Att grilla är ju något som många av oss älskar att göra och vi ser alla fram emot att grillsäsongen ska starta. Förutom att det är gott så är det ju själva tillagningen som gör det hela så härligt och trivsamt. 

När det gäller kolgrillar kanske du tror att kvalitén inte spelar någon större roll men faktum är att det faktiskt kan påverka resultatet avsevärt beroende på vilken typ av kolgrill som man använder och även själva användningen av grillen kan variera mycket. 

Men det finns ju en mängd olika varianter av kolgrillar att köpa på marknaden. För att underlätta för dig när du ska välja har vi gjort en utförlig undersökning och tagit reda på vilka som är de bästa kolgrillarna på marknaden just nu.

Vi rekommendera

I våra tester har vi testat samtliga kolgrillar för grillning av korv, kyckling och kött för att täcka några av de vanligaste livsmedlen som brukar grillas. En av testpersonerna fick montera alla modeller för att kunna göra en bra jämförelse för hur enkel eller svår monteringen är. Inför testerna gjorde vi ett urval av testpersoner med en varierande grad av grillerfarenhet, från nybörjare till grillexperter. Till våra egna tester kompletterade vi med resultat från andra tester, recensioner och omdömen.

Testerna för att hitta bästa kolgrillen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – enkel att montera enligt anvisningar och lätt att använda
 • Kapacitet med grillyta med plats för flera livsmedel
 • Jämn värmefördelning
 • Avställningsytor
 • Smidigt lock att lyfta och hänga av
 • Andra tillbehör
 • Enkel att förflytta utifrån både tyngd och storlek
 • Enkel att rengöra
 • Vikt

Landmann Vinson 300 är en lyxig kolgrill som vi blev riktigt imponerade av och därför blev den en solklar vinnare i premiumklassen. Mellanklassens vinnarpris kammades hem av Landmann Barbecue Smoker Tennessee 200, som också visade sig vara en riktigt bra grill. Den portabla kolgrillen Weber Go-Anywhere utsågs till vinnaren inom budgetklassen och vi valde även ut en specialare som vi nog skulle vilja påstå har allt man kan önska sig av en kolgrill, nämligen Kamado Joe Keramisk Grill Classic Joe II.

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare.

Boretti Barilo 2.0 Kolgrill: ✅ Bästa val

 • Bästa val av GardenHome.se 

Boretti Barilo 2.0 har levererat många exklusiva och bra grillar genom åren och detta är inget undantag. Det här är verkligen en grill i premiumklassen som har alla funktioner du kan tänkas behöva. Du kan både grilla direkt, indirekt eller använda den som rökgrill. 

Grillen har exempelvis funktioner såsom ventilation, termometer och hjul som gör grillningen både bekväm och rolig. Den har även ett galler undertill där du kan förvara dina grillredskap under tiden du grillar. 

Grillen har en konstruktion som fördelar värmen jämt över hela grillen vilket ger ett väldigt jämnt och bra grillresultat. Grillytan är riktigt stor och du kan själv justera värmen genom att placera olika mängd kol på de olika sidorna. Det finns också en mindre behållare som du kan använda för indirekt grillning alternativt för att röka kött eller fisk med.

Tack vare bra luftventiler kan du hålla glöden jämn och förhindrar överhettning då du har locket på.

Förutom att det är en riktigt bra grill så har den också en mycket tilltalande design. Med den här grillen får du ett fint inslag i din trädgård eller på din altan. Det enda som saknas är ett inbyggt arbetsbord så du får istället placera någon form av arbetsbänk intill att ha som avlastningsyta.

För dig som vill ha en lyxig grill som ger ett perfekt resultat så är det här grillen för dig!

Kamado Sumo Maxi: ✅ Bästa Premium

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Om du inte vill lägga alla pengar som krävs på premiumvinnaren så är detta ett riktigt bra alternativ. Även om den inte är lika lyxig som premiumvinnaren så får du riktigt mycket för pengarna om du väljer den här kolgrillen. 

Kamado Sumo Maxi är en väldigt fin grill. Även den här grillen har funktioner såsom indirekt grill och rökgrill. Grillen består av två tunnor, en liten och en stor med emaljerade stålgaller. Det finns också ett mindre galler att använda för värmehållning. 

Grillen har en termometer i locket och en askuppsamlare undertill. Tack vare att gallret går att höja och sänka kan du enkelt reglera temperaturen. 

Framför själva grilltunnan har du även ett smidigt litet arbetsbord. En ovanlig men mycket användbar funktion vilket gör själva grillningen mycket bekväm.

Det här är en otroligt prisvärd grill!

Weber Go-Anywhere: ✅ Bästa Professionella

Weber Go-Anywhere

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Weber räknas ju vanligtvis som ett lyxmärke men här har vi faktiskt kunnat välja ut en av deras produkter som en budgetvinnare. Det här är nämligen en mindre och portabel grill som är väldigt smidig både att bära och att packa med sig. Trots detta finns det plats för mycket mat och du kan använda den både för direkt och indirekt grillning. Grillen är gjord av tunn aluminium av hög kvalitet vilket gör att den är väldigt lätt att bära med sig. För maximal hållbarhet är den även porslinsemaljerad vilket också bidrar till en väldigt bra värmefördelning. Grillen är även utrustad med handtag av nylon som gör att du kan bära den utan att bränna dig även om den fortfarande är varm.

