En grensax är nästan ett måste för alla som har en trädgård. Med en grensax klipper du effektivt och enkelt även kraftigare grenar när du ska beskära dina träd. En bra grensax ger en fin snittyta och det är viktigt att saxen är stark och vass för att du ska få ett bra resultat. Vi har testat ett antal olika grensaxar och kommit fram till några riktiga favoriter.

Felco nr: 210A: ✅ Bästa val

Felco nr: 210A

  • Bästa val av GardenHome.se 

Den här grensaxen från Felco lämpar sig utmärkt för professionell användning men också för dig med egen trädgård som vill ha en riktigt bra grensax av hög kvalitet. Grensaxen är 60 cm lång och klipper lätt grenar upp till 35 mm. 

Grensax Felco 210A är både kraftfull och stabil. Det är en tvåhandssax som lämpar sig för de flesta typer av beskärning. Sidoskären är tillverkade av mycket hög Schweizisk kvalitet.

Skärhuvudet är böjt och har ett tandat mothållsblad vilket gör att grensaxen håller fast grenen vid beskärningen vilket på så sätt minskar kraftansträngningen. 

Grensaxen är av hög kvalitet och samtliga delar går att byta ut. 

Egenskaper:

  • Professionell grensax av hög kvalitet
  • Klippkapacitet: 35 mm
  • Skärlängd: 600 mm
  • Handtag av aluminium

EnergyCut 600B Gardena Grensax: ✅ Bästa Premium

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Fiskars PowerGear X LX98-L: ✅ Bästa Extra

Fiskars PowerGear X LX98-L

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Även Fiskars är ju kända för att erbjuda högkvalitativa produkter både när det handlar om funktion och design. Fiskars har funnits i flera decennier och de arbetar hela tiden med att förbättra sina produkter för ökad ergonomi och kvalitet. Även Fiskars lämnar 25 års garanti vilket gör att du kan känna dig trygg med att du får en produkt som kommer att fungera i många år framöver. Fiskars grensaxar har alla den unika PowerGear™ utväxlingen som ökar klippkraften 2,5 gånger. De har även friktionsreducerande PTFE-belagda skär som gör klippningen enkel. 

Grensax Fiskars LX98 sidoskär är en grensax som lämpar sig extra bra vid klippning av grova och färska grenar med en diameter på upp till 55 mm. Sidoskären gör det enkelt att nå grenarna och ger ett rent och fint snitt. Det nedra bladet har en böjd form vilket ger ett bra grepp om grenarna och förenklar arbetet. Sidskären är både slipbara och utbytbara. Grensaxen har ett ergonomiskt SoftGrip-handtag. 

Egenskaper:

  • Hög kvalitet med 25 års garanti
  • PowerGear™ utväxlingen för maximal klippkraft med minimal ansträngning
  • Böjt nedre blad ger ett optimalt grepp om grenarna
  • Klippkapacitet: 55 mm
  • Längd: 80 cm
  • Friktionsreducerande PTFE-belagda skär
  • Slipbara och utbytbara skär

Vad är en grensax?

En grensax är ett rejält verktyg med långt skaft som gör att du kan klippa även grövre grenar utan att behöva ta i väldigt mycket. En grensax används vid beskärning av träd och buskar. Framförallt när det kommer till kraftigare grenar så är en grensax nästan ett måste. En grensax är mer kraftfull än en sekatör och kan därmed användas till kraftigare grenar medan du använder sekatören till detaljjobben. En grensax är också mer finkänslig än en grensåg och därmed perfekt att ha då du ska beskära dina fruktträd. Man kan säga att grensaxen har en funktionalitet som ligger mellan en sekatör och en grensåg. Med hjälp av en grensax kan jobbet bli både enkelt och roligt även för dig som är helt oerfaren inom beskärning.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en grensax?

