Hitta rätt kattlåda! Här får du mer information om kattlådor som fungerar riktigt bra för inomhus- och utomhuskatter.

Katter behöver också tillgång till toalett inomhus. Detta oavsett om de bor inomhus dygnet runt eller går ut med jämna mellanrum. Katter har ett naturligt behov av att sköta sin toalett och gräva ner sitt avfall. Det betyder att du måste ha en kattlåda som motsvarar det behovet och som dessutom är lätt att hålla ren.

För att välja kattlåda bör du tänka både på katten, eller katternas, behov och ditt eget. Det kan till exempel vara viktigt med en modell som är känd för att motverka lukt. Det blir bra med fräsch toalettmiljö både för dig och för missen.

Kattlådor vi rekommenderar 

Här är några av de bästa kattlådor som finns på marknaden idag. Läs vidare för att hitta den modell som kommer att passa er bäst. Tänk också på att välja bra kattströ för lådan och att du kanske behöver två stycken. Många katter vill ha en låda för kiss och en för avföring.

Alla Kattlådor

#1 Imazo Modkat

Imazo Modkat kattlada
Till butik - ZooPlus

Sammanfattning: Imazo Modkat är en mycket spännande kattlåda som har utvecklats med innovation. Här får du en djupare kattlåda som förhindrar spridning av kattsanden över golvet. Dessutom har den ett praktiskt lock med hål. När katten kommer upp ur lådan kommer smuts som har fastnat på tassarna att skrapas av på locket.

Lådan är fin att se på och är därmed en fin inredningsdetalj. Den är ganska hög och har en del som ska sätts i för att göra tömning enklare. Det går att tvätta lådan såväl som linern som du sätter i. En stor fördel med den här kattlådan är att den inte ser ut som en typisk katt toalett. Det kan vara bra om du vill ställa den på en plats där den kommer att synas.

Med kattlådan kommer det en spade. Den kan du hänga på sidan av lådan. Locket har en form som gör det enkelt att vika upp och komma åt när du vill punktstäda med spaden i kattlådan.

Viktiga egenskaper

 • Storlek 38,1×40,6×40,6
 • Kommer med spade
 • Kommer med liner
 • Tål vatten
 • Snygg design
Toaletthus till Kattlåda

#2 Toaletthus till Kattlåda

Till Butik - Vetzoo.se

 • Bästa mellan av GardenHome.se

Sammanfattning: Den här produkten är ett katthus som används över en kattlåda eller över en kattbädd. Produkten tar platsen som bästa mellan eftersom den går att använda på flera sätt. Katthuset blir ett mysigt krypin tillsammans med en kattbädd och kan ställas i vardagsrummet eller sovrummet som en snygg inredningsdetalj. Till den här produkten ingår inte kattlåda eller kattbädd.

Som ett tak över kattlådan minskas nedsmutsningen kring lådan och håller på så sätt badrummet prydligt och snyggt. På katthuset finns ventilationshål på baksidan för bra genomströmning av frisk luft för att minska dålig lukt i kattlådan.

Produkten är tillverkad av lackerad MDF-material som enkelt går att rengöra. Själva luckan till huset har ett magnetlås som kan hålla luckan stängd.

Viktiga egenskaper

 • Storlek 49 x 51 x 51 cm
 • Lackerad MDF-material
 • Lucka med magnetlås
 • Snygg inredningsdetalj
Rotho MyPet Kattlåda med Tak

#3 Rotho MyPet Kattlåda med Tak

Till Butik - Vetzoo.se

 • Bästa budget av GardenHome.se

Sammanfattning: Till bästa budget blev Rotho MyPet Kattlåda med Tak som är en kattlåda med ett tak. Kattlådan är utrustad med ett system för att inte behöva tömma kattlådan så ofta vilket sparar pengar på pellets.

Kattlådan är särskilt anpassad att användas tillsammans med PeeWees speciella ströpellets. Lådan är utrustad med ett smart system där 90% av kattens urin försvinner genom ett galler ner till den undre lådan. Övrig urin absorberas av pelletsen i den övre lådan. Det här får den övre lådan att hållas betydligt torrare och renare än många andra kattlådor.

Viktiga egenskaper

 • Storlek 56 x 39 x 38,5 cm
 • Smart system för torrare och renare pellets
 • Mindre mängd pellets går åt
Trixie Berto kattlåda

#4 Trixie Berto

Till Butik - Zooplus.se

 • Bästa special av GardenHome.se

Sammanfattning: Vilken smart kattlåda! Här får du ett genomtänkt avfallssystem som gör att du kan få ut mycket mer av din kattsand. När du vill göra rent kan du helt enkelt skaka ner den rena sanden i det undre lagret och sedan slänga avfallet. Det spar på kattsanden och gör det lättare att hålla kattens toalett ren.

Trixie Berto har en hygienisk design med två lådor och en sil. Det hela kläms ihop med två Easy Click klämmor. Lådan har höga kanter för att minimera spillet av sand på golvet. Det kan vara bra att tänka på vilken kattsand du använder med lådan. Det är till exempel rekommenderat att använda klumpbildande sand för lättare rengöring vid silning.

Den här lådan kan vara ett bra val till lite större katter som drar nytta av att den bakre kanten är lite högre. Lådan passar dock alla katter då den är enkel att hålla fräsch och därmed ger katten den rena toalettmiljö som den har behov av.

Viktiga egenskaper

 • Storlek 39 x 22 x 59 cm
 • Höga kanter
 • Med sil
 • Lätt att göra ren
 • Plats för stor katt

Guide – Välj rätt kattlåda

Det finns många olika typer av kattlådor och det är viktigt att du väljer rätt. Tänk både på vad som är bra för katten och vad som kommer att passa i ditt hem. Storlek på lådan får betydelse men ännu viktigare är att se på funktionen.

Både katter och människor vill ha en fräsch miljö omkring sin toalett. Det är alltså väldigt viktigt att lådan är enkel att rengöra. Det finns flera saker som påverkar hur lätt det blir att hålla rent i en kattlåda. Generellt sett är det bra om den:

 • Är gjord av material som tål vatten och rengöringsmedel
 • Har en enkel design som är lätt att ta isär
 • Har kanter eller annan funktion som minskar risk för spill av strö
 • Står stadigt så att den inte tippar

Då katten inte använder en kattlåda

Katter brukar förstå hur de ska använda kattlådor av sig själva. Det här är ett djur som snabbt blir rumsrent helt enkelt för att detta ligger i kattens natur. En del väljer att visa en ny katt till kattlådan direkt vid ankomsten. Även kattungar kan förstå vad den där lådan med strö är till för.

Men det händer att katter inte använder kattlådan och det kan ha lite olika skäl. Det kan bero på att:

 • Du har rengjort kattlådan med för starkt rengöringsmedel som avger en doft som katten inte klarar av.
 • Att du inte har rengjort lådan och det inte finns plats i kattens mening för mer.
 • Att katten lider av urinvägsbesvär eller något annat som gör det svårt att gå på toaletten.
 • Att lådan står för nära maten. Det här kan verka störande för vissa katter.

Frågor och svar om kattlådor

Det kan också vara bra att se lite närmre på vanliga frågor om kattlådor för att komma fram till vilken modell du bör köpa. Här är några av de vanligaste frågorna:

Hur stor kattlåda behövs det?

Kattlådor bör ha gott om plats för katten att sitta och röra sig i och över sanden. Men samtidigt finns det ingen anledning till att överdriva. De bästa kattlådorna har standardmått och beaktar att katten ska få plats för att utföra sina behov. En mindre kattlåda kan också fungera men är kanske inte lika bekväm då du måste tömma den oftare.

Vad kostar en kattlåda?

Räkna med allt från några hundralappar till över tusenlappen för de bästa kattlådorna. Ju fler finesser lådan har ju dyrare blir den. Men det kan vara värt att betala lite mer för en trevligare hemmiljö för dig och katten.

Hur ofta ska man rengöra kattlådan?

Det här beror på hur flitigt den används. Som regel är det bra att plocka dagligen. Du behöver kanske inte byta ut kattsand eller pellets lika ofta. Men se till att kattsanden känns inbjudande för katten. Om inte kommer den inte att vilja använda sin toalett. Grundlig rengöring med tvätt av själva lådan bör göras någon gång i veckan efter behov. Det här beror också på modell. Anpassa städningen så att den eliminerar dålig lukt.

Kan man skippa kattlåda med utekatt?

Utekatten tar ofta hand om sina behov utomhus. Men om du till exempel låser in katten över natten eller under dagen behöver den en kattlåda inomhus. Med en kattlucka kanske katten inte behöver den här toaletten. De flesta väljer ändå att ha stödet inomhus så att katten aldrig hamnar i situationen att den inte har någon plats att gräva ner sin avföring på. Det blir otroligt plågsamt för kattdjuret.

Varför luktar kattlådan så illa?

Katturin har en mycket stark lukt. Den är inte trevlig. Avföringen kan också avge en obehaglig lukt. Om det trots regelbunden rengöring luktar illa från kattlådan kan det vara dags att byta kattsand. Läs mer om kattsand som fungerar särskilt bra mot dålig lukt.

Måste kattlådan stå i badrummet?

En del tycker att det är en självklarhet att kattlådan ska stå i badrummet eller på en toalett. Andra väljer en avskild plats i hallen eller i tvättrum. För estetikens skull kan det vara klokt att välja en plats som inte syns och som inte besvärar med lukt som uppstår då och då. När kattlådan måste stå på en plats där den syns kan det vara bra att välja en modell med snygg design som inte skriker ordet toalett för katten. Det finns också intressanta patent som att ta bort en garderobsdörr och hänga en gardin som skymmer lådan. Eller att sätta en kattlucka i en förrådsdörr bakom vilken kattens låda finns. Tänk kreativt för att hitta den perfekta lösningen för placering av er kattlåda.

Hur undviker man kattsand på golvet?

Det kan vara svårt att helt eliminera kattsand som sprids över golvet omkring lådan. Men det finns lådor med särskilda patent för att minska spridningen av lådans strö. Höga kanter och galler som skrapar av tassar kan vara en lösning. Du kan också välja kattströ som inte dammar och som inte fastnar på kattens tassar.

Hur lär man katten att gå på kattlådan?

Det här beror lite på kattens ålder och tidigare erfarenhet. Som tur är vill katter gräva ner sin avföring. När det finns en låda att gräva i förstår katten hur den ska användas. Ställ lådan på en privat plats men se till att katten vet var den finns. En kattunge bör placeras i kattlådan efter att den har ätit. Det leder på ett naturligt sätt till att den börjar använda lådan. Om katten inte tycker om huven som finns på vissa modeller är det bra om det går att lossa på denna. De allra flesta katter tycker om att gräva. Det viktigaste är alltså att det finns plats för gott om strö eller pellets för katten att gömma sitt avfall i.

Ska jag straffa katten som inte går på lådan?

Nej, det är inte produktivt. Katter som gör fel någon annanstans i ditt hem kan lugnt förmanas. Du visar var den ska gå och är envis med detta. Tillslut kommer ni att vara överens om var katt toaletten är!