Det är ju inte mycket som går upp emot doften av nyrostat bröd vid frukostbordet. Med hjälp av en brödrost kan du enkelt förvandla de frysta brödskivorna till härligt nyrostat bröd på bara ett par minuter. Det finns en uppsjö av olika varianter av brödrostar ute på marknaden så vi har gjort ett utförligt test och tagit reda på vilka som egentligen är bäst. 

Vi rekommenderar

1. Smeg TSF01WHMEU Brödrost

Smeg TSF01WHMEU Brödrost

 • Toppbetyg hos Råd & Rön
 • Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

Se Pris - Bagarenochkocken.se

Smeg är ju ett varumärke som nästan alla känner till. De erbjuder både bra och prisvärda produkter av god kvalitet. Den här brödrosten är väldigt populär och efter att vi har testat den så förstår vi varför. Den ger ett fantastiskt bra resultat trots att prislappen är helt överkomlig.

Smeg är en brödrost utrustad med brödfack som går att justera i bredd för att passa olika sorters brödskivor och på så sätt ge en perfekt rostning. Oavsett om du vill rosta tunna eller tjocka skivor kan du få ett riktigt jämnt och gyllenbrunt resultat. 

Brödrosten har också ett flertal smarta funktioner såsom upptiningsfunktion och en funktion för att återuppvärma bröd som du redan har rostat, perfekt om man råkat missa när brödet rostat klart. För att få brödet rostat precis så som du vill ha det så finns ett justerbart rostningsreglage. Brödrosten har en automatisk avstängningsfunktion om brödet fastnar. För att säkert kunna ta ut mindre brödbitar finns en upplyftningsfunktion.

Vill du ha en brödrost som ger det där perfekta resultatet men ändå till ett överkomligt pris. Då ska du definitivt titta närmare på Smeg som har kommit att bli en stor favorit hos många!

Egenskaper:

 • Väldigt bra resultat
 • Justerbara brödfack
 • Hög kvalitet
 • Flera smarta funktioner

2. KitchenAid Artisan 5kmt2204

Välfungerande värmeelement ser till att brödet rostas jämnt över hela ytan.

KitchenAid Artisan Brödrost

 • Toppbetyg hos Råd & Rön
 • Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

Kolla Pris - BagarenOchKocken.se

KitchenAid är ett välkänt märke som erbjuder köksprodukter av mycket hög kvalitet som dessutom är riktigt snygga. Alla produkter är utvecklade i samarbete med professionella kockar vilket innebär att du med dessa produkter får mycket professionella resultat. Produkterna står för fint hantverk, hållbarhet, sofistikerade material, robusthet och ett öga för detaljer. Rostfritt stål ger känslan av hållbarhet och enastående kvalitet för både ögon och händer.

Här har vi med andra ord en brödrost för dig som vill ha det allra bästa. En brödrost av toppkvalitet som både är tilltalande att använda och att titta på! Den har fått fantastiska recensioner av många och blivit utsedd till vinnare i flertal tester.

KitchenAid Artisan ger dig det där perfekt gyllenbruna och jämnt rostade bröden. Förutom att rosta bröd har den också en bagels-funktion som är perfekt för att rosta bagels och bullar. Den har hela sju olika rostinställningar så du kan anpassa rostningen precis som du vill ha den. Trots det fantastiska resultatet så är den också riktigt snabb, rostningen är gjord på ca 2 minuter. 

Brödrosten är även utrustad med en varmhållningsfunktion som håller bröden varma genom att automatiskt sänka och höja dem. 

Designen är riktigt läcker och kan förmodligen tilltala även dig som är mycket kräsen. Att ha den här ståendes på köksbänken är en riktig fröjd för ögat. 

Det rådde ingen tvekan om att KitchenAid Artisan kvalade in som en av testets stora favoriter!

Egenskaper:

 • Väldigt bra resultat
 • Bagels-funktion 
 • Hög kvalitet
 • Snygg design
 • Stabil modell
 • Många funktioner

3. Dualit Lite

Rostar brödet både snabbt och fint.

