Genom effektiv kompostering har du möjlighet att förvandla såväl ditt trädgårdsavfall som ditt matavfall den allra bästa planteringsjorden fullpackad med näring för dina växter.
Det finns många olika varianter av komposter och oavsett om du bor i villa eller lägenhet så finns det komposter för alla möjliga slags behov. För att underlätta för dig när du ska välja har vi gjort en utförlig undersökning och tagit reda på vilka som är de bästa komposterna på marknaden just nu. Vi har även sammanställt en hel del tips och råd gällande både trädgårdskompostering och hushållskompostering som vi hoppas ska kunna vara till hjälp för dig när du ska komma igång med din kompostering.
Innehåll
dölj
Vi rekommendera
Vi har testat samtliga komposter i trädgårdar där det förekommer mycket trädgårdsavfall som behöver tas om hand. Bland testpersonerna valde vi ut både vana och ovana komposterare.
Testerna för att hitta bästa komposten genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:
- Användarvänlighet – enkel att montera enligt anvisningar
- Kapacitet
- Enkel att fylla på med kompost
- Enkel att tömma på färdig jord
- Kvalitet
- Hur lättskött den är
- Vikt
Vinnaren i premiumklassen blev något så ovanligt som en riktigt snygg kompost, nämligen Hasselfors Garden Trädgårdskompost Jordglob. I mellanklassen var det Greenline Kompost Master 375 L som kammade hem priset eftersom det visade sig vara en riktigt bra kompost. Budgetklassens vinnare blev Greenline Urban Garden Kompost som är en fiffig lösning för att ta hand om hushållsavfall även för dig som bor i lägenhet. Som vanligt valde vi även ut en specialare som den här gången blev Biolan Snabbkompostor 220 Eco, en lyxig kompost för den större familjen.
Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare.
Det här är kanske inte en lika snygg kompost som premiumvinnaren men det är däremot en riktigt bra kompost som fyller sin funktion. Greenline Kompost Master 375 L är en konformad kompost som även den är isolerad och därmed håller processen igång även när det är så kallt som -15 grader. Den har en stabil konstruktion som står stadigt på en tjock botten försedd med luftkanaler som ger en optimal luftcirkulation. Komposten kan användas till både trädgårdsavfall och hushållsavfall. Om du bara ser till att kompostera på rätt sätt och blanda olika material så kommer du få en riktigt fin planteringsjord så småningom.
På ovansidan finns ett lock som du öppnar när du ska fylla på komposten. Locket vrids fast och ger därför en bra lufttäthet.
Efter 3-4 månader är det dags att tömma komposten och det gör du enkelt genom att montera bort en av sidorna.
Komposten levereras omonterad men sätts enkelt ihop med hjälp av medföljande manual. Med produkten får du två års garanti mot fabrikationsfel.
Det här är en kompost som ger dig mycket för pengarna!
Det här är en liten smidig kompost som omvandlar ditt hushållsavfall till fin och näringsrik komposterbart material som du sedan gräver ner i pallkragar, krukor, rabatten eller trädgårdslandet. Komposten är luktfri och passar även jättebra för dig som bor i lägenhet. Den kan förvaras såväl inomhus i köket som på balkongen eller något annat ställe i ditt hem.
Du fyller hinken med ditt matavfall och strör på ett speciellt kompostströ som du köper separat. När komposten är full får den stå och vila i ett par veckor och grävs sedan ner i jorden där den förvandlas till näringsrik jord inom några veckor.
Hinken rymmer 15 liter vilket ju är en hel del hushållsavfall men hinken tar ändå inte speciellt stor plats eftersom den är i storlek med en vanlig hink.
För dig som vill ha riktigt bra och näringsrik jord till dina växter så bör du titta närmare på den här typen av kompost! Förutom att du minskar kostnaderna för din sophämtning gör du också en bra insats för miljön och dessutom får du ju helt gratis gödsel till dina växter.
Har du en stor familj som producerar mycket hushållsavfall som du vill ta tillvara på? Då är nog den här snabbkomposten något för dig!
Biolan Snabbkompostor 220 Eco är en lyxig variant av kompost som är riktigt stor och därmed passar bra för den större familjen. Den har en kapacitet på upp till 220 liter vilket gör att den passar en familj på upp till sex personer och du ska använda den för hushållsavfall.
Komposten är väldigt effektiv även under den kallare årstiden eftersom den har en riktigt bra värmeisolering som gör att den håller rätt temperatur även vid flera minusgrader. Komposten är tillverkad av frostbeständigt plastmaterial. Den har också ett patenterat ventilationssystem som ger en optimal miljö för komposteringen. Vidare har den en helt tät konstruktion som därmed förhindrar att skadedjur eller småkryp kan ta sig in. Locket har också en fiffig konstruktion som gör att kondens återförs till komposten vilket gör att den håller rätt fuktnivå.
Den här komposten kostar en slant men det är en riktigt bra kompost som är väl värd varenda krona!
Köpguide
Vem behöver en kompost?
En kompost är något som alla kan behöva, framför allt trädgårdsägare men även du som bor i lägenhet kan ha stor nytta av en kompost för att kompostera ditt hushållsavfall.
För dig som har trädgård så har du förmodligen både löv, grenar, gräsklipp och annat som du behöver göra av någonstans och då är ju en kompost optimalt eftersom avfallet där förvandlas till jord som du sedan kan använda i din trädgård igen.
