Välj stekpannor bäst i test för att få hög kvalitet och de egenskaper som gör det lättare för dig att laga god mat.

En bra stekpanna är lätt att använda och den hjälper dig att laga hälsosam mat. För att välja rätt kan du här läsa mer om stekpannor bäst i test som har viktiga egenskaper. Du kan också läsa vidare och dra nytta av råd och tips för att välja stekpannan som du kommer att trivas allra bäst med.

Scanpan CTX Ceramic Titanium: ✅ Bästa val

Scanpan CTX Ceramic Titanium

 • Etta i flera tester i Aftonbladet
 • 4 av 5 stjärnor på Amazon, Amazon Choice 2020

Jämn värmefördelning, ett handtag som är skönt att hålla i, och material som är återvunnet. Det här är Scanpan CTX Ceramic Titanium stekpanna! Den har vunnit flera tester, flera år i rad. När du väljer Scanpan får du en fin stekyta och dessutom är det lätt att hålla pannan ren.

Utsidan av pannan är av rostfritt stål och på insidan finns återvunnet aluminium. Den keramiska beläggningen ger en säker och bra stekyta där det du lagar inte fastnar. Det går att tvätta pannan i maskinen eller som vanligt med diskmedel för hand.

Scanpan stekpannor tillverkas i Danmark och är kända för sin höga kvalitet. Om du är ute efter en stekpanna som kommer att hålla länge är det här ett bra val. Du kan använda den på vilken typ av spis som helst, även på induktionshällen.

Viktiga egenskaper

 • Kärna av återvunnet aluminium
 • Bekvämt handtag
 • Non-stick
 • Tål ugnen
 • Passar alla spisar

Tefal Jamie Oliver: ✅ Bästa Premium

Tefal Jamie Oliver

 • 4,8 av 5 stjärnor på Amazon
 • Rekommenderas av Goodhousekeeping.com

En del tester har gett tummen ner till denna panna medan andra höjer den till skyarna. Att experter kan tycka så olika är lite mystiskt. Det förefaller vara smartast att ta en titt på vad faktiska användare har att säga om Tefal Jamie Oliver stekpannan.

Användarrecensioner är ofta mycket positiva. Det visar sig att det går att bränna maten ordentligt i pannan och sedan lätt göra rent den igen. Maten fastnar inte på den smarta non-stick beläggningen.

Ett annat stort plus som tas fram med denna Tefal stekpanna är att locket inte blir för hett. Det gör det lättare att hantera och laga mat med pannan. När du köper en stekpanna eller ett set Tefal Jamie Oliver får du riktigt goda instruktioner för hur du ska ta hand om dem. Följ dessa instruktioner för att se till att stekpannorna håller sig länge.

Viktiga egenskaper

 • Bas av rostfritt stål
 • Non-stick
 • Går att diska i maskin
 • Kommer med tydliga instruktioner

Fiskars All Steel: ✅ Bästa Professionella

Fiskars All Steel

 • Bäst i test Plus SVT
 • 5 av 5 stjärnor på Checkfrank.co.uk

Med Fiskars All Steel stekpanna får du ett riktigt gott stöd för olika typer av matlagning. Du kan använda pannan för att steka allt från potatis till kött. Insidan har en keramisk non-stick beläggning som fungerar bra. Med den fastnar inte maten och det blir lätt att göra rent.

Dessutom ska det nämnas att Fiskars stekpannan har tre lager av metall i botten. Det här ger mycket god värmefördelning. Konstruktionen är också energibesparande vilket kan vara intressant att tänka på.

Det här är faktiskt en stekpanna som har varit med ett tag. Innan den fick namnet Fiskars gick den under namnet Hackman. Kvaliteten är precis densamma så om du letar efter en Hackman stekpanna kan det vara den här modellen du är ute efter!

Viktiga egenskaper

 • Utsida av rostfritt stål
 • Insida keramisk non-stick
 • Tjock botten
 • Kan användas i ugn upp till 240 grader
 • För alla spisar

Skeppshult Professional: ✅ Bästa Extra

Skeppshult Professional

 • Tredjeplats på Smarto
 • 5 stjärnor av 5 på Pricerunner.se

Här har vi pannan som du kan använda tills det blir dags att ge den som present till ett barn eller barnbarn. Skeppshult Professional är en imponerande stekpanna. Inte konstigt att den placerar sig väl i experttester såväl som i utvärderingar av användare. Pannan har en tjock botten som ger god värmefördelning.

Non-stick ytan är gjord av svensk ekologisk rapsolja. Materialet i pannan är gjutjärn. Den är gjuten för hand på ett sätt som erbjuder mycket hög kvalitet. Hantverket är klassiskt och en anledning till att varje stekpanna som kommer från Skeppshult är unik.

Om du är ute efter hög kvalitet och tycker att den klassiska gjutjärnspannan är bäst att laga mat med är Skeppshult Professional ett bra val. Den kommer att stå stabilt på spisen även vid mycket hög värme och kan förväntas hålla samma fina kvalitet i många år framöver.

Viktiga egenskaper

 • Gjutjärnspanna
 • Passar alla spisar
 • Självventilerande stålhandtag
 • Svensktillverkat
 • 25 års gjutjärnsgaranti
 • Naturlig non-stick

Guide – Välj rätt stekpanna

I ett vanligt svenskt kök finns det flera stekpannor. Du har säkert fler än två men hur många använder du dagligen? Det här är en bra fråga att ställa när du är ute efter en ny stekpanna. Om du inser att det bara är de keramiska non-stick pannorna som kommer fram är det också bäst att satsa på samma typ när du köper nytt.

