Ingenting kan konkurrera med en eldstad när det kommer till att skapa en hög mysighetsfaktor. Oavsett om det är inomhus eller utomhus älskar svenskar att sitta runt en mysig brasa och njuta. Du kan lägga till ytterligare en dimension till din trädgård genom att investera i ett eldfat.

Om du har något att elda i kan du enkelt anordna mysiga grillkvällar ute i din egen trädgård. Med de rätta verktygen behöver du heller inte oroa dig för att gräset under korgen tar skada. Eldfat skyddar ditt gräs så att det inte blir skadat. Du minimerar också risken för att elden ska sprida sig vilket gör att du också kan grilla när det passar dig.

När det kommer till eldfat har du också många olika stilar att välja mellan. På så sätt kan du hitta en du tycker passar in perfekt i din trädgård. En del är också lite mindre och lättare vilket gör att du enkelt kan slänga in den i bilen och ta med den på en utflykt.

Dangrill Eldfat: ✅ Bästa val

Dangrill eldfat

 • Bästa val av GardenHome.se 

Se pris - Bagarenochkocken.se

Dangrill eldfat är ett riktigt snyggt och stilrent eldfat med en design som passar in på de flesta uteplatser. Eldfatet är 60 cm i diameter så det är inga problem att få plats med en ordentlig brasa. Fatet är försett med tre ordentliga ben som gör att det står stadigt och stabilt. På sidorna finns två handtag som du använder för att enkelt flytta på eldfatet.

När du fått hem ditt eldfat så monterar du enkelt ihop det genom att skruva på de tre benen och sedan är det bara att börja elda. 

Dangrill eldfat är ett både snyggt och kvalitativt eldfat som nog kan falla de flesta i smaken. Det här eldfatet förhöjer garanterat mysfaktorn under de kyliga kvällarna på din uteplats.

Egenskaper:

 • Diameter: 60 cm
 • Höjd: 29 cm
 • Färg: svart
 • Material: Malet järn
 • Enkel montering

Landmann – Ball of Fire: ✅ Bästa Premium

Eldfat Ball of Fire, Landmann

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Se pris - Buildor.se

För dig som vill ha något annorlunda så har vi här en riktigt läcker premiumprodukt. Landmann är en av Europas ledande tillverkare av grillprodukter och är väl kända världen över. De startade år 1966 och har numera ett stort utbud av produkter som både andas kvalitet och användarvänlighet. Om du köper en produkt från Landmann kan du vara säker på att du får en riktigt bra produkt.

Det här är inget vanligt eldfat utan istället ett riktigt fräckt eldfat designat som ett klot. Designen fungerar också som ett effektivt skydd mot gnistor vilket gör det här eldfatet unikt. Diametern är på hela 77 cm så med det här eldfatet kan du ha en ordentlig brasa som värmer under kyliga kvällar. 

Fatet är emaljerat, stort och kraftigt. Locket är försett med handtag och gångjärn vilket gör det enkelt att öppna och fylla på ved vid behov. 

Med på köpet får du också en regnhuv så du kan skydda ditt eldfat mot regn och rusk så det håller sig fint länge.

Med det här fantastiska eldfatet får du och vännerna garanterat en mysig stund kring brasan. 

Egenskaper:

 • Diameter: 77 cm
 • Höjd: 90 cm
 • Gnistskydd
 • Emaljerat fat
 • Skyddshuv medföljer

Eld-planteringsfat: ✅ Bästa Budget

Eldfat

 • Bästa budget av GardenHome.se 

Se pris - Clasohlson.se

Slutligen har vi även valt ut ett eldfat i budgetklassen för dig som vill ha ett riktigt prisvärt alternativ. Du kan använda det som ett eldfat, som en grill eller till och med som ett planteringsfat. 

Diametern på eldfatet är 50 cm och du får även med ett stativ som är 23 cm högt vilket gör att eldfatet kommer upp en bit från marken vilket givetvis också höjer säkerheten. Det underlättar också om du vill placera ditt eldfat i snön. Vill du dessutom skydda marken under mot aska så kan du även köpa till en plåtbricka separat som är anpassad för just detta.

Eldfat är även populärt att använda som planteringsfat och därför är detta eldfat utrustat med ett dräneringshål i botten. Men vill du ändå använda eldfatet för just att elda på så kan du om du vill komplettera med ett grillgaller så kan du passa på att grilla på brasan när den ändå är tänd. 

Både eldfatet och stativet är tillverkat av återvunnet järn och de har båda en mycket lång livslängd.

Oavsett om du vill ha en stämningshöjande brasa, grilla några korvar eller ordna ett blomsterarrangemang så kan du alltså använda dig av det här fina eldningsfatet som du dessutom köper till ett riktigt fyndpris. 

Egenskaper:

 • Diameter: 50 cm
 • Höjd: 23 cm
 • Kan användas som eldfat eller planteringsfat
 • Dräneringshål
 • Material: Återvunnet järn
 • Vikt: 4 kg
 • Grillgaller och plåtfat kan köpas till separat

Eldfat i trädgården

Eldfat är enklare konstruktioner som kan vara oerhört snygga. De passar också utmärkt om du vill grilla korv eller bara samlas runt en lägereld. Med ett eldfat behöver du inte oroa dig för att gräset under ska bli bränt utan fatet skyddar det som är under mot värmen. Hos oss har du flera modeller att välja mellan. Exempelvis finns det tre modeller i gjutjärn som brukar vara väldigt omtyckta. När gjutjärnet blivit varmt håller det värmen bättre än de flesta metalltyper. Det finns olika utformning på faten men gemensamt är att de alla har en fot vilket gör att du utan problem kan använda eldfatet på träunderlag som på t.ex. altanen.

Eldkorgar

En eldkorg kan vara väldigt mysig att göra en alldeles förträfflig brasa i. Den största fördelen med en eldkorg är att elden ger ifrån sig mycket eld och värme eftersom att den endast har galler och är delvis öppen mot sidorna. En populär eldkorg hos oss är modellen Eldkorg Stor rundad. I den har du ordentligt med utrymme för veden som du kan göra en stor brasa med tack vare dess storlek. Eldkorgen passar utmärkt både under sommaren och vintern. Om du har en badtunna hemma är det fint att låta en eldkorg lysa upp i de mörka omgivningarna.

Aduro Terassvärmare

Aduro Terassvärmare är både en eldstad och grill i samma. Vi på Gardenhome anser denna terassvärmare något utav eldstädernas Rolls Royce. Den är stor och ordentlig samtidigt som den ger plats för mycket ved. Terassvärmaren är gjord för att ge så mycket värme som möjligt vilket gör den bra om du vill använda den när det är lite extra kallt ute. Tack vare sina väggar i cortenstål håller terassvärmaren värmen bättre och skickar ut den mot den öppna sidan.

Terassvärmaren är också snygg när den inte används. Den är tillverkad i cortenstål vilket är en ståltyp anpassad för att hålla i utomhusmiljöer. Efter en tid bildas det en oxidbeläggning istället för en stor mängd rost som hos många andra metaller vilket är bättre. Cortenstålet är också värmereflekterande vilket gör att du kan grilla utan att oroa dig för att något mer värmekänsligt material i närheten av grillen ska ta skada. Eftersom att värmen koncentreras mot öppningen istället för mot sidorna eller bakåt.

Du kan använda terassvärmaren som en grill inte bara till korven eller pinnbrödet utan den kan också ersätta din vanliga kolgrill. Du kan nämligen köpa till ett grillgaller du sätter fast i den. Därför sparar du också pengar då du inte behöver köpa både terassvärmare och grill.

Betyg på guiden: