Hitta bästa hundselen för att träna hunden med koppel, dra släde eller bara se till att det blir bekvämare för hunden att gå i koppel.

Det var länge så att selen sågs som ett redskap för problemhundar. Hundselar har givetvis använts länge för hundar som drar slädar eller som fungerar som jakthundar. Idag är det inte bara yrkeshundar och problemhundar som går i hundsele. Det har rentav blivit på mode att använda selen istället för vanlig koppling.

En god anledning till att hundselen har blivit så populär bland hundägare är att den bidrar till mindre slitage på nacken och ryggen. Hundägaren får bättre kontakt med hunden då hundselen är på. Det är också något som bidrar till en mycket smidigare upplevelse under promenader och träning.

Hundselar vi rekommenderar 

Det finns en rad olika hundselar och här är några som tillhör de allra bästa som finns på marknaden. Följande är rekommenderade hundselar men välj alltid en sele som passar dina specifika behov.

Alla Hundselar

Basic Cosy

#1 Basic Cosy

Till Butik - Vetzoo.se

Sammanfattning: En mysig och ergonomisk hundsele som ger hunden fri rörelsefrihet och fria luft- och andningsvägar. Selen hjälper också till att motverka felbelastning på nack- och ryggkotor.

Selen har en insida av mjuk och skön polyester för bra komfort och för att undvika irritation och skav. Spännet på selen är gjord av fjädrande och slittålig acetal.

Produkten kan användas i temperaturer ner till -20 grader och kan maskintvättas i 40 grader. Basic Cosy finns i flera storlekar med halsstorlek från 35 till 70.

Viktiga egenskaper

 • Ergonomisk sele
 • Motverkar felbelastning på nack- och ryggkotor 
 • Fria luftvägar
 • Bekväm sele
 • Fjädrande och slittåligt spänne
VGW Balte Extension hundsele

#2 VGW Bälte Extension

Till Butik - Vetzoo.se
 • Bästa mellan av GardenHome.se

Sammanfattning: VGW är mycket berömda för sina hundselar och deras Extension är en sele som är särskilt framtagen för hundar som drar. Med denna modell kan du ta kontrollen och dra ner på stressnivåer. Både hos dig och hos hunden. Hundselen kan användas som ett avancerat träningsredskap som är mycket skonsamt för hunden.

Med en ergonomisk form kan hunden röra sig fritt. Den här hundselen är utformad för att vara snäll mot hundens muskler och leder. Den har utvecklats i samråd med hundpsykologer och veterinärer. Resultatet är en sele som har en intressant konstruktion med fästpunkt framtill på bogen.

När hunden drar leder det till en halvvoltsrörelse mot den som håller i kopplet. Det är det här som gör det lättare att träna bort ett problematiskt beteende vid koppling. Hunden tar kontakt med sin ägare istället för att dra.

VGWs hundsele har en lugnande effekt på hunden och det är viktigt för att stressnivåerna ska sjunka och inlärning ta vid. Hundens luftvägar förblir fria då det inte slits och dras kring halsen. Både nacke och rygg får avlastning med den smarta selkonstruktionen.

Viktiga egenskaper

 • Ergonomisk sele
 • Skonsam mot leder och muskler
 • Lugnande effekt
 • Fria luftvägar
 • Justerbar till din hunds storlek
Hurtta Casual vadderad Y-sele hund

#3 Hurtta Casual vadderad Y-sele

Till Butik - Vetzoo.se
 • Bästa budget av GardenHome.se

Sammanfattning: Y-formen är praktisk och det här är en hundsele som är till för hundar som inte har problem med att gå i koppel. Hurtta Casual är till för hundens väl. Promenader blir trevligare då hunden får ett bättre stöd och det inte slits på nacke och rygg. Selen är vadderad och finns i fyra olika färger.

Hurtta har en design som är stabil och säker. Den är lätt att sätta på hunden och är justerbar. Med bröstremmen anpassar du storleken till din hund. Det gör att selen passar för alla hundar som inte behöver en särskild hundsele för träning eller arbete.

Det går bra att gå ut och gå med denna hundsele i mörker då den har 3M-reflexer som ökar säkerheten. Det här är ett redskap som passar riktigt bra för promenader såväl som för andra aktiviteter då hunden ska vara kopplad.

Viktiga egenskaper

 • Bekväm sele
 • 4 färger
 • Vadderad
 • Justerbar
 • Med reflexer
Julius-K9 IDC

#4 Julius-K9 IDC

Till Butik - Vetzoo.se

 • Bästa special av GardenHome.se

Sammanfattning: En ergonomisk, hållbar och mångfunktionell hundsele som kan användas av både sällskapshundar och arbetande hundar. Selen har många praktiska funktioner som tillsammans ger stabilitet, passform och största möjliga säkerhet.

Över hundens rygg är selen vadderad med impregnerat canvasmaterial och har ett innerfoder som andas. Magremmen är bred och både magrem och bröstrem är justerbara för perfekt passform. På hundselen finns ett handtag för att kunna hålla hunden nära. Handtaget kan snabbt tryckas ner med hjälp av ett resårband och fästs med en knapp. Med en anordning vid sidan av handtaget går det enkelt att fästa sidfickor för att få en ergonomisk klövjeväska.

Ett stort plus med Julius-K9 IDC är att den är försedd med ett brett reflexband och har reflextråd insydd i kanterna.

Viktiga egenskaper

 • Bekväm sele
 • Ergonomisk sele
 • Vadderad ryggplatta med innerfoder som andas
 • Reflexband
 • Justerbar för bättre passform

Guide – Välj rätt hundsele

Hundselar är inte bara till för yrkeshundar och hundar som behöver lära sig att gå i koppel. Idag används hundselen för att den ger mer komfort till hunden. Det är något som varje hundägare är intresserad av. Dessutom är det många som tycker att det ser snyggt ut och moderna hundselar har design som kan få oss att tänka på modemagasin för människor!

För att välja rätt hundsele bör du betänka följande:

 • Vad ska hundselen användas till?
  Om du behöver en sele för att hunden ska dra släde eller jobba som jakthund är det viktigt att du skaffar en modell gjord för detta. På samma vis kan du behöva en specifik design för att träna hunden som drar. Men ta inte lättvindigt på hundselen för hunden som är van att gå i koppel. Det är alltid viktigt med god ergonomi och material som är bekväma och slittåliga.
 • Passar selens form din hund?
  Även om selen marknadsförs som för alla hundar kan det vara klokt att se lite närmre på vilka som använder den. Särskilt på de hundägare som ger goda recensioner. Det är ändå rätt vanligt att en viss typ av sele används för en viss typ av hundar. Men tänk också på att det är viktigt att kunna justera och lär dig hur du ska göra detta på rätt sätt.
 • Är selen bekväm?
  Vadderat, mjukt och följsamt låter bra. Men kolla också om materialet kan andas. Om det blir för svettigt för hunden kanske selen bara blir till besvär.
 • Hur kan du koppla till selen?
  Det är inte så dumt med modeller som har flera fästpunkter. Detta särskilt då du ska använda hundselen för träning.

Frågor och svar om hundselar

Här är några vanliga frågor om hundselar som kan vara en hjälp då du ska börja använda sele för att träna hunden eller ge den större komfort.

Kan man ha hundsele och hundtäcke samtidigt?

Det beror på formen på hundtäcket. Det finns hundtäcken med hål för selen att kopplas genom. En del väljer att skaffa en lite större sele som kan sättas över hundkläder men det är inte alltid ett så smidigt alternativ. Täcke först och sele utanpå, eller sele och hål i täcke för kopplet är alternativen.

Hur ska en hundsele sitta?

Det beror på modell. Men det är viktigt att du ser igenom instruktioner noga. Om hundselen inte sitter som den ska kommer den inte att ge ett fullgott stöd. Den kan till och med börja skava och fungera helt motsatt.

Hur trär man på en sele?

Det vanligaste är att du trär selen över huvudet på hunden. Därefter knäpper du selen på hundens sida eller över ryggen.

Hur sätter man på en VGW-sele?

Med en VGW-sele är det lite annorlunda jämfört med andra selar för hunden. Du börjar med att placera hundselen på marken. Du placerar frambenen i de två öglorna varpå selen ska dras uppåt. Därefter knäpper du selen på hundens rygg.

Hur mäter man hundsele?

För att ta reda på vilken hundsele som kommer att passa din hund ska du mäta hundens nacke och bröstvidd. Det här är de två mått du brukar behöva för att kontrollera att hundselen kommer att passa. Ibland ger tillverkare en guide för storlek och där kan det också vara så att hundens vikt också anges som ett mått att beakta för passform.

Vilken hundsele är den bästa?

Det beror på vad selen ska användas till. Som regel krävs det mer av hundselar som är till för träning eller arbete. Om hunden ska dra en släde kan du inte använda en hundsele som är till för vanliga promenader. Men selen som är till för yrkeshunden kan fungera även för vanliga promenader.

