Köp en tvättmaskin som tvättar rent på ett effektivt sätt utan att dra för mycket energi genom att se på tvättmaskin bäst i test!

Den bästa tvättmaskinen tvättar rent, snabbt och effektivt. Men en tvättmaskin bäst i test är energisnål och har platsen som du behöver för hushållets tvätt. När du väljer kan det också vara klokt att se på hur tyst tvättmaskinen går för med tiden är det lätt att bli tokig på en maskin som låter hela gatan veta att du tvättar.

LG FH6F9BDS2: ✅ Bästa val

LG FH6F9BDS2

 • Bäst i test 2020 från Bast-i-test.se
 • 9 av 10 på Revoo.com

Utvald som vinnare till bästa val blir tvättmaskinen LG FH6F9BDS2 som klarar tvätt upp till 12 kg per tvätt. Perfekt för en stor familj som vill spara tid på att tvätta med färre antal tvättar. Maskinen har dessutom en riktigt bra centrifugeringsförmåga då den kan snurra upp till 1 600 varv per minut. Det innebär kortare torktid vilket kan vara viktigt i ett större hushåll för att få in kläderna snabbt i garderoberna.

Den här tvättmaskinen har den bästa energimärkningen med energiklass A+++ vilket innebär att den sparar både på el och vatten. Maskinen är också både tyst och mycket hållbar tack vare en kolfri motor. LG ger dessutom 10 års motorgaranti! Tvättmaskinen har även en funktion som minskar tvättiden genom att spraya vatten direkt på tyg i 120 sekunder som ger effektivare sköljningar.

För att snabbt kunna hänga upp tvätten när den är klar går det att ställa in en timer som startar maskinen på önskad tid. Fler smarta funktioner är ett snabbprogram på 14 minuter för att fräscha upp kläder och en ångfunktion för extra ren tvätt.

Viktiga egenskaper

 • Högsta energiklassen A+++
 • Tvättkapacitet 12 kg
 • Frontmatad
 • Timer
 • Kolfri motor
 • Ångfunktion

Miele WWF120: ✅ Bästa Premium

Miele WWF120

 • Fyra i budgetklassen på Byggahus.se
 • 3 av 5 stjärnor på Prisjakt

Produkten Miele WWF120 är utsedd till bästa premium då det är en riktig energisnål tvättmaskin i energiklassen A+++. Motorn är kolfri vilket ger en både hållbar och tyst maskin. Utifrån tvättmängden kan tvättmaskinen använda precis rätt mängd el och vatten vilket är en stor energi- och vattenbesparing.

Maskinen har en tvättkapacitet på upp till 8 kg vilket kan vara lagom för en medelstor familj. Centrifugeringshastigheten klarar 1 600 varv per minut vilket får bort det mesta av överskottsvattnet för snabbare torktid.

Tvättmaskinen har en smart timerfunktion för att kunna ställa in starttiden och med ett snabbprogram på 20 minuter blir kläderna snabbt fräscha.

Viktiga egenskaper

 • Högsta energiklassen A+++
 • Tvättkapacitet 8 kg
 • Frontmatad
 • Timer
 • Kolfri motor
AEG L7FBM862E

 • 4,7 av 5 stjärnor på Pricerunner.dk

AEG är ett känt märke och deras tvättmaskin AEG L7FBM862E klarar sig fint i experttester. Maskinen får också goda recensioner av användare. Den höga energiklassen sörjer för billig drift. Samtidigt är det här en tvättmaskin med olika program och enkel användning.

Om du tycker att det är viktigt med en tvättmaskin som bidrar till mindre behov av att stryka kläder ska du ta en titt på den här modellen. Den har nämligen ång-funktion. Den går att använda då du inte behöver tvätta ett plagg men vill fräscha upp det. Ång-funktionen är också bra på så vis att den kan minska på antalet allergener i tvätten.

8 kg ger gott om utrymme för ett hushåll med 3–4 personer. Med en timer kan du fördröja tiden för när tvätten går igång. Kanske vill du ställa in tvätten till nästa morgon för att inte ha något som helst ljud under sen kväll från tvättrummet.

Viktiga egenskaper

 • Högsta energiklassen A+++
 • 8 kg
 • Frontmatad
 • Timer
 • Borstfri motor
 • Ång-funktion

Guide – Välj rätt tvättmaskin

En tvättmaskin är otroligt viktig för varje hushåll. Vi vill ha rena kläder, lakan och handdukar. Det spelar ingen roll om du har något kilo tvätt per vecka eller om du står med minst 20 kg per dag. Tvättmaskinen måste leva upp till vissa grundläggande krav för att den ska ses som en tillgång som du kan lita på.

Hur ska du tänka när du väljer tvättmaskin? Här är några tips och råd som kan hjälpa dig att se på tvättmaskiner som fått bäst i test på rätt sätt.

En tvättmaskin för din budget

Det börjar alltid med budget. Om du inte har råd med den dyraste tvättmaskinen som prisas som den bästa i alla test är det ju ingen mening med att fundera mer på den. Det betyder dock inte att du inte kommer att ha råd med något som fungerar bra.

Idag finns det så många modeller och val att det går att hitta bästa tvättmaskinen för varje budget. Det viktigaste är att du får grundfunktioner som:

 • Varierade tvättprogram
 • God ekonomi
 • Design som passar in i rummet
 • Ljudnivå som du kan leva med

Det kan vara imponerande med tvättmaskiner som har hur många program som helst. Men tänk på saken. Kommer du verkligen att bry dig så mycket om en display som du kan ha släckt eller tänd?

När du ser på en tvättmaskin som fått bäst i test måste du alltid fundera på om det som lyfts fram som bra är det som du bryr dig om. Om det är det och priset är rätt kan du mycket väl ha hittat den bästa tvättmaskinen för dig.

Blir det rent?

Idag finns det ekonomiska miljövänliga tvättmaskiner som har dragit ner på vattenförbrukningen så pass att det kanske inte ens känns som att du har tvättat kläderna. Det finns de som klagar på den nya tekniken som går ut på att plaggen blötläggs längre och temperaturen på vattnet dras ner.

Men den viktigaste frågan är om det blir rent. Här är din bästa källa recensioner. Ta en titt på vad verkliga användare har att säga om tvättmaskinen. Om de tycker att den fungerar bra och är nöjda med resultaten spelar det ju mindre roll precis hur maskinen når dessa.

För att veta om det blir rent måste du också fundera lite på hur du tvättar. Om det till exempel är viktigt för dig att kunna tvätta lakan och handdukar nära kokpunkten behöver du ju en maskin som kan nå gradantal på omkring 90.

Högre värme kan betyda att maskinen drar mer energi men det är ju något som du är villig att betala lite mer för när det här är viktigt för dig. Ta också en titt på hur du kan klara av fintvätt. Det finns maskiner som har särskilt bra program för kläderna som egentligen skulle ha fått kemtvätt men som faktiskt överlever en runda i maskinen med handtvättprogram.

Tvättmaskiner som låter mycket

Det här är verkligen en viktig punkt. När en tvättmaskin låter mycket kan det göra dig och dina grannar tokiga. Det kan finnas olika skäl till att en tvättmaskin är högljudd.

 1. Den står inte stadigt och låter mycket då den rör sig upp och ner på golvet under centrifugering.
 2. Den har centrifugering som är mycket högljudd.

Under andra delar av tvätten bör en vanlig tvättmaskin inte vara särskilt högljudd men ta det inte för givet. Se på ljudnivå både för normal tvätt och vid centrifugering för att göra dig en uppfattning om hur störande ljudet kan tänkas bli.

Med fötter som går att justera kan du påverka ljud som kommer av att maskinen rör på sig för mycket när den inte står korrekt. Ibland är ju golvet inte helt jämnt och då är det en fördel att tvättmaskinen kommer väl förberedd för detta.

Ska du installera själv?

Det är inte svårt att installera en tvättmaskin men det kan ändå vara en fördel att få hjälp med detta. Med en duktig tekniker på plats kan du passa på att ställa viktiga frågor om hur maskinen ska användas.

Du kan också be om att få hjälp med saker som att få tvättmaskinen att stå rakt på golvet så att den inte kommer att hoppa omkring under centrifugering. Även om du får betala lite extra för installationen kan det vara det värt. Då vet du ju med säkerhet att din tvättmaskin har förberetts på rätt sätt.

Garantier och försäkringar

Idag lever inte tvättmaskiner i flera årtionden. Det har vi vant oss vid. Att behöva köpa en ny efter 10 år kan anses som mycket bra. Men det är klart att det finns modeller som kan hålla längre. Ta en titt på garantier som du kan få. Med fem års garanti kan det ju kännas extra tryggt.

Tänk också på att rätt hantering av en tvättmaskin kan få den att leva mycket längre. Det är till exempel viktigt att du undviker att få leksaker och mynt i maskinen. När dessa fastnar i tvättmaskinens system kan det slita på den och leda till sämre funktion. Håll även facket för tvättmedel och sköljmedel rent för att slippa problem med smuts och mögel som tar sig in i maskinen den här vägen.

Frågor och svar Tvättmaskin 

Vad bör man tänka på vid köp av tvättmaskin?

Utrymmet för en tvättmaskin är ofta något som behöver kontrolleras inför ett köp eftersom bredd och djup varierar stort mellan olika modeller. I andra hand brukar tvättkapaciteten för hur mycket tvätt som maskinen klarar av vara en annan avgörande faktor. Andra bra saker att tänka på är vilken energiförbrukning tvättmaskinerna har även om de allra flesta nya maskinerna är mycket energisnåla.

Ska man välja en toppmatad eller frontmatad tvättmaskin?

Fördelen med en toppmatad tvättmaskin är att de ofta tar mindre plats. Det gäller framför allt när luckan ska öppnas då denna är i toppen på maskinen. Nackdelen är att det kan vara svårt att komma åt tvätten som ligger i botten på maskinen om man inte är så lång eller kan böja sig så bra över maskinen. Då är en frontmatad tvättmaskin att föredra och det är den vanligaste varianten på marknaden. De frontmatade modellerna brukar oftast ha högre tvättkapacitet än de toppmatade.

Hur stor tvättkapacitet behövs för en tvättmaskin?

Hur mycket tvätt som ska gå att tvätta åt gången beror på hur stort hushållet är och hur ofta man behöver tvätta.

Får man hjälp med att forsla bort den gamla tvättmaskinen när man köper en ny?

Ja, de allra flesta kedjorna erbjuder både hemkörning, bortforsling och installation mot en extra kostnad.

Kan man installera tvättmaskinen själv?

Moderna tvättmaskiner har vanliga stickkontakter och är enkla att installera. Beroende på var man bor finns det ibland bara möjlighet till fast installation och då ska man ta hjälp av en behörig elektriker.

Är en kombinerad tvättmaskin och torktumlare bra?

Det kan vara ett bra alternativ om det finns ont om plats eller för att spara in på lite pengar. Nackdelen är att dessa kombinerade maskiner ofta ger både lägre tvättkapacitet och torkkapacitet. Det går heller inte att köra i gång en ny maskin tvätt medan man väntar på att torktumlaren ska bli klar.

Hur länge håller tvättmaskiner?

et kan variera ganska stort hur länge en tvättmaskin håller både beroende på kvalitet men även hur ofta den används och hur. En tvättmaskin ska fyllas men inte överfyllas vilket kan belasta både motor och andra delar. Generellt vid normal användning kan en tvättmaskin hålla 8 – 10 år.

Tvättmaskiner som utgått:

Miele WDB020/030 Eco

 

Miele WDB020/030 Eco

 • Bäst i test 2020 från Bast-i-test.se
 • 9 av 10 på Revoo.com

Designen är minimalistisk men Miele WDBO020/030 Eco är en tvättmaskin som har fått väldigt höga betyg. Den är en bästsäljare i vitvarubutiker världen över och det har flera skäl. Framförallt rör det sig om en modell som gör jobbet. Tvätten blir ren och det utan att du ser rött när du läser elräkningen.

Ett plus med den här modellen är att platsen för sköljmedel inte ligger mellan vanlig tvätt och förtvätt. Du får en lucka som täcker den här delen och det gör det enklare att inte spilla sköljmedel i de andra facken.

Du kan programmera tvätten så att den går igång senare. Det här är en Miele tvättmaskin som ger dig en rad olika tvättprogram som täcker mer än väl de behov som finns i ett vanligt hushåll. Om du drar igång en tvätt och inser att något mer skulle kommit med är det bara att pausa och lägga till detta plagg, mycket smart!

Viktiga egenskaper

 • Högsta energiklassen A+++
 • Laddas framtill
 • 7 kg
 • Rostsäker
 • Smart kompakt layout
 • Senare start
 • Barnlås

BOSCH WAB28266SN

BOSCH WAB28266SN

 

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Bosch WAT283T8SN

Bosch WAT283T8SN

 

 • Fyra i budgetklassen på Byggahus.se
 • 3 av 5 stjärnor på Prisjakt

Bosch WAT283T8SN är en populär tvättmaskin som gör det billigt att tvätta ofta. Perfekt för barnfamiljen som ibland låter tvättmaskinen gå dygnet runt! Att det här är en tvättmaskin med tyst gång får betydelse. Den stör inte som många andra tvättmaskiner kan göra.

Med högsta energiklassen spar du också pengar på energi. Det finns gott om plats i trumman som klarar av 8 kg. Viktigt att påpeka är att den här tvättmaskinen har väl fungerande centrifug. Det är något som Boschs tvättmaskiner i denna serie är kända för. Bättre centrifugering minskar tiden i torktumlaren!

Viktiga egenskaper

 • Högsta energiklassen A+++
 • 8 kg
 • Kolfri motor
 • 49 dB ljudnivå (74 dB vid centrifugering)
 • Frontmatad

Betyg på guiden:

4.5/5 - (4 votes)