Oavsett om du vill ha med dig en grill till stranden, i husbilen eller på utflykten så är den här grillen helt perfekt. Och för dig som vill grilla hemma men vill ha en liten grill som inte tar så mycket plats så fungerar den alldeles utmärk även för det ändamålet såklart.

Grillen har ett värmeskydd undertill vilket gör att du inte behöver vara orolig över att placera den på ett trädäck, gräsmattan eller ett bord. Den lämnar inga som helst märken efter sig. 

Med den här grillen får du hela 10 års garanti, ett bevis på att detta utan tvekan är produkt med riktigt hög kvalitet.

Köpguide

Att grilla är ju något alldeles speciellt när det kommer till matlagning. Det kan ju vara både mysigt, socialt och väldigt roligt på samma gång. Och även om sommaren ju är den stora grillsäsongen så är det ju faktiskt något man kan ägna sig åt året om. Att exempelvis grilla korv vid skidbacken är det ju inte mycket som slår. 

En kolgrill har fördelen att du varken behöver tillgång till el eller gas vilket gör den perfekt för matlagning utomhus. Numera finns mer avancerade kolgrillar som gör att du kan grilla även med indirekt värme och till och med röka med. 

Många anser att kolgrillad mat smakar mycket godare än mat som tillagas på el- och gasolgrillar och därför är kolgrillarna fortfarande väldigt populära trots att det idag finns en hel uppsjö av grillar som drivs på el eller gasol. 

Ytterligare en fördel med kolgrill är att den är lätt att rengöra. Det enda man behöver göra är att rengöra gallret kontinuerligt med vatten, diskmedel och stålborste efter att du har grillat färdigt. Du behöver också tömma grillen på aska. De flesta nya grillar ha någon form av behållare undertill där askan hamnar så att tömningen blir smidig och enkel. Viktigt att tänka på är att kolet håller värmen mycket länge så det finns en stor brandrisk. Bra är därför att ha någon form av metallbehållare där du tömmer askan först och där den sen får svalna ordentligt innan du tömmer ut det.

Vilken kolgrill ska jag välja?

Innan du köper en kolgrill kan det vara bra att fundera igenom några saker så du väljer en grill som passar just dina behov. Vill du enkelt kunna flytta runt grillen är det en fördel om grillen har hjul. Vissa kolgrillar är utrustade med termometer vilket kan vara en bra funktion. Vill du ha möjlighet att anpassa temperaturen så finns det grillar där du kan höja och sänka gallret för att på så sätt reglera hur varmt du vill ha det. 

Om du vill använda dig av indirekt grillning finns det idag en hel del avancerade kolgrillar anpassade för indirekt grillning genom att de har två kolbäddar. Gillar du att röka maten är även den typen av grill perfekt att använda med rökspån.

Givetvis bör du även fundera över hus stor grillyta du tror att du behöver. Om du har en rejäl grillyta har du även möjlighet att flytta runt maten och lägga ut det som är färdiggrillat mot kanterna där temperaturen är lägre.

Frågor och svar Kolgrill

Vilken kolgrill ska man välja?

Den klassiska klotgrillen är ofta ett bra val både vad gäller utformning, användning och prisklass. För att lättare tillaga mat med både direkt och indirekt värme kan i stället en grilltunna vara lättare då den är avlång. Vill man lägga lite extra pengar på grillen kan en kamadogrill vara intressant. Det är en energisnål och mångsidig grill med flera tillbehör för alla slags grillmetoder.

Vilken kolgrill är bäst?

En kolgrill behöver först och främst ha rätt storlek för att ha tillräckligt mycket grillyta som räcker för hela hushållet. Grillar man inte så stora volymer är det lite onödigt med en jättestor grill. Vill man ha möjlighet att röka maten lite extra är ett lock till grillen ett måste. Beroende på vilken typ av grillning som ska kunna utföras behövs olika tillbehör till grillen. Finns det inget separat avlastningsbord kan det vara smidigt om där finns avställningsyta på grillen.

Hur tänder man en kolgrill?

Tändvätska fungerar både på grillkol och briketter men det är inte ett miljövänligt alternativ. Det är då bättre att tända grillen med en grilltändare, tändgaffel eller skorstenständare.

Blir det någon skillnad på smaken med kolgrill eller gasolgrill?

Nej, oberoende tester visar att smaken inte blir annorlunda. Däremot kanske man saknar den klassiska grilldoften som blir av en kolgrill och att det skulle kunna minska grillupplevelsen något.

Går det att röka mat i kolgrill?

Ja, det går utmärkt att röka maten i en kolgrill. Med ett tillhörande lock under grillningen kan röksmaken bli som mest intensiv.

Hur grillar man bäst i en kolgrill?

Det bästa är att grilla med indirekt värme där maten tillagas där kolen inte finns direkt under. Med den grilltekniken får köttet sakta tillagas så att det hinner bli färdigt inuti samtidigt som köttet inte blir torrt eller svartbränt utanpå. När köttet väl börjar bli färdigt kan man i stället flytta den till rakt ovanför glöden för att få en fin grillyta och en bra grillsmak.

Är kol eller briketter bäst att använda till kolgrill?

För att snabbt få fart på glöden med hög temperatur är kol ett bättre val än briketter. Nackdelen är att glöden inte varar lika länge med vanligt kol. För den som både vill en snabb glöd som dessutom varar länge är det smart att blanda briketter och kol.

Betyg på guiden:

4.6/5 - (5 votes)