Bästa Brandfilten » 3 produkter i test

Brandfilt

Släck branden med en brandfilt bäst i test som är gjord för att ge dig ett riktigt fint stöd om olyckan är framme. Läs mer här!

Det är viktigt att utrusta hemmet med brandprodukter. Brandfilten är gjord för att släcka bränder utan att skapa den röra som till exempel brandsläckare gör. Med en brandfilt bäst i test ökar du tryggheten i hemmet. Här ska vi se närmre på de bästa brandfiltar som finns just nu och på hur dessa bör användas på rätt sätt.

1. Luxorparts Brandfilt

Luxorparts brandfilt finns i två storlekar. Även om den som är 120×120 cm stor kan anses som ett fint stöd i hemmet är det många som rekommenderar att välja 120×180 cm. En större brandfilt kan vara bra att ha om olyckan är framme.

Med Luxorparts brandfilt klarar du olika typer av bränder. Det här är en filt av glasfiber vilket innebär att den också kan användas om det till exempel börjar brinna i olja i köket. Det är bara att snabbt plocka ut filten från den smarta hållaren och sedan täcka det som brinner med den.

Du ska stryka lätt mot området som brinner och det här kommer inte att innebära en fara för dina händer. Släckning med denna brandfilt är effektiv och enkel. Den kan också lätt monteras på en vägg i det rum som du behöver den. Ett tips är att skaffa flera att ha i olika rum där det kan uppstå bränder. Det är ju inte bara i köket som vi tänder ljus eller på andra sätt använder eld och värme som kan leda till en ofrivillig brand.

Gjord av Glasfiber Mindre fin design på hållaren
Luxorparts Brandfilt
 

2. Housegard Brandfilt

Housegard ger tipset att ha denna brandfilt redo i kombination med en vanlig pulverbrandsläckare på 6 kg. En Housegard brandfilt med måtten 120×180 cm passar mycket bra för olika sammanhang. Den är gjord för privat bruk i hemmet såväl som för säkerhet på kontor och inom industrin.

I och med att filten är gjord av glasfiber kan den användas då det till exempel börjar brinna i olja. Även om den inte kan släcka en brand helt kan den ganska snabbt göra att spridningen minskar och det kan rädda både liv och egendom.

Måttet på 120x180cm är den storlek som både MSB och Brandskyddsföreningen rekommenderar. Andra platser som den här brandfilten kan vara klok att ha är bilen, båten, husvagnen och sommarstugan.

Glasfiberväv med silikonbeläggning Högre pris än liknande
Housegard Brandfilt
 

3. Solstickan design

För personer som både gillar säkerhet och inredning finns det även brandfiltar i lådor med riktigt snygg design. Solstickan design passar personer som är extra förtjust i inredningsdetaljer med den klassiska Solstickepojken, av Einar Nerman. Då är det här produkten att köpa med bästa design.

Brandfilten är tillverkad i glasfiber och släcker mindre bränder i temperaturer upp till 500 grader. Filten kommer i en stilren låda av plåt som finns i färgerna matt svart, guld, röd, silver och blank vit.

Solstickans brandfilt har på lådans baksida tydliga instruktioner för hur den ska användas och det finns även hål för att kunna hänga upp den på väggen. Brandfilten kan endast användas en gång och ska kasseras efter användning.

Bra brandfilt med exlusivt fodral Ganska dyr jämfört med andra

Så är Brandfiltarna utvalda

Brandfilt – Guide

Brandfiltar är effektiva redskap då det uppstår brand. Även om en mindre brand kan verka skrämmande är det inte säkert att den kräver en brandsläckare med pulver eller skum. Att spruta pulver eller skum över en mindre yta kan leda till stora behov av sanering helt i onödan.

Då du istället kan plocka fram en filt och snabbt släcka elden behöver det inte bli tal om någon större skada. Det här kan fungera mycket bra i situationer i hemmet men också på arbetsplatser och i industrimiljö.

Exempel på när en brandfilt kan vara ett bättre val än en brandsläckare är:

  • Då ljus på ett bord faller och det börjar brinna.
  • När det blir en mindre brand i köket på spisen.
  • Om en värmekälla i hemmet leder till en snabb brand.
  • Då det är farligt att försöka släcka med vatten som vid elektriska bränder.

Hur fungerar en brandfilt?

Innan du börjar se på vilken brandfilt som är bäst i test är det viktigt att du förstår hur den fungerar. Det här är ett verktyg som fungerar som allra bäst då du vet hur det ska användas. Syftet med brandfilten är att kväva en brand. När den inte får något syre så dör den. Det här fungerar på alla bränder oavsett om de sker i ledningar, i olja eller i papper på bordet.

Till att börja med måste du tänka igenom var du ska ha din brandfilt. Brandfilten kommer i en förpackning som du enkelt hänger upp på väggen. När olyckan i framme kan du snabbt dra i den nedre delens band för att få ut filten. Därefter kan du börja släcka branden.

Släckningen går till på följande vis:

  • Du lägger filten över det område som brinner.
  • Du stryker filten ned mot elden. Det är viktigt att inte slå!
  • Du håller emot under en kortare stund för att kväva elden.
  • Du plockar av filten för att undersöka vilken skada som har skett.

I och med att brandfiltar kan vara gjorda av olika material är det viktigt att förstå vad de kan förväntas klara av. Glasfiber kan du använda om det till exempel brinner i olja. Därmed är brandfilten av glasfiber ett bra val till exempel för köket.

Det är dock viktigt att förstå att brandfiltarna inte alltid kan klara av släckning på egen hand. Om branden har kommit långt i sin utveckling kan det vara mycket klokare att snabbt ta sig ifrån den, stänga dörrar för att minska spridning och vänta på brandkåren.

När du köper brandfilt ska du lära dig mer om brandsäkerhet. Då kanske du inser att du även bör ha en brandsläckare av något slag. Det finns nämligen brandfiltar som rekommenderas som en kombination till släckarna med pulver och skum.

Vanlig filt eller en professionell brandfilt?

Räcker det inte med en vanlig filt om du måste släcka en mindre brand? Om du inte har något annat är det klart att en helt vanlig filt kan fungera. Men du måste också förstå att vanliga filtar kan sprida branden. Om de är gjorda av material som lätt kan tändas på kanske du få en farligare situation då du lägger på filten.

Filtar av syntetmaterial kan också leda till rökutveckling som är mycket hälsovådlig. Det är viktigt att komma ihåg att röken är en otroligt farlig faktor under en brand. Det är ju den som kan leda till att personer förgiftas, tuppar av och till sist dör av branden.

Med tanke på detta är det alltså viktigt att förstå skillnaden mellan en vanlig filt och en brandfilt. Brandfiltens konstruktion är gjord för att kunna släcka på ett säkert sätt. Den är säker att hantera och den är effektiv. Den ökar inte på branden och leder inte till vidare utveckling av farlig rök.

Med detta sagt är det förstås fortfarande så att du inte ska ge upp möjligheten att släcka en mycket liten brand genom att kväva den med en vanlig filt om det är det enda du har till hands. När branden är släckt bör du dock passa på att beställa en äkta brandfilt som kommer att vara säkrare att ha vid framtida behov!

Välja rätt brandfilt för ditt hem

Om du köper en brandfilt som är certifierad som säker och pålitlig kan du känna dig trygg. En sak ska du dock vara medveten om. Det finns en rekommendation både från Brandskyddsföreningen och från MSB att använda den större varianten på 120×180 cm. Om du ändå köper en brandfilt kan det alltså vara klokt att på en gång ta den som är större.

Kända märken kan kännas tryggare men är inget måste. Så länge som du ser att brandfilten har någon form av certifikat bör den vara ett bra val. Dessutom kan du ta en titt på vad andra som har köpt den har att säga om formen och kvalitén.

Se till att du har tillräckligt många brandfiltar

När det börjar brinna på bordet i vardagsrummet kan det vara olyckligt att husets brandfilt finns på övervåningen i sovrummet. Se till att du har så många brandfiltar som du behöver för att känna dig trygg. Det kan innebära flera på ett våningsplan.

Kom också ihåg att alla som bor i din bostad bör vara väl insatta i hur brandfilten ska användas. Det kan vara klokt med övningar. Dessa kan utföras med en helt vanlig filt. Visa hur man stryker mot elden istället för att slå. Låt alla testa rent praktiskt hur det går till utan att elda på riktigt. Det här är något som kan göra den stora skillnaden mellan en snabbt släckt brand och en katastrof om olyckan en dag är framme!

Vanliga frågor om Brandfilt

Vad är en brandfilt?

En brandfilt är tillverkad av ett speciellt material som används för att släcka mindre bränder genom att kväva elden.

Vad innehåller en brandfilt?

Materialet består av ett till två lager med glasfiberduk som har ett tätskiktslager som släpper igenom minimalt med brännbara gaser.

Hur använder man brandfilt?

En brandfilt läggs bestämt, utan att kasta den, på elden. Därefter kväver man branden genom att trycka med händerna ovanpå filten.

Vad är bäst - brandfilt eller brandsläckare?

En brandfilt är bra att ha som komplement till en brandsläckare för mindre bränder. Det går snabbare att ta fram och använda en filt än en brandsläckare vid en mindre brand i exempelvis kläder, möbler eller på spisen. Men en brandsläckare är alltid bra att ha hemma och använda för att undvika att en brand tar ordentlig fart.

Vad kostar en brandfilt?

En brandfilt kostar allt från en hundralapp upp till femhundra om du vill ha en designad förpackning.