Visst är det väl härligt när vårens första blommor börjar titta fram långt innan gräset hunnit bli grönt och träd och buskar fortfarande inte fått några blad. Att få njuta av snödroppar, krokus, tulpaner och påskliljor hemma i den egna trädgården när snön håller på att smälta efter en lång och mörk vinter är ju mycket värt! 

Genom att plantera några olika sorters blomsterlökar kan du se få blommande lökar från mars och ända fram tills frosten kommer. Det är ett perfekt sätt att göra fint och fylla ut i rabatter och krukor. Och det bästa av allt är ju att de är så enkla att plantera, kräver väldigt lite skötsel och sprider sig gärna om de får möjligheten.

Det finns en mängd olika blomsterlökar att välja på och för att underlätta för dig har vi gjort en undersökning för att ta reda på vilka blomsterlökar som är mest odlingsvärda! VI har även sammanställt en hel del tips och råd när det gäller plantering och skötsel av blomsterlökar.

Vi rekommendera

Vi har gjort en noggrann undersökning av olika typer av blomsterlökar och kommit fram till några riktiga favoriter.

Dahlia är lätt att odla men också fantastiskt vacker och finns att tillgå i en mängd olika färger och former. Även Begonia valdes ut som en av våra favoriter framförallt för att de blommar under hela sommaren och ända fram tills frosten kommer och de bara blir större och maffigare år för år. Slutligen valde vi även ut Liljan som nog kan ses som blomsterlökarnas divor, otroligt vackra och storslagna!

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare.

Lök, gul lök Rijnsburger: ✅ Bästa val

Lök, gul lök Rijnsburger

  • Bästa val av GardenHome.se 

Dahlia: ✅ Bästa Premium

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Dahlian är en lättodlad knöl som är otroligt vacker när den blommar och den finns i alla möjliga färger. Vill du att den ska blomma så tidigt som möjligt är det bra att förkultivera knölarna inomhus i april-maj innan du planterar ut dem. Dahlin går att odla i såväl rabatt som kruka. Men om du ska odla i kruka bör du välja en stor kruka, gärna minst 20 liter, och se till att jorden är välgödslad.

Om du vill att din dahlia sen ska förgrena sig är det bra att toppa plantan när den är ca 15 cm hög så får du fler blommande stjälkar på plantan. Dahlian trivs i sol eller halvskugga

Begonia: ✅ Bästa Professionella

Begonia

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Begonian blommor fint under hela sommaren och ända fram tills frosten kommer. Den är väldigt lättskött och ger stora läckra blommor som finns i en mängd olika färger. På hösten gräver du upp och sparar knölarna för att sedan plantera ut dem igen nästa vår. Knölarna övervintrar du i torvmull eller barr-kompost och förvarar dem torrt och svalt.

Om du har planterat knölarna i krukor kan du låta dem ligga kvar och istället ta in hela krukorna. För varje år kommer den att växa sig större så det är värt att spara knölarna för att så småningom få riktigt maffiga plantor.

Lilja: ✅ Bästa Extra

Lilja

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Liljor är ju otroligt vackra och gör sig väldigt fint både i stora krukor och i rabatter. Allra bäst trivs de om de får ha fötterna i skuggan och huvudet i solen, så de växer gärna i en sluttning.

Om du väljer att plantera dem i kruka är det bra att även plantera någon marktäckande växt i samma kruka som på så sätt hjälper till att hålla liljans rötter svala. Du kan också placera några andra krukor framför din kruka med liljor så att jorden hamnar i skugga. Och precis som för andra blomsterlökar bör jorden vara väldränerad. De doftar fantastiskt och lämpar sig väldigt bra även som snittblommor eftersom de är mycket hållbara. De är ju också en självklar favorit när det handlar om brudbuketter.

Plantera dina liljor senast i oktober och välj en ljus och varm plats. Kommande år bör du sedan se till att gödsla under våren och sensommaren för att få så mycket och långvarig blomning som möjligt.

Köpguide

Plantering i krukor

För dig som inte har några lämpliga rabatter att plantera blomsterlökarna i så fungerar krukor alldeles utmärkt. Välj en kruka med en höjd som är minst tre gånger lökens höjd. Bottna gärna med lite lecakulor för dräneringens skull och se till att det finns hål i botten av krukan där överflödigt vatten kan rinna ut. Sprid därefter ut lite planteringsjord och placera lökarna ovanpå. I krukor kan du plantera lökarna tätare så stoppa gärna ner många lökar för att få ett riktigt fint resultat! Det räcker med ett avstånd på en lökstorlek mellan lökarna i krukan. Fyll därefter på med jord, platta till och skvätt på lite vatten. Under vintern kan det vara bra att klä in krukan i bubbelplats, tidningar eller säckväv. 

Lasagneplantering i kruka

Lasagneplantering eller lagerplantering som det också kallas innebär att du planerar blomsterlökarna i olika lager med jord i mellan, liksom en lasagne. De lökar som blommar först, exempelvis krokus och snödroppar, placerar du i det översta lagret, därefter exempelvis tazetter och underst placerar du de lökar som blommar sist såsom påskliljor och tulpaner. Genom att använda dig av lasagneplantering har du en kruka som blommar under en lång tid utan att du behöver plantera om!

Efter blomningen

När dina blommor har blommat över börjar lökarna att återsamla all växtkraft i löken inför kommande år. Låt därför blad och stjälkar vissna ner så att näringen får möjlighet att återföras till löken. Ta däremot bort vissna blommor och frökapslar eftersom dessa annars istället kan stjäla näring från lökarna. När bladen sedan har vissnat kan du klippa bort dem, då har löken gått in i sin viloperiod i väntan på nästa års blomning.

Frågot och svar Blomsterlökar

Hur planterar jag blomsterlökar?

De lökar som blommar under våren, exempelvis påskliljor, tulpaner och krokus planterar du lämpligtvis någon gång under hösten från september fram till december så de hinner rota sig innan den riktigt kalla vintern kommer. Ska du däremot plantera blomsterlökar som blommar under sommaren såsom liljor och dahlior planterar du dem istället på våren så fort tjälen har gått ur marken. När du väl har köpt lökarna bör du plantera dem så fort som möjligt så de inte ligger och torkar. Själva planteringen är väldigt enkel och blomsterlökarna ställer inga speciella krav vad gäller jord eller gödning. De växer i vilken typ av jord som helst, bara den är ordentligt dränerad eftersom en för blöt jord kan göra att lökarna ruttnar. Gödsla gärna med lite benmjöl vid planteringen men annars behöver du inte direkt tillföra någon näring alls under det första året.  Börja med att luckra upp jorden där du vill plantera dina blomsterlökar. Gräv ett hål och tryck sedan ner löken med den spetsiga delen uppåt, fyll igen hålet och platta till. Planteringsdjupet bör vara tre gånger lökens höjd och avståndet mellan lökarna bör vara tre gånger lökens diameter. När det gäller de vårblommande lökarna bör du se till att vattna efter plantering och sedan hålla jorden fuktig en tid efteråt. På så sätt får lökarna chansen att bilda rötter så snabbt som möjligt vilket gör att de klarar frost och kyla bättre. Om du vill undvika att råka ut för att rådjur äter på dina vackra blommor kan du se till att även plantera in sorter som rådjuren inte gillar, exempelvis allium eller kejsarkrona.

Betyg på guiden:

4.5/5 - (4 votes)