Så kallad slingträning är en träningsform som under de senaste åren har blivit väldigt populärt. Träningen utförs med ett träningsredskap som är väldigt enkelt men genialiskt, nämligen ett träningsband. Trots den enkla konstruktionen så kan du utföra otroligt många olika övningar med hjälp av detta träningsband och motståndet anpassar du enkelt med din egen kroppsvikt. Vi hjälper dig att välja rätt träningsband, läs vidare för att veta mer.

RIP 60: ✅ Bästa val

RIP 60

 • Bästa val av GardenHome.se 

Proform RIP 60 har en unik design som gör att den passar nästan alla och passar för träning av alla muskelgrupper. Träningsbandet anpassar sig efter dina rörelser så att din träning blir optimal.

Träningsbandet erbjuder två olika funktioner, antingen låser du det i sidled eller så låter du det löpa. På så sätt får du en enorm flexibilitet i din träning som de flesta andra träningsband inte erbjuder. Motståndet reglerar du sedan enkelt genom att anpassa avståndet mellan dig själv och träningsbandet.

RIP 60 fästes enkelt i taket eller i dörren med det medföljande dörrfästet. 

Med på köpet får du dessutom en plansch och 12 DVD-skivor som ger dig ett 8 veckor långt träningsprogram som hjälper dig att komma i toppform. Inte nog med detta så får du även en 60 dagars kostguide med enkla, goda och nyttiga recept för att du ska få ut så mycket som möjligt av din träning.

Proform RIP 60 är alltså inte bara ett träningsband utan ett helt kit som hjälper dig att komma i din bästa form och bygga en riktigt stark kropp. En toppenprodukt helt enkelt!

Egenskaper:

 • Träningsband som passar alla
 • Möjlighet att låsa i sidled ger stor flexibilitet
 • 2 års garanti
 • Dörrfäste
 • Träningsplansch
 • 12 DVD-skivor
 • 60 dagars kostguide

TRX PRO Suspension: ✅ Bästa Premium

TRX PRO Suspension

 • Bästa premium av GardenHome.se 

TRX PRO Suspension Training Kit är som namnet antyder inte heller bara ett träningsband utan ett helt träningskit som hjälper dig att komma i toppform på ett enkelt sätt utan att behöva ta dig iväg till gymmet.

TRX PRO kit är utvecklat för kommersiellt syfte och lämpar sig därför perfekt för professionella tränare. Kitet innehåller det starkaste TRX som finns och tack vare den låsningsbara karbinhaken samt tre olika typer av ankare får du en enorm flexibilitet och mångsidighet i din träning. Gummihandtagen är både bekväma och lätta att rengöra.

I kitet ingår även träningskort, instruktionsvideo med expertinstruktioner på Master-nivå samt flera träningspass med totalt 35 olika övningar. Du får också lära dig hur du upptäcker och åtgärdar eventuella fel som dina kunder gör i sin träning. Allt detta kan streamas eller laddas ner till din dator, mobil eller surfplatta för smidig åtkomst överallt. Med hjälp av detta kan du som tränare utvecklas och hjälpa dina kunder att uppnå sina träningsresultat.

Med på köpet får du också en Suspension Anchor som gör att du enkelt kan använda träningsbandet överallt, även utomhus. Du får även med en TRX-Extender som kan användas som förlängning om upphängningshöjden är över 270 cm alternativt om du vill fästa träningsbandet runt exempelvis ett träd. Slutligen får du även med ett dörrankare om du vill hänga upp träningsbandet i en dörr.

Egenskaper:

 • TRX PRO Suspension Trainer
 • Get Started Guide
 • TRX Xtender Strap
 • Door Placard
 • Trainer Basics Video (för nerladdning)
 • TRX Wristband
 • TRX Wrench
 • TRX Suspension Anchor
 • TRX Door Anchor
 • Mesh Carry Bag

Iron Gym X-Trainer Pro: ✅ Bästa Professionella

Iron Gym X-Trainer Pro

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Iron Gym X-Trainer Pro är ännu ett effektivt verktyg för att stärka upp din kropp på ett väldigt bra och effektivt sätt. Iron Gym X-Trainer Pro har sköna vadderade handtag som ger ett riktigt bra grepp även när du börjar svettas. Med det här träningsbandet tränar du hela kroppen och anpassar motståndet med hjälp av medföljande straps/flärpar.

Med på köpet får du också ett dörrankare som du använder för att enkelt fästa din X-trainer på en dörr.

Det här är helt enkelt ett mångsidigt träningsredskap som hjälper dig att komma i form. Du kan träna såväl bål, rygg, armar och ben som handleder, höfter, axlar och mycket, mycket mer.

Egenskaper:

 • Remmarnas längd: 110-170 cm
 • Vadderat handtag för bra grepp
 • Dörrankare
 • Straps för anpassning av motstånd
 • Stärker hela din kropp

Vad är ett träningsband?

Ett träningsband kan du använda för mängder med olika övningar för hela din kropp. Med hjälp av kroppsvikten kan man träna både styrka, balans, smidighet och kondition. Det finns otroligt många olika varianter av övningar som du kan göra med ett träningsband så möjligheterna för variation är nästan obegränsade. Det smarta är också att du enkelt kan anpassa övningarna så de blir mer eller mindre jobbiga. 