Varför ska man använda hundsele?

Om hunden inte drar och inte behöver jobba kanske du tycker att hundselen är överflödig. Då kan det vara bra att veta att en av de viktigaste anledningarna till att man använder hundsele även för promenader med hund som går snällt i koppel är att den sparar på hundens nacke. Selen kommer också att förebygga koppeltryck. En annan orsak till att använda hundsele är att den hjälper dig att ta kontroll över hunden. Med selen får du bättre kontakt med din hund och det kan ge viktiga förbättringar i er kommunikation.

Vilken hundsele är bekväm för hunden?

När det handlar om komfort bör du se till att hunden kan röra fritt på skuldror och framben. Selen bör sitta lägre framtill på bröstet. Den ska inte ligga mot hundens känsligare kroppsdelar som nacke och hals. Tänk också på att följa den storleksguide som tillverkaren av hundselen ger dig. Om du väljer rätt storlek för din hund är det troligare att hundselen kommer att sitta på ett bekvämt sätt.

Vad kostar en hundsele?

En hundsele kan kosta från några hundralappar och upp. Ju högre kvalitet, ju mer kostar det. Dessutom blir det dyrare med en professionell sele som är till för jakt- eller slädhunden. Spelar det någon roll vilket material hundselen är gjord av? Ja, materialet som hundselen är gjord av får betydelse. Dels vill du ha en slitstark sele som klarar av den påfrestning som utomhuslivet innebär. Dessutom är det viktigt med material som är bekvämt för hunden. Det ska sitta mjukt mot hundens päls och även andas för att minska problem med överhettning.

Kan man använda hundsele året runt?

Det går bra att använda hundselar i alla väder och vind. Om du vill ha en sele som är gjord för alla tillfällen ska du se till att den har reflexer för vinterpromenader på kvällar.

Kan hundselen vara farlig för hunden?

Inte farligare än ett koppel som dras hårt runt nacken. Tvärtom är det ofta på så vis att hundselar är säkrare för hundar att ha på sig. De ger skonsammare användning av koppel och det är faktiskt bra både för matte, husse och hund.

På vilket sätt minskar stressen med hundselen?

Det dras mindre och det blir lättare att kommunicera. Matte blir också lugnare och det påverkar hunden på ett positivt sätt. Stressnivån minskar för alla inblandade!

Hundselar som utgått:

Ruffwear Web Master Harness

 

Ruffwear Web Master Harness hundsele

 • Bästa val av GardenHome.se

Det här är en hundsele som är utvecklad både för yrkeshundar och för vovvar som lever aktiva liv med sina hussar. Om du är ute i skog och mark med hunden ofta kan det här vara ett bra val. Framförallt rör det sig om en ergonomisk konstruktion med fem punkter som ger hunden ett mycket fint stöd.

Ruffwear Web Master Harness går att justera via de fem olika punkterna. Det ger en god passform för varje hund. Du kan alltså välja denna hundsele oavsett din hunds kroppsbyggnad. På ryggdelen av selen finns ett handtag. Det finns också en plats för en bricka som kan behövas då det eventuellt rör sig om en servicehund.

Materialet i selen är slitstarkt och har ett tunt skum som gör att selen känns bekväm för hunden. Den hindrar inte rörelser och klarar de påfrestningar som uppstår under arbete eller vid utflykter i skogen. Det finns två olika fästpunkter för koppel. Selen har reflexer som syns bra även under skymning.

Viktiga egenskaper

 • Ergonomisk hundsele
 • 5 punkter för justering
 • Med handtag
 • Gjord av ett smidigt material
 • Två fästpunkter för koppel
 • Reflexer

Urban Pup Brown Tartan Harness

 

Urban Pup Brown Tartan Harness hundsele

 • Bästa special av GardenHome.se

Urban Pup Brown Tartan Harness är som tagen ur ett modemagasin. Designen är riktigt snygg men det är inte det viktigaste med denna hundsele. Selen är mycket lättviktigt samtidigt som den är slitstark. Den är framtagen med tanke på hundens komfort.

Materialet är gjort för att andas och det ser till att din hund inte överhettas av att ha hundsele på sig. Med mjuk vaddering är selen bekväm för hunden, och det finns clips som ser till att den sitter på plats som tänkt.

Det här är en hundsele som passar mycket bra för mindre hundar. Den kan vara väldigt bra att ha till hands då du vill öka komforten för hunden som är kopplad.

Viktiga egenskaper

 • Snygg design
 • Lättviktig
 • Material som andas
 • Designad för komfort
 • En stabil D-ring för koppling