Välj rätt fästinghalsband och skydda din hund mot sjukdomar som fästingar kan sprida både bland djur och människor.

Det är viktigt att skydda hunden mot de sjukdomar som fästingar sprider. Hunden kan drabbas av både borrelia och TBE, precis som människor. Men med en fästingavskräckande produkt minskar risken avsevärt. Ett fästinghalsband är ett av de allra bästa alternativen.

Fästinghalsbandet är lätt att använda och det är inte farligt för hunden. Tillsammans med rätt typ av åtgärder efter en dag utomhus kan detta eliminera risken för de farliga sjukdomarna. Både för hunden och för människorna som den lever med.

Fästinghalsband vi rekommenderar 

Här finner du några av de bästa fästingavvisande produkter som finns på marknaden. De är säkra att använda och ger den önskade effekten. Välj produkten som har de egenskaper som passar din hund allra bäst!

Alla Fästinghalsband

fastinghalsband-hund-petwise

#1 Imazo Petwise

Till Butik - Vetzoo.se

Sammanfattning: Imazo Petwise är ett mycket populärt fästinghalsband som är fritt från giftiga ämnen. Det avger en citrusdoft då halsbandet gnids mot hundens hals. Doften kommer från en essentiell olja som också kallas för PMD-olja. Den finns helt naturligt i Eucalyptus Citriodora-trädets blad.

I och med att det här fästinghalsbandet är fritt från gifter är det också säkert vad gäller allergiska reaktioner. Inte bara för hunden. Halsbandet är också skonsamt och säkert för dig och andra familjemedlemmar som finns i hundens närhet. Ingen behöver vara orolig för att komma i kontakt med halsbandet.

Det här halsbandet fungerar bra för små hundar men det ska inte användas för hundvalpar som är yngre än 2 månader. Doften räcker länge. Så länge du känner doften fungerar halsbandet och det kan gå upp till 3 månader innan det blir dags att byta. Doften skapar en zon omkring hunden där fästingar och insekter avskräcks helt enkelt för att de inte tycker om lukten.

Viktiga egenskaper

 • Giftfritt
 • Minskar bett från fästingar och andra insekter
 • Räcker cirka 2–3 månader
 • Ställbart upp till 40 cm
Buster O’tom

#2 Buster O’tom

Till Butik - Skadedjursbutiken.se

 • Bästa mellan av GardenHome.se

Sammanfattning: Även om fästinghalsband av olika slag gör ett bra jobb kan det förstås hända att en fästing ändå lyckas hitta hela vägen in genom pälsen och bita sig fast. Då gäller det att plocka bort den så snart som möjligt. Den som har försökt med pincett och fingrar vet att det inte är lätt.

Det gäller ju att få bort hela fästingen på en gång. Om delar sitter kvar kan det bli bekymmersamt. Buster O’tom är en mycket behändig fästingplockare som kan användas på hund, katt eller människa. Det här är ett verktyg som du vill ha hemma när behovet av att plocka fästingar dyker upp.

I förpackningen finns det två modeller, en större och en mindre. Den större fästingsplockaren passar bäst för hund och katt. Den mindre är lämplig att använda på människor. Om du plockar fästingen för hand och råkar klämma sönder kroppen kan det pressa in bakterier i hundens hud. Det är något du helt kan undvika med detta smarta fästingplockarverktyg!

Viktiga egenskaper

 • Kofotsmodell
 • Kommer med stor och liten fot
 • Enkel att använda
 • Finns i olika färger
Trix Fästinglasso För Djur

#3 Trix Fästinglasso För Djur

Till Butik - Skadedjursbutiken.se

 • Bästa budget av GardenHome.se

Sammanfattning: För fästingar som har satt sig på ett sätt som gör det svårt att komma åt kan det behövas en riktigt bra fästingplockare. Med Dogman fästingplockare kan du mycket lättare får bort hela fästingen med ett tag.

Den här fästingplockaren är gjord som en penna. Den har en ögla längst ner som du lägger omkring fästingen. Du drar åt och snurrar på pennan för att snabbt få ut insekten. Den här typen av plockare rekommenderas av läkare, både för djur och för människor. Du kan alltså använda samma plockare på dig själv om du behöver det.

Viktiga egenskaper

 • Smart penndesign
 • Med en ögla
 • Lätt att använda

Guide – Välj rätt fästingavvisande produkt

Det finns en rad olika fästingavvisande produkter på marknaden. Det kan kännas svårt att välja. Det du bör tänka på är hur effektivt stöd du vill få. Om du inte har något emot att enbart plocka bort fästingar kan du satsa på en riktigt bra fästingplockare samt en borste som passar hundens päls.

Fästingavvisande halsband med olika effekter

Fästingshalsband fungerar på lite olika sätt. Du kan välja:

 • Fästinghalsband med doft – Det här kan liknas lite vid myggavvisande medel. Det är också vanligt att fästinghalsband med doft även avskräcker andra typer av insekter. Inte bara fästingar.

När du väljer halsbandet med doft bör du undersöka vad det är som ger doften. Det finns giftfria varianter (som du kan se här ovan). Du behöver inte utsätta din hund och dig själv för giftiga kemikalier.

 • Fästinghalsband med ljud -Här kommer ultraljud att skickas ut och dessa stör fästingar så pass att de inte närmar sig hunden. Ultraljud kan förstås höras av hunden. Om du väljer den här typen av fästingavvisare är det viktigt att du får en modell som inte är skadlig för hund eller människor.

Det går också att kombinera olika metoder. Du kan till exempel välja ett halsband med ultraljud och samtidigt använda en doft. Det ger ett maximalt skydd mot fästingar som kanske räcker hela vägen ut.

Borstning är viktigt

Även om du använder ett bra fästinghalsband kan det dyka upp fästingar i hundens hud. Det blir med största sannolikhet färre om du använder en bra fästingavskräckande produkt. Men för de få fästingar som ändå lyckas bita sig fast gäller det att du har en bra rutin för att kolla och plocka.

Efter promenader och lek utomhus är det viktigt att gå igenom hundens päls. Använd en kam eller borste för att få bort fästingar som kanske inte ens har hunnit bita sig fast. Regelbunden borstning är ett bra sätt att motverka problemen med fästingar.

Men du behöver inte gripas av panik för att en fästing ändå har sugit sig fast. Det tar minst ett dygn innan det finns anledning till oro för smittspridning. När fästingen sitter där ska du se till att ha bästa fästingplockaren till hands för att bli av med den.

Vikten av korrekt fästingplockning

Det finns god anledning till att investera i en riktigt bra fästingplockare. Det här är ingen lyx utan ett sätt att hindra flera möjliga sjukdomar från att drabba hunden. Om du misslyckas med fästingplockningen och klämmer sönder en fästing är det faktiskt en fara. Då kan möjlig smitta skjutas in i hundens hud.

Med en bra plockare kan du istället snabbt få bort hela fästingen i ett tag. Det är något som gör det lättare för hunden att genomgå en kontroll och plockning. Det tar mindre tid och så gör det inte ont när du har en effektiv plockningsteknik.

Frågor och svar om fästinghalsband och andra fästingavvisare

Det är viktigt att ställa frågor om fästinghalsband och andra fästingavvisande produkter innan du skaffar ett. Det gäller ju att du väljer en fästingavskräckande produkt som har funktionen som kommer att passa dig och din hund allra bäst.

Vilket fästinghalsband är bäst?

Det här är en smaksak. Men du bör se till att köpa ett fästinghalsband som är godkänt i Sverige. Det ska vara säkert både för dig och för hunden. Om du ska använda doft eller ljud är en smaksak. Det du ska tänka på är passform. Välj rätt storlek för din hund.

Är doften i halsbandet mycket stark?

Ja, den kan vara rätt så stark. Särskilt i början när halsbandet är nytt. Men de dofter som används i fästinghalsband är samma som man använder i liknande produkter för människor. Det handlar för det mesta om behagliga dofter. Människor uppfattar doften av citrus som trevlig medans fästingar inte står ut med den!

Hur vet man om ultraljudet fortfarande fungerar?

Det kan vara svårt att avgöra då du inte själv hör det. Men en bra anti-fästingprodukt med ljud bör ha en knapp som gör att du kan testa om batteriet fortfarande fungerar. Det är viktigt att ha koll på hur länge produkten kan förväntas fungera. Byt batterier när det behövs och skaffa nytt fästinghalsband då det gamla har slitits ut.

Vilken fästingplockare är bäst?

Det finns lite olika typer av fästingplockare. Det är viktigt att du får ett bra grepp. Om hunden ofta får fästingar på platser där det är svårt att komma åt kan du behöva en lite mer avancerad modell. Tänk också på att det kan vara smidigt med en plockare som fungerar både på människor och djur.

Vad kostar ett fästinghalsband?

Ett bra fästinghalsband kostar inte mer än någon hundralapp eller två. Tänk dock på att du kan behöva byta ut det med jämna mellanrum. Det är inte säkert att du får ut mer än några månader av ett halsband. Det blir kanske två stycken innan det blir vinter igen.

Gör det någon skillnad med fästinghalsband?

Då du väljer ett bra halsband kan det göra stor skillnad. En del hundar kan bli helt fria från fästingar trots att de har befunnit sig i högt gräs under en längre tid. Bra modeller ger ett stöd som gör att det åtminstone blir färre fästingar.

Kan hundar smittas av borrelia och TBE?

Hundar kan faktiskt smittas av samma fästingsjukdomar som människor. Men det är ganska ovanligt. Däremot är det inte helt ovanligt att människor smittas på grund av att ett husdjur kom hem med fästingen som bar smittan och som via pälsen tog sig till en människa. Det här är en mycket god anledning till att lägga lite mer tid och kraft på att se till att hunden avvisar fästingar. De är ju inte bara ett problem för husdjuret utan för alla som finns omkring det. Det räcker att hunden kommer med fästingar i pälsen och lägger sig på soffan där de kliver av för att leta efter en ny värd…

Besväras hundar av fästinghalsband?

Om halsbandet sitter som det ska kommer hunden inte att besväras av det. Doften ska inte vara obehaglig för hunden. Ljud ska heller inte vara några problem. Men tänk på att halsband med dofter som innehåller farliga kemikalier kan vara problematiska. I värsta fall kan de leda till allergiska reaktioner. Både hos hunden och hos människor som kommer i kontakt med halsbandets doftmedel. Det kan vara en fördel att välja ett naturligt alternativ.

Kan alla hundar använda fästinghalsband?

Fästinghalsband är gjorda för alla hundar och fungerar ofta bra på andra husdjur som katter. Men följ anvisningarna. Det är sällan att rekommendera att använda den här typen av fästingavskräckande produkter på valpar som inte har fyllt 2 månader. Var också noga med att halsbandet sitter på korrekt för att få det att fungera på rätt sätt.