Idag finns det en rad olika typer av stekpannor och du kan få fin non-stick teknik som gör att det blir svårt att bränna mat. För att välja rätt stekpanna kan det vara klokt att betänka följande punkter…

En stekpanna för enkel stekning

För att det ska vara lätt att steka mat i stekpannan ska den ha goda användaregenskaper. Oavsett vilka material som pannan är gjord av ska den ge dig:

 • God värmefördelning
 • En stekyta som är jämn
 • Ett bekvämt handtag som inte blir för varmt
 • Lätt rengöring
 • Möjlighet att laga mat på alla spisar

Det här är grundpunkterna som du bör kunna få av en bra stekpanna. Det finns också andra egenskaper som kan ses som mycket fördelaktiga. Det finns till exempel stekpannor som du kan ställa in i ugnen. Det är ju perfekt om du redan har lagat maten och bara vill värma på en stund.

Flexibel användning är viktigt

Flexibiliteten är också viktigt när du väljer stekpanna. Det finns pannor som är särskilt bra för kött men som kanske inte fungerar lika bra för grönsaker. Om du tycker att pannan ska fungera lika bra för kött som för potatis är detta något att kika på när du läser mer om en viss modell.

Att kunna steka på olika spisar kan också få betydelse. Chansa inte på att stekpannan fungerar på en induktionshäll om det inte står att den gör det i produktbeskrivningen. Ta också en titt på om pannan är gjord för riktigt höga temperaturer.

En del stekpannor klarar inte av att bli placerade på öppen eld eller mycket hög temperatur på en gång. Det kan leda till att deras botten blir böjd. Om du vill säkra dig om att kunna använda pannan utan att tänka så mycket på detta kan det vara klokt att välja en modell med lite tjockare botten.

Hur nyttig är stekpannan?

Det diskuteras ju flitigt huruvida stekpannor som är non-stick är farliga för oss eller inte. Keramisk non-stick beläggning är mycket populär för att den inte slits på samma sätt som billigare teflonbeläggningar gör.

Om du har en teflonpanna som fortfarande är intakt och inte har några repor ska den inte vara farlig att använda. När du lagar mat i stekpannan på hög temperatur kan ämnen från pannan läcka till maten. Det ses som en fördel med de klassiska gjutjärnspannorna som läcker lite järn. De anses göra maten nyttigare.

Ta en titt på om och hur den stekpanna som du är intresserad av avger ämnen från non-stick ytan eller annat material i pannan. Det här är inte farligt men du kan till exempel vilja ta reda på om matvaror som är lite syrligare kan få en annorlunda smak på grund av detta. Det är något som kan ske med en gjutjärnspanna.

Hur länge ska stekpannan hålla?

Här har vi också en viktigt punkt att beakta när du ska välja bland stekpannor som fått bäst i test. Det finns ju stekpannor som är mycket populära men som bara håller under några års tid. För vissa är detta inga problem. 

Om du vill få ut många år av din stekpanna är det bäst att välja en variant av gjutjärn eller stål med aluminiumpanna. Läs recensioner och ta reda på hur lång hållbarhet du kan förvänta dig av stekpannan.

Frågor och svar Stekpannor

Vad är bäst att välja non-stick eller gjutjärn?

Fördelarna med non-stick-beläggning är att det är lätt att steka i och det är låg risk för att det bränner fast. Gjutjärnspanna kan vara mycket tungt om det inte är lättviktsgjutjärn men är ett bra val för att kunna komma upp i höga temperaturer. Gjutjärn är ett mycket prisvärt alternativ då dessa varianter håller hög kvalitet och har en mycket lång livslängd och kan hålla i flera generationer.

Är en kolstålspanna bra?

En kolstålpanna har många gemensamma bra egenskaper som en gjutjärnspanna. De är så pass lika att man kan se en kolstålpanna ungefär likvärdig som en lättviktsgjutjärnspanna. Både gjutjärn och kolstålsmodellerna behöver brännas in och ingen av dem ska diskas med diskmedel.

Är en stekpanna av rostfritt stål bra?

Fördelarna med stekpannor i rostfritt stål är att de är hållbara och kan diskas i diskmaskin, även om det är bättre att handdiska dem. Nackdelen är att de kan vara sämre på att fördela värmen och det kan gå åt mycket fett för att inte bränna fast maten.

Är det farligt att använda teflonpanna?

Ja, det kan vara farligt att laga mat i en teflonpanna. Teflonet är en plast och vid för hög uppvärmning kan de avge giftiga gaser och partiklar. Har plasten repats ökar risken för att få i sig dessa partiklar. Denna typ av partiklar misstänks kunna ge hormonstörningar och orsaka cancer.

Går det att diska stekpannor i diskmaskinen?

Nej, stekpannor ska inte diskas i diskmaskin eftersom det förkortar livslängden även om tillverkaren anger att det går bra.

Kan man använda metallredskap i en stekpanna med non-stick-beläggning?

Den beläggning som finns i stekpannan kan vara känslig så metallredskap är inte att rekommendera. Det finns många bra andra redskap att välja i trä, plast eller silikon.

Hur länge håller en stekpanna?

Stekpannor håller olika länge beroende på vilket material de är tillverkade av. Gjutjärnspannor kan hålla i flera generationer medan stekpannor i lägre kvalitet eller med känsligare material kan hålla i några få år. Mycket handlar om hur väl man tar hand om sin stekpanna både vad gäller skötsel och vilka stekredskap som används.

Betyg på guiden:

4.7/5 - (4 votes)