Se till att det blir rakt från start med ett vattenpass bäst i test! Här kan du läsa mer om de bästa vattenpass som finns på marknaden.

När du ska hänga upp en hylla är det verkligen en fördel att kunna mäta med vattenpass för att få det hela rakt och snyggt. Vi har tagit en titt på vattenpass bäst i test för att komma fram till vilken variant som är det bästa valet. Läs vidare för att hitta vattenpasset som kommer att ge dig det bästa stödet när du behöver få exakt position lodrätt och vågrätt.

Milwaukee REDSTICK SLIM: ✅ Bästa val

Milwaukee REDSTICK SLIM

 • Bästa val av GardenHome.se 

Milwaukees vattenpass är för dig som vill ha hög noggrannhet. Deras vattenpass ger dig noggrannhet på 0.029° (0.0005 ”/in, 0.5 mm/m) och det är lätt att använda. Du får planfräst mät-yta på upp till 120 cm och det är mer än godkänt.

De två solida blocklibellerna av akryl är både stöttåliga och UV-resistenta. På sidorna får du ändkapslar som absorberar stötar. Det gör vattenpasset extra bekvämt att jobba med. När du är klar kan du hänga upp det med öglan som finns inbyggd. Mycket praktiskt!

Milwaukees vattenpass kommer med VPA certifikat från tredje part vad gäller noggrannhet. Det här är ett verktyg som du kan använda professionellt såväl som för hemmauppdrag. Priset är attraktivt och det här är ett verktyg som bör finnas i varje verktygslåda.

Viktiga egenskaper

 • 60 cm
 • Blocklibeller av akryl
 • UV-resistent
 • Planfräst mät-yta på upp till 120 cm
 • Ögla för upphängning
 • Ändkapslar mot stötar

Bosch GIM 60: ✅ Bästa Premium

Bosch GIM 60

 • 4,7 av 5 stjärnor på Amazon

Här har vi ett digital vattenpass bäst i test av användare som ger mycket goda recensioner online! Vattenpasset ger mycket smidig syftning med både ljudsignal och riktningspilar och erbjuder exakt information. Du får ljudsignal vid 0° och 90°.

Displayen är snedställd och det gör den lättare att läsa av. Du får en kalibreringsfunktion som hjälper dig att mäta på ett noggrant sätt. Vattenpasset från Bosch har en robust design som tål användning. Det är gjort av aluminium som är både lättviktigt och slitstarkt.

Det här är ett bra val för dig som vill ha ett professionellt vattenpass som är lätt att använda och att ta med sig. Det kommer med en förvaringsväska just med tanke på dig som behöver ett verktyg som kan komma med överallt.

Viktiga egenskaper

 • 60 cm
 • Mäter vinklar i grader
 • Mäter lutning i % eller mm/m
 • Riktningspilar
 • Ljudsignal
 • Robust av aluminium
 • IP54 skyddsklass

Milwaukee REDSTICK: ✅ Bästa Professionella

Milwaukee REDSTICK

 • Högt betyg av Protoolreviews.com

Milwaukee Redstick vattenpass är ett bra val för dig som vill ha ett redskap som är bekvämt att jobba med. Vattenpasset ligger väl i handen med en ergonomisk profil. Formen gör det lätt att greppa över hela vattenpasset. Dessutom är designen gjord för att ge mycket hög hållbarhet.

Basen är bred och gjord av magnesium. Det får betydelse för avdragningen som blir bättre. Dessutom är det här en egenskap som ger ökad renlighet. Bottenkanten är rundad och skarp vilket är ett stort plus när du ska skära i och behandla betongmaterial.

Detta Milwaukee vattenpass har försetts med Sharpsite teknologin för libell. Det är något som gör att det blir lättare att läsa av libellen. Det här är ett viktigt plus och något som gör att du kan jobba smidigt och effektivt med vattenpasset.

Det här är ett bra val både för proffs och hemmafixare. Vattenpasset är prisvärt och bör hålla länge utan att tappa i konstruktion. Du kan välja mellan olika längder för att få ett vattenpass som passar perfekt till dina specifika behov. 

