten är riktigt god. Dörren är smidig, det är lätt att ställa in en tallrik och ännu viktigare är att du enkelt kommer åt för att göra rent. Med god belysning är det också lätt att se när det är dags att göra rent i ugnen.

Vi ska också nämna att det här är en tyst microvågsugn. Det kan vara skönt i ett kök där det finns särskilda behov av maskiner som inte är bullriga.

Viktiga egenskaper

 • 25 liter
 • 7 effektlägen
 • 800 W
 • Tyst gång

Electrolux EMM21000W: ✅ Bästa Professionella

Electrolux EMM21000W

 • Högt betyg av Testfakta 2010
 • 4 av 5 stjärnor på Ovn-test.dk

Om du har en mindre budget men ändå vill ha en microvågsugn som är riktigt bra ska du se närmre på Electrolux EMM21000W. Det här är en modell som har fått många fina betyg från experter och konsumenter. Enkelheten kan ses som en stor fördel. Du behöver verkligen inte läsa igenom en manual för att använda denna micro!

Electrolux är ju ett välkänt märke och det är en fördel i sig. Du vet att du får en maskin som kommer från ett företag som det går att lita på. Men tänk på att det här som sagt är en enklare mikrovågsugn. Displayen lyses inte upp. Du kan behöva tända lampan för att se vad som står på den.

Ugnen kan användas för att värma upp och tina på ett effektivt sätt. Men du får inga specialeffekter som att kunna grilla. Insidan är keramisk och det är bra. Det gör det mycket lätt att hålla rent i ugnen. Plattan som du ställer in fatet på roterar. Det sörjer för en jämn värmefördelning.

Viktiga egenskaper

 • 18,5 liter
 • 5 effektlägen
 • 800 W
 • Roterande platta
 • Keramisk insida

Guide – Välj rätt microvågsugn

Vad är viktigast när du väljer microvågsugn? Är det många watt för snabbare uppvärmning eller kanske en massa olika effektlägen för varierad matlagning? Svaret på frågan beror givetvis på vad du är ute efter och vad du har råd med.

Idag kan du hitta många olika modeller från kända företag såväl som nyheter från nya namn. För att välja rätt kan du se på mikrovågsugn bäst i test men också på vad andra användare har att säga om modellen.

Här är några tips till dig som just nu behöver köpa en ny microvågsugn och vill få ut mesta möjliga av köpet.

Är hög effekt alltid det bästa valet?

Hög effekt betyder att ugnen kan värma upp snabbt men är inte samma sak som att du med säkerhet får riktigt bra funktion. Det kan nämligen vara så att ugnen värmer på snabbt men inte jämnt. Då får du en varm yta med kall kärna trots att maten har varit i micron under flera minuters tid.

Ugnar med 800 W effekt kan vara säkra val. Men bara då de är gjorda för att ge flexibilitet. Det är mer än effekten som kommer att avgöra hur bra uppvärmningen är. Microvågsugnar med lägre effekt ska inte förkastas!

Programmering och effektlägen

De enklaste microvågsugnarna har ett enkelt vred med några olika effektlägen. Här ser du vilket läge som rekommenderas för vad. Men det finns också modeller där du kan gå in och programmera. Sedan kan du spara dina inställningar och använda dem igen för liknande maträtter. Det här kan faktiskt bli ett stort stöd i vardagen.

Du kan få specialfunktioner som:

 • Grillning för krispigare yta på maten
 • Varmluft som också kan leda till krispigare mat samt snabbare uppvärmning
 • Automatisk avstängning om du ställer in fel
 • Varningssignal när du håller på att bränna maten

För många är det viktigt med enkelhet. Det ligger i microvågsugnens natur att den ska vara snabb att använda. Då gäller det att själva användningen inte kräver långa studier!

Med tanke på säkerheten

Det är ganska vanligt att ställa frågan om det är farligt att använda mikrovågsugn och svaret på den frågan är nej. Om ugnen inte är trasig och du använder den i enlighet med instruktionerna finns det inga faror att oroa sig för.

Men i familjer är det förstås viktigt att barnen inte kommer åt micron. Det kan vara att föredra att välja en modell med barnlås. Microvågsugnen är inte en leksak!

Det kommer strålning från ugnen men den stoppas av det nätverk som du ser på dörren. Det kommer fortfarande viss strålning genom detta. Om du är orolig kan du ta för vana att inte stå och blicka in i microvågsugnen då den är påslagen.

Viktigt att tänka på

Även om en mikrovågsugn är bäst i test kan den ha aspekter som du kan störa dig på. Det kan till exempel vara så att man måste trycka in knappar på ett sätt som gör det för lätt att flytta på ugnen samtidigt. Om den står fritt på diskbänken kan den skjutas framåt och slå i väggen av vanlig användning!

Dessutom ska du tänka på att sådant som framställs som mycket bra inte alltid är det som du letar efter. Varför ska du betala mer för en funktion som grillning om du inte ens tänker laga mat utan bara vill värma upp med din microvågsugn?

Storleken kan få betydelse

Du bör också se närmre på microvågsugnens storlek för att välja rätt. Det är hur många liter den rymmer som avgör hur mycket mat du kan värma i den. 13 liter är en mindre storlek som kan passa bra för mindre hushåll. Familjer med flera barn behöver för det mesta större microvågsugnar som rymmer omkring 20 liter.

Men glöm inte bort att du måste ha plats för micron någonstans. Ta reda på om den kommer att kunna stå på bänken eller om du måste göra plats i ett skåp. Micron ska stå stadigt och på en höjd som gör den enkel att använda för att den ska komma i bruk dagligen.

Betyg på guiden: