Bästa Dammsugarpåsen » 3 produkter i test

Dammsugarpase

Att köpa dammsugarpåsar är kanske inte så enkelt som det först verkar. När man börjar kolla runt inser man nämligen ganska snabbt att det finns ett stort utbud och att det inte alltid är lätt att hitta rätt. För att underlätta lite har vi valt ut några favoriter och även skrivit ihop en liten guide kring vad som är bra att tänka på vid köp av dammsugarpåsar.

1. Premium DU12190

Premium DU12190 Dammsugarpåsar är tillverkade i syntetfiber och går under dammsugarpåsar.nu eget varumärke. De ersätter originalpåsen E201 från dammsugartillverkaren, men genom att välja dessa får du ett mycket lägre pris.

Dessa syntetfiberpåsar är av högsta fiberkvalité med en hög genomsugseffekt vilket gör att även det allra finaste dammet hamnar i påsen. Med på köpet får du även ett motorfilter eftersom det är viktigt att du regelbundet byter filter för att skona dammsugarens motor. 

Dammsugarpåsen är S-bag kompatibel vilket innebär att de passar dammsugare med påse från Philips och Electroluxgruppen (Electrolux, AEG, Volta, Tornado).

Vill du ha dammsugarpåsar av hög kvalitet till ett mycket bra pris är dessa dammsugarpåsar ett mycket bra val. 

För att försäkra dig om att du alltid har dammsugarpåsar hemma kan du välja att abonnera på dessa, du väljer själv vilket intervall som passar dig bäst. Var tredje månad, var sjätte månad, en gång om året eller vartannat år. I varje paket får du fem dammsugarpåsar.

Hög kvalitet Passar inte alla märken
Premium DU12190
 

2. Electrolux E201S

Dammsugarpåsen s-bag® Classic long performance har en mycket hög uppsugningsförmåga och en hög filterkapacitet som tar bort upp till 99% av alla partiklar. På så sätt kan du se till att få bort luftburna och allergiframkallande partiklar samt även vissa bakterier.

Påsen är uppbyggd av flera lager som på så sätt filtrerar även det allra finaste dammet. Påsens konstruktion gör det också mycket slitstark vilket gör att den håller 50% längre än traditionella dammsugarpåsar av papper. Det slitstarka materialet optimerar även luftflödet vilket ger dammsugaren en konstant sugkraft och du slipper problemet med att sugkraften avtar när dammsugarpåsen börjar bli full.

På påsens öppning finns ett hygienlock som är väldigt praktiskt då du ska ta ut påsen ur dammsugaren. Locket stängs automatiskt vilket förhindrar att innehåll läcker ut.

Eftersom det är en S-bag påse innebär det att den passar dammsugare med påse från Philips och Electroluxgruppen (Electrolux, AEG, Volta, Tornado).

Det här är helt enkelt en originalpåse av hög kvalitet som du verkligen kan lita på!

Glöm inte att även köpa till filter och passa på att byta även det i samband med att du byter dammsugarpåsen.

Passar många populära dammsugare Filter ingår inte
Electrolux E201S
 

3. Miele GN HYCLEAN 3D Efficiency

Miele är ett familjeföretag som hängt med länge, ända sedan 1899. De erbjuder olika typer av hushållsmaskiner för kök, tvätt och golvvård. De levererar produkter av hög kvalitet och satsar stort på såväl prestanda och användarkomfort som energieffektivitet, design och service. Flera dammsugare och andra produkter i Mieles sortiment har fått utmärkelser inom olika tester och recensioner.

Dammsugarpåsen GN HyClean från Miele är en påse av hög kvalitet med många bra egenskaper. De har en otroligt hög effektivitet och filtrerar hela 99,9 % av de minsta dammpartiklarna. Dammsugarpåsen är uppbyggd med en 3D-teknologi vilket gör att du kan använda samma påse länge vilket ju ger ekonomiska fördelar samt att du slipper byta påse så ofta. Påsen har en praktiskt och automatisk förslutning vilket underlättar hanteringen vid byte och gör det hela också mer hygieniskt. Förpackningen innehåller fyra påsar, ett utblåsningsfilter och ett motorfilter.

Med dessa originalpåsar till din Miele dammsugare får du garanterat det allra bästa resultatet.

Väldigt effektivt filter Passar endast ett få antal dammsugare
Miele GN HYCLEAN 3D Efficiency

Så är Dammsugarpåsarna utvalda

Dammsugarpåse – Guide

Det viktigaste är såklart att välja en dammsugarpåse som passar just din dammsugare eftersom alla påsar inte passar i alla dammsugare. I övrigt finns det några saker som kan variera mellan olika typer av dammsugarpåsar. Dels handlar detta om vilket material påsen är tillverkad i men också kapaciteten i form av filtrerings- och uppsugningsförmåga. Detta är kanske inte helt lätt att avgöra genom att bara läsa om produkterna så många gånger handlar det om att testa sig fram till vilken dammsugare som passar dina behov bäst. Vi har valt ut några favoriter ovan men självklart finns det andra alternativ om någon av dessa inte passar just din dammsugare.

