Köp ett strykjärn bäst i test som du blir riktigt nöjd med! Här kan du läsa mer om de bästa strykjärn som finns på marknaden just nu.

Om du ska stryka ska du göra det med det bästa strykjärn du kan få. Det gör jobbet enklare och roligare. Här kan du läsa mer om strykjärn bäst i test som har fått höga betyg av experter och användare. Vi kommer att se närmre på deras specifika egenskaper för att hjälpa dig att välja rätt.

PHILIPS GC2145/20: ✅ Bästa val

PHILIPS GC2145/20

 • 4,6 av 5 stjärnor på Pricerunner.com

Om du just nu har en ganska liten budget för hushållsprodukter och är på jakt efter ett billigt strykjärn som är bra ska du ta en titt på Philips GC2145/20. Det här är ett strykjärn bäst i test bland användare som ger det stående ovationer.

Strykjärnet är lätt att hantera och ger dig en konstant tillgång till ånga. Med en 110 g/minut ångpuff kan du puffa på och få ordning på veck. Knappar sitter intuitivt vilket gör det möjligt att snabbt byta gradantal och puffa med ånga utan att byta hand.

Det ska också nämnas att det här är ett strykjärn med väl tilltagen sladd. Du bör komma åt även om din strykbräda står en bit från ett vägguttag. Den keramiska plattan gör att strykjärnet glider fint över det som ska strykas. Ett plus är också att det blir varmt snabbt. Du kommer igång på nolltid och är därmed klar med strykningen snabbare.

Viktiga egenskaper

 • 2100 W
 • Steamshot 110g/minut ångpuff
 • 0,27 liter vattenbehållare
 • 1,9 meter sladdlängd
 • Avkalkningsprogram
 • Lågt pris

Electrolux EDB6120: ✅ Bästa Premium

TEFAL Ultragliss Plus FV6842E0

 • 5 av 5 stjärnor på Alzashop.com

TEFAL Ultragliss Plus FV6842E0 är ett strykjärn som har försetts med en lite större vattentank. Det betyder att du inte behöver fylla på så ofta. Den är också genomskinlig vilket gör det enkelt att se när det är dags att fylla på med mer vatten.

En fin detalj på detta strykjärn är den smala spetsen. Med den är det enkelt att komma åt mellan knappar på skjortor. Designen är ergonomisk och strykjärnet är enkelt att förstå och använda sig av. Det fungerar lika bra för veteraner såväl som för dig som just har lärt dig hur man stryker skjortor.

Med en stadig bas av gummi är det också säkert att ställa strykjärnet då du inte använder det. Det här är design som gör det mycket enklare att klara av strykningen och som bidrar till de fina recensioner som detta Electrolux strykjärn har fått.

Viktiga egenskaper

 • 2400 W
 • 40g/min ångutsläpp
 • 180g/min ångpuff
 • 0,35 liter vattentank
 • Anti-kalk-funktion
 • Automatisk avstängning

Philips GC4909/60: ✅ Bästa Professionella

Philips GC4909/60

 • 4,6 av 5 stjärnor på Pricerunner.se

Med detta strykjärn har Philips verkligen tänkt till. Philips GC4909/60 har ett större hål till vattentanken och därmed blir det mycket enklare att fylla på. Dessutom stryker du utan sladd. Du slipper stå och fundera på hur du ska flytta dig för att inte komma åt sladden.

Det här är ett mycket bra val för dig som behöver stryka lite då och då, kanske varje dag. Designen är enkel och smidig. Uppladdning är snabb och uppvärmning likaså. Du slipper stå och vänta på att järnet ska bli varm och det gör det möjligt att få ordning på skjortan några minuter innan du behöver gå hemifrån.

Detta strykjärn kan ses som bäst i test om vi ser på användarrecensioner. Lägg märke till att många nämner att det har en form som gör att det är mycket enkelt att förvara då du inte stryker. Det kan också ses som ett plus.

Viktiga egenskaper

 • 2400 W
 • Sladdlöst
 • 35g/min ångutsläpp
 • 190g/min ångpuff
 • 0,3 liter vattentank
 • Droppstopp
 • Keramisk sula

Guide – Välj det bästa strykjärnet

Det kan vara svårt att leva ett liv helt utan kläder och tyger som behöver strykas. Istället för att försöka undvika strykningen kan du satsa på ett strykjärn som gör den till rena rama nöjet. Idag finns det fantastiskt bra strykjärn som är effektiva och enkla att hantera.

För att du ska välja rätt är det viktigt att du förstår vad du kan förvänta dig. Här är några av huvudpunkterna att tänka på när du ska köpa strykjärn.

Ergonomi och enkel användning

Det spelar ingen roll hur ofta du stryker. När du väl står där och känner att det är alldeles för tungt och jobbigt har du inte investerat i rätt strykjärn. Det ska kännas lätt att stryka. Det är inte kraften i din hand som ska avgöra hur fint tyget blir.

Istället kommer det bästa strykjärn du kan hitta att ha finesser som gör att du med en lätt handföring kan få fint och rakt tyg. 

