Snygga lister och snabbt klar med en spikpistol bäst i test! Läs mer för att hitta rätt spikpistol här.

När du kan jobba med den bästa spikpistolen är det enkelt att fästa listerna utan sprickor och fula märken. Här kan du läsa mer om vilken spikpistol som är bäst i test och varför. Läs även vidare i vår guide för smarta tips om vad du kan tänka på när du ska köpa spikpistol.

DEWALT DPN1850: ✅ Bästa val

DEWALT DPN1850

 • 5 av 5 stjärnor på Amazon
 • 4,9 av 5 stjärnor på Screwfix.ie

Dewalt DPN1850 är en spikpistol bäst i test av användare i flera länder. Den får höga betyg för sin smidighet men också för den goda ergonomin. Med det smarta ergonomiska handtaget är det enkelt att hitta rätt arbetsposition och att få jobbet klart utan att bli trött i kroppen.

Det här är en dyckertpistol för dig som vill ha hög kvalitet och detaljer som gör jobbet lättare. Du får bland annat ett utblås som riktas bort från dig och arbetsytan du spikar i. Pistolens spets är designad för att minimera risken för repor. På så vis kan arbetsytan hållas snygg trots det tryck som du riktar mot den med pistolen.

Djupinställningar görs utan verktyg och den här spikpistolen har en olje-fri design som är till för att ge den längre hållbarhet. Ett bra val för hemmasnickare såväl som proffs som eftersöker hög prestanda och enkel användning.

Viktiga egenskaper

 • För 15–50 mm spiklängd
 • 1,2 mm diameter
 • Arbetstryck 4,8 till 8,3 bar
 • Magasinkapacitet 100
 • Väger 1,2 kg
 • Bakre utblås
 • Antirepfri spets

DEWALT DCN660NT: ✅ Bästa Premium

DEWALT DCN660NT

 • 4,8 av 5 stjärnor på Powertoolworld.co.uk
 • 4,8 av 5 stjärnor på Amazon

Dewalt DCN660NT är en favorit bland användare. Det här är en bra dyckertpistol för lite längre spiklängder. Om du jobbar professionellt som snickare kan det här bli ett bra val. Modellen är gjord både med tanke på effektivt arbete och säkerhet.

Denna spikpistol har Perform & Protect märkts. Det betyder att den lever upp till höga krav vad gäller säkerhet. Den har en design som leder till minimal vibration, lite damm och som gör det enklare för dig att kontrollera arbetet. Du måste till exempel trycka in kontaktnosen för att kunna avfyra spik.

Med mindre vibrationer går det att jobba längre utan att skadas av arbetet med maskinen. Mindre damm i luften ger också en bättre arbetsmiljö. Det här är med andra ord ett mycket bra val för dig som dagligen jobbar med uppdrag som kräver dyckertpistol!

Viktiga egenskaper

 • 18 V
 • Spiklängd 32–63 mm
 • Kolborstfri motor
 • 2 hastigheter
 • Klarar upp till 4 spikar per sekund
 • Mekanisk
 • Säkerhetsspärr
 • Perform & Protect märkt

HiKOKI NT1865DBSL: ✅ Bästa Professionella

HiKOKI NT1865DBSL

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

För enkel användning kan en Hikoki NT1865DBSL bli ett bra val. Här får du god spiklängd på upp till 65 mm och den kolborstfria motorn stöder längre driftstid för varje laddning. Du behöver inte hålla på med regelbunden rengöring av spikpistolen och det är smidigt.

Det är också en fördel att kunna jobba utan gas, slang eller kompressor. Du får ett arbetsmoment som är enkelt men ändå effektivt. Andra fördelar vi kan se med denna modell är den låga ljudnivån och den fina balansen.

Drivsystemet komprimerar luft och skapar en komfort för dig då du jobbar. Prestandan förändras inte av temperatur och du får ut en jämn och fin avfyringshastighet. Det här kan vara den bästa spikpistol för den som jobbar professionellt men också för hemmafixaren som vill ha de allra bästa verktygen.

Notera att du även får säkerhetsspärr vilket hindrar att du skickar spik av misstag. Dessutom får du varning om när magasinet är tomt. Med LED-ljuset blir arbetsområdet lättare att se och det är också något som talar för att välja denna spikpistol.

Viktiga egenskaper

 • 18 V
 • Spiklängd 25–65 mm
 • Batteridriven
 • Kolborstfri motor
 • Cirka 1500 dyckert per laddning
 • Avfyrningsspärr vid tomt magasin
 • Säkerhetsspärr
 • LED-ljus
 • Batteriindikator
 • Djupjustering utan verktyg

METABO DKNG 40/50: ✅ Bästa Extra

METABO DKNG 40/50

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Guide – Välj den bästa spikpistolen

Att jobba med spikpistol kan vara knepigt och något som får dig att sucka eller så blir det en enkel match du gärna gör om. Det hela beror på hur erfaren du är som snickare och ännu mer på den spikpistol du jobbar med.

Oavsett om du är hemmafixare eller om du tar betalt för att spika upp lister och andra snickerier är det viktigt att du väljer rätt dyckertpistol. Idag finns det många val och det kan vara klokt att förstå skillnader och ta reda på vad du kan förvänta dig.

Här är några av de allra viktigaste punkterna att betänka innan du köper din spikpistol.

Ergonomi först

Det är viktigt att välja verktyg som inte sliter på din kropp i onödan. Du behöver inte nöja dig med en spikpistol som du får ont i handen av efter att ha satt tjugo spikar. Det finns modeller som är särskilt utformade med tanke på din komfort.

Saker som påverkar ergonomin är:

 • Handtag – Handtaget bör ha en ergonomisk form som gör det enkelt att greppa. Det kan vara klokt att se vad faktiska användare har att säga om detta.
 • Vibration – Vibrationer är inte att leka med. Om de är kraftiga och ständiga kan de faktiskt leda till skador i händer, armar och axlar. Ta en titt på om dyckertpistolen har något system som minskar på vibrationer.
 • Tyngd – Om det blir för tungt kan det också verka negativt med värk i kroppen som följs av jobbet med pistolen. Ta en titt på vikten. Omkring 1 kg bör inte vara några problem.
 • Ljudnivå – En låg ljudnivå är att föredra. Om du väljer en dyckertpistol som låter lite mer är det smart att jobba med hörselskydd för att inte skadas av den.

Spikpistolen ska göra ett bra jobb

Det är förvisso du som gör jobbet med spikpistolen men det finns saker som du kan förvänta dig av den. En sådan sak är precision. Det djup som du ställer in ska stämma till hundra procent. Detta oavsett modell och variant av spikpistol.

Tänk också på hur själva pistolen kan komma att påverka arbetsmaterialet. Om kraften från pistolen gör att lister och andra ytor får märken är det trist. Då måste du kanske gå in och utföra efterarbeten för att det ska bli snyggt igen.

Munstycke med skydd mot repor är alltid en fördel. Dessutom bör spikpistolen vara gjord för att ge exakt spikning som inte leder till sprickor i materialet. Det här är också en bit som du kan lära dig mer om genom att se på vad användare har att säga om den modell som du är intresserad av.

Smidig användning

Användningen bör vara smidig. Om du vill kunna röra dig fritt kanske du vill välja en kraftfull batteridriven modell utan gas. Då slipper du slang och du kan spika på platser där det kanske inte finns eluttag.

Tänk också på det där med belysning. Om din dyckertpistol har inbyggd lampa blir det lättare att se. Verkligen bra då du ska komma åt i en mörk vrå där det är viktigt att se hur du spikar!

Med tanke på underhåll

Underhåll är också en bit att beakta då du ska köpa spikpistol. Betänk att en maskin som inte kräver regelbunden rengöring kan vara enklare att jobba med. När det krävs visst underhåll ska du vara väl medveten om detta. Se till att du sköter din spikpistol på rätt sätt från start för att få den att hålla längre.

Tänk också på förvaring och att inte slita i onödan på spikpistolen genom att använda den på fel sätt. Du bör följa bruksanvisning och bara spika med den typ av spik som pistolen är gjord för.

Frågor och svar Spikpistol

Vad är en spikpistol?

Det är ett verktyg som med hjälp av tryckluft, batterier eller gas skjuter i väg en spik. Det används för att mer effektivt spika än att slå in varje spik manuellt med hammare.

Hur mycket spik ryms i magasinet på en spikpistol?

Det varierar mellan olika modeller hur många spikar som får plats i ett magasin. Många spikpistoler använder spikrullar med 40 spikar men det finns även större magasin för upp till 350 spikar.

Vilken spikpistol är bäst?

Vilken typ av spikpistol som är bäst beror på vilket slags arbete som ska utföras. En del modeller är särskilt anpassade för skugglister och svåråtkomliga områden medan andra är bättre för längre spikar eller grova bultar.

Hur fungerar en pneumatisk spikpistol?

Pneumatiska spikpistoler använder lufttryck som komprimeras i en luftcylinder. På så sätt genereras drivkraft för att avfyra spikar. Luftkompressorerna tar in luft, bygger upp ett tryck och skjuter sedan ut luften genom en luftslang som skjuter i väg spiken.

Är det farligt att använda en spikpistol?

Ja, det kan vara farligt att använda vid oförsiktig användning då det lätt kan ske olyckor. Bara man följer de säkerhetsföreskrifter som finns så ska det inte vara farligt att använda en spikpistol.

Ska man välja bettaridriven, gasdriven eller tryckluftsdriven spikpistol?

Många batteridrivna spikpistoler har mycket god kapacitet men är kanske inte främsta valet vid längre arbeten där batteriet riskerar att laddas ur. En batteridriven spikpistol är också ofta tyngre än de andra varianterna vilket innebär lite tyngre arbete. De gasdrivna och tryckluftsdrivna modellerna är bra för att slippa hålla koll på batteriladdningar. Nackdelen med en gasdriven framför en tryckluftsdriven är att gasdrivna modeller ofta har högst ljudnivå men de behöver ingen kompressor som de tryckluftsdrivna.

Betyg på guiden:

4.7/5 - (4 votes)