En bra grensax måste vara både vass och stark och ge en ren snittyta för att trädet ska ta så lite skada som möjligt. Många av de bättre grensaxarna på marknaden är försedda med utväxling. Detta innebär att du kan lägga i en sorts växel för att få extra kraft i klippet utan du behöver anstränga dig mer. En bra utväxling är en viktig funktion att satsa på om du ska klippa grövre grenar. När du ska köpa en grensax bör du först fundera igenom vad du ska använda den till och vad du vill att den ska klara av. Vill du kunna klippa av även grövre grenar på träd eller ska du enbart använda den till buskar med tunnare grenar? Ta en titt i din trädgård och bilda dig en uppfattning om tjockleken på de grenar som du kommer behöva klippa innan du ger dig iväg och köper en grensax. Viktigt är också att välja en grensax som är ergonomisk utformad för att undvika överbelastning och skador. Det är väldigt viktigt att du känner att du får ett stadigt och fast grepp när du håller i grensaxen så den känns både säker och enkel att använda. Den ska inte vara för tung och klumpig eftersom den då blir svår att arbeta med. Tänk också på att den behöver vara så pass lång att du når även svåråtkomliga grenar. Handtagen bör dock inte vara onödigt långa eftersom grensaxen då blir klumpig och svårhanterlig. Det är bra om så många av grensaxens delar som möjligt är gjorda av metall. Många billigare modeller har även plastdelar vilket vi inte rekommenderar eftersom de lätt kan gå av. Men det är ju också viktigt att grensaxen inte är för tung. Se därför till att lyfta och känna ordentligt på grensaxen i butiken innan du bestämmer dig. Lyft och prova olika grensaxar i butiker för att bilda dig en uppfattning om vilken grensax som passar dig. Om du väljer en för tung grensax är risken att du inte orkar klippa av de grövre grenarna även om grensaxen har en bra utväxling. Har du tänkt att använda din grensax mycket och under många år framöver rekommenderar vi att du lägger en slant på den istället för att köpa den allra billigaste. De grensaxar som vi valt ut som vinnare i testet är alla av mycket hög kvalitet. Dessa saxar gör jobbet både enklare och roligare och du kommer kunna ha användning av dem i många år framöver.

Hur sköter jag om min grensax?

För att din grensax ska hålla länge är det viktigt att du rengör den efter varje användning. Annars är risken att den blir slö och kraftlös och den kan också bli rostig. Torka av saxen med en trasa tillsammans med lite diskmedel. Var också noga med att torka den torr efter att du har rengjort den. Man kan även hälla kokande vatten över saxen. Detta hjälper till att ta död på eventuella trädsjukdomar som annars riskerar att spridas vidare till andra träd. Om grensaxen ändå har fått rost på sig kan du använda stålull för att skrubba bort rosten. Om du märker att din grensax börjar bli slö kan du slipa den. Detta kan göra stor skillnad och med en vass sax blir klippningen mycket enklare.

Hur testade vi de olika grensaxarna?

Vi valde att rikta in oss på de grensaxar som klarar grenar på upp till 40-50 mm. Vi började med att läsa igenom olika produktrecensioner och bloggar på nätet för att bilda oss en uppfattning om vilka grensaxar som verkar bra och populära. Utifrån detta valde vi sedan ut tio olika grensaxar som vi testade utförligt och kom fram till några favoriter som alltså blev testets vinnare. Vid testet tog vi hänsyn till både kapacitet, storlek, tyng och prisbild. Vi tittade även på om saxarna var ergonomiskt utformade och hur kvaliteteten var.

Grensaxar som utgått:

Gardena Premium 780 BL

 

Gardena Premium 780 BL

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Gardena är ett tyskt företag som är väl etablerat på den svenska marknaden och kända för att erbjuda bra produkter av hög kvalitet, och den här grensaxen är inget undantag. Med Gardena Premium Grensax 780 BL får du faktiskt hela 25 års garanti vilket ju tyder på riktigt hög kvalitet.

Det här är en grensax för såväl proffs som trädgårdsentusiaster. Den klarar grentjocklekar på upp till 42 mm och ger ett perfekt resultat med sina precisionsslipade blad. Skären är gjorda av rostfritt stål och är utbytbara. Längden på grensaxen är 78 cm. 

Handtagen är ergonomiskt utformade vilket ger ett riktigt skönt och behagligt grepp som underlättar arbetet. Grensaxen har en riktigt bra flerstegsutväxling som ger en otrolig kraft utan att du behöver anstränga dig mer. Tack vare utväxlingen och den rejäla häveffekten får du 20 gånger mer kraft. Skärhuvudet är vinklat och skärspänningen går att justera vid behov 

Egenskaper:

  • Hög kvalitet med 25 års garanti
  • Maximal grentjocklek: 42 mm
  • Precisionsslipade blad
  • Längd: 78 cm
  • Kraftfull flerstegsutväxling
  • Ergonomiska handtag
  • Utbytbara skär

Betyg på guiden:

4.5/5 - (6 votes)