Syntetfiberpåse eller papperspåse?

Det finns framförallt två olika typer av dammsugarpåsar i olika material, syntetfiber och papper. Syntetfiberpåsar har hög kvalitet och den högsta sugupptagningsförmågan. De är mjuka och följsamma påsar som suger upp även det allra finaste dammet. Till de flesta äldre dammsugare som är äldre än tio år används istället papperspåsar. Även många av de mindre dammsugarfabrikaten använder sig av dessa typer av dammsugarpåsar. 

Byte av filter

I dammsugaren finns ett utblåsfilter som behöver bytas då och då. Filtret ser till att hålla utblåsningsluften ren genom att det samlar upp små partiklar. Det är bra att ha för vana att alltid byta dammsugarens filter i samband med att du köper ett nytt paket med dammsugarpåsar. Filtret bör bytas minst en gång om året. Om du märker att dammsugarens sugeffekt avtar trots att du nyligen har bytt dammsugarpåse så är det förmodligen dags att byta filter. 

Idag är många dammsugare utrustade med ett så kallat HEPA-filter som är ett mycket effektivt filter som tar upp även de allra minsta partiklarna och förhindrar att dessa tar sig ut via utblåset. Det kan faktiskt förhindra 95-99% av partiklarna att passera. Om du lider av allergi eller astma bör du välja den typen av filter. Du måste dock ha en dammsugare som är avsedd för HEPA-filter så det går alltså inte att bara byta ut ett vanligt filter mot ett HEPA-filter. Precis som med andra filter behöver du vara noggrann med att byta filtret regelbundet.

Förutom utblåsfiltret har dammsugaren även ett motorfilter. Detta filter är placerat bakom dammsugarpåsen och sitter där för att se till att fånga upp grovt damm och förhindra att det når fram till motorn. Även detta filter ska givetvis bytas regelbundet. Ofta köps detta filter i A4-ark som du sedan klipper till för att det ska passa i din dammsugare.

Viktiga att tänka på

Använd aldrig vanliga dammsugarpåsar för uppsugning av slipdamm, aska, gipsdamm eller annan slags byggdamm. Byggdamm sätter nämligen igen porerna i dammsugarpåsen vilket kan medföra att påsen blåser upp sig som en ballong och spricker. 

Originalpåsar eller inte?

Att välja en originalpåse eller inte till din dammsugare kan ju vara en fråga om pris, funktion och kvalitet. Dock är det inget som säger att en påse som inte är originalpåse skulle vara av sämre kvalitet. Detta kan givetvis variera mycket och något som du kanske får testa dig fram till vad som passar dina behov bäst.

Det som kan vara bra att ta hänsyn till är om du har garantitid kvar på din dammsugare och om det är så att dammsugartillverkaren godkänner enbart originalpåsar under garantitiden. Du får helt enkelt kolla upp vilka garantivillkor som gäller för just din dammsugare.

Prisskillnader

När vi har kollat runt och undersökt olika typer av dammsugarpåsar har vi kunnat notera att prisskillnaderna kan vara väldigt stora. Inte bara mellan olika typer av dammsugarpåsar utan även att priset för en och samma dammsugarpåse kan skilja sig mycket mellan olika återförsäljare. Det kan därför vara värt att se sig om lite extra när du ska köpa dammsugarpåsar för att försäkra dig om att du får dem till ett bra pris.

Hur tar jag hand om min dammsugare på bästa sätt?

Förutom att byta dammsugarpåse och filter regelbundet finns det några andra saker som kan vara bra att tänka på för att din dammsugare ska fungera så bra som möjligt även under en längre tid. Dammsug aldrig upp vatten såvida inte din dammsugare är utrustad för just detta. Fukt kan skada såväl påsen som motorn och andra elektroniska delar. Dammsug heller aldrig upp varm aska, cigaretter, tändstickor eller något annat som lätt kan antändas. Undvik också att dammsuga upp fint damm eftersom det kan täppa igen påsen. Använd aldrig din dammsugare utan dammsugarpåse, det kan skada dammsugaren.

Vanliga frågor om Dammsugarpåsar

Vilken dammsugarpåse passar?

För att hitta rätt dammsugarpåse till din dammsugare kan du ofta besöka tillverkarens hemsida för att leta upp ditt märke och modell. Nästa gång du handlar rätt dammsugarpåsar är det bra att klippa ut och spara produktnamnet till nästa gång det är dags att köpa nya.

Hur ofta ska man byta dammsugarpåse?

Vänta inte tills påsen är full för då har sugkraften hunnit bli mycket svag och dammsugaren får inte upp all smuts. Ungefär när påsen är 75% full kan det vara lagom att byta ut den så det är bra att kontrollera med jämna mellanrum om det inte finns någon indikator på dammsugaren.

Hur ofta ska man byta filter i dammsugaren?

Minst en gång per år bör man byta filter i dammsugaren. Om dammsugaren inte suger upp smutsen lika bra som vanligt fast dammsugarpåsen är bytt kan det vara dags att byta filter.