En gjutjärnsgryta passar mycket bra för att tillaga både mustiga grytor, långkok och bröd. Gjutjärn är ett mycket hållbart material och kan hantera tillagning i höga temperaturer och är därför en mycket fin investering. Har du väl börjat använda gjutjärnsgrytor vill du aldrig byta tillbaka. Grytan kan användas i stort sett till all matlagning och du får även i dig viktigt järn.

I vår bäst i test guide har vi utfört egna tester samt gått igenom olika betyg och andras tester för olika gjutjärnsgrytor för att hitta vilka som verkligen upplevs som de bästa och mest prisvärda. Eftersom grytor i gjutjärn är dyrare än en vanlig kastrull gäller det att hitta rätt och undvika dåliga felköp.

Alla gjutjärnsgrytor i testet har testats av både nybörjare inom matlagning och vana matlagningsentusiaster för att kunna avgöra användarvänlighet men även rengöring. Alla testpersoner har fått tillaga soppa, köttfärssås och köttgrytor med både långkok och kortare tillagningstid.

Testerna för att hitta bästa gjutjärnsgrytan genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – att modellen är enkel att använda, locket lätthanterligt och att produkten är lätt att förvara, ta fram och ställa undan
  • Kapacitet – hur mycket volym grytan rymmer för olika livsmedel och maträtter
  • Att maten inte bränns fast
  • Om grytan även tål att användas i ugn
  • Vikt
  • Enkel att rengöra

Efter vår presentation av våra vinnare i de olika kategorierna har vi satt ihop en köpguide för dig som vill köpa en riktigt bra produkt. Vi går igenom vad du ska tänka på vad gäller storlek, form, typ av lock, vikt och om den ska vara emaljerad eller inte. Guiden avslutas med de bästa skötselråden och vanliga frågor och svar

Chasseur: ✅ Bästa val

Chasseur

  • Bästa val av GardenHome.se 

Det franska företaget Chasseur har ända sedan tidigt 1920-tal tillverkat grytor och pannor i gjutjärn så det här är ett välkänt märke bland dessa produkter. Ett tryggt val för dig som vill vara säker på att köpa något bra.

Grytorna finns i olika storlekar i stilren design och med dubbelemaljerat gjutjärn som klarar ugnsvärme upp till 220°C. Dubbelemaljeringen ger en extra hållbar yta vilket är extra viktigt för lång hållbarhet när du investerar i en dyrare produkt. En Chasseur fungerar även på induktionshäll. På locket sitter en rostfri knapp som även har en fördjupning för att kunna ha plats för en sked eller slev under matlagningen. Mycket praktiskt!

Dessa grytor tillverkas i champagnedistriktet och färgen både blandas och målas på för hand vilket ger varje produkt en egen karaktär. Produkterna kan diskas i diskmaskin men ytan kan då bli matt efterhand.

Den här produkten blev vårt bästa val då både tester och kundrecensioner i flera butiker visar att detta är en omtyckt produkt. Företaget är kända för bra produkter och vi gillar att grytan är dubbelemaljerad för extra hållbarhet.

Iittala Sarpaneva: ✅ Bästa Premium

Iittala Sarpaneva

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Den här Sarpaneva gjutjärnsgryta från Iittala blev vår vinnare som bästa premium. Förutom att den fungerar väldigt bra för all slags matlagning är den dessutom lite unik i sin design formmässigt och snygg för att med fördel ställas fram vid servering. Designen är inspirerad från Finlands bastukultur med materialval inspirerat av Skandinaviens natur.

Grytan är emaljerad vilket underlättar rengöring och passar bra för dig som inte vill att maten ska ta smak av järn. På locket finns ett praktiskt löstagbart trähandtag som gör det enkelt att lyfta hela grytan eller bara locket utan att bränna fingrarna. Grytan rymmer 3 liter vilket är en lagom storlek för den mesta matlagningen. Produkten passar alla slags spisar och är ugnssäker utan handtag.

Lodge Gjutjärnsgryta 4,73 liter: ✅ Bästa Professionella

Lodge Gjutjärnsgryta 4,73 liter

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Vi korade Orrefors Jernverk gjutjärnsgryta som bästa professionella då denna ovala gryta har riktigt stor kapacitet med sina 3,5 liter och kan sköta sig själv i ugnen vilket sparar tid i matlagningen. Även på spisen för induktionshäll fungerar produkten bra då den håller en jämn temperatur under tillagningen.

Den ovala formen är praktisk om du vill tillaga större stekar, köttfärslimpa eller längre grönsaker och måttet på grytan är 36 x 22 x 17 cm. Produkten är emaljerad men för bästa hållbarhet rekommenderas handdiskning.

Iittala Sarpaneva: ✅ Bästa Extra

Iittala Sarpaneva

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Vi var tvungna att ta med en till produkt från Iittala som vår bästa extra då den är av hög kvalitet samtidigt som den har snygg design. Den här grytan är lite större än den andra modellen från samma varumärke då grytan rymmer 4 liter och har en oval form. Produkten är emaljerad vilket hindrar att matrester fastnar och den är enkel att göra ren.

Stora handtag gör det enkelt att lyfta grytan och den ovala form och volymkapaciteten gör den mycket praktisk för matlagning i ugn. Hela grytan är ugnssäker och den fungerar även på induktionshäll samtidigt som den tål metallredskap. Produkten bör endast handdiskas.

Köpguide när du ska köpa gjutjärnsgryta

Är det värt att investera i en gjutjärnsgryta, när är det bra att använda den och vad ska jag tänka på när jag köper en gryta? De frågorna besvarar vi här i vår köpguide där vi ger dig en samlad bild över de tips och råd som kan vara bra att veta när du ska göra ditt köp.

Fördelarna med att välja en gjutjärnsgryta

Genom att köpa en gjutjärnsgryta gör du framförallt en riktigt bra investering. Grytorna har otroligt lång hållbarhet om du sköter den rätt. Det blir därför både ekonomiskt och miljövänligt.

Valmöjligheterna för tillagning är också stor då det går att använda grytorna på spisen, i ugnen och även över öppen eld. Gjutjärn tål höga temperaturer och vid tillagning får vi i oss järn som släpper i små mängder vilket kan vara extra bra för den som lider av järnbrist.

Om vi jämför en gryta med en vanlig kastrull så fastnar maten inte lika lätt i grytan. Det beror på att kastrullernas botten är tunnare och för att inte bränna vid maten behöver du röra om ofta.

Med en gjutjärnsgryta är det enkelt att laga goda grytor, soppor, storkok, långkok, köttfärssås, kyckling, söndagssteken och bröd. När du lagar mat i en gryta blir maten mör och fin och grytans värmekapacitet gör att maten kan hålla värmen länge.

Att välja gjutjärnsgryta

Storlek

Storleken på gjutjärnsgrytan, vilken volym den klarar, är det främsta valet du behöver göra. Gjutjärn är tungt och kan kännas otympligt men låt inte det innebära att du väljer en mindre gryta än vad du egentligen behöver, det finns även grytor av lätt gjutjärn. Vilken storlek du ska välja beror på hur många ni är i familjen och om grytan även ska användas när du har gäster. Det bästa är att ha en storlek till vardags och en större till middagsbjudningar.

Form

Har du bara runda plattor på din spis får du hålla dig till en rund form om du inte ska ha den i ugnen för då fungerar det även med en oval gryta.

Locket

Vill du använda din gryta i ugnen vid höga temperaturer bör du satsa på ett lock av gjutjärn. Lock med glas bör inte utsättas för mer än 230 grader.

Emaljerad eller inte

En del grytor är emaljerade och andra inte. För bäst resultat av din matlagning spelar det ingen roll. Det som är värt att tänka på är att den emaljerade bara tål låg eller medeltemperatur, oftast tål disk med diskmedel samt kan i vissa fall även köras i diskmaskin. De som är utan emalj tål högre temperaturer och ska bara diskas i varmt vatten och kan behöva lite extra grovrengöring ibland med salt.

Vikt

Gjutjärn är tungt och har du svårt att lyfta en gjutjärnsgryta eller lider av värk bör du satsa på ett lättviktsgjutjärn.

Att tillaga mat på induktionshäll med gjutjärn

De flesta grytor av gjutjärn fungerar bra på induktionshäll men det är viktigt att långsamt värma upp gjutjärnet. Det beror på att det tar längre tid att få jämn temperatur än för en vanlig gryta. Eftersom materialet håller värme väldigt bra är ett tips att slå av plattan en stund innan och låta maten tillagas på eftervärme eftersom den annars tillagas för länge.

Så tar du bäst hand om dina gjutjärnsgrytor

Gjutjärnsgrytor har mycket lång hållbarhet bara de tas om hand på rätt sätt utifrån de skötselråd som finns för just gjutjärn.

Grytorna ska aldrig diskas i diskmaskin och vid diskning för hand ska diskmedel aldrig användas. Skölj istället ur grytan med varmt vatten och torka ur med handduk eller hushållspapper. När grytan är helt torr är det bra att olja in den för att bibehålla en fin yta. Det är viktigt att den är helt torr så att inte vatten som finns kvar får ytan att rosta.

Har något fastnat i botten kan den skrubbas med disksvamp eller diskborste när grytan svalnat. Hjälper inte det strör du salt i botten och ställer in grytan på medelhög värme i ugnen. Efter cirka 20 minuter tas grytan ur och skrubbas med papper innan saltet hälls av och grytan får svalna. Slutligen gnider du in olja och låter grytan stå på låg värme i ugnen i ungefär 15 minuter.

Att bränna in

För att grytan ska hålla länge kan det vara bra att ibland bränna in den om den inte är emaljerad. Då smörjs insidan av grytan med vegetabilisk olja och värms upp till en temperatur där oljan sugs upp i grytan. De flesta nya grytor brukar redan vara inbrända och de som är emaljerade behöver inte brännas in.

Varför är det bra att använda gjutjärnsgryta?

En gryta i gjutjärn får värmen att bättre fördelas under matlagningen och maten blir fin och mör. Genom bra skötselvård kan grytan hålla mycket länge under många, många år vilket är bra både för miljön och plånboken. Hälsofördelarna väger också in eftersom mängden järn ökar i maten. Grytorna är dessutom snygga och kan även användas för att servera maten i.

Vad för mat kan man tillaga i en gjutjärnsgryta?

Det mesta går utmärkt att tillaga i en gjutjärnsgryta. Särskilt bra blir det med grytor, soppor, kyckling, köttfärssås, stekar och långkok. Det går även att laga bröd i en gryta!

Måste man bränna in en ny gryta?

De allra flesta grytor är redan inbrända och redo att användas efter en lätt avsköljning. Emaljerade grytor behöver aldrig brännas in.

Jag får inte rent grytan med bara vatten, vad ska jag göra?

Ibland behöver grytorna grovrengöras och då strör du salt i botten och värmer grytan på medelhög värme i ugnen. Ta ur grytan efter cirka 20 minuter och skrubba med papper innan saltet hälls av. När grytan svalnat gnider du in olja och värmer grytan på låg ugnsvärme i cirka 15 minuter.

Frågor och svar Gjutjärnsgryta

Varför ska man köpa gjutjärnsgryta?

Det finns många fördelar med gjutjärnsgrytor. Gjutjärnsgrytor tål höga temperaturer, ger en jämn värmefördelning och kan hålla värmen under lång tid. Emaljerade grytor skyddar dessutom maten från att bli bränd. Att köpa en gjutjärnsgryta är en investering eftersom grytan håller i många år i flera generationer.

Vad används gjutjärnsgrytor till?

Gjutjärnsgrytor kan användas till all matlagning på spis och i ugn. Typiska maträtter som blir extra bra i en gjutjärnsgryta är mat som ska stå och dra länge som soppor, köttgryta och kycklingrätter.

Hur mycket kostar en gjutjärnsgryta?

Gjutjärnsgrytor finns i olika prisklasser beroende på storlek men också beroende på kvalitet på gjutjärnet. Priset kan vara allt från 500 – 3 000 kronor. Även om de är dyrare i inköp än en vanlig gryta så är hållbarheten mycket lång och de är mycket prisvärda i längden.

Vilken gjutjärnsgryta är bäst?

De bästa gjutjärnsgrytorna är de som lever upp till det behov som finns angående storlek, volym och tyngd. Det gäller att grytan rymmer tillräckligt mycket för att kunna användas i den vardagliga matlagningen och att grytan storleksmässigt passar den spis du har. Har du svårt att lyfta tunga saker är kravet också en gryta i en lättare vikt.

Hur rengör man en gjutjärnsgryta?

Att rengöra gjutjärnsgrytor är mycket enkelt. När grytan svalnat något rengörs den med varmt vatten och en diskborste. Därefter torkas den torr med en handduk eller papper för att därefter oljas in när den är helt torr.

Betyg på guiden:

4.6/5 - (8 votes)