För att avgöra om strykjärnet ger god ergonomi ska du ta en titt på:

 • Vikt – En gång i tiden var strykjärn som värmdes över eld tvungna att vara tunga för att fungera. Så är det inte idag. Ta reda på hur mycket strykjärnet väger innan du köper det.
 • Knappar – Se hur knappar sitter och hur de ska användas. Det måste vara enkelt att komma åt och se för att du ska slippa röra dig på ett sätt som kan vara slitsamt.
 • Sladdlängd – En längre sladd kan vara mycket bra för din ergonomi då du stryker. Det finns också sladdlösa strykjärn som är superenkla att stryka med.
 • Handtag – Se hur handtaget är format och om det är enkelt att greppa.
 • Vattentanken – Ta reda på hur mycket vatten som får plats i vattentanken. Om den sitter i själva strykjärnet som du håller i är det inte bra med en för stor tank. Om det rör sig om ett ångstrykjärn med bas du inte håller i kan det vara bra med en större tank som du inte behöver fylla på titt som tätt.

Vilka funktioner får du?

Det finns huvudsakligen tre olika typer av strykjärn.

Vanligt strykjärn – Det här är ett strykjärn som hettas upp till olika temperaturer. Det bör ha någon form av keramisk yta som gör det lätt att stryka utan att skada olika typer av tyger. Det hr strykjärnet kommer normalt sett med en vattentank så att du kan spraya lite vatten över tyget som du stryker.

Ångstrykjärn – Det här är precis som ett vanligt strykjärn men du får också ångeffekten. Det betyder att du kan puffa ut het vattenånga över plagget som du stryker. Det kan vara en stor hjälp när du måste hantera tuffa veck.

Steamer – Med en steamer stryker du enbart med vattenångan. Du kommer inte att lägga plagget på en strykbräda utan hänger det istället. Ångan som du för över tyger gör att veck och skrynkligt rättas till.

Snabb upphettning är bra

När du ska stryka kan det ta en stund innan strykjärnet är tillräckligt hett. Ångstrykjärn behöver också lite tid på sig för att vattnet i tanken ska få rätt temperatur. Snabb uppvärmning är mycket bra oavsett vilken typ av strykjärn du väljer. Den gör att du kan bli klar snabbare då du slipper stå och vänta på att komma igång.

Ett rent strykjärn med avkalkning

Det är viktigt att kunna avkalka ett strykjärn. I varje fall om det ska användas med vanligt kranvatten. Se om du får indikationer om när det ska kalkas av. Ta också reda på om det är lätt att få bort kalk.

Om det är lätt att hålla strykjärnet rent från kalk är det sannolikt att det kommer att hålla längre. Dessutom slipper du ju bli irriterad av att kalkfläckar på kläder på grund av ett strykjärn som inte är rent.

Pris och kvalitet på strykjärnet

Pris och kvalitet kan gå hand i hand. Det finns också billiga strykjärn från kända märken som är mycket bra. Om du betalar mindre för strykjärnet kan det vara så att du får färre funktioner. Det kan ju vara helt okej om du tycket att det räcker med en enklare modell.

Se till att du förstår vad du får för priset. Det gör det lättare att avgöra om det är rimligt. I vissa fall kanske du väljer att öka på din budget en aning för att få ut lite mer av köpet. I andra fall kanske du överraskas av rea där du får ett bättre strykjärn till en billigare peng.

Se på recensioner och expertutlåtanden

Missa inte recensioner och experttester av strykjärn. De kan ge dig en hel del information om funktion och kvalitet. Dessutom är recensioner ofta källa till viktig information om själva användningen. Du kan få värdefulla tips som hjälper dig att använda ditt strykjärn på rätt sätt.

Frågor och svar Strykjärn

Vilket strykjärn är bäst?

Beroende på vilka textilier som ska strykas kan olika alternativ vara bäst. Textilier som lätt blir skrynkligt kan behöva ett riktigt bra ångstrykjärn. Om mycket ska strykas eller om man ofta ska använda strykjärnet kan en stor vattenbehållare vara viktig och eventuellt en sladdlös modell.

Vad är skillnaden mellan ångstrykjärn och vanligt strykjärn?

Skillnaden är att ett ångstrykjärn ger ångpuffar under strykning för att ånga ska tränga ner ordentligt i tyget. Detta underlättar för material som är svåra att stryka bort skrynklor på. För material som inte lätt blir skrynkligt och som bara i stort sett ska mjukas upp kan det räcka med ett traditionellt strykjärn. Som komplement kan man i stället stänka lite vatten på tyget där det är som mest skrynkligt.

Hur varmt blir ett strykjärn?

Med den högsta temperaturen på ett strykjärn kan det bli upp till ungefär 200 grader. Eftersom vissa textilier är känsliga mot värme är det därför viktigt att kontrollera anvisningarna som står på lappen i tyget för att anpassa strykjärnet till rätt temperatur.

Hur rengör man ett strykjärn?

Undersidan av ett strykjärn kan när det har svalnat torkas av med en fuktad trasa. I vattenbehållaren kan man använda avkalkning anpassat för strykjärn eller blanda vatten med ättika som sedan får ångas ut genom strykjärnet. Efter avkalkningen gör man en genomkörning med rent vatten för att bli av med avkalkningsmedel alternativt ättiksrester.

Betyg på guiden:

4.7/5 - (4 votes)