Ingenting kan konkurrera med en eldstad nÀr det kommer till att skapa en hög mysighetsfaktor. Oavsett om det Àr inomhus eller utomhus Àlskar svenskar att sitta runt en mysig brasa och njuta. Du kan lÀgga till ytterligare en dimension till din trÀdgÄrd genom att investera i ett eldfat.

Om du har nÄgot att elda i kan du enkelt anordna mysiga grillkvÀllar ute i din egen trÀdgÄrd. Med de rÀtta verktygen behöver du heller inte oroa dig för att grÀset under korgen tar skada. Eldfat skyddar ditt grÀs sÄ att det inte blir skadat. Du minimerar ocksÄ risken för att elden ska sprida sig vilket gör att du ocksÄ kan grilla nÀr det passar dig.

NÀr det kommer till eldfat har du ocksÄ mÄnga olika stilar att vÀlja mellan. PÄ sÄ sÀtt kan du hitta en du tycker passar in perfekt i din trÀdgÄrd. En del Àr ocksÄ lite mindre och lÀttare vilket gör att du enkelt kan slÀnga in den i bilen och ta med den pÄ en utflykt.

Dangrill Eldfat: ✅ BĂ€sta val

Dangrill eldfat

 • BĂ€sta val av GardenHome.se 

Se pris - Bagarenochkocken.se

Dangrill eldfat Àr ett riktigt snyggt och stilrent eldfat med en design som passar in pÄ de flesta uteplatser. Eldfatet Àr 60 cm i diameter sÄ det Àr inga problem att fÄ plats med en ordentlig brasa. Fatet Àr försett med tre ordentliga ben som gör att det stÄr stadigt och stabilt. PÄ sidorna finns tvÄ handtag som du anvÀnder för att enkelt flytta pÄ eldfatet.

NĂ€r du fĂ„tt hem ditt eldfat sĂ„ monterar du enkelt ihop det genom att skruva pĂ„ de tre benen och sedan Ă€r det bara att börja elda. 

Dangrill eldfat Àr ett bÄde snyggt och kvalitativt eldfat som nog kan falla de flesta i smaken. Det hÀr eldfatet förhöjer garanterat mysfaktorn under de kyliga kvÀllarna pÄ din uteplats.

Egenskaper:

 • Diameter: 60 cm
 • Höjd: 29 cm
 • FĂ€rg: svart
 • Material: Malet jĂ€rn
 • Enkel montering

Landmann – Ball of Fire: ✅ BĂ€sta Premium

Eldfat Ball of Fire, Landmann

 • BĂ€sta premium av GardenHome.se 

Se pris - Buildor.se

För dig som vill ha nÄgot annorlunda sÄ har vi hÀr en riktigt lÀcker premiumprodukt. Landmann Àr en av Europas ledande tillverkare av grillprodukter och Àr vÀl kÀnda vÀrlden över. De startade Är 1966 och har numera ett stort utbud av produkter som bÄde andas kvalitet och anvÀndarvÀnlighet. Om du köper en produkt frÄn Landmann kan du vara sÀker pÄ att du fÄr en riktigt bra produkt.

Det hĂ€r Ă€r inget vanligt eldfat utan istĂ€llet ett riktigt frĂ€ckt eldfat designat som ett klot. Designen fungerar ocksĂ„ som ett effektivt skydd mot gnistor vilket gör det hĂ€r eldfatet unikt. Diametern Ă€r pĂ„ hela 77 cm sĂ„ med det hĂ€r eldfatet kan du ha en ordentlig brasa som vĂ€rmer under kyliga kvĂ€llar. 

Fatet Ă€r emaljerat, stort och kraftigt. Locket Ă€r försett med handtag och gĂ„ngjĂ€rn vilket gör det enkelt att öppna och fylla pĂ„ ved vid behov. 

Med pÄ köpet fÄr du ocksÄ en regnhuv sÄ du kan skydda ditt eldfat mot regn och rusk sÄ det hÄller sig fint lÀnge.

Med det hĂ€r fantastiska eldfatet fĂ„r du och vĂ€nnerna garanterat en mysig stund kring brasan. 

Egenskaper:

 • Diameter: 77 cm
 • Höjd: 90 cm
 • Gnistskydd
 • Emaljerat fat
 • Skyddshuv medföljer

Eldstad Chiaro: ✅ BĂ€sta Budget

Eldstad Chiaro

 • BĂ€sta budget av GardenHome.se 

Eldfat i trÀdgÄrden

Eldfat Àr enklare konstruktioner som kan vara oerhört snygga. De passar ocksÄ utmÀrkt om du vill grilla korv eller bara samlas runt en lÀgereld. Med ett eldfat behöver du inte oroa dig för att grÀset under ska bli brÀnt utan fatet skyddar det som Àr under mot vÀrmen. Hos oss har du flera modeller att vÀlja mellan. Exempelvis finns det tre modeller i gjutjÀrn som brukar vara vÀldigt omtyckta. NÀr gjutjÀrnet blivit varmt hÄller det vÀrmen bÀttre Àn de flesta metalltyper. Det finns olika utformning pÄ faten men gemensamt Àr att de alla har en fot vilket gör att du utan problem kan anvÀnda eldfatet pÄ trÀunderlag som pÄ t.ex. altanen.

Eldkorgar

En eldkorg kan vara vÀldigt mysig att göra en alldeles förtrÀfflig brasa i. Den största fördelen med en eldkorg Àr att elden ger ifrÄn sig mycket eld och vÀrme eftersom att den endast har galler och Àr delvis öppen mot sidorna. En populÀr eldkorg hos oss Àr modellen Eldkorg Stor rundad. I den har du ordentligt med utrymme för veden som du kan göra en stor brasa med tack vare dess storlek. Eldkorgen passar utmÀrkt bÄde under sommaren och vintern. Om du har en badtunna hemma Àr det fint att lÄta en eldkorg lysa upp i de mörka omgivningarna.

Aduro TerassvÀrmare

Aduro TerassvÀrmare Àr bÄde en eldstad och grill i samma. Vi pÄ Gardenhome anser denna terassvÀrmare nÄgot utav eldstÀdernas Rolls Royce. Den Àr stor och ordentlig samtidigt som den ger plats för mycket ved. TerassvÀrmaren Àr gjord för att ge sÄ mycket vÀrme som möjligt vilket gör den bra om du vill anvÀnda den nÀr det Àr lite extra kallt ute. Tack vare sina vÀggar i cortenstÄl hÄller terassvÀrmaren vÀrmen bÀttre och skickar ut den mot den öppna sidan.

TerassvÀrmaren Àr ocksÄ snygg nÀr den inte anvÀnds. Den Àr tillverkad i cortenstÄl vilket Àr en stÄltyp anpassad för att hÄlla i utomhusmiljöer. Efter en tid bildas det en oxidbelÀggning istÀllet för en stor mÀngd rost som hos mÄnga andra metaller vilket Àr bÀttre. CortenstÄlet Àr ocksÄ vÀrmereflekterande vilket gör att du kan grilla utan att oroa dig för att nÄgot mer vÀrmekÀnsligt material i nÀrheten av grillen ska ta skada. Eftersom att vÀrmen koncentreras mot öppningen istÀllet för mot sidorna eller bakÄt.

Du kan anvÀnda terassvÀrmaren som en grill inte bara till korven eller pinnbrödet utan den kan ocksÄ ersÀtta din vanliga kolgrill. Du kan nÀmligen köpa till ett grillgaller du sÀtter fast i den. DÀrför sparar du ocksÄ pengar dÄ du inte behöver köpa bÄde terassvÀrmare och grill.

Gjut ett eget eldfat

Det Àr enkelt att gjuta ditt eget eldfat. Du behöver bara en sÀck torrbetong, lite vatten och tvÄ murarhinkar. Med samma material kan du ocksÄ skapa ett fÄgelbad till trÀdgÄrden. Hinkarna gÄr att ÄteranvÀnda flera gÄnger för nya kreativa projekt.

Introduktion

Betonggjutning gÄr snabbt att utföra med rÀtt förutsÀttningar. Det svÄraste i sammanhanget Àr att skapa en gjutform i ett material som fungerar för uppgiften och som har rÀtt form för det du planerar att gjuta.

Kom igÄng snabbt

VÄra instruktioner Àr enklast möjliga dÀr du anvÀnder dig av tvÄ hinkar. Du blandar först betongen och hÀller ner den i formen, dÀrefter vÀntar du tills betongen har hÀrdat klart. Nu gÄr det bra att vÀnda ut fatet med din fÀrdiga produkt. För att öka hÄllbarheten kan du skapa en armering i betongen med hjÀlp av glasfiber. Det gÄr ocksÄ att korta ner vÀntetiden och ge en fÀrg till fatet genom att blanda in olika tillsatsÀmnen.

HÀr följer en byggvÀgledning dÀr du fÄr information kring hur du kan gjuta fatet och enkelt vÀnda ut det frÄn hinken nÀr det Àr fÀrdigt.

Instruktion

01. Förbered formen

För att kunna gjuta ett eldfat behöver du en gjutform dÀr den inre delen Àr avsevÀrt mindre Àn den yttre delen. HÄlrummet dÀr du hÀller i betongen bör vara mellan 4-5 cm brett. Om du vill gjuta ett eldfat Àr det bÀsta alternativet att anvÀnda tvÄ murarhinkar som har olika storlekar. VÀlj slÀta hinkar utan ojÀmnheter och gör noga rent dem i förvÀg.

1. Gör en kontroll av hinkarnas mÄtt, dÀr hÄlrummet ligger pÄ mellan 4-5 cm. Kanten bör inte vara mindre Àn sÄ eftersom det kan resultera i att fatet spricker nÀr det utsÀtts för vÀrme.

2. Ta bort eventuella ojÀmnheter och smuts frÄn dina formar, sÄ att de Àr rena och slÀta. Om du anvÀnder hinkar bör du sÄga bort kanter och utstickande partier sÄ att de inte skapar spÄr i betongen.

3. Smörj in din gjutform med olja eller vax pÄ ytor som kan komma i kontakt med betong. PÄ detta sÀtt kommer formen inte att klistra sig fast i betongen och det Àr enklare att ta ut fatet frÄn formen.

02. Förbered formen

Alla betongblandningar Àr cementbaserade, dÀrför bör du anvÀnda ansiktsmask nÀr du öppnar pÄsen. BehÄll den pÄ tills dammet har avtagit helt. Vi anvÀnder hÀr fÀrdigblandad betong. Den blandas genom att du först hÀller vatten ner i hinken och dÀrefter torrvaran. Om du vÀljer att blanda betongen sjÀlv behöver du först blanda alla torra ingredienser, dÀrefter kan du hÀlla ner dem i vattnet. Oavsett vilken betongtyp du skapar bör du spara lite torrmaterial och vatten sÄ att du kan justera konsistensen.

1. Blanda 3 dl accelerator med 3,5 liter vatten. Acceleratorn fÄr betongen att hÀrda snabbt. Om du inte tar med accelerator kan du i stÀllet hÀlla i 3 dl extra vatten.

2. Addera fibrer till torrbetongen och blanda allt i en större murarhink. Fibrerna stÀrker betongen och du kan anvÀnda mellan 35-40 g fibrer till 23 kg torrbetong.

3. Blanda ihop vatten med torrbetong och gör en noggrann omrörning med vispen pÄ en kraftfull borrmaskin. LÀgg till lite extra torrmaterial och vatten vid behov sÄ att konsistensen blir bra. Den slutliga betongblandningen bör konsistensmÀssigt vara som tjock gröt med lite vatten högst upp pÄ ytan nÀr du skakar om hinken.

03. Dags för gjutning

NÀr du Àr klar med betongblandningen Àr det dags att hÀlla upp den i den större hinken som utgör formens ytterdel. Var noga med att inte fÄ betong pÄ kanterna, detta kan ge problem sedan nÀr du ska avlÀgsna formen.

Placera betongen i botten av formen och sÀtt den mindre hinken ovanpÄ. Se till att den hamnar i centrum sÄ att kanten pÄ eldfatet blir lika bred runtom. Om du har lagt till accelerator i betongblandningen bör du vÀnta i 2-3 dagar innan du avlÀgsnar formen. Om du inte har lagt i accelerator krÀvs det 4-5 dagar.

1. HÀll betongen som nu Àr fuktig i mitten av botten pÄ den större hinken. Det Àr viktigt att den inte hamnar pÄ sidorna. Med lÀtta skakningar kan du se till att den fördelar sig jÀmnt över botten.

2. Placera den mindre hinken i den större. Nu Àr det dags att vrida och trycka ner den lilla hinken sÄ att betongen pÄ detta vis pressas uppÄt i mellanrummet mellan hinkarna. För att slÄ ut luften i betongen kan du vrida pÄ hinkarna med smÄ och snabba ryck.

3. Nu Àr det viktigt att hÄlla den mindre hinken pÄ sin plats i betongen. SÀtt en spann fylld med sand eller vatten pÄ botten i hinken. PÄ detta sÀtt kan betongen hÀrda i rÀtt form.

4. Betongen behöver stÄ och hÀrda under 2-3 dygn. DÀrefter kan du ta den ur formen. Vrid försiktigt och lyft upp den innersta hinken frÄn betongen. Rotera dÀrefter den yttre hinken 90 grader och lÀgg den pÄ sidan. Nu kan du försiktigt rulla ut fatet.

5. Som avslutning kan du slipa kanterna med en karborundumsten om det behövs. Kanterna kan bli vassa och oregelbundna efter gjutningen.

