Här kan du läsa mer om kattmat som är bra för din katt och som har de egenskaper som utgör näringsrik och god kattmat.

Vad ska katten äta? Katter kan precis som människor bli trötta på att få samma mat varje dag. Den som har katten som husdjur vet att det kan vara klokt att variera torrfoder med färsk kattmat. Men vad ska du välja och vad är egentligen bäst för kissen? Kanske kan katten få hjälp med svalda hårbollar som ställer till det enbart med rätt kost.

En frisk katt måste ha en kombination av mat och vatten. Det är viktigt att maten smakar gott men den bör förstås också vara lätt att hantera. När du ska välja en kattmatsort bör du tänka på saker som hållbarhet och hur den ska serveras.

Kattmat vi rekommenderar 

Här är några av de bästa kattmatsmärken som finns på marknaden. De är prisvärda och kombinerar hög kvalitet med god smak. Välj det bästa för din katt och se hur god näring påverkar allt från kattens humör till dess fysik. Med bästa kattmaten blir det ett rent nöje att ta hand om kissen!

Alla Kattmat

Lams for Vitality Cat Adult Hairball

#1 Lams for Vitality Cat Adult Hairball

Till Butik - Vetzoo.se

Sammanfattning: För katter som har problem med hårbollar kan lösningen stavas Iams kvalitetskattmat. Det här ett kattfoder som kan förebygga problemen med hårbollar som inte kräks upp. Det är särskilt utvecklat för katter med långt hår men fungerar lika bra för missarna som är korthåriga.

Med gott om fiber hjälper fodret katten att bli av med hårbollarna via mag- och tarmkanal. Dessutom innehåller kattmaten viktiga omega 3-syror som bidrar till kattens hud- och pälsvård. Fodret är sammansatt med tanke på de näringsämnen som katten måste få i sig för att må bra och förbli frisk.

Vitamin E är bra för kattens immunsystem och kattmaten är fritt från smakämnen, konserveringsämnen och färgämnen. Dessutom har det en god smak som katten med största sannolikhet kommer att tycka om.

Viktiga egenskaper

 • Hjälp vid problem med hårbollar
 • Med förebyggande egenskaper
 • Innehåller Omega 3
 • Vitamin E
 • Fritt från färgämnen och konserveringsämnen
Pure Natural Cat Adult Chicken & Salmon

#2 Pure Natural Cat Adult Chicken & Salmon

Till Butik - Vetzoo.se
 • Bästa mellan av GardenHome.se

Sammanfattning: Kyckling och lax på en tallrik kanske inte låter som en höjdare för dig men för katten är det som en dröm som blir sann. Pure Natural är ett våtfoder som få katter säger nej till. Smaken är precis vad katter vill ha och även katten som normal sett rynkar nosen åt det bästa kommer inte att kunna motstå en tallrik Pure Natural med både kyckling och fisk.

Det här är kattmat som lägger vikten på protein vilket stämmer väl överens med hur katter äter på ett naturligt sätt. Fodret innehåller inget spannmål och är därmed ett bra val för dig som vill undvika detta. Att fodret är vått betyder också att det ger katten mer vätska via maten.

Det går att blanda Pure Natural våtkattfoder med torrfoder eller servera som det är. Doften kan få katten att rusa till matskålen innan du ens hinner tänka att du ska säga till att det är matdags.

Viktiga egenskaper

 • Våtfoder
 • Proteinrikt
 • Både kyckling och fisk
 • För vuxna katter
 • Inget spannmål
 • Gott om näring
Smilla Adult Sterilised

#3 Smilla Adult Sterilised

 • Bästa budget av GardenHome.se

Sammanfattning: För den steriliserade katten kan Smilla Adult Sterilised bli ett perfekt val. Det här är ett kattfoder med hög proteinhalt. Det har också gott om fiber vilket hjälper katten som sväljer hårbollar och inte alltid kräks upp dessa. Med mer fiber kan hårbollar som sväljs följa med maten via tarmsystemet på ett smidigt sätt.

Efter en kastrering kommer kattens ämnesomsättning att förändras. Aptiten ökar men energibehovet blir mindre. Smilla kattfoder är utvecklat för att möta de nya behoven. Det har fågelkött och ger de energi- och fetthalter som är lämpliga för att katten ska behålla sin idealvikt. Med mer protein får katten också ett gott stöd för sin muskeltillväxt.

Smilla Sterilised har också DL-metionin som verkar mot problem med urinsten. Detta ämne främjar försurningen av katturinens PH-värde. Det kan förebygga uppkomst av urinsten. I fodret finns också viktiga vitaminer som A och E. Från linfrö kommer omega 3 och 6 vilket kan bidra till en vackrare päls.

Viktiga egenskaper

 • För den kastrerade katten
 • Proteinrikt
 • Med fiber
 • Laktosfritt
 • Med DL-metionin
 • Prisvärt

Guide – Välj rätt kattsand

Kattsanden är viktig. Även om du har en katt som går ut varje dag behöver den en låda inomhus. För att kattlådan ska fungera på ett bra sätt måste den ha sand som är snäll mot katten och som tar bort obehaglig lukt.

När du väljer ska du betänka följande punkter:

 • Användarvänlighet – Det här gäller både för dig och för katten. Katter tycker om rena och fräscha lådor. För att kattlådan ska förbli trevlig gäller det att kunna hålla den ren regelbundet. Välj alltså kattsand som gör det enkelt att punktstäda. Det blir det när klumpbildningen fungerar på ett effektivt sätt.
 • Ekonomi – Kattsand av hög kvalitet håller länge. Om du kan punktstäda och fortfarande hålla lådan fräsch kommer sanden att räcka längre. Det är också viktigt att den absorberar vätska på ett effektivt sätt. Då kommer mer sand att förbli torr och fortsatt fräsch i lådan.
 • Miljö – Det går att ställa miljökrav även på kattströ. Ekonomisk kattsand som håller längre är bra. Men betänk att det också finns biologiskt nedbrytbart kattströ som du kan lägga på komposten eller spola ut i toaletten.

Testa dig fram till den rätta kattsanden

Det kan ta lite tid att hitta rätt kattsand. Det finns så många olika val och det är inte säkert att du håller med andra användare om att lavendel doftar gott. Du kanske föredrar en mild doft av trä när kattsanden blöts ner.

Det går alltid att få tips och rekommendationer i forum om husdjur online. Men smaken är som bekant delad. Du kan inte gå blint på vad andra säger. Se närmre på de egenskaper som ett kattströ har och köp eventuellt en mindre påse till att börja med.

Om det kattströ som du väljer inte lever upp till dina förväntningar är det inte svårare än att du testar en ny sort. Till sist hittar du rätt och då kan du se om det finns större ekonomiförpackningar för att spara mer pengar på kattsanden.

Vad tycker katten om kattsanden?

Det här är faktiskt en viktig fråga som många glömmer bort. Om du använder ett kattströ som känns obehagligt mot tassarna kan det leda till att katten inte vill sitta i det. Dessutom kan lukter påverka hur katten upplever sin låda. När du väljer kattströ kan det alltså vara klokt att uppmärksamma hur det är utformat med tanke på kattens komfort.

Frågor och svar om kattsand

För att du ska hitta bästa kattsanden kan det vara klokt att se lite på vanliga frågor om kattströ. De kan hjälpa dig att upptäcka möjligheter som du kanske inte ens kände till. Här är några av de främsta frågorna om sanden för kattens låda.

Vilka finesser kan kattsand ha?

Det finns kattsand som ändrar färg om urinen visar på tecken om urinsten. Du kan då använda kattsanden som ett verktyg för att se till att katten dricker ordentligt. Modern kattsand är också utvecklad för att få bort lukt på ett effektivt sätt. Den ser till att lådan förblir torr och behagligt att sitta i.

Hur ofta ska kattsanden bytas?

Det här beror på fabrikat. Men moderna varianter är gjorda för att inte behövas bytas ut helt och hållet varje vecka. Du kan punktstäda klumpar i flera veckors tid. Sedan kan det vara allt mellan 3 till 8 veckor som gäller för ett komplett byte av all sand i lådan.

Hur sorteras kattsand?

Vanlig kattsand går i de vanliga soporna. Om du väljer en sort som är ekologiskt nedbrytbar kan du lägga den på komposten. Det finns också kattsand som du kan spola ner i toaletten.

Vad är kattsand gjord av?

Det finns olika varianter. Det kallas för sand men kan vara träbitar, lera eller kanske någon form av plastiskt material. Räkna inte med att det är naturmaterial bara för att bilden på påsen föreställer en skog. Läs alltid ingredienserna och hur du ska hantera avfall med sanden innan du köper.

