Så testar vi produkterna

Alla röjsågar i testet har testats i högt och vildvuxet gräs och ogräs i olika tjocklekar men även på gräskanter för att testa produkten för enklare trimning. Urvalet av testpersoner blev en mix av både nybörjare och vana användare av röjsågar.

Testerna för att hitta bästa röjsågen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att modellen är enkel att använda och lätt att byta trådspole och klinga
 • God ergonomi
 • Motoreffekt
 • Ljudnivå
 • Klippbredd
 • Vikt

Bästa Röjsåg

Ordning och reda i trädgård och skog med röjsåg. Här är röjsågar bäst i test och viktiga saker att tänka på då du väljer röjsåg!

Den har kallats för skogsägarens bästa vän, men röjsågen är en kompis som alla med trädgård kan se meningen med. Den kallas ibland för grästrimmer och kan fungera på lite olika sätt. Du kan använda röjsågen för att få bort högt gräs. Det finns också modeller som med en klinga kan fälla ett mindre träd!

Vi har sett på populära röjsågar som har vunnit bäst i test av branschfolk. Vi har också sett närmre på vad vanliga användare har att säga om dessa sågar och deras funktioner. Resultatet är ett urval av bäst i test röjsågar som kan vara ditt bästa val.

Men för att du ska hitta rätt bör du alltid fundera lite närmre på dina behov. De kommer nämligen att påverka vilken såg som ger dig det bästa stödet. Läs vidare längre ner om punkterna som du ska ha i åtanke då du väljer din såg.

1. Stihl FS 55 – Röjsåg bäst i test!

Stihl FS 55

 • 4,5 av 5 tummar från Bäst i Test
 • Goda recensioner på Backyardboss.com
 • 3 av 5 stjärnor på Productreview.co.au
Se pris - Granngården.se

Testpanelerna säger: Stihl kallar sin FS 55 för en grästrimmer men den har en klinga och kan därmed också gå under benämningen röjsåg. FS 55 har varit mycket populär under flera år. På Backyardboss finns det recensioner från tidigt 2000-tal som talar om att den här röjsågen är enkel att använda. Fördelar med Stihl FS 55 är att den startar enkelt och inte väger för mycket.

För dig som behöver ta hand om en vanlig villaträdgård med jämna mellanrum kan det här vara en god investering. Den lätta vikten och smarta designen gör att du kan jobba enkelt med sågen oavsett om du är kort eller lång. Sätt på sly-klingan för att ta hand om ogräs som har vuxit sig högt och som är segt.

Du behöver inte ha lång erfarenhet av att jobba med röjsåg för att förstå hur du ska använda Stihl FS 55. Knapparna är tydligt utmärkta. Du förstår genast hur du ska dra igång sågen. Dra i snöret 2-3 gånger och du är igång. Röjsågen är bensindriven men har utformats för att dra minimalt med bränsle. Du kan komma långt med en tank!

Du väljer mellan trådspole och klinga. Spolen matas halvautomatiskt och klarar en hel del. Du kan använda den på en äng med både buskar och ogräs. Du får god ergonomi tack vare konstruktionen med en sele som har vadderats för maximal komfort. För en vanlig tomt med en massa ogräs är det här ett mycket bra val!

Det ska dock noteras att du inte kan fälla träd med den här röjsågen! Den är inte till för dig som behöver ta dig genom skogsterräng och lite tuffare vegetation.

Egenskaper/fördelar med Stihl FS 55

 • Ljudnivå 108 dB (ta på dig hörselkåpor!)
 • Bensindriven
 • Väger 4,9 kg
 • Diameter på tråd 2,4 mm
 • Klippbredd 42 cm
 • Halvautomatisk trådmatning

2. BC 223 L-S AL-KO Grästrimmer – Bästa budgetvalet!

 • Bästa budgetval Bäst i Test 2018
 • 4 av 5 stjärnor från Gardenmachinerydirect.co.uk
Se pris - Proffsmagasinet.se

3. Stihl FS 89

Stihl FS 89

 • Bäst i test hos Smarto
 • 3,5 av 5 tummar från Bäst i Test
Se pris - Granngården.se

Testpanelerna säger: Det här är en röjsåg som ofta kallas för grästrimmer. Men den har en prestanda som gör att den mycket väl kan gå under beteckningen såg. Det går att sätta på en klinga vilket också är något som gör att det här kan ses som en röjsåg såväl som trimmer. Stihl FS 89 är miljövänlig och har en ganska låg ljudnivå. Du bör dock använda hörselskydd då du jobbar med den.

Den här röjsågen klarar enklare vegetation galant. Den har en automatisk trådmatning vilket innebär att du slipper byta tråd manuellt under pågående arbete. Här kan du också backa tråden om du tycker att maskinen matar ut för mycket.

Med den här röjsågen får du god ergonomi. Den har en sele som ger god avlastning och som har vaddering som bidrar till komforten. Ett plus med Stihl FS 89 är att den är välbalanserad. Det här är sågen för dig som behöver trimma gräs men som också kan behöva röja buskage

Egenskaper/fördelar med Stihl FS 89

 • Ljudnivå 106 dB
 • Bensindriven
 • Klippbredd 42 cm
 • Väger 5,8 kg
 • 1300 W
 • Med bekväm sele

Köpguide – Att välja Röjsåg

När du ska välja röjsåg måste du tänka på flera viktiga punkter. Här är några av de främsta:

Motoreffekten

En starkare motor klarar mer. Om du vet att det ska röjas lite tyngre växtlighet är det bättre att du satsar på en grästrimmer som är starkare. Då kan bensindrivna vara bättre alternativ än de som drivs med batterier.

Tillbehör och huvuden

För varierade uppdrag kan du också vilja få tillbehör. En mer avancerad röjsåg kan ju fungera för lättare trädfällning vilket inte blir så dumt på kombinerad tomt och skogsmark.

Röjsågens vikt

Det är inte jobbigt att lyfta 5 kg men betänk att du nu ska gå ut och gå med denna vikt i en halvtimmes tid. Röjsågarna som är lite tyngre bör vara utformade för att ge dig god avlastning med handtag som är bekväma och kanske också med en sele.

Arbetsbredd

Betänk hur mycket du får gjort med varje tag. Samtidigt ska du tänka på hur du kommer att klara av mer precis röjning med samma verktyg. Om du är osäker kan du gå ut på tomten och måtta upp för att se om en bäst i test röjsåg kommer att vara lämplig för dina behov.

Ljudnivå

Många batteridrivna röjsågar är så tysta att du inte behöver använda hörselskydd men räkna inte med det. Det är viktigt att använda skydden när ljudet är högt och långvarigt. Se vad som rekommenderas i användarmanualen innan du börjar.

Ergonomi

Är det här en bekväm röjsåg eller kommer du att gå och gnissla tänder då du använder den? Ta en titt på om handtagen har utformats med tanke på ett bekvämt grepp. Om du är vänsterhänt behöver du veta om handtaget också kan användas från motsatt riktning.

Underhåll av röjsåg

Röjsågen behöver inte så mycket underhåll men den ska hållas ren och bör också förvaras på en torr och säker plats. Du ska också se över själva tråden och byta när det behövs. Tänk på att inte använda en röjsåg som inte är lämpad för tyngre arbeten på detta vis. Om du utsätter den för mer än vad konstruktionen är gjord för kan du snabbt förstöra sågen.

Ibland kan röjsågar behöva service. Ta reda på var det finns en verkstad nära dig och ta också reda på vad underhållet kostar. Efter några år kanske du vill investera i en ny såg hellre än att laga den gamla trimmern.

Frågor och svar Röjsåg

Vad är en röjsåg?

Det är ett perfekt verktyg för att röja sly, buskar, småträd och långt gräs. Några av modellerna går på batteridrivna motorer och andra drivs med bensinmotor.

Hur fungerar en röjsåg och hur använder man den?

Röjsågen har en axel som går från sågens motor genom ett riggrör med en roterande klinga. Ofta har röjsågen ett hornstyre som används tillsammans med en speciell sele för att bära och hantera sågen. Vid arbete körs maskinen från sida till sida i en svepande rörelse.

Ska man välja en batteridriven eller bensindriven röjsåg?

Batteridrivna röjsågar är mer miljövänliga men om man ska röja grövre sly kan man behöva en mer kraftfull bensindriven modell.

Vad är skillnaden på en röjsåg och grästrimmer?

En röjsåg är främst till för att röja sly, buskar och småträd även om den också kan användas som en grästrimmer för lite tuffare terräng. Den liknar en grästrimmer men har ofta en större motoreffekt.

Vilken röjsåg är bäst att välja?

