Bästa Brandsläckaren » 3 produkter i test

brandslackare

En brandsläckare är något som bör finnas i varje hem så att man är förberedd ifall en olycka skulle inträffa. Det är lätt att tänka ”det händer aldrig mig” men det kan det faktiskt göra, och då är det viktigt att kunna skydda sin familj och sin egendom.

Men vilken brandsläckare ska man välja och vad ska man tänka på om det börjar brinna? Vi guidar dig rätt!

1. 55A Housegard Pulver

Det här är en brandsläckare som rekommenderas för alla typer av bostäder. Housegard Pulversläckare 55A är en 6 kg pulversläckare med den högsta släckeffekten på marknaden vilket innebär att den även kan släcka större bränder. Med den här brandsläckaren kan du släcka bränder som uppstått i såväl möbler och textilier som eldfarliga vätskor såsom olja och färg samt gasbränder. Eftersom det är en pulversläckare kan du också använda den för att släcka bränder i elektrisk utrustning.

Brandsläckaren finns i tre olika utföranden, röd, vit och stål. På köpet ingår ett väggfäste så att du enkelt kan hänga upp den på en lämplig plats i ditt hem.

Det här är en riktigt bra brandsläckare som rekommenderas till alla bostäder.

6 kg pulver med hög släckeffekt Ganska högt pris
55A Housegard Pulver
 

2. Housegard Puler Fire24

Även detta är en 6 kg pulversläckare från Houseguard. Den har ett traditionellt utseende och en hög släckeffekt vilket gör den till ett säkert och bra val för såväl villor, fritidshus och lägenheter men också offentliga verksamheter.

Hög Släckeffekt Inget väggfäste
Housegard Puler Fire24
 

3. Solstickan Design Ljusbrunt Läder

Det här är en exklusiv brandsläckare med snygga detaljer i äkta läder vilket gör den till en läcker inredningsdetalj i ditt hem. Även detta är en pulversläckare vilket gör att den lämpar sig utmärkt för våra hemmiljöer. 

Solstockan Design brandsläckare är en liten och smidig variant av brandsläckare som därför lämpar sig till mindre utrymmen. Det är en 2kg brandsläckare med en släckeffekt som är den högsta på marknaden för 2 kg pulversläckare.

Brandsläckaren har ett snyggt läderemblem med en präglad avbildning av Solstickepojken. Ett tillhörande vitt väggfäste ingår i köpet. Om du vill använda brandsläckaren i bilen, båten eller husvagnen kan du även komplettera med en slang och spännband. 

Exklusiv och användbar design Endast 2 kg pulver
Solstickan Design Ljusbrunt Läder

Så är Brandsläckarna utvalda

Brandsläckare – Guide

En brandsläckare är till för att man snabbt ska kunna göra en insats när det börjar brinna för att på så sätt undvika att branden hinner bli stor och sprida sig. 

En brandsläckare är något som bör finnas i alla hem oavsett om det handlar om en villa, ett fritidshus eller en lägenhet. En brandsläckare kan vara skillnaden mellan en liten eld och en stor omfattande brand i ditt hem. Även offentliga byggnader ska givetvis ha brandsläckare. 

Olika typer av släckmedel

Det finns några olika typer av släckmedel som används i brandsläckare; pulver, skum, vatten och kolsyra. Vilken typ av släckmedel man ska välja beror på i vilken miljö brandsläckaren ska placeras och vilka typer av bränder som kan uppstå på platsen. 

Pulversläckare

Om du ska köpa en brandsläckare till ditt hem är pulver det allra bästa valet och vi har därför enbart valt ut pulversläckare i det här testet. Den vanligaste orsaken till att en brand uppstår i hemmet är på grund av kvarglömd mat på spisen. I första hand kan man försöka släcka branden med ett kastrullock eller en brandfilt om man har det tillgängligt. Nästa steg är att använda en brandsläckare och då är det en pulversläckare man ska använda eftersom pulver är det släckmedel som fungerar för att släcka brand i elektrisk utrustning då pulvret inte leder elektriskt ström. När det gäller bränder i hemmet är också brand i elektronisk mediautrustning bland det vanligaste vilket är ännu en anledning till att välja en pulversläckare.   

Med en pulversläckare kan du släcka bränder i trä, textil, färg, olja, bensin, gas och elektrisk utrustning och pulver är därmed det mest mångsidiga släckmedlet som finns. En pulversläckare är också väldigt enkel att använda även om du aldrig har använd en brandsläckare förut, pulvret har en hög släckförmåga även vid en mindre mängd pulver. 

Pulversläckarna är inte frostkänsliga vilket gör att de även lämpar sig bra utomhus eller i bilen. 

Skumsläckare

Skumsläckare har fördelen att det är lätt att sanera efter en släckning eftersom skummet till största del består av vatten. Därför lämpar sig skumsläckare bra i kulturmiljöer och andra offentliga miljöer. Skumsläckarna är bra för att släcka bränder i trä, papper och textil samt brännbara vätskor som olja, bensin etc. och de används därför en hel del inom verkstad och industri. 

Vattensläckare

Vattensläckare lämpar sig bäst för mindre glödbränder i papper, tyg, trä och liknande. Viktigt att tänka på är att aldrig försöka släcka bränder i inkopplad elektronik eftersom vatten är strömförande. Inte heller bränder i fett eller olja ska släckas med vatten, det kan vara direkt livsfarligt. Att släcka bränder i bensin och andra petroleumprodukter med vatten har väldigt dålig effekt så även där rekommenderas ett annat släckmedel.

Koldioxidsläckare

Koldioxid är ett helt rent släckmedel, det lämnar inga spår efter sig och därför krävs det ingen sanering efter en släckning med en koldioxidsläckare. Dessa brandsläckare lämpar sig därför för släckning av bränder i elektronisk utrustning och serverrum men också sjukhus och andra offentliga miljöer. Koldioxid fungerar även för att släcka bränder i eldfarliga vätskor såsom olja och därför kan de också fungera bra att använda i exempelvis restaurangkök.

Färg på brandsläckare

De flesta brandsläckare är röda för att de lätt ska kunna upptäckas. I hemmiljö kan man välja en annan färg på brandsläckare eftersom de som eventuellt ska använda den då förväntas veta var den finns. I offentliga miljöer ska brandsläckarna däremot alltid vara röda för att man ska kunna hitta dem så lätt som möjligt. 

Skötsel av brandsläckare

En brandsläckare kräver väldigt lite skötsel men man bör se över den då och då. Minst en gång om året bör du vända på den några gånger. Detta gör man för att det annars finns en risk att pulvret klumpar ihop sig vilket försämrar funktionen. En brandsläckare kan också tappa trycket, se därför till att hålla koll på den lilla mätaren då och då för att säkerställa dig om att pilen fortfarande står på grönt. Knacka gärna försiktigt på mätarglaset för att se så att mätare inte har fastnat.

I övrigt är det bra att regelbundet kontrollera så att slangen är hel, att plomberingen sitter kvar och att brandsläckaren inte fått några skador.

Hur använder man en brandsläckare?

Om olyckan skulle vara framme och du behöver använda din brandsläckare så börjar du med att försiktigt dra ur säkringen och lossa slangen. När du ska släcka branden ska du huka dig ner och inte gå för nära elden. Rikta munstycket mot branden och sikta på lågornas bas. Tryck därefter på avtryckaren.

Ska du släcka en brand utomhus ska du alltid se till att ha vinden i ryggen. Inomhus är det viktigt att hålla sig så långt ner som möjligt för att skydda sig mot rök och värme. Brandsläckaren ska alltid stå upprätt under släckningen. 

Brandsläckare i bilen

Tyvärr omkommer varje år flera personer i bilbränder. Genom att ha en brandsläckare i bilen kan du skydda både dig själv och dina medpassagerare vid en eventuell olycka. I bilen är en 2 kg pulversläckare lämplig att ha. Den är inte känslig för minusgrader och har en bra släckeffekt. Förvara den i bagaget på en plats där du lätt kommer åt den. Använd någon form av upphängningsanordning så den alltid hänger på sin plats. I vissa andra länder i Europa är det krav på att man har en brandsläckare i bilen vilket kan vara bra att tänka på om du ska ut och bila i  Europa.

Vanliga frågor om Brandsläckare

Vilken brandsläckare ska man ha hemma?

Du bör ha en handbrandsläckare som är minst A och B klassad. Det är bra att välja en pulversläckare eftersom den har stor släckeffektivitet och är enkel att använda även för ovana användare.

Vilken brandsläckare ska man ha till elektronik?

Eftersom släckmedlet i en pulversläckare inte leder ström passar denna typ av släckare för släckning av bränder i elektroniska apparater.

Hur stor brandsläckare ska man ha hemma?

Det är ofta bättre att satsa på en brandsläckare på 12 kg än flera mindre på 6 kg. En brandsläckare med mer släckmedel ger ett bättre skydd med högre effekt med en högre påföringshastighet av släckmedel.

Vart ska man ha brandsläckare placerad?

Brandsläckaren ska placeras så att den är lättåtkomlig oavsett var i lägenheten eller huset det börjar brinna.

När blir en brandsläckare gammal?

En pulversläckare beräknas hålla cirka 10 år och bör därför bytas ut efter den tiden. Den gamla brandsläckaren lämnas till en återvinningscentral som farligt avfall.