Dualit Lite Brödrost

 • Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
 • Toppbetyg hos Råd & Rön

Kolla Pris - BagarenOchKocken.se

Dualit brödrostar är kända för att vara de bästa i hela världen. De har hängt med i 50 år så det är många som har hunnit med att ha en Dualit ståendes på frukostbordet.  

Även den här brödrosten ger ett toppenbra resultat. Oavsett om du rostar fryst eller färskt bröd så blir resultatet perfekt med en jämn och fin gyllenbrun färg. Och rostningen går snabbt, på bara ett par minuter är det klart. 

Dualit Lite erbjuder ett flertal olika avancerade funktioner. Även denna brödrost erbjuder en bagels-funktion vilket gör att användningsområdet blir så mycket större än att bara rosta brödskivor. En annan funktion är att du kan välja om du enbart vill rosta brödet på ena sidan, vilket ju kan vara bra vid rostning av bagels så de får behålla sin mjuka konsistens på insidan. Det finns också en upptiningsfunktion och även en pausfunktion. 

Dualit Lite är enkel och smidig att använda. Skulle du ha svårt att få tag i brödet finns en lyftfunktion som man kan använda för att lyfta upp brödet en bit för att enklare får tag i det. Tillhörande smulbricka är lätt att ta bort och tömma. 

Med brödrosten får du en bruksanvisning som är väldigt informativ och lätt att ta till sig.

Även den här brödrosten har en snygg design som säkerligen tilltalar många. Den har fått många bra recensioner och har många nöjda användare världen över. Med den här brödrosten får du helt enkelt en riktigt kvalitetsprodukt och mycket för pengarna.

Egenskaper:

 • Väldigt bra resultat
 • Bagels-funktion
 • Hög kvalitet
 • Funktion för att rosta brödet på enbart en sida
 • Pausfunktion
 • Bra manual
 • Snygg design

4. Dualit Architect 2 slice

Dualit Architect 2 slice

 • Bästa extra av Gardenhome.se

Kolla Pris - Cervera.se

Dualit är kända för att tillverka moderna och stilrena köksprodukter för den som vill ha trendiga inredningsdetaljer till köket. Dualit Architect 2 slice är en unik brödrost som både har en modern design och ett elegant utseende som definitivt kommer att höja trivseln i köket. Brödrosten är utrustad med den senaste tekniken för att kunna skapa perfekt rostat bröd, exakt som man själv vill ha. Dualit Architect 2 slice har plats för två stycken brödskivor som placeras i extra breda fack, vilket gör att man också kan rosta tjockare bröd som exempelvis bagel, med förstklassigt resultat.

Dualit Architect 2 slice är utrustad med den senaste tekniken som bland annat Perfect Toast Technology, vilket man för övrigt har patent på. Perfect Toast Technology kontrollerar både sin egen temperatur i brödrosten och matchar den med rumstemperaturen så att du får perfekt rostade mackor. Brödrosten är även utrustad med Peek & Pop funktion som innebär att du när som helst kan kontrollera rostningen av bröden utan att behöva avsluta rostningen. Det finns en bagel-funktion som innebär att bara en sida av brödet rostas medan den andra sidan endast värms upp. Dualit Architect 2 slice har också upptiningsfunktion så att du kan tina fryst bröd.

Dualit Architect 2 slice har blivit utsedd till bäst i test av Råd & Rön vilket till stor del beror på brödrostens unika design men också till viss del på de innovativa funktionerna som finns. Brödrosten är mycket populär och är en bästsäljare på marknaden, trots sitt ganska höga pris. Dualit Architect 2 slice vänder sig dock till en speciell målgrupp som vill inreda sitt kök med moderna köksapparater som sticker ut och då kanske priset inte heller är så viktigt.

Att den även rostar brödet exakt så som man själv vill ha det är förstås också ett stort plus. En extra rolig sak är att man också kan byta ytterhöljet på brödrosten så att den matchar kökets inredning perfekt. Det gör att brödrosten aldrig behöver kännas omodern eller malplacerad. En nackdel med brödrosten som är värt att nämna är att den tar upp en viss plats i köket, vilket kan vara bekymmersamt om man inte har gott om utrymme.

Brödrostens storlek

Vilken storlek på brödrost du ska välja handlar ju mycket om hur många ni brukar vara som äter frukost tillsammans och hur många brödskivor du vill kunna rosta samtidigt. Bor du ensam så klarar du dig förmodligen alldeles utmärkt med en brödrost som rymmer två brödskivor medan den större familjen kanske vill kunna rosta fyra eller sex brödskivor samtidigt så man slipper sitta och vänta på att brödskivorna ska bli klara.

Brödfackens storlek

Vilken storlek på brödfack du ska satsa på beror ju på vilken sorts bröd du vill kunna rosta. Ska du bara rosta den klassiska formfranskan så behöver ju facken inte vara så breda men kanske tycker du att det kunde vara kul att även rosta annat bröd och då finns det brödrostar som är anpassade för det. Vissa brödrostar har en inställbar bredd på brödfacken vilket gör att de passar till olika sorters bröd. 

Andra bra funktioner

 • Lyftfunktion: Ibland kan det vara lite trixigt att få ur brödet ur brödrosten. Numera är därför många brödrostar utrustade med en lyftfunktion så du slipper stoppa ner dina fingrar i den varma brödrosten.
 • Upptiningsfunktion: En bra funktion om du vill kunna tina upp bröd direkt från frysen på ett snabbt och smidigt sätt.
 • Återuppvärmningsfunktion: Ibland hinner ju brödet kallna innan det är dags att äta det och då är det smidigt med en återuppvärmningsfunktion som snabbt värmer upp brödet igen så det blir sådär härligt varmt och nyrostat.
 • Avtagbar smulbricka: För att enkelt kunna tömma brödrosten på smulor så har många brödrostar en smulbricka som du enkelt kan tömma vid behov.
 • Stoppfunktion: Ibland vill man avbryta rostningen i förtid, då är det praktiskt med en stopfunktion så att du manuellt kan avbryta rostningen när du vill.
 • Val för rostningsgrad: Hur man vill ha sitt bröd rostat är ju väldigt individuellt. Med en funktion för att välja rostningsgrad kan du ställa in precis hur mycket du vill att ditt bröd ska vara rostat.

Olika typer av brödrostar

Liggande brödrost

En liggande brödrost är väldigt enkel att använda. Du placerar helt enkelt brödskivorna på en plan yta i brödrosten som oftast rymmer fyra brödskivor. När det gäller dessa brödrostar måste du själv vända på bröden när det är dags att rosta andra sidan.

Stående brödrost

I en stående brödrost rostas båda brödets sidor samtidigt. I den typen av brödrost rostas därför bröden oftast snabbare än i en liggande brödrost. Ofta rymmer de två brödskivor men de finns även större varianter.

Våra testvinnare

Vi har gjort en utförlig undersökning av olika brödrostar som finns på marknaden just nu och utsett dessa riktigt värdiga vinnare. De brödrostar som vi har valt ut är både effektiva, ger ett jämnt och bra resultat samt har många smart funktioner. De har också fått många bra utmärkelser och recensioner av andra som har använt dem.

Frågor och svar brödrost 

Vem behöver en brödrost?

En brödrost är ett nästintill oumbärligt redskap i köket som kan göra att den allra tråkigaste och torra lilla brödbit får nytt liv. Det är ju också ett smidigt sätt att kunna ta fram bröd direkt från frysen och sedan kunna äta det nyrostat efter bara ett par minuter. En brödrost kan verkligen göra frukoststunden så mycket trevligare. Därmed är väl en brödrost något som borde finnas i alla kök!

Vilken brödrost ska jag välja

Det finns oändligt många olika varianter av brödrostar idag. De finns i olika storlekar, med olika funktioner och varierande design. Förutom att fundera igenom hur du vill att din brödrost ska se ut och vad som passar in i ditt kök så finns det några andra saker som kan vara bra att fundera igenom så att du väljer en brödrost med de funktioner som passar dig.

Källor som vi har använt (1st)

Nedan listar vi vilka tester och källor som vi läst och använt som delar av underlag för en så bred och rättvis sammanställning som möjligt.

GardenHome.se