Finns det något härligare än att ligga och koppla av och ladda batterierna i en hängmatta? För lata sköna sommardagar när du vill ta en tupplur utomhus eller kanske läsa en bok under lediga semesterdagar så är ju en hängmatta fantastiskt bekväm och härlig att ligga och njuta i.

Hängmattor blir alltmer populära och de finns idag i alla möjliga olika varianter, stilar och prisklasser. Den klassiska varianten av hängmatta är ju den du hänger upp mellan två träd eller liknande men idag finns många andra typer av hängmattor som kan monteras på ett stativ vilket gör att du kan placera ut din hängmatta var du vill och även enkelt flytta på den.

För att underlätta för dig när du ska välja en hängmatta har vi gjort en utförlig undersökning för att ta reda på vilka som är de bästa hängmattorna på marknaden just nu.

Vi rekommendera

Vi har testat samtliga modeller i trädgårdar med olika upphängningsmöjligheter mellan träd, fasta väggar och vi har även testat stativ. Bland testpersonerna har vi valt ut en mix av personer som är vana och ovana hemmafixare för att testa hur enkelt det är att montera och hänga upp produkterna.

Testerna för att hitta bästa hängmattan genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – enkla instruktioner att följa för att montera och hänga upp produkten
  • Komfort
  • Kvalitet
  • Hur många personer modellen rymmer
  • Max användarvikt

Först ut är Hängmatta Vivere Brazilian Dubbel Oasis som är en otroligt fin hängmatta om du vill skapa den där härliga karibiska känslan i din trädgård. För dig som vill kunna ha en hängmatta men inte har några lämpliga träd att hänga upp den i så valde vi även ut Summerset Amazonas Inkl Sumo Rockstone Ställning + Samba Fuego Hängmatta som är en underbar hängmatta som du fäster i det medföljande stativet och kan på så sätt placera ut den var du vill. Vill du ha en riktigt lyxig variant av hängmatta ska du absolut titta närmare på Hängmatta La Siesta Alabama Navy Blue som är en fantastiskt bekväm hängmatta som är vadderad och utrustad med kudde. Sist ut är en lite annorlunda hängmatta nämligen Tipi Hängmatta Cacoonworld Singel Taupe som faktiskt är den mysigaste hängstol man kan tänka sig och om du har barn kommer den garanterat att bli även deras favoritställe.

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare.

Dvala Brafab Hängmatta blå: ✅ Bästa val

  • Bästa val av GardenHome.se 

Marbella Venture Home Hängmatta dubbel, vit: ✅ Bästa Premium

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Nino Venture Home Hängmatta Svart: ✅ Bästa Professionella

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Vem behöver en hängmatta?

För dig som vill kunna ligga och slappa på otroligt skönt sätt under härliga sommardagar, kanske tillsammans med en god bok eller något gott att dricka, ja då är en hängmatta något som kan vara väl värt att investera i.

Ett annat användningsområde för en hängmatta är för dig som campar och som antingen vill ha ett billigare alternativ till tält eller för dig som helt enkelt vill minimera din packning och inte behöva släpa runt på ett tungt tält. Dessutom blir ju hela proceduren med att slå läger på kvällen mycket snabbt och enkelt utfört och du kan lägga din tid på annat än att resa tält. När det sedan är dags att bege sig vidare på morgonen packar du snabbt och enkelt ner din hängmatta igen och är redo att ge dig iväg.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en hängmatta?

Börja med att fundera igenom hur och var du har tänkt använda din hängmatta. Det finns både den klassiska varianten som du hänger upp mellan exempelvis två träd och numera finns även hängmattor där det ingår ett stativ som du helt enkelt bara placerar ut på gräsmattan, bryggan, altanen eller var du nu vill ha den. Den första varianten kan vara betydligt billigare men då krävs det ju att du har något bra ställe att fästa den på. Om du har tänkt att använda hängmattan när du är ute och vandrar eller campar ja då är såklart den klassiska varianten ett givet val. Då vill du kanske även ha en hängmatta som tar liten plats i din packning och som inte väger så mycket. 

Frågan är också om hängmattan ska användas av en person eller om du vill att två personer ska få plats i den. Det finns hängmattor i både enkel- och dubbelstorlek. Det finns faktiskt riktigt stora härliga hängmattor som man utan problem kan ligga två personer i om man skulle vilja. Men dessa fungerar ju också utmärkt även för en person och du vill ha det lite extra bekvämt.

Slutligen behöver du även hitta en modell som passar just din kropp och som du ligger bekvämt i. När du ska välja en hängmatta behöver du därför ta hänsyn både till din längd och vikt. Större och tyngre människor behöver oftast en bredare hängmatta för att få den bästa komforten medan mindre personer kan välja en mindre modell. 

Hängmatta för camping

Att sova i en hängmatta då du är ute och campar kan vara en riktigt härlig upplevelse för såväl vuxna som barn. På så sätt kommer du verkligen nära naturen och du slipper släpa runt på ett tält som väger en massa. Om du ska ha något barn med dig kan det ju var bra att välja en hängmatta som är avsedd för två personer även om du har med en egen hängmatta till barnet. Det kan ju visa sig att barnet inte vågar sova i egen hängmatta eller behöver ligga hos dig för att hålla värmen.

För camparen finns speciella hängmattor med integrerat myggnät. Annars finns myggnät att köpa till. Du behöver också komplettera med en sovsäck som värmer tillräckligt mycket för att du ska hålla dig varm hela natten. 

Hur hänger jag upp en hängmatta

Det första du måste göra är ju att leta upp en lämplig plats där du kan hänga upp din hängmatta. Du behöver hitta två träd som har ett lagom avstånd mellan varandra. Det kan också vara bra att tänka på att välja en lugn och vindskyddad plats. 

Olika hängmattor skiljer sig åt när det gäller själva upphängningssystemet så du får undersöka hur just din hängmatta ska hängas upp så du gör det på rätt sätt. Se till att du sträcker ut hängmattan ordentligt när du hänger upp den så du slipper ligga som en banan i den.

Frågor och svar Hängmatta

Varför ska man välja en hängmatta?

En hängmatta är mjuk och skön att vila i utomhus eller att bara koppla av i med en bra bok. Det är enkelt att fästa en hängmatta mellan två träd, väggar och andra stabila anordningar och det går även bra att använda ett fristående hängmattestativ.

Trillar man inte lätt ur en hängmatta?

En hängmatta som inte är monterad med en så kallad spridare är lättast att ligga i utan att trilla ur. I en sådan hängmatta ligger man lite mer diagonalt, vilket ger en bra balans utan att hängmattan tippar över. Använder man en hängmatta med spridare bör tyget vara något bredare än spridaren för att få en bättre balans.

Hur mycket vikt tål en hängmatta?

Varje hängmatta har en rekommenderad max belastning vid normal användning och det är vanligt att de klarar upp till 200-300 kg. Maxvikten anger vad hängmattan tål innan linor eller linfästen kan brista. Utsätter man hängmattan för påfrestningar som att hoppa i den, vilda gungningar eller snodda linor kan skador uppstå även vid lägre belastning.

Vilken hängmatta är bäst?

Ska hängmattan hänga ute i alla väder behöver materialet vara tåligt. Utöver det är det bra att kontrollera hur mycket maxvikt hängmattan klarar och att det är i ett slitstarkt material.

Hur hänger man upp en hängmatta?

En hängmatta hängs upp mellan två fästpunkter. Det kan vara mellan två träd men kan även vara mellan väggar, stolpar och andra typer av stabila anordningar. Hängmattan ska vara minst 50 cm ovanför marken och remmarna till hängmattan ska fästas i samma höjd och bör vara på cirka 160 cm höjd. En nya oanvänd hängmatta kommer att töjas och därför behöver den hängas upp ganska sträckt innan första användningen. När hängmattan har töjts en aning kan man därefter behöva justera upphängningen.

Kan hängmattan hänga ute hela sommaren?

En hängmatta i hög kvalitet med ett material som är hållbart för alla väder kan hänga ute hela sommaren. För längre hållbarhet kan det ändå vara bra att plocka ner hängmattan vid exempelvis kraftig nederbörd.

Kan man ha en hängmatta inomhus?

Ja, det går utmärkt att använda en hängmatta inomhus. Hängmattskrokar går bra att fästa i hållbara väggar eller i takbjälkar.

Betyg på guiden:

4.2/5 - (6 votes)