När det gäller hushållsavfall får du ju själv avgöra om du vill låta sophämtningen ta hand om det eller inte. Men du har stora fördelar att vinna på att ta hand om ditt eget hushållsavfall eftersom det kan ge dig riktigt fin och näringsrik planteringsjord tillbaka och du gör också en insats för miljön.
Att vara självförsörjande när det gäller planteringsjord är ju också väldigt praktiskt.
Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en kompost?
Det första du bör fundera på innan du väljer en kompost är vilken typ av avfall du har tänkt att använda den till, trädgårdsavfall eller hushållsavfall?
Om du enbart ska kompostera trädgårdsavfall kan en vanlig kallkompost fungera utmärkt om du bara använder den på rätt sätt. Ska du däremot kompostera hushållsavfall behöver du ha en annan typ av kompost.
En annan sak att fundera över är var du har tänkt att placera din kompost. Om du ska kompostera hushållsavfall vill du kanske ha den nära dörren för att det ska bli smidigt. Ska du istället kompostera trädgårdsavfall vill du väl antagligen ha den på en bra plats i trädgården där du sedan smidigt sedan kan sprida ut jorden. Det är alltid bra att placera komposten i skuggan, kanske under ett träd.
När det gäller trädgårdsavfall blir det oftast mer än vad man tror och därför är det bra att satsa på en stor kompost, annars är risken att du ganska snart måste köpa ytterligare en kompost. Det är också lättare att hålla rätt fuktnivå och temperatur i en större behållare.
Om du har mycket större material av trädgårdsavfall som du vill lägga i komposten så kan det vara bra att finfördela det innan, eventuellt även med en kompostkvarn.
Vilka fuktförhållanden är optimala i en kompost?
Materialet i komposten ska ha en fukthalt på runt 50% vilket kan jämföras med en urkramad tvättsvamp.
Om du har en öppen kompost så brukar den hålla ganska bra förhållanden om du har den placerad på ett skuggigt ställe. Om det är torrt under en längre period kan du dock behöva vattna den. Se i så fall till att vattna den innan den har blivit helt torr för att vattnet inte bara ska rinna igenom materialet.
Längst upp på komposten är det bra att lägga löv eller bark för att förhindra att ogräs börjar växa. Ogräs tar ju nämligen fukt från materialet annars.
Hur ska jag packa min kompost?
Du ska aldrig trampa eller packa komposten mycket tätt eftersom det behövs luftcirkulation för att komposten ska fungera bra. Därför är det bra att blanda olika typer av material och storlek på material för att få en optimal luftcirkulation
Ska jag tillsätta något i min kompost?
Om du vill skynda på processen i din kompost kan du tillsätta lite trädgårdsjord eller gammal kompost. Det finns även särskilda kompostmedel att köpa med det är egentligen onödigt eftersom du kan använda sådant som du redan har i din trädgård.
För en kompost som består till stora delar av material rikt på kol så som torra löv eller sågspån kan det vara bra att tillsätta ett organiskt gödselmedel, exempelvis blodmjöl.
Frågor och svar Komposten
Vem har behov av en kompost?
En kompost kan vara praktisk för alla med trädgård för att snabbt samla ihop trädgårdsavfall som sedan kan återanvändas till näring för trädgården. Du får gratis jord samtidigt som du gör en insats för miljön. För den som har en liten tomt med i stort sett bara en gräsmatta och har en gräsklippare som finfördelar gräset vid klippning finns sällan behov av en kompost.
Ska man välja varmkompost eller kallkompost?
För den som bara ska använda komposten till trädgårdsavfall räcker det med en kallkompost. Ska även matavfall komposteras är det bättre med en varmkompost som har en isolerad behållare för det avfall som behöver lite mer kraft för att förmultna.
Ska jag välja en kompost som kan tömmas lite i taget?
Själva processen för kompostering sker nerifrån och upp. Den färdiga jorden hamnar alltså i botten av komposten och det går bra att fortsätta fylla på nytt avfall på toppen. För att kunna använda jorden som är klar i botten behöver komposten antingen ha ett tömningsfack eller en lucka där man kommer åt jorden eller så kan man med fördel ha minst två komposter. Då kan man alternera mellan att ha klar eller nästan klar jord i den ena samtidigt som man fyller på nytt avfall i den andra tills den första är helt tömd på färdig jord.
Hur lång tid tar det att kompostera?
Beroende på vad det är för typ av avfall i komposten, hur finfördelat det är och om det manuellt blandas kan det ta lite olika tid att kompostera. Ungefär två till fyra månader kan det ta innan avfallet har brutits ner men innan jorden är helt klar kan det ta cirka två säsonger.
Var ska komposten placeras?
För att lätt kunna sprida ut jorden efter tömning av komposten är det praktiskt om den står i nära anslutning till trädgården. Ska matavfall komposteras kan det vara bra om komposten är lättillgänglig från köket. Andra generella råd är att placera komposten i skugga och planera för att kunna ha plats för två komposter om det visar sig att behovet uppstår.
Hur tätt ska allt packas i komposten?
Det är viktigt att komposten syresätts och har god luftcirkulation. Därför är det bra att blanda olika material i olika storlekar så att det inte packas för tätt. Avfallet ska aldrig pressas ihop och genom att manuellt röra om lite i komposten hjälper man till med nedbrytningen genom att syresätta avfallet.
Hur snabbar jag på komposteringen?
För att ge komposten de allra bästa förutsättningarna och för att snabba på processen kan man tillsätta lite trädgårdsjord eller gammal kompost.
Betyg på guiden: