Läs mer om torktumlare bäst i test och välj den som kommer att fungera allra bäst för dig i ditt hem.

När du väljer torktumlare bäst i test får du teknik som gör livet lättare att leva. Här kan du läsa mer om de bästa torktumlare som finns just nu och hur de fungerar. Välj en maskin som har ett bra pris och alla de funktioner som du kommer att behöva för att sköta din tvätt på ett effektivt men skonsamt sätt.

Bosch WTH8307LSN: ✅ Bästa val

Bosch WTH8307LSN

 • 4,4 av 5 stjärnor på Tretti.se

Kondenstorktumlare är smarta. De fungerar på så vis att kondensen samlas upp i en behållare så att du kan tömma vattnet på valfri plats. Bosch WTH8307LSN går också att koppla till en slang om du har möjlighet att släppa ut vattnet på detta vis. Det är med andra ord valfritt och därmed mycket smidigt.

För en familj med 5 eller flera personer kan det här vara den bästa torktumlaren. Den är gjord för att fungera på ett mycket smart sätt. Med särskilt sensorsystem kan maskinen avgöra hur fuktiga kläderna är och därmed hur länge de ska torkas.

Det finns också ett filtersystem som är lätt att komma åt. Du får bort luddet och ser därmed till att torktumlaren fungerar på ett effektivt sätt tork efter tork. En annan egenskap som gör att det här kan ses som en torktumlare bäst i test är inverter-motorn som ger låg ljudnivå.

Viktiga egenskaper

 • Energiklass A++
 • För 8 kg
 • Går att montera avloppsslang
 • NewOutdoor funktion
 • ProSense
 • Kondensationseffektivitetsklass B
 • Låg brusnivå

Bosch WTW85L48SN: ✅ Bästa Premium

GORENJE DES8B

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Bosch WTW85L48SN är en torktumlare som har gott om plats för en vanlig familj och även för större familjer. Här kan du välja om du vill låta kondensen samlas och tömmas från behållare eller om du vill koppla på en slang. Det ger smidig användning.

Maskinen har sensor som avgör hur länge kläderna behöver torkas i enlighet med deras fuktighetsgrad. Du kan också använda en timer för att låta torktumlaren gå igång vid en viss tidpunkt.

Ljudnivån på 65 dB gör att den här maskinen inte bör upplevas som störande. Den har en design som gör den enkel att använda och passar väl in i de flesta hushåll.

Viktiga egenskaper

 • Energiklass B
 • Kondensationseffektivitetklass A
 • För 8 kg
 • Ljudnivå 65 dB
 • Timer
 • Sensor
 • Går att montera avloppsslang

Electrolux EW2C327R1: ✅ Bästa Professionella

Electrolux EW2C327R1

 • 5 av 5 stjärnor på mimovrste.com

Electrolux EW2C327R1 har en sensor som avgör hur länge kläderna behöver torkas. Den upptäcker fukthalten i kläderna och styr därefter torkprocessen. Det här kan spara både på energi och på plaggen. 

Det går att använda denna torktumlare som kondenstorktumlare med uppsamling av avdunstat vatten. Det går också att koppla till en slang om du hellre tömmer maskinen på vatten på detta vis. 

Ljudnivån är hyffsat låg och därmed bör du inte störas av att torka kläderna med denna torktumlare ens på kvällstid. Designen är smart med finesser som timer för enklare användning. För familjer med 5 eller fler personer i samma hushåll kan det här vara ett alldeles utmärkt val.

Viktiga egenskaper

 • Energiklass A++
 • För 8 kg
 • Kondensationseffektivitetklass A
 • Går att montera på avloppsslang
 • Ljudnivå 65 dB
 • Timer
 • Sensor

Guide – Välj den bästa torktumlaren

Vad ska du tänka på när du väljer en torktumlare? Det är ju inte säkert att torktumlare bäst i test är ditt bästa val. För att hitta rätt ska du vara väl medveten om vad du har behov av. Här finns det flera saker att tänka på.

Storlek på torktumlare

När du ska köpa torktumlare är det viktigt att du väljer rätt storlek. Hur stor torktumlare du behöver påverkas av flera saker. Familjer har ofta behov av 8 kg och mer. För mindre hushåll kan det fungera med en mindre maskin.

Ta en titt på din tvättmaskin. Om du just nu använder en tvättmaskin för 5 eller 7 kg räcker det ju gott och väl med en torktumlare för 8 kg. Men om du tvättar 10 kg åt gången ska du inte ladda tvätten i en tumlare för 8 kg. Det kan leda till att den snabbt slits ut såväl som att tvätten inte torkar ordentligt.

Matcha alltså din tvättmaskin med torktumlare på rätt sätt. För vissa kanske det här inte är så relevant då en stor del av tvätten inte behöver torkas i torktumlare. Du behöver gå igenom dina specifika behov och räkna på den vikt du förväntar dig för varje omgång som ska torkas.

Kondenstorktumlare med avloppsslang

Kondenstorktumlare är smarta och de kan användas i alla hushåll. När du inte behöver koppla din torktumlare till ett avlopp kan du få in den i ett badrum där det inte ens finns något fönster. Det är bara att tömma vattnet som samlas så ofta som det krävs.

Idag kan du också hitta kondenstorktumlare med avloppsslang. Det är smidigt för då kan du själv välja hur du vill använda maskinen. Det kan ju vara så att du vill flytta på den och då får nya behov till exempel av att kunna koppla slang. Det kan vara bra att tänka på när du köper en ny torktumlare.

Viktiga egenskaper för bättre torkning

För att torktumlaren ska torka på ett effektivt sätt är det viktigt att den har funktionerna som leder till detta. Moderna torktumlare har fina egenskaper som bidrar till att kläderna torkar snabbt och energisnålt. 

Håll utkik efter:

 • Timer – Med timer kan du tvätta och torka på ett effektivt sätt. Du kan planera torkningen på ett sätt som gör att den blir effektivare. Det här spar tid och kan också bidra med tvätt som torkas på ett skonsammare sätt.
 • Skonsam torkning – Skonsam torkning är viktigt. Den får du med torktumlaren som kan ställas in på rätt sätt för det som torkas. Syntetmaterial bör inte torkas på samma sätt om bomull och linne. Med olika program får du en torkprocess som är anpassad till det som ska torkas.
 • Sensor – Med sensor kan du också lita på att torktumlaren jobbar på ett energisnålt sätt. Då den kan känna av hur våt tvätten du placerar i den är behöver den inte torka för länge och för mycket. Det är bra både för din ekonomi och för dina kläder.
 • Smarta filter – När du torktumlar dina kläder kommer damm att lossna och detta damm samlas upp i filter. För att torkningen ska förbli effektiv måste dessa filter rengöras regelbundet. Det är viktigt att det här inte är för komplicerat. Läs mer om hur filtren fungerar och hur du kommer åt dem.

Hållbarhet är också viktigt

Även om vi idag är vana vid att vitvaror och hushållsmaskiner inte håller för evigt kan vi ställa krav på hur länge en torktumlare ska hålla. Ta en titt på den garanti du får. När den är flera år skvallrar det om en maskin som är gjord för att hålla länge.

Nu är det förstås viktigt att inse att din hantering av torktumlaren påverkar hur länge den håller. Om du lastar för tungt kan det bli för mycket för motorn som till sist inte orkar mer. Läs instruktionen för användning noggrant innan du börjar torka med maskinen. Se också till att den installeras på rätt sätt.

Kända märken kan vara bra val med tanke på hållbarhet. De är normalt sett också bättre på reservdelar. Om du behöver laga din torktumlare kan det bli billigare om det handlar om en känd modell från ett känt märke. Det kan också vara smart att tänka på när du ska välja en ny torktumlare.

Ta hand om dina kläder på rätt sätt

Oavsett vilken torktumlare du till sist väljer och köper är det viktigt att komma ihåg att alla plagg inte bör torktumlas. Vissa material som ull mår inte bra av den här typen av torkprocess. Men för större tyger som lakan och vissa täcken är det verkligen en fördel att kunna lassa i en torktumlare hellre än att hängtorka. Det spar plats och ger inte sällan tyg som blir mjukare och renare.

Lär dig mer om hur du ska torktumla de material som du tvättar. Det kan vara en hjälp då du ska välja en maskin. Ju mer du vet om dina behov, desto lättare blir det att avgöra om de egenskaper som en viss torktumlare har kommer att vara fördelar för dig eller inte.

Frågor och svar Torktumlare

Vad finns det för typer av torktumlare?

Torktumlare finns i tre typer som fungerar på olika sätt och de har olika krav vid en installation. En kondenstumlare torkar tvätten med hjälp av varm luft som leder bort fukt till en kondensator. En frånluftstumlare kopplas till ett frånluftsuttag. Då leds den fuktiga luften bort genom en slang ut ur huset. Värmepumpstorktumlare är den dyraste varianten där maskinen på ett smartare sätt avfuktar luften med en kompressor för att sedan återanvända värmen för att minska energiförbrukningen.

Vilken typ av torktumlare ska man välja?

Den vanligaste torktumlaren idag som de flesta köper är en kondenstorktumlare. Den kräver minst installation och är ofta enkel att tömma på kondensvatten från behållaren där vattnet samlas eller om det leds vidare via en slang till avloppet. Har man en värmepump och skulle vilja minska på energiförbrukningen kan man välja en värmepumpstorktumlare. Den använder dessutom bara hälften så mycket el som en kondenstorktumlare.

Vad ska man tänka på vid köp av torktumlare?

Hur mycket tvätt en torktumlare har kapacitet för är en av de första faktorerna som kan vara intressanta att titta på. Även ljudnivån kan vara viktigt beroende på var maskinen ska stå. Sedan finns det många bra funktioner och program utifrån vilket behov man har av att torktumlaren ska ha tidsstyrning och behandla tvätten extra skonsamt.

Vilken energiklass ska man välja på en torktumlare?

För nya torktumlare är energiklass A+++ mest effektiv och för att hitta en energisnål torktumlare kan man titta både på energiklassen och även den årliga energiförbrukningen.

Hur länge håller en torktumlare?

De flesta torktumlare och andra vitvaror håller ungefär 3 till 8 år beroende på hur mycket de används och beroende på hur mycket man sköter om dem.

Kan man ställa tvättmaskin och torktumlare på varandra?

Ja, det går bra att placera dem på varandra för att utnyttja utrymmet bättre. Det man ska tänka på är att tvättmaskinen alltid ska stå i botten med torktumlaren ovanpå och inte tvärtom. Det beror på att tvättmaskinen är tyngst. Det är också bra att fästa torktumlaren med en monteringsram eller andra fäst-tillbehör för att den inte ska trilla ner när tvättmaskinen centrifugerar.

Kan man torktumla när man inte är hemma eller på natten när man sover?

Det händer varje år att torktumlare orsakar bränder i Sverige så helt riskfritt är det inte. Man bör bara torktumla när man är hemma och kan vara uppmärksam för att upptäcka eventuella problem. Förutom att ha bra uppsikt är det alltid bra att ha en brandvarnare vid tvättstugan och en jordfelsbrytare som en extra säkerhetsåtgärd.

Torktummlare som utgått:

LG F4J6VY1W

LG F4J6VY1W

 • Bäst i test hos Gör Det Själv (-14)

Betyg på guiden:

4/5 - (5 votes)