Ogräs är ju något som varje trädgårdsägare kämpar för att bli av med, men det finns faktiskt riktigt bra hjälpmedel. Med hjälp av en ogräsbrännare kan du bli kvitt ogräset på ett väldigt effektivt sätt som samtidigt är både miljövänligt och enkelt!

Men vilken ogräsbrännare ska man välja och hur använder man egentligen en ogräsbrännare på bästa sätt? Läs vår guide för att ta reda på mer!

Bästa Ogräsbrännare

Alla modeller har testats på gångar, mellan plattor och andra ställen där det förekommer ogräs som kan brännas bort utan någon fara för brand. De testpersonerna som har valts ut är en mix av personer som är vana och ovana i att använda en ogräsbrännare. Utöver våra egna tester har vi kompletterat med resultat från andra tester, recensioner och omdömen för att ge ett ännu bättre omdöme.

Testerna för att hitta bästa ogräsbrännaren genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att den är enkel att använda
 • Effekt
 • Drivs på gas eller el
 • Hur effektivt ogräset försvinner
 • Vikt
 • Pris

Hozelock Green Power Evolution: ✅ Bästa val

Hozelock Green Power Evolution

 • Bästa val av GardenHome.se 

Det här är en riktigt effektiv och högkvalitativ ogräsbrännare! Hozelock ogräsbrännare Green Power Evolution hjälper dig att bekämpa ogräset helt utan kemikalier. Det är en elektrisk ogräsbrännare vilket innebär att du inte behöver gas eller något annat för att kunna köra den, bara plocka fram den och anslut den till ett vägguttag när det är dags att rensa ogräs. Detta gör den både ekonomisk och enkel att använda. 

Ogräsbrännaren har en skyddande sköld nertill vilket gör att du kan bekämpa ogräs på ett väldigt exakt sätt utan att skada växter som växer nära intill.

Du kan också använda den för att snabbt tända kolgrillen på ett smidigt och snabbt sätt.

Viktiga egenskaper:

 • Ogräsbekämpning utan kemikalier
 • Elektrisk
 • Skyddande sköld för exakt ogräsrensning

Elektrisk Ogräsbrännare Och Värmepistol Hortus: ✅ Bästa Professionella

Elektrisk Ogräsbrännare Och Värmepistol Hortus

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Det här är ett multiverktyg från Hortus i form av en kombination av ogräsbrännare och värmepistol. Även den här gasbrännaren är elektrisk så du behöver ingen gas och inte heller kemikalier utan hettar snabbt upp ogräset som sedan vissnar inom ett par dagar. Den fungerar också utmärkt för att tända grillen med om du eldar med kol eller briketter. Den är väldigt smidig att använda och väger endast drygt ett kilo.

Inte nog med det så fungerar den även som en värmepistol om du använder den vid dess minitemperatur, 50 grader, som är ett väldigt effektivt och bra verktyg när du vill ta bort gamla färgrester, folie eller annat. På så sätt slipper du lägga många onödiga timmar på att försöka skrubba bort färgen och kan även undvika kemikalier för att lösa upp den.

Viktiga egenskaper:

 • Multiverktyg
 • Ogräsbekämpning utan kemikalier
 • Elektrisk
 • Vikt 1,1 kg
 • Effekt 2000 Watt
 • Maxtemperatur 600 grader
 • Minitemperatur 50 grader

Ogräsbrännare Grouw för engångsflaska: ✅ Enkel

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Till skillnad från testets övriga vinnare så drivs den här ogräsbrännaren på gas istället för el. Detta kan vara en fördel om du ska använda den någonstans där du inte kan ansluta en strömkabel på ett smidigt sätt utan istället vill ha en smidig ogräsbrännare som du kan använda överallt.

Ogräsbrännaren har en inbyggd tändare vilket gör det hela väldigt enkelt. Du ansluter den smidigt och snabbt till en gasflaska med skruvfattning och kan därefter bara tända och köra igång.

Det här är testets billigaste alternativ som kanske kan vara lämpligt för dig som inte kommer använda den så mycket. Däremot tillkommer kostnad för gasflaskor eftersom detta måste köpas separat.

 • Ogräsbekämpning utan kemikalier
 • Kopplas till gasflaska
 • Inbyggd tändare
 • Vikt: 1 kg

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en ogräsbrännare?

Det finns väldigt många olika modeller av ogräsbrännare i olika prisklasser och det finns några saker som kan vara bra att fundera igenom innan du köper en ogräsbrännare så du verkligen väljer rätt.

Det första du bör tänka på är om du ska välja en el- eller gasdriven brännare. Fördelen med en eldriven är ju att du inte behöver se till att du har gas hemma utan behöver bara koppla in sladden i vägguttaget. Om du däremot behöver använda den någonstans där du har långt till ett vägguttag så kan ju en gasdriven brännare vara att föredra. 

Tänk också på att välja en ogräsbrännare som har ett tillräckligt långt skaft så du slipper böja dig och riskera att få ont i ryggen, detta gäller ju framförallt om du ska använda den mycket. Oftast har de ogräsbrännare som drivs med gas kortare skaft än de som är eldrivna. 

Olika typer av brännare

Det vanligaste alternativet är de gasdrivna ogräsbrännarna, de är oftast både billiga och smidiga att använda. Genom att använda gas får du en effektiv och stark låga som brinner så länge du har gas kvar i behållaren. De finns i alla möjliga olika varianter från små enkla handverktyg till stora kraftfulla maskiner med tillhörande vagn. Men de består alla av ett långt skaft med ett handtag som du ansluter till någon form av gasbehållare. Gasflaska brukar inte ingå i köpet så det behöver du tänka på att köpa till. Tänk på att gasflaskor innebär en brandrisk så du behöver förvara dem på ett säkert sätt. 

Om du väljer att köpa en ogräsbrännare med gas kan du även köpa till en vagn för att kunna använda en stor gasflaska som du på så sätt enkelt drar efter dig då du arbetar. 

Även de eldrivna ogräsbrännarna är enkla och smidiga att använda. Du kopplar in sladden till ett eluttag och sedan använder du den på samma sätt som en gasoldriven variant. Många gånger kan du ju däremot behöva en förlängningssladd för att nå fram till vägguttaget. Den elektriska ogräsbrännaren är i övrigt väldigt smidig eftersom du inte behöver släpa runt på någon gasolflaska då du arbetar. 

Den elektriska ogräsbrännaren ger inte en låga som den gasdrivna utan den genererar istället luft som kan ha en temperatur på upp mot 600 grader. Detta ger ogräset en termisk chock som förstör cellernas väggar vilket resulterar i att den dör. 

När det gäller förvaringen är brandrisken för de elektriska ogräsbrännarna betydligt mindre.

De finns även ogräsbrännare som använder sig av hett vatten för att bekämpa ogräset, det är ju såklart det mest miljövänliga alternativet men det finns än så länge väldigt få varianter som är lämpliga för privat bruk. Däremot används de ibland i större industrisammanhang.

Hur använder jag en ogräsbrännare?

En vanlig missuppfattning när det kommer till ogräsbrännare att ogräset ska brännas upp. Men faktum är att du faktiskt inte alls ska bränna bort plantorna för att de ska försvinna. Istället ska du bara lätt bryna plantorna under en eller ett par sekunder. Om du gör på det sättet kommer ogräset att dö inom ett par dagar och även rotsystemet kommer att dö och förhindrar på så sätt att nya plantor växer upp. Om du däremot bränner upp hela plantorna så kommer rötterna överleva och sätta igång att producera nytt ogräs. Dessutom kan askan som uppstår då du bränner upp hela plantan fungera som en grogrund för nya plantor. 

Genom att istället snabbt bryna ogräset så dödar du växtens celler vilket gör att hela plantan dör eftersom vattnet i den dunstar. Låt dig alltså inte frestas av att bränna upp allt ogräset! Håll brännaren en decimeter från ogräset och hetta upp växten under ett par sekunder och gå sedan vidare till nästa.

Om du är osäker på om du har bränt plantan tillräckligt kan du försiktigt trycka lite lätt på ett av bladen, om detta ger ett mörkt avtryck så vet du att du har bränt den tillräckligt och hela plantan kommer att dö inom några dagar.

När du bekämpar ditt ogräs behöver du också ha lite tålamod eftersom en del växter trots allt lyckas överleva och nytt ogräs kan självså sig. Du behöver därför vara beredd på att du kommer behöva plocka fram ogräsbrännare vid flera tillfällen för att få bukt med ogräset. 

Var försiktig!

Tyvärr ger ogräsbrännare upphov till många bränder varje år. Se därför till att vara mycket försiktig när du använder den. Var hela tiden uppmärksam på lågan och använd inte din ogräsbrännare om det är väldigt torrt ute eller vid blåsigt väder. Passa på att utföra ogräsbekämpningen efter att det har kommit ett par regnskurar. 

Se till att hålla avstånd till torra buskar och ha brandsläckningsutrustning i närheten, såsom en vattenslang, en eldsläckare eller en våt filt.

Om du ska bränna ogräs nära din husfasad behöver du också vara extra uppmärksam så du inte råkar tända eld på papp eller isolering som finns under träpanelen.

Frågor och svar Ogräsbrännare

Hur fungerar ogräsbrännare?

För gasdrivna ogräsbrännare går hela funktionaliteten ut på att bränna bort gräset. För de eldrivna får ogräset en slags termisk chock under cirka tre sekunder som gör att ogräset bryts ned.

Ska man välja en elektrisk ogräsbrännare eller en på gas?

Största skillnaden mellan en gasdriven och elektrisk ogräsbrännare är att det går långsammare att få bort ogräset med en eldriven. Det beror på tekniken med att få bort ogräset. Så generellt kan man säga att en som går på gas är att föredra för en stor trädgård, om det är långt till eluttag eller när el inte finns tillgängligt.

Vad är bäst en ogräsbrännare eller bekämpningsmedel?

För en mer miljövänlig ogräsbekämpning är en ogräsbrännare ett bättre val. Särskilt bra är det att välja detta vid platser där barn och djur rör sig.

Vilken ogräsbrännare ska man välja?

Först får man bestämma om en eldriven eller gasdriven ogräsbrännare passar bäst. Utöver det får man tänka på ergonomin där det kan vara en fördel med ett långt skaft som kan ge en behagligare arbetsställning.

Är ogräsbrännare farliga att använda?

Det finns alltid risker att använda en ogräsbrännare om den inte används försiktigt och med sunt förnuft som vid all användning av elektriska och varma maskiner. Det är dock ovanligt med skador på grund av en ogräsbrännare. Är det en gasoldriven brännare får man vidta de försiktighetsåtgärder som gäller vid hantering av gasol.

Är ogräsbrännare skadliga för miljön?

De flesta ogräsbrännare är miljövänliga och är betydligt mer miljövänligt än att använda sig av kemikalier för att få bort ogräset.

Ogräsbrännare som utgått:

Ogräsbrännare Vagn

Ogräsbrännare Vagn

 

 

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Även denna är en elektrisk ogräsbrännare som därför är smidig och enkel att använda. Den har en effekt på 2000 W med en hög strålningsvärme som gör ogräsbekämpningen både effektiv och lätt.

Texas Ogräsbrännare WB600 kan användas med en hand eller så monterar du ett justerbart handtag som medföljer och som gör att du kan använda den med båda händerna för att på så sätt kunna sänka armarna. Du får med fem olika munstycken som sprider värmen på olika sätt vilket gör den väldigt flexibel och mångsidig.

Viktiga egenskaper:

 • Ogräsbekämpning utan kemikalier
 • Elektrisk
 • Fem olika munstycken
 • Extra handtag för ökad flexibiltet
 • 2000 W

Betyg på guiden:

3.9/5 - (20 votes)