Varför ska jag träna med ett träningsband?

Vill du ha en kropp som är både stark, smidig, stabiliserad och funktionell? Vill du dessutom kunna träna nästan var som helst utan att behöva använda dig av några avancerade maskiner. Ja då bör du testa att träna med just träningsband.

Det finns många fördelar med den här formen av träning och det är därför inte så konstigt att slingträning har blivit så populärt. Den stora fördelen är ju att det är ett så smidigt träningsredskap som du enkelt kan ta med dig överallt. Det väger väldigt lite och tar nästan ingen plats vilket gör att även du som är trångbodd kan ägna dig åt den här träningsformen. De är också perfekta att packa med sig exempelvis på semestern eftersom du kan träna nästan var som helst. Träningsbandet fäster du enkelt på dörrar, i taket, runt träd, stolpat etc. och använder sedan enbart din egen kroppsvikt som motstånd i övningarna. Detta ger ju en enorm frihet att träna överallt, såväl inomhus som utomhus. 

En annan fördel med träningsbandet som träningsredskap är att det är väldigt instabilt vilket gör att du tvingas aktivera flera muskler samtidigt. Det blir inte alls samma fixerade muskelträning som du får av träningsmaskiner. Tack vare detta kan du komma åt de små stabiliserande musklerna som är så bra att träna men som många gånger kan vara väldigt svåra att komma åt. 

När du tränar med träningsbandet tvingas du även aktivera bålen i de flesta övningar vilket påminner om kroppens naturliga sätt att belastas vilket ger en väldigt bra funktionell kroppsstyrka.

Träningsbandet är också ett utmärkt redskap att använda vid rehabträning och vid stretching. Denna träningsform används mycket inom vården när det kommer till just rehabträning.

Olika sorters träningsband

Ett träningsband består oftast av ett band med två handtag. Vanligtvis finns också en extra ögla där du kan sätta foten på. 

Märket TRX är starkt förknippat med just träningsband och de skiljer sig egentligen inte från övriga träningsband men man får betala en del för själva märket så dessa är oftast lite dyrare. TRX är dock träningsband av hög kvalitet och man får också med en hel del tillbehör så man får ändå mycket för pengarna. TRX uppfanns 1997 av en amerikansk militär som ville ha ett smidigt träningsredskap att bära med sig överallt. 

Det finns också andra varianter av elastiska träningsgummiband som kan användas vid olika former av träning men de är inte avsedda för kroppsviktsövningar utan används enbart för det motstånd som elasticiteten ger. Dessa kan vara med eller utan handtag och finns att köpa i olika motstånd. Du kan använda dem istället för hantlar och skivstänger när du exempelvis kör marklyft och rodd.

Risken för felbelastning

Just den fördelen att träningsbandet är så instabilt kräver att man har lite kroppskontroll och viss vana vid träning. Är du ovan bör du därför ta hjälp av en tränare för att komma igång med din slingträning så du inte belastar din kropp på fel sätt utan istället får ut maximalt av din träning.

Våra testvinnare

Vi har gjort en utförlig undersökning av olika träningsband som finns på marknaden just nu och utsedd dessa riktigt bra vinnare. De träningsband som vi har valt ut är både prisvärda och av hög kvalitet samt har fått många bra utmärkelser och recensioner av andra som använt dem.

Frågor och svar Träningsband 

Vad är ett träningsband?

Det är ett träningsredskap som kan användas för hela kroppen. De träningsband vi syftar på här är de träningsband med remmar som har ett handtag i vardera änden. Det finns utöver det även elastiska gummiband utan handtag.

Vad kan man träna med ett träningsband?

Det går att träna hela kroppen med träningsband. Bandet kan exempelvis användas vid situps, benböj, rodd, ryggdrag, curl och press.

För vem passar det att träna med ett träningsband?

Det är ett bra träningsredskap för personer i alla åldrar oavsett om det är nybörjare eller om man tränar på mer avancerad nivå. Vid träning använder man sin egen kroppsvikt som motstånd och det är ett skonsamt träningssätt även för äldre personer.

Vad finns det mer för fördelar med att träna med träningsband?

Att träna med ett träningsband innebär att man arbetar med sin egen kroppsvikt som motstånd i kombination med bandets eventuella elasticitet. Det ger en bra grundträning och är även användbart vid stretching. Träningsband används bland annat inom vården vid rehabilitering. Den allra största fördelen är att de flesta träningsband är enkela att ta med överallt vilket gör det smidigt att kunna träna när man vill och var man vill inomhus eller utomhus.

Vad är TRX-band?

Ett TRX-band är ett träningsband som inte är elastiskt. Det ger fördelen av att arbeta mer med sin egen kroppsvikt samt att bandet får längre hållbarhet jämfört med elastiska gummiband. Nackdelen är att TRX-band behöver fästas och fixeras vid användning. De flesta säljs tillsammans med fästen som kan skruvas fast i en vägg eller någon annan fast anordning.

Betyg på guiden:

4.2/5 - (5 votes)