Röjsågen behöver motsvara tomtens förutsättningar. Är det en stor tomt med mycket sly och småträd som ska bort behövs en mer kraftfullare modell. För mindre användning kan en enklare modell fungera utmärkt. Komforten kan vara viktig i valet om röjsågen ska användas ofta eller längre stunder. Då kan det också vara värt att investera i en röjsåg med ett bra antivibrationssystem vilket innebär att maskinen fångar upp vibrationer vid arbete för att slippa trötta ut kroppen.

Hur underhåller man en röjsåg?

Att underhålla röjsågen regelbundet är viktigt för att den ska hålla så länge som möjligt. Den behöver rengöras och motorn behöver hållas smord.

Källor som vi har använt (6st)

Nedan listar vi vilka tester och källor som vi undersökt och använt i vår research som delar av underlag för en så bred och rättvis sammanställning som möjligt.

Smarto.se

Smarto.se är en sajt som presenterar olika verktyg och produkter. År 2018 valde Smarto.se ut 4 grästrimmers som de korade som bäst i test. Här kom röjsågen Stihl FS 89 med som toppvalet för bensindrivna sågar.

Backyardboss.com

Backyardboss.com är en recensionssajt på engelska där användare kan lägga in sina egna recensioner av produkter. På Backyardboss fanns det många recensioner av Stihl FS 55. De som gav 5 av 5 möjliga poäng pekade på att det här är en mycket bra röjsåg med lång hållbarhet.

Bäst i Test

Bäst i Test har utfört ett test av 6 röjsågar som uppdaterades 2018. Röjsågarna kördes på fält såväl som i snårig tät vegetation. Varje såg testades med ett fullt pass efter vilket klinga eller rulle byttes ut. Bäst i Test kom fram till sina betyg av sågarna baserat på prestanda, ergonomi och drifttid. De beaktade även ljudnivå och vilka tillbehör som sågen kommer med för att bedöma hur användarvänlig den är.

Productreview.co.au

Det här är en sajt med användarrecensioner av olika produkter. På Productreview gav en majoritet av användarna 4 till 5 stjärnor av 5 möjliga till Stihl FS 55 som även har utsetts som bäst i test av experter.

Gardenmachinerydirect.co.uk

Gardenmachinery är en brittisk webbutik som säljer trädgårdsredskap. Via den här sajten kan trädgårdspysslare i England även köpa svenska märken som Stiga. De låter kunder ge omdömen om produkter som köps. Stiga SBC 226 JD har fått gott betyg på den här sajten.

Amazon UK och Tyskland

Många röjsågar säljs på Amazon UK och Tyskland. Där går det att läsa recensioner från verifierade köpare. De ger betyg, 1 till 5 stjärnor och produkten får ett samlat betyg som ger ett genomsnitt av de stjärnor som kunder har gett. Stiga SBC 226 JD har fått höga betyg av köpare på tyska Amazon.

Röjsågar som utgått:

AL-KO BC 4125 II-S

 

AL-KO BC 4125 II-S

 • 4,5 av 5 stjärnor på Bauhaus

Testpanelerna säger: Om du ska röja mindre områden med gräs och vill spara pengar på en röjsåg som ändå ger dig god kvalitet är AL-KO BC 4125 II-S en såg att beakta. Den här röjsågen är utformad för att klara gräs såväl som sly. Sågen är ganska tung. Det är ytterligare en anledning till att den lämpar sig bäst för mindre uppdrag där du inte behöver slita länge på rygg och axlar.

Den kommer med en sele som har vadderats och som sitter bra. Med halvautomatisk trådutmatning behöver du inte avbryta arbetet för att mata ut mer tråd. Greppet med gummi ligger bra i handen. Reglage och knappar är enkla att använda.

Det märks att det här är en budgetsåg. Den är aningen plastig men ger god kvalitet och ergonomi som håller måttet för grästrimning och enklare ogräsröjning. Om du ska jobba längre stunder med sågen kan det vara värt att investera i en lite bättre sele.

Egenskaper/fördelar med AL-KO BC 4125 II-S

 • Bensindriven
 • Klippbredd 41 cm
 • Väger 7,8 kg
 • Halvautomatisk trådutmatning
 • 900 watt
 • Kommer med sele

Läs mer om AL-KO BC 4125 II-S hos Gardenstore.se

Betyg på guiden:

Rate this page