Material

 • TvĂ„ murarhinkar med diameter pĂ„ 53 respektive 44 cm
 • Bilvax eller formolja (det gĂ„r Ă€ven bra med matolja)
 • Torrbetong, 0-4 mm
 • SikaCim Fibre
 • Accelerator (valfritt)

Specialverktyg

 • Visp till borrmaskinen
 • Murslev

Tidsförbrukning

Att förbereda formen tar en timme, inklusive att blanda betongen och hÀlla i den. DÀrefter tillkommer tid för betongen att hÀrdas.

Pris

För det första eldfatet Àr sammanlagt pris ungefÀr 200 kronor. DÀrefter kostar faten mindre Àn 100 kronor styck.

SvÄrighetsgrad

Det Àr enkelt att genomföra sjÀlva gjutningen. SvÄrigheten ligger i att skapa rÀtt konsistens pÄ betongen.

Tips och tricks

 • Du kan skydda betongen genom att lĂ€gga smĂ„ lavastenar i ett tunt lager pĂ„ botten av eldfatet. PĂ„ detta sĂ€tt skyddar stenarna betongen mot vĂ€rme. De lĂ„ter ocksĂ„ luft trĂ€nga ner under veden, vilket gör det lĂ€ttare att hĂ„lla elden levande.
 • TĂ€nk pĂ„ sĂ€kerheten och skydda dig sjĂ€lv mot cementdamm vilket Ă€r obehagligt och skadligt att fĂ„ in i lungorna. PĂ„ grund av detta Ă€r det viktigt att anvĂ€nda ansiktsmask nĂ€r du hĂ€ller i och blandar betongen. AnvĂ€nd ocksĂ„ handskar vid gjutningen för att skydda hĂ€nderna mot uttorkning och starka kemikalier.
 • Om fatet Ă€r avsett att anvĂ€ndas till bĂ„l bör du vĂ€nta med att tĂ€nda det tills allt vatten har avdunstat frĂ„n betongen. Detta tar minst 28 dygn. Om du tĂ€nder bĂ„let innan dess kan vattnet i betongen börja koka vilket resulterar i sprickor.
 • Du kan fĂ€rga betongen med mörkgrĂ„tt, svart eller rödbrunt betongfĂ€rgpulver som finns pĂ„ byggvaruhus.
 • Murarhinkar kan anvĂ€ndas som gjutformar. Deras koniska form underlĂ€ttar för att fĂ„ ut det gjutna ur formen. Med en fĂ€rdigblandad torrbetong som blandas med vatten Ă€r det enklare, samt att lĂ€gga i glasfiber som stĂ€rker betongen. Med acceleratorn hĂ€rdas betongen fort.

Eldfat som utgÄtt:

Eld-planteringsfat

Eld-planteringsfat

 

Eldfat

 • BĂ€sta budget av GardenHome.se 

Slutligen har vi Ă€ven valt ut ett eldfat i budgetklassen för dig som vill ha ett riktigt prisvĂ€rt alternativ. Du kan anvĂ€nda det som ett eldfat, som en grill eller till och med som ett planteringsfat. 

Diametern pÄ eldfatet Àr 50 cm och du fÄr Àven med ett stativ som Àr 23 cm högt vilket gör att eldfatet kommer upp en bit frÄn marken vilket givetvis ocksÄ höjer sÀkerheten. Det underlÀttar ocksÄ om du vill placera ditt eldfat i snön. Vill du dessutom skydda marken under mot aska sÄ kan du Àven köpa till en plÄtbricka separat som Àr anpassad för just detta.

Eldfat Ă€r Ă€ven populĂ€rt att anvĂ€nda som planteringsfat och dĂ€rför Ă€r detta eldfat utrustat med ett drĂ€neringshĂ„l i botten. Men vill du Ă€ndĂ„ anvĂ€nda eldfatet för just att elda pĂ„ sĂ„ kan du om du vill komplettera med ett grillgaller sĂ„ kan du passa pĂ„ att grilla pĂ„ brasan nĂ€r den Ă€ndĂ„ Ă€r tĂ€nd. 

BÄde eldfatet och stativet Àr tillverkat av Ätervunnet jÀrn och de har bÄda en mycket lÄng livslÀngd.

Oavsett om du vill ha en stĂ€mningshöjande brasa, grilla nĂ„gra korvar eller ordna ett blomsterarrangemang sĂ„ kan du alltsĂ„ anvĂ€nda dig av det hĂ€r fina eldningsfatet som du dessutom köper till ett riktigt fyndpris. 

Egenskaper:

 • Diameter: 50 cm
 • Höjd: 23 cm
 • Kan anvĂ€ndas som eldfat eller planteringsfat
 • DrĂ€neringshĂ„l
 • Material: Återvunnet jĂ€rn
 • Vikt: 4 kg
 • Grillgaller och plĂ„tfat kan köpas till separat

Betyg pÄ guiden: