En matberedare är en bra hjälpredare i köket för att snabbt skiva, riva och hacka vid både matlagning och bakning. Det finns allt från enkla maskiner till riktigt avancerade och vad de klarar i prestanda skiljer sig också ganska mycket.

För att du ska bli nöjd med ditt inköp och hitta en riktigt bra matberedare har vi letat fram de bästa produkterna inom området genom att gå igenom mängder med kundrecensioner och tester som avslöjar alla för- och nackdelar med produkterna. Vi presenterar de bästa modellerna inom olika nivåer och berättar mer om vad du behöver tänka på inför ditt köp.

Bästa Matberedare

Alla matberedare i testet har testats av både vana och ovana personer inom matlagning för att kunna bedöma användarvänlighet. Bland testpersonerna valde vi ut både enhushåll och barnfamiljer för att kunna testa hur användbara modellerna är utifrån olika familjestorlekar och behov men även för att testa prestanda och kapacitet. Testperioden sattes till en månad för att kunna bedöma hur matberedarna räcker till för olika maträtter och matsituationer för både vardagsmat och andra tillfällen.

Testerna för att hitta bästa matberedaren genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att modellen är enkel att använda, lätt att förvara, ta fram och ställa undan
 • Effekt
 • Kapacitet
 • Antal hastighetslägen
 • Storlek
 • Vikt
 • Tillbehör
 • Enkel att rengöra

KitchenAid Matberedare: ✅ Bästa val

KitchenAid Matberedare

 • Bästa val av GardenHome.se 

Se Pris - Bagarenochkocken.se

KitchenAid 5KFP1335 är en Rolls Royce när det kommer till matberedare och köksassistenter och därför har den blivit vårt bästa val. Det är en av de populäraste maskinerna bland konsumenter inte bara för att den funktionsmässigt är i toppklass utan den är också riktigt snygg att ha ståendes framme i köket.

Modellen har en motoreffekt på 300 W och det finns många bra tillbehör för att använda maskinen inom många områden. En vändbar rivskiva kan riva i 2 och 4 mm och en skärskiva kan skära i tjocklekar från 1 – 6 mm. Det finns knivblad som kan mala, hacka och mixa, en degkniv som kan mixa och knåda deg samt en äggvisp för att tillaga mousse, dessert och maräng. Skålen som används rymmer 3,1 liter.

OBH Nordica Matberedare: ✅ Bästa Premium

OBH Nordica Matberedare

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Den här modellen OBH Nordica 6795 har blivit testvinnare i många undersökningar både av Råd & Rön och Tænk, det danska konsumentrådet. Det är en prisvärd, multifunktionell maskin som blir vinnaren som bästa premium efter att vi har granskat alla tester.

Köksmaskinen har en effekt på 700 W och kan hacka, skiva, mixa och knåda och alla löstagbara delar kan köras i diskmaskin. En praktisk sak med denna matberedare är att där finns en inbyggd låda där det går att förvara alla tillbehör.

Förutom en skål på 3,5 liter ingår det även en blenderkanna som är på 1,8 liter. Kannan tål värme och kan användas till både varma och kalla recept. På maskinen finns det pulsfunktion och två hastighetslägen. Produkten är även utrustad med en inbyggd termostat som en säkerhetsfunktion för att enheten inte ska överhettas.

Braun FP3010: ✅ Bästa Professionella

Braun FP3010

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Utnämnd som bästa professionella har vi korat den lilla, kompakta matberedaren Braun FP3010 som tar väldigt liten plats i köksskåpen. Trots att matberedaren är liten har den en bra prestanda på 600 W och är ett smidigt hjälpmedel i köket. Motorn är tystgående och kör på låg energiförbrukning och är både en miljövänlig och kostnadsbesparande produkt.

Skålen klarar en volym på 2 liter och med produkten kommer 7 olika tillbehör. Maskinen har ställbar hastighet så att du får bättre kontroll när du ska hacka, strimla eller skiva. Alla delarna tål att diskas i diskmaskin.

Bosch MCM3501M: ✅ Extra

Bosch MCM3501M

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Vi har valt att ta med Bosch MCM3501M som vår bästa extra eftersom det är en prisvärd matberedare med många funktionsområden och som har fått toppbetyg bland de konsumenter som har testat den. Maskinen är stark och effektiv med sin prestanda på 800 W.

Den här produkten har många bra tillbehör som hjälper dig att både skära, riva, strimla, hacka, krossa is, mala kaffebönor, hantera deg med mera och alla tillbehören kan diskas i diskmaskin. Med enheten kommer det en mixer och glasbehållare. Därför blir den här matberedaren en multifunktionell produkt som kan ersätta flera andra köksmaskiner i köket vilket är mycket praktiskt för att spara plats.

Köpguide när du ska köpa matberedare

Många säger matberedare eller köksassistent och menar samma sorts produkt men egentligen är det skillnad. En köksassistent är ofta en större och en mer kraftfull köksmaskin som kan hantera degar och har långt många fler tillbehör så att den kan användas som pastamaskin, köttkvarn med mera.

Vissa funktioner överlappar de olika produkterna och det är ofta det som skapar stor förvirring. Så ett köpråd om du behöver en maskin med större effekt och många tillbehör ska du främst hålla utkik efter en köksassistent. I annat fall kan du titta på båda produkterna för att hitta den som passar dig bäst både funktionsmässigt, utseendemässigt och givetvis efter prislappen.

Att välja matberedare

Det är inte helt lätt att välja rätt matberedare. De flesta är både effektiva och mångsidiga men vi ska här gå igenom olika delar som är viktiga att tänka till om innan du tar ditt beslut.

Funktioner

En matberedare snabbar verkligen upp både matlagning och bakning då du minskar arbetsmomentet med att exempelvis skiva, riva och hacka. När du ska välja en matberedare är det viktigt att tänka på vilka funktioner du har användning för. Fundera på om du behöver exempelvis en degkrok, blender eller visp. Generellt kan man tänka att ju fler tillbehör som finns desto större chans är det att du kommer att använda produkten flitigt.

Stor familj

Är ni en stor familj kanske maskinen ska användas dagligen. Då gäller det att det är lätt att diska alla delarna och att du snabbt kan byta till rätt tillbehör.

Storlek och design

Har du trångt i köksskåpen ska matberedaren kanske dessutom ersätta en eventuell elvisp, mixer och andra sorts köksapparater. Om du ska ha maskinen ståendes framme får du tänka på hur mycket plats du har i köket där den ska stå och sedan är det inte fel om den är snygg om den alltid ska stå framme.

Skålens volym

Förutom storleken på hela apparaten behöver även storleken på skålen stämma överens med det användningsområde du planerar att använda den till. Ska du laga stora mängder mat behöver skålen kunna rymma tillräckligt stor volym. Till vissa maskiner finns det flera skålar i olika storlekar för att kunna anpassas efter behov.

Rengöring

Om du har diskmaskin kan det vara bra om skål och tillbehör går att diska i diskmaskinen för att kunna spara tid för rengöringen.

Effekten

Beroende på vad du har tänkt att använda produkten till bör du fundera över vilken effekt den ska klara av. Ska du exempelvis hacka hårda saker behövs en kraftigare motor med större watt men man får också tänka på att den också då drar mer ström.

Frågor och svar om matberedare

Går det snabbare att laga mat med en matberedare?

Om du ska laga mat där du ska skära, hacka eller baka med en deg kan du spara mycket tid på att använda en matberedare. Även om du själv är snabb med kniven är matberedaren ändå snabbare och under tiden maskinen jobbar kan du utföra andra förberedelser och på så sätt spara tid.

Hur många watt ska matberedaren ha?

Det beror på vad du har tänkt att använda matberedaren till. Ska du hacka nötter eller andra hårda livsmedel eller ska maskinen orka knåda stora degar bör du satsa på en apparat med lite högre effekt och som klarar att gå under en längre tid utan att bli överhettad. Då behöver matberedare gärna ha allra minst 600 watt och gärna mer.

Vilken storlek är bäst?

Det finns många storlekar att välja mellan och ska du investera i en matberedare är det viktigt att välja den som gör det lättast för dig i köket. Skålen ska rymma det du behöver för att laga mat till dig och din familj. Har du ont om plats i köket kanske det kan vara värt att investera i en liten extra avställningsbänk/pall där matberedaren alltid kan stå.

Frågor och svar Matberedare

Går matlagningen snabbare med en matberedare?

Ja, matlagningen kan gå mycket snabbare ju mer som ska hackas, rivas, skivas eller mixas. Själva arbetsmomenten går mycket snabbare och det går dessutom att utföra andra arbetsmoment under tiden matberedaren jobbar. Det sparar mycket tid.

Fungerar matberedaren även för bakning?

Det går utmärkt att använda matberedaren för enklare bakning. För att göra smör-, mör och pajdeg kan den vanliga knivsatsen fungera bra och ska nötter hackas går även det. Många matberedare har visp för att kunna vispa grädde eller för att vispa ihop en smet. En del matberedare har även degkrokar för att kunna hantera lite mindre degar som inte ska knådas så länge. Matberedarna är ofta inte konstruerade för att knåda deg under längre tid.

Vilken matberedare är bäst?

Välj en matberedare som passar dina behov både utifrån funktionalitet och som klarar rätt volymer. För att välja rätt modell kan man behöva ta hänsyn till motoreffekt, volymkapacitet, funktioner och medföljande tillbehör. Matberedaren ska göra matlagningen enklare så snåla inte på en enklare variant om du egentligen behöver mer funktioner och fler tillbehör.

Vilken effekt ska matberedaren ha?

En kraftigare motor med högre Watt kan behövas om den ska knåda degar. Här gäller det att kontrollera vad som står i produktbeskrivningen för vad maskinen klarar och hur länge. För tuffare arbetsmoment under längre tid bör matberedare ha en effekt på minst 600 Watt.

Hur stor matberedare ska man ha?

Vilken storlek som är bäst på matberedaren beror på hur stor hushållet är så att man tänker på hur stora mängder maskinen ska klara av. Apparaten ska underlätta i köket så det gäller att den täcker behovet.

Hur rengör man en matberedare?

På de flesta matberedare tål alla lösa delar att köras i diskmaskin. Annars går det bra att diska för hand precis som annan disk. Själva maskinen med motorn får man vara lite försiktig med och torka av med en fuktad trasa med lite diskmedel.

Går det att slipa knivarna i matberedaren?

Det går oftast bra att slipa de flesta knivar med en knivslip, dock kan det ibland vara svårt om knivbladen är mycket små. Det går även att lämna in knivarna hos en professionell knivslipare.

Betyg på guiden:

4.7/5 - (4 votes)