Kan katter vara allergiska mot kattsand?

Det finns katter som reagerar på vissa typer av kattsand. Om sanden dammar mycket kan det också vara något som stör katten. Håll alltid ett öga på hur katten reagerar på sin kattsand. Om du märker att den verkar få bekymmer vid och efter varje toalettbesök är det dags att byta!

Hur gör man rent i kattlådan?

Det enklaste är att ha någon form av spade att plocka klumpar med. Här är det viktigt att vara medveten om vilken typ av sand som finns i lådan. När den ska silas bör du ha en spade med hål i. Det kan vara klokt att få lite tips från andra som använder samma sand om rengöring. Dessutom kan du se närmre på kattlådor som är designade för att göra rengöringen lättare.

Vilken kattsand dammar minst?

Kattsand gjord av träfibrer eller lera är känd för att inte damma särskilt mycket. Men det finns också specialvarianter som är framtagna just i detta syfte. De är till för känsligare katter som absolut inte kan ha damm i kattlådan. Om din katt är känslig ska du leta efter kattsand som marknadsförs som dammfri.

Kan jag slänga kattsand i toaletten?

Om det står på påsen att du kan göra det går det bra. Men tänk på att även kattströ som får slängas i toaletten kan leda till stopp. Kasta inte för mycket på en gång. När du punkt-städar är det inte problem att kasta en spade med klumpar i toaletten. Men att hälla hela lådan i toalettstolen på en gång kan leda till problem.

Hur mycket kattsand ska jag ha i lådan?

Rekommendationen är att du har ett lager som är 10 cm tjockt i botten av lådan. Tänk på att det tunnas ut när du plockar bort klumpar och då ska du fylla på med mer.

Ska jag hälla hela påsen i lådan på en gång?

Nej, en påse räcker mycket längre än till en omgång. Om du följer instruktioner och håller dig till ett lager på omkring 10 cm behöver du inte köpa ny påse med kattströ på ett bra tag. Även om det rör sig om en mindre påse.

Vilken kattsand är bäst till långhårig katt?

Välj en kattsand som inte dammar och som inte fastnar i kattens päls eller tassar. Träfiber kan fungera såväl som kattsand gjord på lera som bildar mjuk sand som inte dammar och inte fastnar i pälsen.

Kattmat som utgått:

Orijen Region

 

Orijen är ett hyllat kattmatsmärke. Det här företaget vet vad de sysslar med och Regional Red Cat är ett kattfoder som håller mycket hög kvalitet. Det har tagits fram på ett sätt som bevarar köttets viktiga näringsegenskaper trots att fodret är torrt. Köttet i fodret är fritt från antibiotika och fiskinnehållet kommer från vildfångad fisk. Orijen Regional Red Cat är fritt från spannmål men har viktiga ingredienser i form av grönsaker och bär. Dessa kommer från gårdar i Kanada som ligger nära fabriken som producerar kattmaten. Det bidrar till ökad kvalitet och ett högre näringsinnehåll. Orijen är hög kvalitet och ett mycket bra val för katten som du vill skämma bort med hälsa och god smak! Viktiga egenskaper Torrfoder Högt näringsinnehåll Antibiotikafritt kött Vildfångad fisk Utan spannmål

 • Bästa special av GardenHome.se

Orijen är ett hyllat kattmatsmärke. Det här företaget vet vad de sysslar med och Regional Red Cat är ett kattfoder som håller mycket hög kvalitet. Det har tagits fram på ett sätt som bevarar köttets viktiga näringsegenskaper trots att fodret är torrt.

Köttet i fodret är fritt från antibiotika och fiskinnehållet kommer från vildfångad fisk. Orijen Regional Red Cat är fritt från spannmål men har viktiga ingredienser i form av grönsaker och bär. Dessa kommer från gårdar i Kanada som ligger nära fabriken som producerar kattmaten. Det bidrar till ökad kvalitet och ett högre näringsinnehåll.

Orijen är hög kvalitet och ett mycket bra val för katten som du vill skämma bort med hälsa och god smak!

Viktiga egenskaper

 • Torrfoder
 • Högt näringsinnehåll
 • Antibiotikafritt kött
 • Vildfångad fisk
 • Utan spannmål