Viktiga egenskaper

 • 120 cm (finns i olika längder)
 • Rundad och skarp bottenkant
 • Libell med lutning 1% och 2%
 • Sharpsite blocklibell
 • Bred bas av magnesium
 • Ergonomisk form

Milwaukee MINI: ✅ Bästa Extra

Milwaukee MINI

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Guide – Välj den bästa vattenpasset

Hur väljer du det bästa vattenpass som finns på marknaden? Först och främst kan du se på vattenpass bäst i test men det är också viktigt att du förstår informationen som du får på rätt sätt. Det kan ju vara så att du har specifika krav som inte alla modeller lever upp till.

Här är punkterna som är allra viktigast att tänka på när du ska köpa vattenpass. Detta oavsett om du behöver vattenpasset på jobbet eller är hemmafixare som tycker om att höja nivån på dina projekt.

Noggrannhet är viktigt

Med tanke på att du kommer att använda ditt vattenpass för att sätta upp hyllor som absolut inte får bli sneda är det otroligt viktigt att det ger dig rätt information. Om vattenpasset inte är korrekt kan det leda till farliga situationer. Dessutom är det ju inte snyggt med byggnationer som blir sneda.

Noggrannhet kan vara svår att avgöra när du läser om en viss produkt. Här är ett tips att se om det finns certifikat eller intyg från en tredje part. När en utomstående part har testat noggrannheten och gett sin rekommendation är det mycket bra.

Noggrannheten kommer också att påverkas av hur väl vattenpasset klarar av användningen. Ta en titt på hur det kommer att reagera på stötar. Om vanliga rörelser med vattenpasset leder till olika värden och svårigheter att läsa av blir det klurigt.

Tänk också framåt. Om noggrannheten försvinner efter en tids användning är det inte bra. Vattenpasset ska vara konstruerat för att klara av slitage. Det får inte skadas av vanlig användning eller av att det ligger i solen en stund.

Se även på vilka material som vattenpasset är väl lämpat för. Om du jobbar mycket med betong kan det vara klokt att välja en modell som är särskilt till för hantering av detta material. Samtidigt är det förstås viktigt med flexibilitet. Du vill kunna använda samma vattenpass för olika uppdrag och projekt.

Ett vattenpass ska erbjuda komfort

Det här är faktiskt bland det viktigaste att tänka på efter noggrannheten. Det bästa vattenpasset kommer inte att skava i handen. Det är heller inte svårt att placera på ytor som ska mätas. Detta oavsett om du lägger det ner eller håller upp mot en vägg.

Saker som påverkar komfort är:

 • Vattenpassets konstruktion – Det får inte blir för klumpigt. Viss vikt är bra för stabilitet men om det blir för tungt kan det bli svårt att mäta.
 • Mjuka kanter – Skarpa kanter är inte kul när du ska mäta ofta och under längre stunder. Du ska inte behöva ha handskar på dig för att använda ditt vattenpass!
 • Skarpa kanter – Det är lite motsägelsefullt men det är också viktigt att kanterna är tillräckligt skarpa då du behöver rita upp vinklar. När kanten har rätt design blir det enkelt att rita med det.
 • Ett gott grepp – Det är också viktigt att ett vattenpass ligger bra i handen. Du bör få ett gott grepp med en hand eftersom du antagligen kommer att behöva den andra för att anteckna eller göra märken.

Hantering och förvaring

Det är en stor fördel om vattenpasset kan klara av lite tuffare tag. Det här gäller inte bara då du ska mäta. När du är klar kanske du slänger vattenpasset i en korg med prylar eller direkt på golvet. Det bör vara gjort av material som inte skadas av detta.

Aluminium är ett bra material eftersom det erbjuder både styrka och lätt vikt. Men det finns förstås vattenpass av andra metaller som också klarar lite tuffare tag utan att ge upp. Tänk på att vattenpassets mätande del också måste vara robust. Precisionens får inte störas av vanlig användning och förvaring!

Förvaring blir också enkel om vattenpasset har en form som är enkel att hantera. Det bör få plats där du förvarar dina verktyg. Om du har behov av att hänga upp vattenpasset då du inte använder det är det en fördel om det har ett hål i detta syfte.

Betyg på guiden: