Med hjälp av en häck kan du skapa en riktigt fin och lummig tomtgräns som ramar in din trädgård. Dessutom ger den ett insynsskydd från såväl gatan som grannar. Häcken kan också fungera som ett naturligt vindskydd.

Förutom att använda häcken vid tomtgränsen kan den också användas inuti din trädgård för att dela in trädgården i olika rum. Kanske vill du rama in din köksträdgård eller skapa ett mysigt rum för avkoppling?

Det finns många olika typer av häckar och vilken du ska välja beror bland annat på hur mycket tid du vill lägga på skötseln av din häck men också beroende på vilken växtzon du bor i. Självklart handlar det ju också om tycke och smak.

För att underlätta för dig när du ska välja häck har vi gjort ett utförligt test och valt ut några vinnare.

Vi rekommendera

Vi har testat samtliga häckar i trädgårdar med passande växtzon som rekommenderas och utifrån testpersonernas önskemål om utseende och andra önskade kriterier utifrån täthet och skötsel.

Testerna för att hitta bästa häck genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – enkel att plantera enligt rekommendationer
  • Hur snabbt den växer till sig
  • Täthet, insynsskydd och vindskydd
  • Hur hård beskäring häcken tål
  • Hur lättskött den är

Häckhagtorn CO, 10-pack blev en solklar vinnare inom premiumklassen eftersom den både är väldigt vacker och mycket lättskött. I budgetklassen blev det klassikern Ligusterhäck 30-50 cm som kammade hem priset och vi valde även ut en specialare, nämligen retrohäcken Pelar/Häcktuja ’Brabant’ 50-80 cm. 

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare

Häckhagtorn CO, 10-pack: ✅ Bästa val

Häckhagtorn CO, 10-pack

  • Bästa val av GardenHome.se 

Det här är en häck med många fördelar! Hagtornshäcken är otroligt vacker men också lättskött och ger dessutom ett ordentligt insynsskydd. Den blev därför en given vinnare inom premiumklassen. 

Hagtorn har mörkgröna blad och vita fina blommor och är en väldigt tålig buske. Hagtorn är inte vintergrön men häckens grenverk växer väldigt tätt vilket gör att du får ett bra insynsskydd även under vintertid då löven faller av. Du väljer själv om du vill låta den vara friväxande eller om du vill forma till den. Den klarar även av hård beskärning.

Häcken trivs i de flesta jordar och klarar även av att stå i skugga. Vanligtvis stannar den i växten vid 2-3 meters höjd men om den trivs väldigt bra kan den faktiskt bli upp till 4 meter hög. På våren klipper du ner häcken som sedan växer till sig ordentligt under sommaren. 

För dig som vill ha ett ordentligt insynsskydd och kanske även ett vindskydd är detta ett riktigt bra val som också ger dig en mycket lättskött häck. Det här är dessutom ett prisvärt paket med tio plantor till ett bra pris. För en tät häck bör du plantera tre plantor per meter. Hagtornshäcken lämpar sig för i stort sett hela Sverige, zon 1-7.

Ligusterhäck 30-50 cm: ✅ Bästa Premium

Ligusterhäck 30-50 cm

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Ligusterhäcken är ju en riktigt klassiker och en av våra mest populära häckar och det är inte svårt att förstå varför den är så älskad av många. Ligusterhäcken blommar otroligt vackert med vita täta blommor under juni. På hösten får den istället blå bär som dock absolut inte ska ätas eftersom de är giftiga. Häcken är väldigt robust och du kan själv välja om den ska växa fritt eller om du vill forma till den. 

Ligusterhäcken har varit en populär häck sedan flera sekel tillbaka så om du flyttar till ett gammalt hus är det inte ovanligt att där finns en ligusterhäck. Om häcken är gammal med blad endast på de yttre grenarna kan du klippa ner den till ca 15 cm så kommer den skjuta nya skott och åter bli en vacker och tät häck, faktiskt redan inom två år. 

Viktigt att tänka på är att häcken ska klippas varje år så att skotten kan förgrena sig.

Vill du ha en blommande och vacker häck som växer snabbt och ger en tät och insynsskyddad inramning av din trädgård kan vi varmt rekommendera denna ligusterhäck.

Pelar/häcktuja ’Brabant’ 50-80 cm: ✅ Bästa Professionella

Pelar/häcktuja 'Brabant' 50-80 cm

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

För dig som vill ha den riktiga retrohäcken så är ju tujahäcken ett givet alternativ! Många av oss som växte upp på 70-talet känner säkert väl igen den här häcken som då var otroligt populär. Tujan har senare fått en comeback och hittas i många trädgårdar även idag. Tujahäcken är en mycket tätväxande häck som ger både insynsskydd och vindskydd. Dessutom är tujan vintergrön så du får en vacker och grön inramning av din trädgård oavsett årstid. Häcken kan formklippas nästan hur som helst så möjligheterna är många. Du bör dock inte toppa den förrän den har växt klart och uppnått den höjd du vill ha. Den kan bli upp till hela 5 meter hög. Se till att beskära den varje år för att få en tät och jämn häck. Häcken bör beskäras under vårvintern.

Tujan ställer inte speciellt stora krav när det handlar om plats kring rötterna men den gillar fuktig jord. En sak som kan vara bra att tänka på om man vill placera häcken intill en väg som saltas på vintrarna är att skydda häcken från eventuella saltstänk eftersom det annars kan skada den. Undvik helst full sol, tujan trivs nämligen bäst i halvskugga.

Tujahäcken är häcken för dig som vill ha en lättodlad häck som håller sig grön året runt.

Köpguide

Formklippa eller inte?

När du har planterat din häck är det bra om du direkt bestämmer dig för om du kommer vilja ha den formklippt eller inte. Ska du formklippa den bör du nämligen göra det redan från början. Genom att börja beskära häcken direkt blir den tät ända nerifrån.

Att formklippa eller inte har ju mycket med smack och tycke att göra. En formklippt häck har ju fördelen att den tar mindre plats och kan vara riktigt snygg om man lägger lite tid på beskärningen. Men även en friväxande häck är ju vacker på sitt sätt så det handlar ju mycket om vad du har för smak och vad som passar in i din trädgård. 

Givetvis är ju en friväxande häck mycket mer lättskött eftersom den nästan inte kräver någon skötsel. Vill du ha en friväxande häck klipper du bara ner den ordentligt en gång i början för att den ska förgrena sig och bli tät och därefter låter du den helt enkelt växa fritt. Däremot kan du klippa ner den igen någon gång om den skulle börja bli gammal eller inte må bra av någon anledning. Du klipper du ner den helt och hållet så den får en ny start och kan växa upp på nytt och bli frisk och frodig igen. Gamla häckar har ju ofta ett bra och väl utbrett rotsystem så de brukar därför ha goda förutsättningen för att bli en ny vacker häck inom ett par år igen.

Vilken häck passar i min växtzon?

Om du bor i någon av växtzonerna i norra Sverige behöver du vara extra noggrann när du väljer häck eftersom alla häckar inte klarar av det kalla klimatet. Detsamma gäller också i övriga växtzoner om du har tänkt att placera häcken på en väldigt blåsig eller utsatt plats. 

Vintergröna häck

Om du väljer en vintergrön häck så får du ett insynsskydd och vindskydd även vintertid och en grön och fin häck året runt. Exempel på vintergröna häckar är Idegran, Liguster och Tuja. Tujan klarar dessutom även kallare klimat.

Grön eller blommande häck

En blommande häck kan vara riktigt vacker antigen som inramning av din trädgård men också för dig som vill avdela din trädgård med hjälp av en häck. Ska du ha den som avdelare kan du många gånger med fördel välja en lite lägre häck medan om du är ute efter ett insynsskydd mot grannar eller en väg bör välja en lite högre. 

Om du är på jakt efter en blommande häck så bör du välja en friväxande häck eftersom det kan vara svårt att få till en fin häck som blommar efter beskärning.

Vad är en barrotad planta?

Om du ska plantera en lång häck är det en fördel att välja barrotade plantor. De är mer lätthanterliga och dessutom mycket billigare, oftast säljs dessa i 10-pack. De barrotade plantorna etablerar sig fort och sätter igång att växa direkt. Du kan plantera dem antingen på våren eller på hösten.

Krukodlad planta

Krukodlade plantor passar dig som snabbt vill ha en hög häck. De är större och mer färdiga från början. De kan vara så höga som 100-125 cm vilket gör att du får en rejäl häck direkt efter plantering. De krukodlade plantorna kan planteras året om, bara det går att kräva i marken. 

Vilken jord ska jag välja?

Olika häckar ställer lite olika krav på jorden men oftast går det bra att använda den jord som du redan har och enbart förbättra den med lite näringsrik planteringsjord. Vid mycket lerig jord är det bra att tillsätta lite torv eller barkmull. Om jorden däremot är sandig kan du istället öka mullhalten något genom att blanda i lera eller kompostjord.

För att skydda mot uttorkning är det en fördel att lägga på lite täckbark ovanpå jordytan.

Tänk på att hålla gräset borta från planteringen tills häcken vuxit klart eftersom gräset annars kan konkurrera ut dina häckplantor. 

Hur planterar jag en häck?

När du ska plantera börjar du med att gräva ett dike där du sedan placerar ut dina plantor med ett lämpligt avstånd mellan varandra. Avståndet beror på vilken häck du har valt. 

Det kan vara bra att sänka ner plantorna i en hink med vatten innan du planterar dem så de blir ordentligt genomvattnade. 

I samband med att du gräver ner plantorna tillsätter du också någon form av näring, exempelvis kogödsel eller kompostjord.

Den första sommaren bör du sedan vattna ordentligt en gång i veckan men därefter brukar man enbart behöva vattna om det är väldigt torrt.

 Frågor och svar Häck

Vilken häck är bäst?

Det finns många val att göra för att hitta den häck som är bäst. Ett val är att bestämma om häcken ska vara grön året om eller om det ska vara en lövfällande häck. Vilken växtzon man bor i påverkar också valet eftersom inte alla sorter trivs exempelvis i norra Sverige.

Ska jag välja en snabbväxande häck eller inte?

Det kan vara frestande att köpa en snabbväxande häck men för att den ska bli tät gäller det att beskära den regelbundet innan den vuxit till sig på höjden. För den som inte kan vänta finns det färdiga häckar i önskad höjd men då får man vara beredd att betala lite mer.

När ska man plantera häck?

Egentligen kan man plantera häck under en väldigt lång tid. Från att klimatet går åt det torrare och mildare hållet och tjälen släppt i marken och sedan över hela sommaren, framåt hösten innan nya tjälen kommer.

Vad ska man tänka på när man planterar en häck?

Det viktigaste att tänka på vid plantering av häck är att det finns god dränering. Man behöver också gräva tillräckligt brett och djupt för att växternas rotsystem ska få tillräckligt med plats att etablera sig. När häckväxten sedan placeras ut ska rotklumpen sitta i marknivå utan att blottas över markytan och utan att hamna för djupt.

Hur mycket och hur ofta ska en häck vattnas?

Det beror på vilken typ av häck det är, på vilken plats häcken växer och på klimatet. Första växtsäsongen bör häcken vattnas regelbundet för att rötterna ska växa till sig och för att plantorna ska etableras.

När ska häcken gödslas och med vad?

Häcken kan gödslas vid behov under våren, sommaren och hösten. Ett naturligt framställt gödsel som är kväverikt är bra att använda fram tills slutet av Juli. Därefter bör man satsa på ett långsamt verkande gödsel.

Hur beskär man häcken?

Hur häcken ska beskäras beror på vilken typ av häckväxt det är.

Betyg på guiden:

4.6/5 - (5 votes)